Eπαγγελματίες κλόουν διαμαρτύρονται για το νέο American Horror Story

Eπαγγελματίες κλόουν διαμαρτύρονται για το νέο American Horror Story Facebook Twitter
Στο νέο κύκλο της σειράς εμφανίζεται ένας serial killer με όνομα Twisty the Clown, ο οποίος επιτίθεται σε ζευγάρια με ψαλίδια, φυλακίζει παιδιά σε ένα σχολικό λεωφορείο, και σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, «συμβάλλει στον φόβο των κλόουν».
7

Το American Horror Story: Freak Show ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες και ο επίσημος σύλλογος κλόουν της Αμερικής δεν το βρίσκει διασκεδαστικό.

Στο νέο κύκλο της σειράς εμφανίζεται ένας serial killer με όνομα Twisty the Clown, ο οποίος επιτίθεται σε ζευγάρια με ψαλίδια, φυλακίζει παιδιά σε ένα σχολικό λεωφορείο, και σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, «συμβάλλει στον φόβο των κλόουν».

Ο «κλόουν-σατανικός δολοφόνος» είναι μια φιγούρα που έχει προβληθεί κατ' επανάληψη από τα μέσα, με αφορμή ένα αληθινό περιστατικό που στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σε μαζική αντιπάθεια κατά των κλόουν.

«Το Χόλιγουντ πλουτίζει δραματοποιώντας τον κανόνα», δήλωσε ο Glenn Kohlberger, πρόεδρος του συλλόγου Clowns of America International, που είναι ο μεγαλύτερος της Αμερικής, στο Hollywood Reporter. «Παίρνει οποιαδήποτε κατάσταση, χωρίς να έχει σημασία πόσο καλή ή αγνή είναι, και την μετατρέπει σε εφιάλτη. Δεν υποστηρίζουμε κανένα μέσο ή έργο που προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και συμβάλλει στην φοβία των κλόουν» (coulrophobia στα αγγλικά).

Ο δημιουργός της σειράς, Ryan Murphy, δήλωσε ότι «υπάρχει μια μεγάλη ιστορία που εξηγεί τη συμπεριφορά του κλόουν της σειράς και γιατί κάνει ό,τι κάνει, βασισμένη σε έναν αστικό μύθο που αποκαλύπτεται στη συνέχεια. Η οπτική που έχουμε επιλέξει είναι πολύ ασυνήθιστη.»

Eπαγγελματίες κλόουν διαμαρτύρονται για το νέο American Horror Story Facebook Twitter

Αυτό δεν θα είναι μεγάλη παρηγοριά για τον πρόεδρο του συλλόγου, που βλέπει τον αριθμό των μελών να μειώνεται σταθερά. Το 2004 αριθμούσε 3500 μέλη, σήμερα έχει 2500.

Η φοβία των κλόουν είναι αρκετά κοινή, αν και δεν είναι βέβαιο ότι η λέξη «φοβία» είναι κατάλληλη. Από τον γελωτοποιό της βασιλικής αυλής, που είχε το ελεύθερο να σατιρίζει θέματα ταμπού, μέχρι τον σύγχρονο κλόουν, αυτοί οι χαρακτήρες είναι συνδεδεμένοι με το αντισυμβατικό, με την υπέρβαση. Ο «κλόουν-σατανικός δολοφόνος» όμως είναι μια φιγούρα που έχει προβληθεί κατ' επανάληψη από τα μέσα, με αφορμή ένα αληθινό περιστατικό που στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σε μαζική αντιπάθεια κατά των κλόουν.

Η αφορμή ήταν ένας serial kller: μεταξύ του 1975 και 1978 ο John Gacy βίασε και σκότωσε τουλάχιστον 33 αγόρια και νέους άντρες στην περιοχή του Σικάγο. Ο Gacy δεν ήταν επαγγελματίας κλόουν, αλλά έδινε σχετικές παραστάσεις περιστασιακά. Αυτή του ιδιότητα μεγεθύνθηκε από τα μέσα και η ιστορία του εμφανίστηκε με διάφορες παραλλαγές σε κινηματογραφικές ταινίες και στην τηλεόραση. Η φοβία κορυφώθηκε την δεκαετία του '80 με πολλές αναφορές για ανάρμοστη συμπεριφορά κλόουν σε όλες τις ΗΠΑ. Σύντομα ξεκίνησαν και οι αστικοί μύθοι με κλόουν που παραμόνευαν στο σκοτάδι για να παρασύρουν νεαρές μπέιμπι σίτερ. Και τότε, ο Στίβεν Κινγκ εισέβαλλε στο συλλογικό υποσυνείδητο, δημιουργώντας τον απόλυτο κλόουν-δολοφόνο, στο 'It'.

Eπαγγελματίες κλόουν διαμαρτύρονται για το νέο American Horror Story Facebook Twitter
"It"

Τα καλά νέα – για τον πρόεδρο του συλλόγου κλόουν, αλλά και για εμάς- είναι ότι στο μέλλον θα δούμε στην τηλεόραση μια νέα σειρά, δημιουργία του καταπληκτικού Louis C.K. με πρωταγωνιστή τον Zack Galifianakis και τίτλο "Baskets". Στη σειρά αυτή, που θα μεταδοθεί το 2016, θα παρακολουθήσουμε την ιστορία του Chip Baskets, ο οποίος κόντρα στα πάντα το όνειρό του είναι να γίνει μια μέρα ένας αξιοσέβαστος κλόουν. Σ' αυτή τη σειρά δεν προβλέπονται φόνοι και απαγωγές, μόνο πολύ γέλιο.

Eπαγγελματίες κλόουν διαμαρτύρονται για το νέο American Horror Story Facebook Twitter
Zach Galifianakis - Louis C.K.

To "American Horror Story: Freak Show" μεταδίδεται στην Ελλάδα από το κανάλι Fox, μέσω Nova, OTE TV, hol και Cyta Hellas.

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο που λόγω μεταμφίεσης είναι μη αναγνωρίσιμος, αυτό μας αγχώνει από ένστικτο. Αν προσθέσουμε και το ότι πρόκειται για που ενήλικες φέρονται τελείως παιδιάστικα με χαχανιτά και παιχνιδάκια για να προκαλέσουν γέλιο υποτίθεται, η ανατριχίλα μεγαλώνει. Σίγουρα πάντως οι Κλοουν ως σωματείο πρέπει να κάνουν μήνυση στον Στίβεν Κινγκ. Αυτός με κατέστρεψε κι εμένα. :P
Υπερβολικούς τους βρίσκω τους κλόουν. Επίσης ειδικά αυτή η σειρά τους πείραξε; Γενικώς κάθε απεικόνιση serial killer κάποια ομάδα προσβάλλει πάντα. Μόνο αν είναι λευκός, ευκατάσταστος, εμφανίσιμος άνδρας έχει ελπίδες να τη "γλιτώσει". Αλλά δε μπορούν όλοι οι εγκληματίες να απεικονίζονται ίδιοι.Επιπλέον υπάρχουν έρευνες που έχουν καταδείξει τη άπωση για την εικόνα του κλόουν ακόμη και σε ορισμένα πολύ μικρά παιδιά, που δεν έοχυν δει τέτοιες ταινίες.Άσχετο, ο "Killer Clown" Gacy υπήρξε όντως η αφορμή για την έκρηξη παραγωγής προϊόντων μυθοπλασίας με τρομαχτικούς κλόουν, ωστόσο η παλαιότερη σχετική περίπτωση εικονογραφίας που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Joker, που πρωτοεμφανίστηκε το 1940 - "γελωτοποιός" ο ίδιος, με μια ακολουθία κυρίως από κλόουν και μια αρλεκίνα.
Σήριαλ κίλερ λευκός εμφανίσιμος, ευκατάστατος; American Psycho. Δε διαμαρτυρήθηκαν όμως οι χρηματιστές της Wall Street, η αλήθεια είναι πως κλόουν και ψυχανώμαλος είναι έννοιες που έχουν ταυτιστεί πλέον.
Ε καλά ναι, όπως κι ο Χάνιμπαλ κι εδώ που τα λέμε κι ο Νόρμαν Μπέιτς, και αρκετοί άλλοι. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν, αλλά ότι είναι οι μόνοι που δεν γεννά αντιδράσεις η απεικόνισή τους.