«Ένας 15χρονος είμαι ρε παιδιά», λέει ο εφευρέτης της ράβδου για τον καρκίνο

«Ένας 15χρονος είμαι ρε παιδιά», λέει ο εφευρέτης της ράβδου για τον καρκίνο Facebook Twitter
12

[Από το Newpost]

«Ένας 15χρονος είμαι ρε παιδιά. Δεν ήξερα πού είναι το πάγκρεας και ποια είναι η λειτουργία του. Αν ένας 15χρονος έκανε κάτι τέτοιο, φανταστείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς...».

Με αυτά τα απλά λόγια έκλεισε την ομιλία του στο TEDMED live Athens 2013, που πραγματοποιείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ο μαθητής λυκείου από το Μέριλαντ, Τζακ Αντράκα, ο οποίος έχει εφεύρει ένα φθηνό και ευαίσθητο αισθητήρα σε μορφή ράβδου για την ταχεία και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, των ωοθηκών και του πνεύμονα.

Ο Τζακ Αντράκα, ανέπτυξε το θέμα «το μέλλον των ιατρικών διαγνώσεων» και εξήγησε πώς, με αφορμή τον θάνατο κοντινών του προσώπων από καρκίνο στο πάγκρεας, σκέφτηκε να εργαστεί για τη λύση του προβλήματος που απασχολεί εδώ και χρόνια την επιστημονική κοινότητα. «Δεν ήξερα καν ότι είχα πάγκρεας, αλλά βρήκα τον τρόπο να το θεραπεύσω, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του Ίντερνετ που χρησιμοποιούν όλοι οι έφηβοι, το Google και το Wikipedia».

Εργάστηκε με πάθος και μάλιστα, όπως είπε, «η μαμά μου νόμιζε ότι έφτιαχνα εκρηκτικά στο υπόγειο του σπιτιού μας. Δεν μπορούσα να της εξηγήσω τι έκανα», αλλά και επιμονή, παρά τις αρνητικές απαντήσεις από πανεπιστημιακούς ερευνητές στους οποίους απευθύνθηκε, προκειμένου να του δώσουν τα απαραίτητα εργαστηριακά μέσα και την υποστήριξη ώστε να υλοποιήσει το όραμά του.

«Έστειλα 200 αιτήσεις προς ερευνητικές ομάδες και με απέρριψαν οι 199, θεωρώντας ανοησίες αυτά που έκανα». Μόνο ένας τον δέχθηκε, αλλά όπως είπε του υπέβαλε τόσες πολλές ερωτήσεις, «που ευτυχώς απάντησα σε όλες, με σκοπό να με απορρίψει και αυτός». Με αυτή την ομάδα δούλεψε για 7 μήνες στο εργαστήριο για να αναπτύξει την πιο αποτελεσματική και φθηνή μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος. Το τεστ είναι 100% αποτελεσματικό και κοστίζει ελάχιστα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αποτελεί μια μέθοδο διάγνωσης που μπορεί να γίνει τόσο νωρίς ώστε οι πιθανότητες επιβίωσης αγγίζουν το 100%.

«Απέτυχα πολλές φορές αλλά επέμενα και κατάφερα να φτιάξω ένα χάρτινο αισθητήρα που λειτουργεί 26.000 φορές πιο γρήγορα και κοστίζει 26.000 λιγότερο και μπορεί να ανιχνεύσει σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο του παγκρέατος». Ο Τζακ Αντράκα στα 15 του άνοιξε δρόμους στην επιστημονική κοινότητα, δίνοντας ώθηση στη διάγνωση και κατά συνέπεια και στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Η ερευνά του διεξήχθη στο εργαστήριο του Δρ. Anirban Maitra στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στο τμήμα Παθολογίας του Ερευνητικού Κέντρου Sol Goldman.

Σήμερα, όπως είπε, με φίλους του από το Γυμνάσιο εργάζονται πάνω σε μια άλλη μέθοδο και προσπαθούν να φτιάξουν ένα εργαλείο σε μέγεθος ενός κύβου ζάχαρης με ελάχιστο κόστος. «Μέσω του Διαδικτύου τα πάντα είναι δυνατά. Δεν χρειάζεται να έχεις πτυχία αρκεί να έχεις ιδέες. Αυτές είναι που μετράνε» υπογράμμισε, εκφράζοντας την ευχή «μακάρι όλοι οι άνθρωποι, με αφορμή ένα προσωπικό τους θέμα και ας μην είναι ειδικοί, να ασχοληθούν με πάθος με κάτι που θα βοηθήσει την ανθρωπότητα».

O Τζακ Αντράκα, ο πρώτος ομιλητής του πρώτου TEDMED που γίνεται στην Ελλάδα, αμέσως μετά την ομιλία του πήρε το αεροπλάνο για τη Washington όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αύριο το πρωί. Η καινοτομία στην επιστήμη, η ιατρική, η τέχνη και η υγεία βρίσκονται στο επίκεντρο του διαδραστικού συνεδρίου TEDMED live Athens 2013 , με θέμα «η Υγεία Μπροστά», που πραγματοποιείται για 1η φορά στην Ελλάδα, και τελεί υπό την αιγίδα και την ενεργή υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Η αποστολή του TEDMED (Technology, Entertainment, Design Medicine) είναι να ενισχυθεί η κοινωνική πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης μέσω της καινοτομίας. Άτομα που έχουν διαπρέψει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς και διαθέτουν αξιοσημείωτες ιδέες και ποικίλες προσεγγίσεις πάνω σε τάσεις, θεραπείες και τεχνολογίες, συναντώνται σήμερα στην Αθήνα και μέσα από πρωτοποριακές ομιλίες καθώς και διαδραστικά πολιτισμικά δρώμενα, φιλοδοξούν να φέρουν κάτι νέο στην ιατρική. Το TEDMED ιδρύθηκε το 1998 στις ΗΠΑ αλλά ουσιαστικά επανήλθε στο προσκήνιο από το 2009.

Από τον Απρίλιο του 2011 ξεκίνησε η διαδικασία παροχής αδειών για τη διενέργεια TEDMED εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, ενώ το TEDMED Live Athens αποτελεί μία από τις πέντε πρώτες εκδηλώσεις παγκοσμίως.
Αρχείο
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Ενταξει, δεν εισαι ακριβως ενας συνηθισμενος 15χρονος. Μακαρι να μπορουσε οποιοσδηποτε ειχε τη διαθεση και την επιμονη να κανει σπουδαιες ανακαλυψεις "χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του Ίντερνετ που χρησιμοποιούν όλοι οι έφηβοι, το Google και το Wikipedia", αλλα προφανως χρειαζεται και μια δοση μεγαλοφυιας.
Αναρωτιέμαι το εξής: πού βρήκε ο Andraka τα εκατοντάδες papers που διάβασε; Σε νόμιμους ιστοτόπους που τα έδιναν επί πληρωμή $20 το κομμάτι, σε νόμιμους ιστοτόπους που τα έδιναν δωρεάν ή σε παράνομους ιστοτόπους που τα έδιναν δωρεάν; Αν τα κατέβασε δωρεάν και παρανόμως, τότε σα να δικαιώνεται ο Aaron Swartz που είχε κατεβάσει μερικά εκατομμύρια papers μέσω του δικτύου του MIT με σκοπό να τα τα δημοσιεύσει δωρεάν στο Διαδίκτυο.
Οι δημόσιες βιβλιοθήκες είναι συνδρομητές τέτοιων ιστοτόπων, άρα λογικά από την δημοτική του βιβλιοθήκη θα τα βρήκε όλα δωρεάν. Επίσης ακόμη και η Ψωροκώσταινα είτε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών είτε από άλλες βιβλιοθήκες οαρέχει εξ ίσου τέτοιες δωρεάν υπηρεσίες, ακόμη και δυσεύρετα βιβλία που μπορεί να υπάρχουν μόνο στο εξωτερικό. Απορώ όμως γιατί τόση μεμψιμοιρία, κρίμα είναι να χανόμαστε στις λεπτομέρειες. Εν τέλει ας υποθέσουμε ότι τα υπέκλεψε, η ζημία ή το όφελος ε΄ναι μεγαλύτερα; Σου εύχομαι να χαίρεις άκρας υγείας και να μην έρθει ποτέ η ώρα να μετανοιώσεις μέσα σου γι' αυτά τα "σχόλια".
Μαθηματικό πρόβλημαΈνας 15χρονος επινοεί ένα τεστ για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος.Το τεστ αυτό έχει ακρίβεια 90%. Αυτό σημαίνει ότι:  1. αν έχετε καρκίνο του παγκρέατος και κάνετε το τεστ, η πιθανότητα το τεστ να είναι θετικό είναι 90% και η πιθανότητα να είναι αρνητικό είναι 10%·   2. αν _δεν_ έχετε καρκίνο του παγκρέατος και κάνετε το τεστ, η πιθανότητα να βγει το αποτέλεσμα θετικό είναι 10% και η πιθανότητα να βγει αρνητικό είναι 90%.Κάνετε λοιπόν το τεστ και βγαίνει θετικό.Ερώτηση: ποια είναι η πιθανότητα να έχετε όντως καρκίνο του παγκρέατος;Προσοχή: το πρόβλημα έχει παγίδα!
Στην ιατρικη στατιστικη, η ανιχνευση σε ποσοστο 90% του οποιουδηποτε καρκινου "σε καρκινοπαθεις", λεγεται θετικη προγνωστικη αξια και δεν εχει καμια σχεση με τον αποκλεισμο του καρκινου σε "μη καρκινοπαθεις" που χρειαζεται διαφορετικο πληθυσμο ερευνας και διαφορετικη στατιστικη αναλυση. Κατα συνεπεια ο συλλογισμος που αφορα το Νο 2 ειναι τουλαχιστον απλοικος.
@40churches 22.4.2013 | 21:46> η ανιχνευση σε ποσοστο 90% του οποιουδηποτε καρκινου "σε καρκινοπαθεις", λεγεται θετικη προγνωστικη αξια και δεν εχει καμια σχεση με τον αποκλεισμο του καρκινου σε "μη καρκινοπαθεις Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο κάθισα όρισα επακριβώς τι εννοώ με «90% ακρίβεια».
> έχει εφεύρει ένα φθηνό και ευαίσθητο αισθητήρα σε μορφή ράβδουΆλλο stick, άλλο strip. Δεν πρόκειται για ράβδο, αλλά για ταινία, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί για να μετρήσουν το επίπεδο ζαχάρου στα ούρα τους.> Το τεστ είναι 100% αποτελεσματικόΔυστυχώς είναι «πάνω από 90%» ακριβές (όχι «αποτελεσματικό»).> λειτουργεί 26.000 φορές πιο γρήγοραΕίναι 168 φορές γρηγορότερο, δηλαδή έχεις το αποτέλεσμα σε μόλις 5 λεπτά, αντί για 14 ώρες.> και κοστίζει 26.000 λιγότεροΚοστίζει 26667 φορές λιγότερο, δηλαδή μόλις ¢3, αντί για $8000.