Άνοιξη στο ψυχιατρείο

Άνοιξη στο ψυχιατρείο Facebook Twitter
2

 Του Πάνου Μιχαήλ

O τρόπος που έχει η τέχνη να απαλύνει τις πληγές που δημιουργεί η αληθινή ζωή είναι καμιά φορά εξόχως διαφωτιστικός για την ήρεμη δύναμη που έχουν τα χρώματα, οι ήχοι, η επιθυμία τελικά του να συνεχίζεις να ονειρεύεσαι ακόμα κι αν όλα δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελες.

 

 

 

 

Αυτό μου πέρασε ως πρώτη σκέψη κοιτάζοντας τις φωτογραφίες από το υπέροχο flower installation με τον τίτλο Bloom της αμερικανίδας εικαστικού Anna Schuleit.

 

 

 

 

 

Το 2003 την είχαν πλησιάσει οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ψυχικής Υγείας της Μασαχουσσέτης αναθετωντάς της λίγο πριν την κατεδάφιση του παλιού κτιρίου που στέγαζε τις υπηρεσίες, να δημιουργήσει κάτι ως τελευταίο αποχαιρετισμό σε αυτό το τόσο φορτισμένο από επώδυνες μνήμες ανθρώπων και περιστατικών χώρο. 

 

 

 

 

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Η Schuleit είχε ναι μεν να αντιπαρέλθει μια σειρά από πρακτικά ζητήματα που γεννούσε αυτός ο τεράστιας έκτασης χώρος αλλά το κυριότερο που έπρεπε να αντιμετωπίσει ήταν με ποιόν τρόπο θα ενσωμάτωνε στον πυρήνα του έργου της όλο αυτό το δυσοίωνο μωσαϊκό προβολών, χειρονομιών, ανακλήσεων και ιστοριών που αναπόφευκτα είχαν ποτίσει τον χώρο της Ψυχιατρικής Κλινικής.

 

 

 

 

 

Μετά από μια σύντομη πρώτη περίηγηση στο χώρο ανακάλυψε το προφανές. Την χρωματική ουδετερότητα του ιατρικού κτιριακού κελύφους και την αποστειρωτική του διάσταση.

 

 

 

 

Αν ήθελε αυτό να το άλλάξει με ένα τρόπο που ναι μεν δε θα αλλοίωνε δραματικά το περιεχόμενο του κτιρίου αλλά θα διεκδικούσε έναν νέο τονισμό έπρεπε να εισάγει το στοιχείο της ελπίδας.

 

 

 

 

 

 

Πως το πέτυχε αυτό; Η σπίθα που κινητοποίησε την τελική εφαρμογή του πρότζεκτ ήταν η συνειδητοποίηση πως σπανιώς σε χώρους που νοσηλεύονται ψυχικά ασθενείς υπάρχουν λουλούδια. Αποφάσισε λοιπόν να γεμίσει κυριολεκτικά τους άδειους χώρους της κλινικής με χιλιάδες ανθισμένα λουλούδια (28.000 χρειάστηκαν τελικά!).

 

 

 

 

 

 

Η Schuleit κατάφερε με  αυτόν τον τρόπο να δείξει αφενός πως αυτός ο χώρος που σύντομα θα κατεδαφιζόταν θα γεννούσε κάτι νέο και αφετέρου πως ακόμα και σε συνθήκες δύσκολες, με εμπεδωμένη την ασθένεια και την δυσλειτουργία, η επιστροφή σε κάτι τόσο απλό όπως είναι η επαφή με την φύση έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει πολλαπλώς ελπιδοφόρα, απαλύνοντας τις πληγές της ψυχής μέχρι αυτή να θεραπευθεί.

 

 

 

 

 

 

 

Δες το εξαιρετικό installation εδώ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχείο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια