Έκοψα την αφέλεια

Facebook Twitter
1

Τρίτη βράδυ, στο δημοτικό σχολείο του παιδιού μου. Σε δημόσιο σχολείο. Σε μια από εκείνες τις σπάνιες φορές που ένιωσα ότι μοιράζομαι τις ίδιες αντιλήψεις με τους γύρω μου, στην πρώτη ομαδική σχολική συνάντηση στην οποία δεν αισθάνθηκα τα νεύρα μου να γίνονται κρόσσια από τα πρώτα κιόλας λεπτά, η διευθύντρια του σχολείου μάς ενημέρωσε για όλα (το πρόγραμμα, τους δασκάλους, τις εκδηλώσεις, τις εκδρομές, την ασφάλεια, την καθαριότητα, τα προβλήματα) και ξεκαθάρισε τη θέση της: μην περιμένετε τίποτε απ’ εξω. Ό,τι κάνουμε μόνοι μας. Ότι κάνουμε όλοι μαζί, ομαδικά.

Η κα Λ. είχε τον τρόπο να μας πείσει. Είχε ως απόδειξη την επιτυχημένη πορεία του σχολείου έως και την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Είχε την ειλικρίνεια, την ευθύτητα και τη διάθεση να επικοινωνήσει ανοικτά. Να ζητήσει τη συνεργασία μας και να μας κάνει κοινωνούς στην προσπάθειά της. Νομίζω πως παίζει μ’ ανοικτά χαρτιά. Και γι’ αυτό το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό στη συνάντηση, οι ιδέες συγκεκριμένες, οι προτάσεις ενδιαφέρουσες. Γι αυτό και πιστεύω πως κάτι θα μείνει μέχρι το τέλος.

Όσοι έχετε λάβει μέρος σε τέτοιες συγκεντρώσεις, νομίζω ξέρετε τι λέω. Έχω φρέσκια τη συνάντηση του συλλόγου γονέων στο νηπιαγωγείο, στο σχολείο του άλλου μου παιδιού. Εκεί που λίγοι εμφανίστηκαν (γιατί, «σιγά μωρέ, μια χρονιά είναι, δεν έχω χρόνο ν’ ασχολούμαι») και λιγότεροι αντιλήφθηκαν τη σημασία ενός τέτοιου ραντεβού. Εκεί, εγώ ήμουν που ζήτησα εθελοντική συμμετοχή και πρωτοβουλία, για να εισπράξω κατά κύριο λόγο ένα μεγάλο «εγώ δε μπορώ να αναλάβω καμία ευθύνη», «εγώ δεν έχω χρόνο», «εγώ δεν το θεωρώ σωστό». 

Το είπε χθες η Λ. Η κουλτούρα μας είναι αυτή του απόλυτου ατομικισμού. Είπε κι άλλα διάφορα, με τα οποία μου ερχόταν να πανηγυρίσω. Περισσότερο απ’ όλα γιατί στο μικροεπίπεδο της καθημερινότητάς μας η σημασία της καθαρής ματιάς και της συλλογικής δράσης είναι μεγαλύτερη. Και πιο αποτελεσματική. Σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο έχουμε, κάθε μέρα, τη δυνατότητα να αντισταθούμε στα μικρά, τα καθημερινά, τα ισοπεδωτικά, που δεν αφήνουν χώρο ούτε καν στην ελπίδα για βελτίωση των συνθηκών της διαβίωσής μας.

Δεν πήγα να διαδηλώσω κατά της Μέρκελ. Μπράβο σε όποιον πήγε, αλλά, λυπάμαι, δεν αρκεί η συμμετοχή σε μια πορεία για να εξαγνίσει όποιον ενίσχυσε το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών. Και επειδή, είπαμε, έκοψα την αφέλεια, είπα να ξαναρχίσω να γράφω, όπως τα σκέφτομαι και όπως θέλω να τα πω. 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια