H δολοφονία της πριγκίπισσας Σίσι

 H δολοφονία της πριγκίπισσας Σίσι Facebook Twitter
Πριγκίπισσα Σίσι
7

Αντισυμβατική, επαναστάτρια, ερωτευμένη για πολλά χρόνια με τον σύζυγό της, αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκο Ιωσήφ, η πρισκίπισσα Σίσι δολοφονήθηκε σε ηλικία 61 έτους από τον αναρχικό Ιταλό Λουίτζι Λουκένι, που, ψάχνοντας να σκοτώσει κάποιον αριστοκράτη, την μαχαίρωσε με ένα λεπτό αιχμηρό αντικείμενο σε περίπατό της, έξω από το ξενοδοχείο Beau Rivage στη Γενεύη, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1898.

 

 H δολοφονία της πριγκίπισσας Σίσι Facebook Twitter
Στον κινηματογράφο το ρόλο της Σίσι κέρδισε (επάξια) η Romy Schneider.

Η Σίσι γεννήθηκε το 1837 στο Μόναχο της Βαυαρίας και ήταν η μικρότερη από τις δύο κόρες του Μαξιμιλιανού Ιωσήφ και της Λουδοβίκα, Δούκα και Πριγκίπισσας της Βαυαρίας αντίστοιχα. Έζησε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια  στο κάστρο Possenhofen της οικογένειας, πολύ κοντά στο Μόναχο. Με την αδερφή της Ελένη (Νένε) η Σίσι είχε μόλις τρία χρόνια διαφορά, αλλα εκ διαμέτρου αντίθετο χαρακτήρα. Εξωστρεφής, πειραχτήρι, με αγάπη για τη φύση, η Σίσι δεν είχε κανένα κοινό στοιχείο με τη Νένε που ήταν ένα ήσυχο κορίτσι έτοιμο για γάμο.

 H δολοφονία της πριγκίπισσας Σίσι Facebook Twitter
Με την αδερφή της Νένε

Όταν έγινε 15 ετών, η οικογένεια της επισκέφθηκε το θέρετρο του Bad Ischl, στην Άνω Αυστρία, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες γνωριμίας και γάμου της Νένε με τον 23χρονο Αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκο Ιωσήφ. Ένας γάμος που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ όμως, καθώς ο νεαρός Φραγκίσκος ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την Σίσι μόλις την αντίκρισε. Παρά τις ενστάσεις τόσο της Αυστριακής αυτοκρατορίας, όσο και της οικογένειας της Σίσι, ο γάμος πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου του 1854.

Ο έρωτας της Σίσι για τον σύζυγό της ήταν ο μοναδικός λόγος που η νεαρή αυτοκράτειρα δεχόταν το καταπιεστικό πρωτόκολλο της αυλής των Αψβούργων. Η ανατροφή της στη φύση, τα ανέμελα παιδικά της χρόνια και ο αυθόρμητος χαρακτήρας της δεν είχαν προετοιμάσει την Αυτοκράτειρα για την αυστηρότητα και την πειθαρχία της Βιέννης. Αν και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο λόγω της απλότητας της, η ίδια εμφανιζόταν ελάχιστα αφού αποστρέφονταν τις μεγάλες γιορτές και τις πομπώδεις εκδηλώσεις.

 H δολοφονία της πριγκίπισσας Σίσι Facebook Twitter
Σίσι και Φραγκίσκος

Με τον Φραγκίσκο Ιωσήφ έκαναν τέσσερα παιδιά. Τις πριγκίπισσες Σοφία και Γκιζέλα και τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ροδόλφο. Δέκα χρόνια αργότερα, θα γεννηθεί και η πριγκίπισσα Μαρία Βαλέρια.

 H δολοφονία της πριγκίπισσας Σίσι Facebook Twitter
Ο Ροδόλφος και η Γκιζέλα

Η πριγκίπισσα Σοφία έχασε τη ζωή της σε πολύ μικρή ηλικία, όταν σε ένα ταξίδι με τη μητέρα της Σίσι, είχε ένα τραγικό δυστύχημα. Αυτός ήταν και ο λόγος που η πεθερά της Σίσι πήρε υπο την προστασία της τα δύο μικρότερα παιδιά. Οι σχέσεις των δύο γυναικών ήταν πλέον εχθρικές και για να αποφεύγει τη Σοφία, η Σίσι ταξίδευε συνέχεια στο εξωτερικό επικαλούμενη την κακή της υγεία.

Η χαριστική βολή για τη Σίσι ήρθε με τον θάνατο του 30χρονου Ροδόλφου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός με την αγαπημένη του Μαρία Βρετσέρα κάτω από άγνωστες συνθήκες.

Η Σίσι, με κλονισμένη την ψυχική της υγεία θα ταξιδέψει στην Κέρκυρα όπου και θα φτιάξει μια έπαυλη. Το Αχίλλειο, όπως ονόμασε το κτίσμα λόγω της αγάπης της για την αρχαιότητα, κοσμούν αγάλματα με πιο περίφημο, αυτό του Αχιλλέα με το βέλος στην φτέρνα του.

 H δολοφονία της πριγκίπισσας Σίσι Facebook Twitter
Η έπαυλη στην Κέρκυρα

Αργότερα θα βρεθεί στην Ελβετία όπου θα χάσει τη ζωή της σε ηλικία 61 χρόνων.

 H δολοφονία της πριγκίπισσας Σίσι Facebook Twitter
Το τελευταίο αντίο στην Σίσι
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία του μοναχογιού της Rudolf, ο οποίος αυτοκτόνησε αλα Ρωμαίος+Ιουλιέτα μαζί με την αγαπημένη του Mary Vetsera.In 1887, Rudolf bought Mayerling hunting lodge. In late 1888, the 30-year-old crown prince met the 17-year-old Baroness Marie Vetsera, known by the more fashionable Anglophile name Mary, and began an affair with her. According to official reports their deaths were a result of Franz Joseph's demand that the couple end the relationship: the Crown Prince, as part of a suicide pact, first shot his mistress in the head and then himself. Rudolf was officially declared to have been in a state of "mental unbalance" in order to enable Christian burial in the Imperial Crypt (Kapuzinergruft) of the Capuchin Church in Vienna. Mary's body was smuggled out of Mayerling in the middle of the night and secretly buried in the village cemetery at Heiligenkreuz. After the deaths, the Emperor had Mayerling converted into a penitential convent of Carmelite nuns. Today prayers are still said daily by the nuns for the repose of Rudolf's soul.http://en.wikipedia.org/wiki/Mayerling_Incident
Γιατι ηταν η τελευταία αυτοκράτειρα της αυστρίας. Μετα τον αντρα της τον Franz Joseph, μολις πεθανε, τον θρονο της Αυστρουγγαρικής Αυτοκρατοριας τον πήρε ο Κάρολος Α και μετα ηρθε ο Α παγκόσμιος και ήρθε δημοκρατια στην Αυστρια
Στην αυστρια την εχουν σαν θέα. Ειναι αμέτρητα τα παιδιά που τα ονομάζουν Σισσυ και Ελίζαμπεθ. Ειχε φέρει επανάσταση με το πόσο ανεξάρτητη ηταν και πόσο δεν ηθελε να μπει σε ενα κουτί να να ακολουθεί πρωτόκολλα.
Ολόκληρη η ιστορία της (με ανατριχιαστικες λεπτομέρειες) υπάρχει στην Wikipedia: Empress Elisabeth of Austria.. Εμένα με είχε συγκλονίσει όταν το είχα διαβάσει μετά από επίσκεψη στο Αχίλλειο..Κυρίως λόγω της εύθραυστης ψυχολογίας της που την οδήγησε σε ακραίες συμπεριφορές - για την εποχή - τύπου ocd/anorexia/bulimia κλπ..εν μέρει λόγω της κάκιστης σχέσης με την πεθερά της αλλά και του αυστηρού πρωτοκόλλου σε συνδυασμό με τους θανάτους των παιδιών της που την αποτελειωσαν. Sad..