Αριστοτέλους ξανά

Αριστοτέλους ξανά Facebook Twitter
7

Από την parallaxi

Ήταν η προεκλογική υπόσχεση του Μπουτάρη που άργησε πάνω από 2 χρόνια να γίνει πραγματικότητα. Τελικά οι καταστηματάρχες συμμορφώθηκαν και πλέον οι πεζοί ανακαταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της πλατείας που δικαιωματικά τους ανήκει. Χρόνια απίστευτης κυκλοφοριακής συμφόρησης στους στενούς διαδρόμους που είχαν αφήσει ελεύθερους τα καφέ στην αριστερή και δεξιά μεριά της πλατείας κάτω από τις καμάρες, θα ξεχαστούν γρήγορα. Επιπροσθέτως ανακαλύψαμε επιτέλους και το πλακόστρωτο των εκατέρωθεν πεζοδρομίων της Πλατείας που τόσα χρόνια σχεδόν αγνοούσαμε ότι κρυβόταν κάτω από τα τραπεζοκαθίσματα. Εδώ και λίγο καιρό, λοιπόν, η Πλατεία παίρνει βαθιές ανάσες με 4 μεγάλους διάδρομους, πλάτους 4 μέτρων, που ανοίχτηκαν πρόσφατα εκατέρωθεν των τραπεζοκαθισμάτων των καφέ μπαρ και ο κόσμος μπορεί πλέον να διασχίζει την πλατεία χωρίς να σκοντάφτει πουθενά.

Αριστοτέλους ξανά Facebook Twitter

Τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν ομοιόμορφες λευκές ομπρέλες, όπου δεν υπάρχουν ήδη, διαμέτρου μέχρι 4 μέτρων, στις οποίες δεν θα επιτρέπεται να τυπώνεται καμιά διαφήμιση εκτός από το όνομα του καφέ με μια διακριτική τύπωση στην ούγια της ομπρέλας. Τα νάιλον διαχωριστικά απαγορεύονται πλέον και θα επιτρέπονται μόνο ομοιόμορφοι υαλοπίνακες ύψους 1,5 μέτρου, που σχεδιάστηκαν από το Αρχιτεκτονικό του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αριστοτέλους ξανά Facebook Twitter

Και το έργο της μεταμόρφωσης δεν τελειώνει εδώ αφού ο δήμος έκλεισε πλέον τ΄αυτιά του στα παρακάλια και τα ψέμματα και στη διάρκεια των δυο προηγούμενων Κυριακών, προχώρησε σε ολική καθαίρεση κάθε πινακίδας και επιγραφής που λέρωνε την όψη των υπέροχων διατηρητέων της Αριστοτέλους. 

Αριστοτέλους ξανά Facebook Twitter

Και φυσικά υπάρχει και επίλογος στην ολοκλήρωση της ρύθμισης του δημόσιου χώρου της πλατείας. Ξεχάστε το παρκάρισμα στην άκρη της πλατείας στην παραλιακή. Ο δήμος ξεκίνησε ήδη εργασίες που θα ολοκληρωθούν άμεσα με σκοπό την επέκταση του πεζοδρομίου από την πλευρά της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης. Ο χώρος κάθετης στάθμευσης αυτοκινήτων καταργείται για να αποκατασταθεί οριστικά (επιτέλους) η προοπτική της πλατείας Αριστοτέλους προς τη θάλασσα.

Αριστοτέλους ξανά Facebook Twitter

Αν προσθέσουμε και τους υπέροχους κάθετους πεζόδρομους και τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει ήδη για να τα διευθετηθεί το φλέγον ζήτημα των ταξί που έχουν κάνει κατάληψη στους κεντρικούς δρόμους, νομίζω ολοκληρώνεται ένα τεράστιο ένα μεγάλο βήμα προς τον τελικό στόχο της γενικότερης αποσυμφόρησης του ιστορικού κέντρου. Ιδίως στη Μητροπόλεως οι πιάτσες ταξί έχουν καταργήσει τους λεωφορειόδρομους αφού η κίνηση διεξάγεται ουσιαστικά σε μια λωρίδα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που τραβήχτηκε σήμερα στο ύψος της Αριστοτέλους.

Αριστοτέλους ξανά Facebook Twitter

*Οι φωτογραφίες είναι της Κύας Τζήμου και του Θόδωρου Καρανίκα

 

 

Αρχείο
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Κατι τετοιο δεν θα επρεπε να γινει σε πλατειες τις Αθηνας? (αλλά και σε αλλες πολεις…) Επιτελους, τοσες πολλες ειναι οι ψηφοι των ιδιοκτητων καφέ? Μπραβο στον δημο Θεσσαλονικης που εκανε, εστω, μια μικρη αρχη.Καθαιρεση επιγραφων, ξηλωμα ναιλον διαχωριστικων (σχεδιασμος ομοιομορφων γυαλινων), ομπρελες χωρις διαφημισεις, οριοθετηση τραπεζοκαθισματων, πιατσες ταξι σε ορισμενα σημεια, αυστηρη αστυνομευση για παρκαρισμα σε πλατειες και πεζοδρομους. Ολα αυτα και αλλα πολλα θα επρεπε να ηταν η πραγματικοτητα και οχι το ζητουμενο. Υπηρξε μια ελπιδα οτι θα γινουν τα αυτονοητα με την εκλογη του Καμινη αλλα δυστυχως…Τον ΄φαγαν΄τα κυκλωματα (!) (?)
Μπράβο για την αφαίρεση των τραπεζοκαθισμάτων.Αλλά να ρίχνεις λεφτά για να στενεύεις το δρόμο και να κόβεις τμήμα του (έστω και για θέσεις πάρκινγκ - ναι κάποιοι δεν έχουν να δώσουν 8 ευρώ την ώρα στο ιδιωτικό πάρκινγκ) δεν βλέπω πως βελτιώνει την αποσυμφόρηση του κέντρου.Επικροτώ τις κινήσεις υπέρ των πεζώναλλά η δημοτική αρχή έχει προφανέστατα αγνοήσει παντελώς τους εποχούμενους. Λες και τιμωρεί όσους διαθέτουν αυτοκίνητο. Σε μια πόλη που μόνο το δίκτυο του ΟΑΣΘ προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες όλων.
μια χαρά την βελτιώνει την αποσυμφόρηση: αναγκάζει κάποιους να το τριπλοσκεφτούν πριν χρησιμοποιήσουν αμάξι. ως γνωστόν άλλωστε, (μεταξύ μας είμαστε, μην κοροιδευόμαστε) ένα 80% των "εποχούμενων" είναι βαριεστημένοι σαπιοι ελληνάρες που πάνε και κάθονται στα παράνομα τραπεζοκαθίσματα για καφέ ή κυρίες που πάνε για ψώνια.
σωστότατη η Λυσιμάχεια. Για τις ανάγκες δε του κέντρου ο ΟΑΣΘ είναι υπέραρκετός. Το καλό της Θεσσαλονίκης -που δύσκολα καταλαβαίνουν οι Αθηναίοι- είναι ότι στο κέντρο όλα βρίσκονται σε ένα πολύ προσβάσιμο άξονα.
Υπάρχουν σάπιοι ελληναρες και υπάρχουν και κυρίες για ψώνια αλλά δεν είναι ΜΟΝΟ αυτοί που κατεβαίνουν στο κέντρο με αμάξι. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. προφανώς μιλάς με τη σιγουριά/άνεση κάποιου που κατοικεί σε σημείο εύκολα προσβάσιμο από/προς το κέντρο. Ίσως να σε σοκάρει, αλλά ο ΟΑΣΘ δεν επαρκεί για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και τους περιφερειακούς δήμους που και αυτοί έχουν ανάγκη πρόσβασης στο κέντρο. Προσωπικά με τον ΟΑΣΘ θέλω 1.5 -2 ώρες να φτάσω κέντρο. Στην καλύτερη.
Ευγε Θεσσαλονικη :-)Αντιθετως εδω στην Αθηνα τετοιου ειδους φυσιολογικοτα facelifts στην πιο κεντρικη πλατεια θεωρουνται εργα βιτρινας.Ο δημος δεν εχει κανενα προβλημα να αφηνει το Συνταγμα και την Πανεπιστημιου με χαλασματα και να ασχολειται με το Μεταξουργιο και το Δημοσιο Σημα (ή καπως ετσι)