Ο θρυλικός ελέφαντας Jumbo στην Αμερική.

Facebook Twitter
2

Ο Jumbo και ο εκπαιδευτής του. Phineas Taylor Barnum papers, 1818-1993. Βλ. Tufts Digital Library.

Το τσίρκο Barnum. Παρά τις αντιδράσεις στην Αγγλία -100.000 επιστολές μαθητών προς τη βασίλισσα Victoria- ο Phineas Taylor Barnum κατάφερε το 1881 να αγοράσει τον Jumbo από το ζωολογικό κήπο του Λονδίνου έναντι 10.000 δολλαρίων, ποσό τεράστιο για την εποχή. Βλ. Ringling Museum of Art.

 

Ο Jumbo αφήνει το Λονδίνο για την Αμερική. Phineas Taylor Barnum papers, 1818-1993. Βλ. Tufts Digital Library.

 

Η ενθουσιώδης υποδοχή των Νεοϋορκέζων, από το Broadway ως το Madison Square Garden. Βλ. virtualvictorian.

 

Hello Jumbo (Τζάμπο σήμαίνει ...hello στα σουαχίλι). Βλ. e-bAY και για τη γκραβούρα δεξιά Tufts Digital Library.

 

"'Ενα φιλικό χεράκι για να φτάσει ο Jumbo μέχρι το Broadway". Phineas Taylor Barnum papers, 1818-1993. Βλ. Tufts Digital Library.

 

Διαφήμιση για τις κλωστές Willimantic. Phineas Taylor Barnum papers, 1818-1993. Βλ. Tufts Digital Library.

 

Βλ. ClipArt.

 

Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά ανέβηκαν στο Λονδίνο για μία βόλτα πάνω στον Jumbo, μεταξύ αυτών ο Winston Churchill και ο Theodore Roosevelt. Όταν ενηλικιώθηκε κι έφτασε στη σεξουαλική του ωριμότητα, ο Jumbo έγινε επιθετικός. 'Εσπαγε ο' τι βρισκόταν μέσα στο κλουβί του και δεν άφηνε κανέναν να τον πλησιάσει, εκτός από τον εκπαιδευτή του. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου ενέδωσε τελικά στην πωλησή του. Οι ελέφαντες της Αφρικής (ο Jumbo γεννήθηκε στην Αβυσσηνία), σε αντίθεση με τους ασιατικούς ελέφαντες, θεωρούνται ιδιαίτερα "απείθαρχοι" και ανεπίδεκτοι "μαθήσεως". Βλ. Wikimedia Commons και coop.diamondgalleries.

 

Βλ. e-Bay.

Βλ. e-Bay.

 

Διαφημίσεις του 1883. Βλ. worthpoint.

 

Βλ. e-Bay.

 

Βλ. e-Bay.

 

Βλ. picstopin.

 

Ο Jumbo στην 'Οπερα. Διαφήμιση για βαμβάκι. Phineas Taylor Barnum papers, 1818-1993. Βλ. Tufts Digital Library.

 

Ο Jumbo δίνει λαξατίβ Castoria σε μωρό ελέφαντα. Διαφήμιση του 1883. Phineas Taylor Barnum papers, 1818-1993. Βλ. Tufts Digital Library.

 

Ο Jumbo δεν θέλει της φυλακής τα σίδερα. Διαφήμιση του 1882 για σχολικά τετράδια. Phineas Taylor Barnum papers, 1818-1993. Βλ. Tufts Digital Library.

 

Ο Jumbo (ταριχευμένος) έξω από το Barnum Museum of Natural History στο Πανεπιστήμιο του Tufts. Βλ. oxfordjournals.

 

Ο Jumbo στο Μουσείο Barnum (1930).  Edwin B. Rollins papers, 1860-1976. Βλ. Tufts Digital Library.

 

Μουσείο Barnum (1949). Φωτ. Louise Z. Young. Βλ. Tufts Digital Library.

 

Βλ. bucklesw.

 

Αριστ., εργασίες αποκατάστασης το 1942. Δεξ., καλλιτέχνιδα του τσίρκου ανεβασμένη στον Jumbo. To 1975, ολόκληρη η συλλογή του Μουσείου Barnum καταστράφηκε από πυρκαγιά. Από τον Jumbo δεν έμεινε παρά μόνο ένα κομμάτι της ουράς του που φυλάγεται ακόμη στο Πανεπιστήμιο του Tufts. Phineas Taylor Barnum papers, 1818-1993. Βλ. Tufts Digital Library.

 

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1885, κι ενώ ο Jumbo βρισκόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό του St. Thomas (Ontario), ένα λάθος στην αλλαγή των κλειδιών είχε σαν αποτέλεσμα να προσκρούσει πάνω του μία ατμομηχανή. Ο Jumbo σκοτώθηκε ακαριαία και μαζί του ο Tom Thumb, ένα μωρό ελέφαντα. Ο Barnum ισχυρίστηκε αργότερα (για την υστεροφημία του Jumbo ... αλλά και τη δική του) πως ο μεγάλος ελέφαντας σκοτώθηκε στην προσπαθειά του να προστατέψει τον μικρό, αλλά κανείς από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν το επιβεβαίωσε. Στο στομάχι του Jumbo βρέθηκαν διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, όπως κλειδιά, βίδες, αγγλικά νομίσματα, ακόμη και μία αστυνομική σφυρίχτρα. Louise Z. Young, photographs, 1947-1965. Βλ. Tufts Digital Library.

 

"Ο Jumbo σώζει τον Tom". Phineas Taylor Barnum papers, 1818-1993. Βλ. Tufts Digital Library.

 

Βλ. scoop.diamondgalleries.

 

Ο θάνατος του Jumbo, έργο της Sue Coe. Βλ. graphicwitness.

 

O Jumbo νεκρός με τον εκπαιδευτή του δίπλα στις γραμμές των τρένων (1885). Phineas Taylor Barnum papers, 1818-1993. Βλ. Tufts Digital Library.

 

Σταθμός του St. Thomas. Phineas Taylor Barnum papers, 1818-1993. Βλ. Tufts Digital Library.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια