Σεισμός

Η Χρυσή Αυγή στο Internet

Η Χρυσή Αυγή στο Internet Facebook Twitter
18

Toυ Νίκου Ζαχαριάδη

Εναι απολύτως σίγουρο: Μόλις εμφανιστεί στο διαδίκτυο, ένα κείμενο που θίγει τη Χρυσή Αυγή, αμέσως, σε χρόνο μηδέν, θα εμφανιστεί ένα σχόλιο υπεράσπισής της. Δεν έχει σημασία φυσικά η υπογραφή, ούτε η γλώσσα, ούτε καν η ορθογραφία, γιατί αυτά (αν και κατά κανόνα είναι επιπέδου αγράμματου χιμπατζή), ποικίλουν ανάλογα με τη νοημοσύνη και την εκπαίδευση του εκάστοτε εντεταλμένου σχολιαστή.

Όμως υπάρχει κάτι σε αυτά τα χρυσαυγίτικα σχόλια, που αποτελεί ιερό κανόνα. Πρόκειται για την τεχνική της μπάλας στην εξέδρα: Για παράδειγμα, αν το κείμενο αυτό τελείωνε εδώ, ο πρώτος χρυσαυγίτης θα σχολιάσει, κάτι τέτοιο: «Όσο για τους αγράμματους χιμπατζήδες που αναφέρετε, να χαίρστε τους γραμματισμένους «δημοκρατικούς» χιμπατζήδες που κατάκλεψαν κτλ…»

Άλλο ένα παράδειγμα; Αποκαλεί χθές ο Προκόπης Δούκας (εδώ) στο κείμενο με τίτλο «Στη χώρα της βεβαιότητας», τη Χρυσή Αυγή «φασιστικό μόρφωμα», και μάλιστα σε ένα κείμενο που ούτε καν έχει σαν κεντρικό θέμα αυτούς. Καμμία έκπληξη. Όπως είναι αναμενόμενο, στο πρώτο σχόλιο από κάτω, αναφέρεται επί λέξει: «Όσο για το “φασιστικό μόρφωμα” τί να πώ ; Να χαίρεστε τα “δημοκρατικά μορφώματα” που φιλοξενείτε κατά καιρούς στις εκπομπές σας και μας έχουν κατακλέψει…».

Παρόμοια επιχειρηματόλογία (λέμε τώρα) μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές εκδοχές, αλλά κατά κανόνα εξελίσσεται πάντα κάπως έτσι: «… Όσο για το (εδώ μπαίνει ο χαρακτηρισμός που επιφύλλαξε για τη Χρυσή Αυγή ο αρθρογράφος), να χαίρεστε το «δημοκρατικό» (εδώ ο σχολιαστής επαναλαμβάνει τον χαρακτηρισμό που επιφύλλαξε για την Χρυσή Αυγή ο αρθογράφος, αλλά προηγουμένως μπαίνει η λέξη «δημοκρατικό» σε εισαγωγικά) που κατάκλεψε τη χώρα κτλ…»

Ενίοτε, σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς, επιτρέπεται η παραλλαγή του τύπου «…πάντως οι φασίστες που λέτε, δεν είναι προδότες και δοσίλογοι…»

Η επιμονή και η συχνότητα με την οποία επαναλαμβάνονται παρόμοιες «παρεμβάσεις», δεν αφήνουν καμμία αμφιβολία ότι πρόκειται για κεντρική γραμμή. Οι Χρυσαυγιτειδείς μορφές ζωής (ναι, ξέρω, «να χαίρομαι τις «δημοκρατικές» μορφές ζωής που μας έχουν κατακλέψει και πάντως αυτοί δεν είναι προδότες κτλ…»), βρίσκουν πάντοτε φιλόξενο πεδίο κάτω από τα άρθρα, στα σχόλια. Και επιχειρούν μια απλή και μάλλον αποτελεσματική πλύση εγκεφάλου. Πώς; Μα είναι απλό: Ύπουλα και μεθοδικά, με επιμονή κολλημένου γραμμοφώνου συνδέουν τη λέξη (και την έννοια) «δημοκρατία» με την λέξη (και την ένοια) «κλοπή». Όπου βρουν το φιλόξενο πεδίο ανοιχτό, θα κολλήσουν ένα τέτοιο σχόλιο ξέροντας ότι όλο και κάποιοι θα το διαβάσουν. Άρα το «Δημοκρατία = Κλοπή» μπαίνει στην ατζέντα. Γίνεται συζητήσιμο.

Με την παραπάνω τεχνική, το θέμα οποιοδήποτε άρθρου, περνάει εντέχνως σε δεύτερη μοίρα. Η «μπάλα» πάει στην κερκίδα και όλοι συζητάνε και υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Μόνο που αυτή ακριβώς είναι η παγίδα. Διότι όταν αρχίζεις να υπερασπίζεσαι το αυτονόητο (δηλαδή τη Δημοκρατία), είναι σα να παραδέχεσαι ότι πλέον δεν είναι αυτονόητο. Και επιπλέον πάντα (μα πάντα…), μια συζήτηση διεξάγεται αναγκαστικά στο επίπεδο του κατώτερου συνομιλητή. Πράγμα που με τους χρυσαυγίτες (δηλαδή τη μορφή ζωής που βάζει το 5χρονο παιδί του να χαιρετάει ναζιστικά και ανεβάζει τη φωτογραφία στο  facebook), κάνει κάθε λογικό επιχείρημα, απλώς μάταιο.

Προφανώς, πρόκειται για μια ακόμα παραλλαγή του γνωστού «Γκαιμπελικού» κανόνα της επικοινωνίας, που λέει ότι όσο πιο παράλογο είναι ένα επιχείρημα («κατά τό όσο πιο εξωφρενικό είναι ένα ψέμμα»), τόσο πιο πιθανό είναι να βρει οπαδούς. Με άλλα λόγια, η συνεπαγωγή «Κάποιοι κλέβουν – αυτοί βγήκαν με δημοκρατικές διαδικασίες – άρα η δημοκρατία παράγει κλέφτες – οπότε ο ναζισμός που είναι το αντίθετο, είναι κάτι τίμιο – άρα βαράμε μετανάστες» είναι τόσο ανεγκέφαλο και βλακώδες, όσο και να κατεβαίνεις στη διαδήλωση κατά της Μέρκελ ντυμένος με ναζιστικές στολές.

Με άλλα λόγια, είναι σα να βυθίζεται ένα καράβι λόγω κακών χειρισμών του πληρώματος και οι χρυσαυγίτες να ισχυρίζονται ότι το να σπουδάζεις καπετάνιος είναι προδοτικό και δοσιλογικό γιατί κάνει τα πλοία να ναυαγούν! Και στη συνέχεια να προτείνουν αντί για τιμόνι να οδηγούνται τα πλοία με ναζιστικούς χαιρετισμούς. Α, και εν τω μεταξύ, για να σε προσέξουν όλοι, να πλακώνεις και στο ξύλο τους επιβάτες της Γ’ θέσης (και μερικές γυναίκες γιατί είναι πιο εύκλολο). Ναι, αυτή ακριβώς είναι η αναλογία.

Και κάπου εδώ τελειώνει το post αυτό και έρχεται η ώρα του σχολίου. Οπότε, για να μην ενοχλείς αυτόν που σε καθοδηγεί, μικρονοϊκέ χρυσαυγίτη σχολιαστή, σε βοηθάω εγώ. Αυτό που θες να γράψεις είναι η εξής: «Τουλάχιστον αυτοί που θέλουν να οδηγούν το πλοίο με ναζιστικούς χαιρετισμούς, δεν είναι λαμόγια και δοσίλογοι, όπως τα «δημοκρατικά» πληρώματα που μας κατέκλεψαν και μας βύθισαν…»

Αρχείο
18

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

13 σχόλια
Η υποκρίσια του φασίσταΔήθεν κόπτονται για τρία πράγματα: ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΑυτό είναι το διαχρονικό μότο των ελλήνων φασιστών, δηλωμένων και αδήλωτων. Από τα χρόνια του εμφυλίου, του μετεμφυλιακού παρακράτους, της χούντας και της παρασιτικής ζωής τους κατά την μεταπολίτευση, όλοι οι φασίστες εμφανίζονταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι για αυτές τις τρεις αξίες. Πάμε να δούμε όμως πως η σύγχρονη μοδάτη έκφραση του φασισμού, η Χρυσή Αυγή, παραποιεί και αλλοιώνει ακόμα και αυτές τις αξίες στο όνομα των οποίων υποτίθεται ότι δρα.ΠΑΤΡΙΣ: Οι άνθρωποι οι οποίοι υμνούν τον μέγιστο σφαγέα και καταστροφέα της πατρίδας τους, αυτοί οι οποίοι τιμούν ως ήρωες τους δωσίλογους συνεργάτες του κατακτητή της χώρας τους, αυτοί οι δήθεν εθνικιστές που ποζάρουν στις φωτογραφίες με όλα τα σύμβολα του γερμανικού στρατού, αυτοί που έχουν κεντήσει το κορμί τους με σβάστιγκες, αγκυλωτούς σταυρούς και ό,τι άλλο σχεδίασαν οι ναζί σκιτσογράφοι του Χίτλερ, πως τολμούν να μιλούν για πατρίδα; Πατριώτες οι απόγονοι των γερμανοτσολιάδων; Άντε να μάθετε πρώτα τον εθνικό ύμνο και μετά ελάτε να μας τα ξαναπείτε.ΘΡΗΣΚΕΙΑ: Όσο η Χρυσή Αυγή ζούσε στο περιθώριο ήταν μια οργάνωση που πίστευε στον Θεό Πάνα, και στο Δωδεκάθεο. Εντάξει, άβυσσος η ψυχή του πιστού. Εδώ υπάρχουν άλλοι που πιστεύουν στο ιπτάμενο μακαρονοτέρας, ο Δίας και ο Ερμής μας πείραξε; Όταν άρχισαν όμως τα νούμερα να ανεβαίνουν τότε άρχισαν και οι δεήσεις στον Χριστό. Ξέρετε εκείνον τον εβραίο που γεννήθηκε στη Ναζαρέτ. Ήθελαν βλέπετε να μιλήσουν σε ένα κοινό το οποίο στην Ελλάδα είναι κολλημένο με τη θρησκεία όπως το κατακάθι στον ελληνικό καφέ. Έτσι ξεχάστηκαν τα ποιήματα-ωδές στον Σατανά του αρχηγού τους, ξεχάστηκε και το δωδεκάθεο και άρχισε η αγάπη για την Παναγία. Αλήθεια ρε Χρυσαυγίτες, πιστεύετε σε μια θρησκεία που κεντρικό της πρόσωπο έχει έναν Εβραίο;ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Όλοι οι φασίστες λένε ότι πιστεύουν στην οικογένεια. Πρέπει, λέει ο άνθρωπος να παντρεύεται, ειδικά ο Έλληνας, ώστε να γεννάει παιδιά και να μεγαλώσει ο ελληνισμός. Κάτι σαν το «γαμάτε γιατί χανόμαστε» αλλά με δικά τους λόγια. Είναι στ’ αλήθεια υπέρ της οικογένειας οι χρυσαυγίτες; Δεν θα αναφερθώ στα κουτσομπολιά που φέρουν την βουλευτή του κόμματος και σύζυγο του αρχηγού να διατηρεί ξενοδοχείο για παράνομα ζευγάρια. Αυτά είναι κατινιές.Όταν ζητάς να πεταχτούν έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς τα μωρά των μεταναστών, πόσο πραγματικά πιστεύεις στην οικογένεια;. Πόσο πιστεύει αλήθεια ένας χρυσαυγίτης στην ανάπτυξη των παιδιών; Πόσο χώρο πιστεύετε θα δίνει ο χρυσαυγίτης-πατέρας στο παιδί του να αντιδράσει, να αμφισβητήσει, να συγκρουστεί μαζί του; Πόσο ελεύθερη και ανεξάρτητη μπορεί να είναι μια γυναίκα σε μια χρυσαυγίτικη οικογένεια; Αυτό που στην πραγματικότητα λατρεύουν δεν είναι η οικογένεια, είναι η εξουσία του πατέρα. Η αναπαραγωγή σεξιστικών και εξουσιαστικών προτύπων. Τα υπόλοιπα μέλη είναι απλά αναγκαία γιατί για να είσαι βοσκός πρέπει να υπάρχει κοπάδι. Δεν παντρεύονται γιατί έτσι εξυπηρετούν κάποιον ιερό σκοπό. Παντρεύονται για να έχουν κάποιον να εξουσιάζουν. Βλέπετε η καθημερινότητα ενός χρυσαυγίτη είναι δύσκολη. Δεν είναι λίγο να έχεις κάποιον «πυρηνάρχη» πάνω από το κεφάλι σου να σου δίνει στρατιωτικά παραγγέλματα για μια ζωή. Πρέπει να έχεις κι εσύ κάπου να ξεσπάς. Γι’ αυτό κάνε εκεί μια οικογένεια.
Θα ήταν ενδιαφέρον να αναφερθούμε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι το site του "Βήματος", το οποίο λόγω αναγνωσιμότητας και απόλυτης έλλειψης moderation/verification των σχολίων (εντελώς πρωτόγονη κατάσταση!) μετατρέπεται σε βόθρο χρυσαυγιτών κάθε φορά που γράφεται άρθρο για την ΧΑ. Τα περισσότερα σχόλια προέρχονται από τα ίδια άτομα (προφανές από τον τρόπο γραφής και από τα ψευδώνυμα του τύπου "Προσεκτικός παρατηρητής", "Εκλογικός αναλυτής", "Παρατηρητής πολιτικών πραγμάτων", "Ορφανό του Μαρξ") και κάθε σχόλιο υπέρ (κατά) της ΧΑ παίρνει γύρω στα 50-100 likes (dislikes). Η ποιότητα των σχολίων είναι φυσικά τραγική (όπως και η ορθογραφία) και τα περισσότερα απαντούν σε σημεία του άρθρου ή σε άλλους αναγνώστες σύμφωνα με το παρακάτω μοτίβο:1. Σχόλιο περί φασιστικών απόψεων της ΧΑ -> "τους είδαμε και τους δημοκρατικούς που έκλεβαν κλπ", "οι συνταγματάρχες της 21ης Απριλίου πέθαναν στην ψάθα".2. Δήλωση του Χ πολιτικού κατά της ΧΑ -> "Τι να μας πει και ο Χ που θαύμαζε τον Τσαουσέσκου (Στάλιν, Χότζα);", "Μιλάει και ο Χ που ήταν στην κυβέρνηση Σημίτη όταν μας έκλεβαν με τα υποβρύχια".3. Αναφορά σε ρατσιστικές επιθέσεις -> "Για το ρατσισμό εναντίον των Ελλήνων θα μιλήσει κανείς;", "Τι γύρευε ο Πακιστανός τέτοια ώρα στην Πλ. Αμερικής;".4. Σχόλιο από αριστερό αναγνώστη -> "Μιλάτε και εσείς οι άπλυτοι αναρχοσυριζαίοι που κάψατε τη Μαρφίν".5. Σχόλιο περί ανάρμοστης συμπεριφοράς μέλους της ΧΑ -> "Όταν όμως ο Πάγκαλος/Μεϊμαράκης/Κουράκης είχε ... εσείς δεν κάνατε τίποτα."6. Αναφορά σε φασιστική δήλωση μέλους της ΧΑ -> "Παπαγαλάκια του ΔΟΛ, πάλι εκτελείτε διατεταγμένη υπηρεσία και διαστρεβλώνετε τις δηλώσεις του Παναγιώταρου/Παππά/Κασιδιάρη".Υπάρχουν και κάποια μεμονωμένα σχόλια που δεν απαντούν σε κάτι, αλλά εκφράζουν κάποια θέση/παρατήρηση. Κι εδώ τα κλισέ είναι πολύ συγκεκριμένα:1. "Ψήφιζα αριστερά κόμματα μέχρι το 2009. Επιτέλους κατάλαβα με τι κλέφτες και απατεώνες έχω να κάνω. Ναι, θα ψηφίσω και εγώ τους ναζιστές, αφού οι υπόλοιποι μας έφεραν σ' αυτά τα χάλια."2. "Η ΧΑ ανεβαίνει και το σύστημα έχει τρομοκρατηθεί. Ξύδι."3. "Η τελευταία δημοσκόπηση δίνει στην ΧΑ 13% σε σχέση με το 11% πριν από 2 μήνες. Εάν συνεχίσουμε έτσι, θα φτάσουμε στο 50% σε 3 χρόνια."4. "Σκυλιά του ΔΟΛ, φτάνει η ώρα σας. ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ."Πέρα από την κωμική διάσταση του πράγματος, υπάρχει κάτι το επικίνδυνο στην όλη υπόθεση. Και για αυτό φέρουν σαφέστατα ευθύνη οι διαχειριστές των εν λόγω ιστοσελίδων.
H συνεπαγωγή «Κάποιοι κλέβουν – αυτοί βγήκαν με δημοκρατικές διαδικασίες – άρα η δημοκρατία παράγει κλέφτες – οπότε ο ναζισμός που είναι το αντίθετο, είναι κάτι τίμιο – άρα βαράμε μετανάστες» που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας του άρθρου είναι σαφώς λανθασμένη.Αλλά μακάρι να ήταν έτσι.Η πραγματικότητα είναι μάλλον αυτή:Οι περισσότεροι πολιτικοί όταν τους δοθεί η ευκαιρία να κλέψουν το κάνουν.Αλλά και όσοι δεν το κάνουν, αν είναι στην συμπολίτευση δεν καταγγέλλουν ότι περιστατικό κατάχρησης πέφτει στην αντίληψή τους για να μην βλάψουν το κόμμα τους.Αν πάλι ανήκουν στην αντιπολίτευση, η καταγγελία είναι χλιαρή και αποσκοπεί μόνο στην αποκομιδή πολιτικών ωφελειών και όχι στην ουσιαστική πάταξη του φαινομένου της κατάχρησης δημοσίου χρήματος.Και στην κατάχρηση δημοσίου χρήματος περιλαμβάνονται και οι παράνομες συνταξιοδοτήσεις, οι παράνομοι διορισμοί στο δημόσιο, η ανοχή υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τους συνδικαλιστικούς φορείς του δημοσίου πέρα από τα όρια της δημοσιονομικής πολιτικής, η ανοχή της υποπαραγωγικότητας κάποιων δημοσίων υπαλλήλων, η μη αυστηρή τιμωρία των επίορκων απατεώνων δημοσίων υπαλλήλων και τόσα άλλα ακόμα.Και όλα τα παραδοσιακά κόμματα έχουν αποδείξει ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν συμμετάσχει στην κατασπατάληση έως και την κλοπή του δημοσίου χρήματος.Από τα κόμματα της εξουσίας με τις μίζες των κρατικών προμηθειών, έως τα κόμματα της αριστεράς με το πατρονάρισμα των συνδικαλιστών, την προστασία των όποιων ανίκανων δημοσίων υπαλλήλων, την άρνηση εισαγωγής αξιολόγησης της εργασίας τους, ακόμη και την προστασία επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.Το να βάζει κανείς τη λέξη δημοκρατία σε εισαγωγικά όπως αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου, όταν αναφέρεται κανείς σε αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα, είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει για να προστατεύσει την δημοκρατία.Γιατί δεν μπορεί αυτό το σύστημα να είναι δημοκρατία.Είναι καραμπινάτη ολιγαρχία, όπου οι ίδιες πολιτικές οικογένειες μας κυβερνούν τα τελευταία 100 χρόνια, και καταφέρνουν να παραμένουν στην εξουσία έχοντας στήσει ένα χορό κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος προς όφελος όχι μόνο των δικών τους, αλλά και των αντιπάλων τους για να γαυγίζουν χωρίς να δαγκώνουν.Και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Και ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ.Από την άλλη μεριά τι έχουμε?Έχουμε ένα πολιτικό μόρφωμα που:-Αμφισβητεί έμπρακτα την δικτατορία του τύπου είτε ξεφτιλίζοντας τους δημοσιογράφους με το γνωστό εγέρθητι, είτε με το χαστούκι της Λιάνη.Το χαστούκι της Λιάνη, για όσους θέλουν να βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος είναι ένα χαστούκι σε μια γυναίκα. Για όσους θέλουν να βλέπουν το δάσος είναι ένα χαστούκι στην δικτατορία του τύπου.-Ξεφτιλίζει την ανικανότητα τόσο των δημοτικών όσο και των αστυνομικών αρχών, αποδεικνύοντας πόσο εύκολα μπορείς να εντοπίσεις το παραεμπόριο και να προστατέψεις το νόμιμο εμπόριο.-Ενώ οι αριστερά αναλώνεται σε θεωρητικές συζητήσεις για το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, γυρνά στις γειτονιές και αφουγκράζεται τον πολίτη που υποφέρει από αυτό το φαινόμενο.-Ενώ τα παραδοσιακά κόμματα επιδιώκουν την αύξηση της κρατικής επιδότησής τους, διαθέτει την επιδότηση αυτή για την διανομή τροφίμων στις φτωχές γειτονιές.Ως Έλληνας πολίτης ο οποίος ποτέ δεν συμμετείχε με οποιοδήποτε τρόπο στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, ο οποίος συμμετείχε στη δημόσια διοίκηση σε θέσεις εξουσίας (Διευθύνων Σύμβουλος σε ΔΕΚΟ) και λόγω της εμμονής μου στην τιμιότητα το σύστημα με ξέβρασε, και που από το 2005 είμαι μετανάστης για να μπορέσω να επιβιώσω, ειλικρινά χαίρομαι το μόρφωμα αυτό μπήκε στο πολιτικό μας προσκήνιο.Και θλίβομαι γιατί είμαι βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα, το σύστημα θα τους απορροφήσει και θα γίνουν όπως οι υπόλοιποι.Η σωστή συνεπαγωγή λοιπόν δεν είναι αυτή που επικαλείται ο αρθρογράφος.Η σωστή συνεπαγωγή είναι: Οι πολιτικοί μας είτε κλέβουν είτε ανέχονται την κλοπή – αυτοί βγήκαν με ένα σύστημα που θέλουμε να ονομάζουμε δημοκρατικό – το σύστημα αυτό έχει αποδείξει ότι ευνοεί την κλοπή – άρα μπορώ να ελπίζω μόνο σε οποιοδήποτε αντίθετο πολιτικό σύστημα – αν αυτοί που εκφράζουν το αντίθετο πολιτικό σύστημα βαράνε μετανάστες ή κάνουν άλλες ηλίθιες ακρότητες, τους καταγγέλλω για αυτό. Αλλά συγκριτικά με το κακό που έχουν κάνει οι άλλοι στην χώρα, δεν νομίζω ότι οι ακρότητες αυτές είναι το μείζον πολιτικό μας πρόβλημα.
H συνεπαγωγή «Κάποιοι κλέβουν – αυτοί βγήκαν με δημοκρατικές διαδικασίες – άρα η δημοκρατία παράγει κλέφτες – οπότε ο ναζισμός που είναι το αντίθετο, είναι κάτι τίμιο – άρα βαράμε μετανάστες» που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας του άρθρου είναι σαφώς λανθασμένη.Αλλά μακάρι να ήταν έτσι.Η πραγματικότητα είναι μάλλον αυτή:Οι περισσότεροι πολιτικοί όταν τους δοθεί η ευκαιρία να κλέψουν το κάνουν.Αλλά και όσοι δεν το κάνουν, αν είναι στην συμπολίτευση δεν καταγγέλλουν ότι περιστατικό κατάχρησης πέφτει στην αντίληψή τους για να μην βλάψουν το κόμμα τους.Αν πάλι ανήκουν στην αντιπολίτευση, η καταγγελία είναι χλιαρή και αποσκοπεί μόνο στην αποκομιδή πολιτικών ωφελειών και όχι στην ουσιαστική πάταξη του φαινομένου της κατάχρησης δημοσίου χρήματος.Και στην κατάχρηση δημοσίου χρήματος περιλαμβάνονται και οι παράνομες συνταξιοδοτήσεις, οι παράνομοι διορισμοί στο δημόσιο, η ανοχή υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τους συνδικαλιστικούς φορείς του δημοσίου πέρα από τα όρια της δημοσιονομικής πολιτικής, η ανοχή της υποπαραγωγικότητας κάποιων δημοσίων υπαλλήλων, η μη αυστηρή τιμωρία των επίορκων απατεώνων δημοσίων υπαλλήλων και τόσα άλλα ακόμα.Και όλα τα παραδοσιακά κόμματα έχουν αποδείξει ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν συμμετάσχει στην κατασπατάληση έως και την κλοπή του δημοσίου χρήματος.Από τα κόμματα της εξουσίας με τις μίζες των κρατικών προμηθειών, έως τα κόμματα της αριστεράς με το πατρονάρισμα των συνδικαλιστών, την προστασία των όποιων ανίκανων δημοσίων υπαλλήλων, την άρνηση εισαγωγής αξιολόγησης της εργασίας τους, ακόμη και την προστασία επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.Το να βάζει κανείς τη λέξη δημοκρατία σε εισαγωγικά όπως αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου, όταν αναφέρεται κανείς σε αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα, είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει για να προστατεύσει την δημοκρατία.Γιατί δεν μπορεί αυτό το σύστημα να είναι δημοκρατία.Είναι καραμπινάτη ολιγαρχία, όπου οι ίδιες πολιτικές οικογένειες μας κυβερνούν τα τελευταία 100 χρόνια, και καταφέρνουν να παραμένουν στην εξουσία έχοντας στήσει ένα χορό κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος προς όφελος όχι μόνο των δικών τους, αλλά και των αντιπάλων τους για να γαυγίζουν χωρίς να δαγκώνουν.Και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Και ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ.Από την άλλη μεριά τι έχουμε?Έχουμε ένα πολιτικό μόρφωμα που:-Αμφισβητεί έμπρακτα την δικτατορία του τύπου είτε ξεφτιλίζοντας τους δημοσιογράφους με το γνωστό εγέρθητι, είτε με το χαστούκι της Λιάνη.Το χαστούκι της Λιάνη, για όσους θέλουν να βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος είναι ένα χαστούκι σε μια γυναίκα. Για όσους θέλουν να βλέπουν το δάσος είναι ένα χαστούκι στην δικτατορία του τύπου.-Ξεφτιλίζει την ανικανότητα τόσο των δημοτικών όσο και των αστυνομικών αρχών, αποδεικνύοντας πόσο εύκολα μπορείς να εντοπίσεις το παραεμπόριο και να προστατέψεις το νόμιμο εμπόριο.-Ενώ οι αριστερά αναλώνεται σε θεωρητικές συζητήσεις για το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, γυρνά στις γειτονιές και αφουγκράζεται τον πολίτη που υποφέρει από αυτό το φαινόμενο.-Ενώ τα παραδοσιακά κόμματα επιδιώκουν την αύξηση της κρατικής επιδότησής τους, διαθέτει την επιδότηση αυτή για την διανομή τροφίμων στις φτωχές γειτονιές.Ως Έλληνας πολίτης ο οποίος ποτέ δεν συμμετείχε με οποιοδήποτε τρόπο στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, ο οποίος συμμετείχε στη δημόσια διοίκηση σε θέσεις εξουσίας (Διευθύνων Σύμβουλος σε ΔΕΚΟ) και λόγω της εμμονής μου στην τιμιότητα το σύστημα με ξέβρασε, και που από το 2005 είμαι μετανάστης για να μπορέσω να επιβιώσω, ειλικρινά χαίρομαι το μόρφωμα αυτό μπήκε στο πολιτικό μας προσκήνιο.Και θλίβομαι γιατί είμαι βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα, το σύστημα θα τους απορροφήσει και θα γίνουν όπως οι υπόλοιποι.Η σωστή συνεπαγωγή λοιπόν δεν είναι αυτή που επικαλείται ο αρθρογράφος.Η σωστή συνεπαγωγή είναι: Οι πολιτικοί μας είτε κλέβουν είτε ανέχονται την κλοπή – αυτοί βγήκαν με ένα σύστημα που θέλουμε να ονομάζουμε δημοκρατικό – το σύστημα αυτό έχει αποδείξει ότι ευνοεί την κλοπή – άρα μπορώ να ελπίζω μόνο σε οποιοδήποτε αντίθετο πολιτικό σύστημα – αν αυτοί που εκφράζουν το αντίθετο πολιτικό σύστημα βαράνε μετανάστες ή κάνουν άλλες ηλίθιες ακρότητες, τους καταγγέλλω για αυτό. Αλλά συγκριτικά με το κακό που έχουν κάνει οι άλλοι στην χώρα, δεν νομίζω ότι οι ακρότητες αυτές είναι το μείζον πολιτικό μας πρόβλημα.
Πριν σχολιάσω οτιδήποτε άλλο: ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΆΦΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΠΈΡΔΕΨΕΣ ΤΟ ΧΑΣΤΟΎΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΕΛΉ ΜΕ ΤΟ ΧΑΣΤΟΎΚΙ ΣΤΗ ΛΙΑΝΉ ΡΕ ΦΊΛΕ! Συμφωνώ πως το σύστημα μας είναι σε μεγάλο βαθμό σάπιο. Δυστυχώς όμως για τη βελτίωση του απαιτείται παιδεία στη βάση του, στο σύνολο του λαού. Το θέμα είναι πως αυτή η απουσία παιδείας οδήγησε ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος να βρει την εναλλακτική σε κάτι που επέφερε δυστυχία, βασανιστήρια, θάνατο και διογμούς όπου κι αν εφαρμόστηκε. Και δε μηλάω για το θέμα της εκπαίδευσής και της ορθογραφίας των ψηφοφόρων της ΧΑ. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που δεν ξέρουν να γράψουν το όνομά τους, αλλά σου συμπεριφέρονται ανώτερα κι από λόρδοι, από την άλλη μπορώ να σου ονομάσω κάφρους με διδακτορικό. Το θέμα είναι η ουσιαστική παιδειά, αυτή που κάνει τον άνθρωπο να ξεχωρίσει από τον τρογλοδύτη. Η πλειοψηφία όσων ψήφισαν ΧΑ δεν το έκαναν καν γιατί είναι εθνικιστές. Το έκαναν γιατί όντας απαίδευτοι βλέπουν σαν μόνη λύση τη βία, όχι το επιχείρημά, γιατί τους αρέσει αυτό που κάνει θόρυβο, όχι αυτό που μιλά λογικά. Όλες οι δικτατορίες στην Ιστορία είχαν σαν βάση έναν απαίδευτο λαό που αδυνατόντας να κρίνει είδε στο πρόσωπο του δικτάτορα το θεόσταλτο σωτήρα. Αν η ΠΆΜΕ έβγαινε στο δρόμο και άρχιζε να γιαουρτώνει πολιτικούς και να δέρνει τραπεζίτες και επιχειρηματίες θα έβγαινε πρώτο κόμμα και εν συνεχεία θα εγκαθιστούσε μια δικτατορία Σταλινικού τύπου (μην ξεχνάμε τα γιαούρτια που έφτασαν εκεί που έφτασαν το ΣΎΡΙΖΑ). Αλλά ακόμα κι αν ο Στέφανος Μάνος αντί να κάθετε να αναλύει τον ισολογισμό του κράτους μίσθωνε μπράβους και κατέβαινε να δείρει συνδικαλιστές και μεγαλοθεσίτες των ΔΕΚΟ, τώρα θα σχημάτιζε κυβέρνηση που θα οδηγούσε τη χώρα σε δικτατορία τύπου Πινοσέ.
εξαιρετικό, πραγματικά καλύπτει ένα μεγάλο κενό γιατί έχουν γίνει κουραστικές όλες αυτές οι παραδοσιακές αντιδράσεις και δεν βλέπουμε τη μπάλα που παίζει ο μέσος φοβισμένος (και συχνα κοινωνικά αποκλεισμένος ή απομονωμένος στην επαρχία) έλληνας χρήστης ίντερνετ, ανάμεσα σε ειδήσεις για μπάλα, λίγο γιουπορν, λιγο φεισμπουκ και μπλόγκ με νέα από τον Σείριο, προφητείες για την Πόλη και αποκαλύψεις για τους χλιδάτους αριστερούς των Β.Π.αυτοί οι άνθρωποι είναι πολλοί. είναι δυστυχώς ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ..δεν θίγεται όμως ένα ανοιχτό ερώτημα - οι πιθανές συνδέσεις όλων αυτών των ατελείωτων τρολ με δομημένους μηχανισμούς. δηλαδή, το ενδεχόμενο ένας μεγάλος όγκος αυτών των δεδομένων να παράγεται αυτόματα ή από εντεταλμένους υπαλλήλους (σε καμια ΓΑΔΑ, λεω γω τώρα...)Ας με συγχωρήσετε και μη με χαρακτηρίσετε συνομωσιολάγνο - ειναι κι αυτα τα γαμίδια που μας ψεκάζουν και με κάνουν να χανω τα μυαλά μου που και που
Συνωμοσιολογικός υπαινιγμός που θα έκανε ένας χρυσαυγίτης: κ. Νίκο Ζαχαριάδη μήπως έχετε καμία συγγένεια με αυτόν το Νίκο Ζαχαριάδη;http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%96%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82
ΕΔΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΕ Κ ΣΕΙΣ ΑΣΧΟΛΙΣΤΕ ΜΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΑΦΤΗ ΣΑΣ ΦΤΕΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΑΦΤΙ ΚΑΝΟΥΝ Κ ΚΑΝΑ ΚΑΛΟ Κ ΚΑΝΑ ΣΙΣΙΤΙΟ ΕΝΟ ΟΙ ΑΝΑΡΧΟΑΠΛΙΤΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ Κ ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΙΔΕΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!! Κ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΛΕΤΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ Κ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΟ ΙΔΑΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΚΟΡΠΟΥΣ ΚΡΙΣΤΙ ΤΙΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΙ ΜΕΧΡΙ ΔΑΚΡΙΓΟΝΑ ΦΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΟΛΟ ΑΦΤΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΕΝΟΣ ΑΛΒΑΝΟΥ ΓΚΕΙ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΔΗΛΑΔΗ!!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΝΑ ΧΕΡΕΣΤΕ ΤΟΥΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ" ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥΣ ΠΟΥ ΑΜΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΘΑ ΧΑΝ ΚΛΕΨΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΤΕ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ" ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΟΥΛΙΑΞΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ. ΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΙΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΛΙ ΚΟΒΟΝΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΙ ΤΣΑΚΙΣΙ ΔΕ ΛΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΥΤΟΣ ΙΝΕ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!!!(Did you mean something like this?)
Ξεχάσατε και την καραμέλα "όλα τα χρόνια που κυβερνούσαν οι "ρούληδες" (από το αριστερούληδες) και έκτισαν βίλες στην Εκάλη..."Η κοινωνική και πολιτιστική αμορφωσιά μεγάλης μερίδας του λαού ήταν το κοινό μυστικό της χώρας, τώρα απλώς η οικον. κρίση το ξέβρασε στην επιφάνεια.
Exactly. Πολύ μεγάλη μερίδα. Το μότο "ααα όλα κι όλα, εγώ στις επόμενες θα το ρίξω ΧΑ" έχω βαρεθεί να το ακούω από τόσους πολλούς γύρω μου. Το διαδεδομένο προφίλ πάνω-κάτω αποτελείται από πρώην μετριοπαθείς απολιτίκ Πασοκονεοημοκράτες μέχρι και ορφανούς ψηφοφόρους του Λαος (θεος σχωρέστο). Μα πάν' απ' όλα, πλέον, όλοι αγανακτισμένοι από την κατάσταση (που οι ίδιοι προκάλεσαν με την ψήφο τους, αλλά περασμένα-ξεχασμένα). Τους φταίνε τα λαμόγια οι πολιτικοί, οι μετανάστες, οι ευρωπαίοι, οι εβραίοι, οι αριστεροί, οι μουσουλμάνοι, η νέα τάξη πραμάτων και στο τσακίρ κέφι τα αεροπλάνα που μας ψεκάζουν. Ούτε που θέλουν ν' ακούσουν για χωρισμό κράτους-εκκλησίας, πίνουν νερό στο όνομα Γερόντων και αναμασούν προφητείες και θεωρίες συνωμοσίας που διαβάζουν στα ανορθόγραφα μπλογκ με τα πολλά κεφαλαία και θαυμαστικά. Κι αν δε με πιστεύετε, ρίχτε μια ματιά στις αναγνωσιμότητες αυτών των μπλογκς.Και κάπως έτσι ερμηνεύουν την πραγματικότητα. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, κριτικής σκέψης, ψυχραιμίας και λογικής. Και ναι είναι πολλοί. Το ξέρετε, το βλέπετε και στον εκτός ίντερνετ κόσμο, το επιβεβαιώνουν οι εκλογές και τα γκάλοπ. Και φυσικά κάνουν περισσότερη φασαρία γιατί έχουν μάθει να φωνάζουν (και να γράφουν με κεφαλαία) αντί να ακούνε (και να διαβάζουν).Μακάρι το πρόβλημα να ήταν μόνο τα εντεταλμένα trolls.Υ.Γ. Τα αγαπημένα μου χρυσαυγήτικα τρολλαρίσματα πάντως είναι αυτά μετριοπαθή και καλά του στυλ: "Δεν είμαι Χρυσή Αυγή, αλλά..."
Αχ εμένα εκτός από τα "Δεν είμαι Χρυσή Αυγή αλλά....(ακολουθεί ύμνος στη Χρυσή Αυγή)", μου αρέσουν και τα άλλα τα "Μα καλά, για..... (ένα οποιοδήποτε άσχετο θέμα από αυτό του αρχικού άρθρου) δε θα πείτε τίποτα;". Ας πούμε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ακόμα κι αν έγραφες opinion article με θέμα "μουσακάς vs γεμιστά", από κάτω γινόταν flame war που ξεκινούσε με το "Για την Παπαχρήστου δε θα πείτε τίποτα;".
Νομίζω το πιο άρτιο κείμενο που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό για τη άθλια επιχειρηματολογία της συγκεκριμένης γάγγραινας. Μετά από αυτή τη τοποθέτηση θα τα βρουν σκούρα τα κατώτερα κλιμάκια της Χ.Α.... Θα το προωθήσουν απευθείας στον Κασιδιάρη και η απάντηση θα έρθει από τον εκπρόσωπο τύπου!
Πολύ καλή προσέγγιση του θέματος κ Ζαχαριάδη. Η μπάλα στην εξέδρα είναι το πρώτο τέχνασμα των φασιστών φίλων μας, το οποίο συνήθως αποδίδει. Αν όχι, τότε περνάνε στην παπατζίδικη ''αβάντα'', δηλαδή γράφουν άλλα 5-6 σχόλια, τα οποία μπορεί να είναι από τον ίδιο χρήστη με πολλά ψευτο-προφίλ και αβαντάρουν το αρχικό σχόλιο δημιουργώντας την εντύπωση ότι ''είναι πολλοί''. Αν συναντήσουν αντίδραση, τότε αρχίζουν οι ad-hominem επιθέσεις, δηλαδή ''προδότη, άπλυτε, να πας στη Βόρειο Κορέα, ορφανό του Στάλιν κλπ''. Προδότης στο λεξιλόγιό τους σημαίνει ''αυτός που έχει επιχειρήματα''. Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, οι φασίστες φίλοι μας χρησιμοποιούν την παραπάνω τακτική κατά κόρον, αλλά δεν είναι οι μόνοι. Δυστυχώς...