ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Νευράκια, νευράκια;

Facebook Twitter
0

Δευτέρα βράδυ, στο σπίτι με τα παιδιά. Ο λαιμός μου έχει κλείσει από τις φωνές, ενώ οι ενοχές μου για την εικόνα που παρουσιάζω -και που απέχει πολύ από την αυστηρή πλην δίκαια και απόλυτα αυτοπειθαρχημένη και ψύχραιμη μητέρα που έχω ονειρευτεί να προσεγγίσω- με έχουν κάνει κουρέλι. Τρίτη πρωί. Η Γ. μου ψιθυρίζει στο τηλέφωνο ότι από την ώρα που ξύπνησε το παιδί της τής έρχεται να το πνίξει (ναι, έτσι μιλάμε οι γονείς μεταξύ μας για τα παιδιά μας. Ώρες ώρες.) Τετάρτη απόγευμα. Η Π. μου ομολογεί ότι σύμφωνα με την περιγραφή της δασκάλας για την συμπεριφορά του γιου της στο σχολείο, πρόκειται σίγουρα για κάποιον άλλο και όχι για το δικό της παιδί, όπως τουλάχιστον το ήξερε η ίδια μέχρι σήμερα.

Κατά γενική ομολογία τα παιδιά είναι σε έξαλλη κατάσταση αυτόν τον καιρό. Το επιβεβαιώνω με τα παιδιά φίλων, γνωστών και συγγενών, αλλά και με όσα βλέπω γύρω μου στο δρόμο, τα καταστήματα, τις παιδικές χαρές, το σχολείο. Αν βέβαια έχεις παιδιά σαν τα δικά μου, η έξαλλη κατάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Αυτές τις μέρες όμως, εκτός από τα κλασικά και συνηθισμένα, εγώ προσωπικά έχω φάει γροθιά στο πρόσωπο και κλωτσιά χμ, πάλι στο πρόσωπο. Χτυπήματα κανονικά και όχι μεταφορικά και –ας το τονίσω- όχι σκόπιμα, καθώς το παιδί μου με χτυπούσε ορμώντας στο τσακίρ κέφι, πχ. να με αγκαλιάσει. (Όσοι τον ξέρουν από κοντά είμαι σίγουρη ότι θα με πιστέψουν).

Υπάρχουν βέβαια πολλές λογικές εξηγήσεις γι’ αυτή τη συμπεριφορά. Όσο πλησιάζουμε στις διακοπές των Χριστουγέννων είναι όλα τους πιο κουρασμένα και πιο νευρικά. Το φορτωμένο τους πρόγραμμα και η προνηπιακή σχεδόν είσοδός τους στη σχολική ζωή βαραίνουν στους παιδικούς ώμους που, όχι τυχαία, χρειάζονται όπου να’ ναι reset και τρόπον τινά, αναψυχή. Επιπλέον, ο ξαφνικός παλιόκαιρος τα έχει κλείσει μέσα πολλές ημέρες στη σειρά. Για μένα, οι πιο δύσκολες μέρες είναι όταν τα αγόρια δεν έχουν βγει για να τρέξουν ελεύθερα, έστω και για δέκα λεπτά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρχίσουν να καλπάζουν κάποια στιγμή στο σπίτι και το σπίτι μας δεν έχει σίγουρα μέγεθος ιπποδρόμιου.

Το στρες και η ένταση των μεγάλων είναι ένας ακόμη λόγος εκνευρισμού των μικρών. Όπως έχουμε διαβάσει, ακούσει, διαπιστώσει στην πράξη, τα παιδιά είναι σφουγγάρια των όσων ακούνε και αναμεταδότες της ατμόσφαιρας του κάθε σπιτιού. Η γαλήνια όμως ατμόσφαιρα που υποτίθεται πως πρέπει να υπάρχει στο οικογενειακό περιβάλλον αναδεικνύεται σε ανεφάρμοστο άθλο εν μέσω στροβίλου υποχρεώσεων και αγωνιών. Μπορεί η ψήφος εμπιστοσύνης στο νέο πρωθυπουργό να δημιούργησε σε κάποιους ένα κλίμα αισιοδοξίας διάρκειας μερικών ωρών, σύντομα όμως ξεκαθαρίστηκε πως ο κος Παπαδήμος μπορεί να είναι πιο καλοξυρισμένος, αλλά σε καμία περίπτωση πιο ‘καλός’. Την ώρα που ο καυγάς για το αν φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατάντια μας έχει ανάψει, η ευρωπαϊκή ένωση ετοιμάζεται να καταρρεύσει ομαδικώς. Δεν βλέπεις τηλεόραση και νιώθεις άλλος άνθρωπος, αν όμως εκτεθείς τυχαία στην επικαιρότητα σε πιάνει διπλός πανικός. Τα βράδια μαζεύουμε κούραση, νεύρα και απλήρωτους λογαριασμούς. Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα για παραμυθάκι-φιλάκι-ύπνο σε ώρα και ρυθμό λογικό, οι εξουθενωμένοι γονείς πρέπει να παίρνουν ανάσες γιόγκα για να τα βγάλουν πέρα χωρίς βραδινή κατάληξη χολιγουντιανής ταινίας καταστροφής.

Είναι πάντως αποδεδειγμένο πως η ανάγνωση ενός παιδικού παραμυθιού βοηθά μεγάλους και μικρούς. Απαραίτητη προϋπόθεση να μην έχετε πέσει στην παγίδα του βραδινού δελτίου ειδήσεων και να μην αργήσετε να ξεκινήσετε με τα διαδικαστικά του ύπνου των παιδιών. Αν κατορθώσετε να φθάσετε μέχρι τα Τρία Μικρά Λυκάκια, έχετε εξασφαλίσει λίγη εγγυημένη ώρα προσωπικού παραμυθιού. Αυτόν τον καιρό, προσωπικά δεν ζητάω τίποτε περισσότερο.

0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ