Το πρόγραμμα της Στέγης για το 2014-15 Μέρος Β΄ Φεβρουάριος - Μάιος 2015

Το πρόγραμμα της Στέγης για το 2014-15 Μέρος Β΄ Φεβρουάριος - Μάιος 2015 Facebook Twitter
Άκραμ Καν - Ισραέλ Γκαλβάν
0

Το πρόγραμμα της Στέγης για το 2014-15 Μέρος Β΄ Φεβρουάριος - Μάιος 2015 Facebook Twitter
Άαρον Παρκς

Erotica - 1 Φεβρουαρίου 2015

Σινεμά μέχρι αργά

Μία νύχτα με ταινίες που υμνούν τον ερωτισμό. Μόνο για ενήλικες.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Επιλογή ταινιών: Στάθης Τσαγκαρουσιάνος

Παράξενες πόλεις

Φεβρουάριος - Μάρτιος 2015 - Εικαστικά

Δείτε την Αθήνα μέσα από τα μάτια εκείνων που δεν την είδαν ποτέ. Μια παράξενη εικαστική έκθεση για τη δική μας παράξενη πόλη. Είναι δύσκολο, αλλά φανταστείτε να μην είχατε δει ποτέ την Αθήνα. Τώρα, σκεφτείτε μια έκθεση όπου εικαστικοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν κληθεί να δημιουργήσουν τη δική τους εικόνα για τη δική μας Αθήνα, με μόνη προϋπόθεση να μην την έχουν δει ποτέ! Αυτή είναι η πρόκληση που θέτουν οι Παράξενες Πόλεις. Και η Στέγη, σε συνεργασία με την ομάδα επιμελητών της Double Decker από το Λονδίνο, απάντησε επιλέγοντας προσεκτικά μια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Η μουσική εμπνέει τη λογοτεχνία - 4 Φεβρουαρίου, 3 Μαρτίου & 22 Μαΐου 2015

Κύκλος Άγνωστος Ελληνισμός - Μουσική

Το Ελληνικό Σχέδιο, στην προσπάθεια να υποστηρίξει την πρωτογενή δημιουργία και τη διάδραση των τεχνών μεταξύ τους, προσεγγίζει το χώρο της λογοτεχνίας.

Τρεις νέοι δημιουργοί, λογοτέχνες, καλούνται να γράψουν διηγήματα με έμπνευση από τη μουσική. Τα διηγήματα θα παρουσιαστούν με ανάγνωση από τους ίδιους τους συγγραφείς.

Το πρόγραμμα της Στέγης για το 2014-15 Μέρος Β΄ Φεβρουάριος - Μάιος 2015 Facebook Twitter
Το ασπράδι του αυγού/ κρέμα & μαρέγκα

Arborescence - Aaron Parks

6-7 Φεβρουαρίου 2015 -  Μουσική

Ο Άαρον Παρκς υπήρξε παιδί-θαύμα και, τριαντάχρονος σήμερα, έχει στο ενεργητικό του πανεπιστημιακές σπουδές (πιάνο, σύνθεση, μαθηματικά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές), βραβεύσεις, δισκογραφία και πολλές συνεργασίες. Τα εγκυρότερα αγγλόφωνα έντυπα τον

αποκαλούν «καλλιτέχνη με κινηματογραφικό όραμα και προσωπική οπτική», «ταχύτερα ανατέλλοντα αστέρα», «ένα βήμα πιο μπροστά απ’ όλους τους άλλους». Ο ίδιος δεν κρύβει τις επιρροές του: Ran Blake, Paul Bley, λαϊκά ουγγρικά τραγούδια του Bartók.

Το ασπράδι του αυγού/ κρέμα & μαρέγκα του Eugene Labiche

Σκηνοθεσία: Christoph Marthaler

13-15 Φεβρουαρίου 2015 -Θέατρο / Μουσική

Αντλώντας υλικό από δύο φάρσες του 19ου αιώνα και εξωθώντας το στα άκρα, ένας μεγάλος ανανεωτής του ευρωπαϊκού θεάτρου, ο ασυμβίβαστος μαιτρ της μουσικότητας Κριστόφ Μαρτάλερ έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη.

 Ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, ο Κριστόφ Μαρτάλερ, δίνει για πρώτη φορά το «παρών» στη Στέγη με μια ιδιοσυγκρασιακή φάρσα, βασισμένη στο έργο του Γάλλου κωμωδιογράφου του 19ου αιώνα, Ευγένιου Λαμπίς.

Το πρόγραμμα της Στέγης για το 2014-15 Μέρος Β΄ Φεβρουάριος - Μάιος 2015 Facebook Twitter
Σινεμά στη Στέγη - διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους

2ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

14-17 Φεβρουαρίου 2015

Η Άρτεμις Λαμπίρη και η Λία Τσολάκη, με βάση τους την Ελλάδα, ο Κυριάκος Χατζηιωάννου και η Γεωργία Βαρδαρού, με αφετηρία την Ελβετία και το Βέλγιο αντίστοιχα, σκιαγραφούν μια αντιπροσωπευτική εικόνα των νέων τάσεων της ελληνικής χορογραφικής σκηνής, ενώ δεν παύουν να συνδιαλέγονται αδιάλειπτα με τα πιο πρόσφατα ιδιώματα της διεθνούς χορογραφικής σφαίρας.

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού UnlimitedAccess

26 Φεβρουαρίου - 1 Μαρτίου 2015 - Χορός / Εκπαίδευση

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access, που θα διεξαχθεί στη Στέγη ως «κορύφωση» του ευρωπαϊκού προγράμματος Unlimited Access, αποτελεί το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που γίνεται στην Ελλάδα για ανθρώπους με αναπηρία και χωρίς αναπηρία. Ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους στη Στέγη, με ένα μήνυμα: Πάνω στη σκηνή του χορού είμαστε όλοι ίδιοι!

Το πρόγραμμα της Στέγης για το 2014-15 Μέρος Β΄ Φεβρουάριος - Μάιος 2015 Facebook Twitter
Ρομαντισμός

 

2ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

6-8 Μαρτίου 2015 - Μουσική

Κεντρική Σκηνή

Οπτικοακουστικά έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μουσική δημιουργία Το Ελληνικό Σχέδιο, στα πλαίσια της προσπάθειας για πρωτογενή δημιουργία και με κυριότερο σκοπό τη διάδραση δύο διαφορετικών χώρων της τέχνης, της μουσικής και του κινηματογράφου, ανακοίνωσε δειλά δειλά το Σεπτέμβρη του 2013 τον πρώτο διαγωνισμό/ αγώνες για τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, με θέμα: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ – ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ – Οπτικοακουστικά έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μουσική δημιουργία.

Borderline Festival 2015

6-8 & 11-12 Μαρτίου 2015 - Μουσική

Το Bordeline Festival συνεχίζει, για πέμπτη χρονιά, την εξερευνητική του πορεία προς όλες τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν παγκοσμίως στην πειραματική –ακουστική, αλλά κυρίως ηλεκτρονική– μουσική της σημερινής εποχής.

Φέτος, εμφανίζεται ακόμη πιο δυναμικό, εμπλουτισμένο με περισσότερες μέρες αλλά και με κίνηση, ενώ υπόσχεται ευχάριστες εκπλήξεις με πολλαπλές παράλληλες δράσεις (διαλέξεις, listening sessions, εγκαταστάσεις, soundwalk).

Torobaka - Akram Khan & Israel Galvan

10-15 Μαρτίου 2015 - Χορός

Δύο ιερά τέρατα συμπράττουν στη σκηνή, σε ένα συναρπαστικό μείγμα κατάκ και φλαμένκο, μια έκρηξη χορού και μουσικής! Οι δύο χορογράφοι επιχειρούν να υπερβούν τα προφανή, για να φτάσουν εκεί όπου μαζί θα σπάσουν τα καλούπια των πολιτισμών τους εκ των έσω για να δημιουργήσουν μέσα σε μια έκρηξη χορού και ζωντανής μουσικής μια παράσταση για δύο σώματα που γίνονται ένα, όπου όμως το καθένα διατηρεί τη γλώσσα του. Μια παράσταση-δώρο για τους θεατές, με ένταση, ακρίβεια και, στο βάθος, μια απολαυστική εμπειρία ελευθερίας. 

Jordi Savall / Xavier Diaz-Latorre / Pierre Hantai

18 Μαρτίου 2015 - Μουσική

Ελάχιστοι είναι οι μουσικοί που θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος ακούει και εκτιμά τη μουσική που γράφτηκε πριν από κάμποσους αιώνες. Ο Ζόρντι Σαβάλ είναι αναμφίβολα ένας από αυτούς. Από το 1974, όταν δημιούργησε, μαζί με τη Montserrat Figueras, το πρωτοποριακό σύνολο Hesperion XX (που μετονομάστηκε σε Hesperion XXI το 2000), έχει αναδείξει πτυχές του ρεπερτορίου της ευρωπαϊκής παλαιάς μουσικής που μέχρι τότε αγνοούνταν από όλους, εκτός από τους ελάχιστους ειδικούς στη μουσική της περιόδου.

Το πρόγραμμα της Στέγης για το 2014-15 Μέρος Β΄ Φεβρουάριος - Μάιος 2015 Facebook Twitter
Dancing to Connect / Χορεύω άρα επικοινωνώ

Ρομαντισμός - Θέμελης Γλυνάτσης - Μια παράσταση βασισμένη στους Υπνοβάτες του HermannBroch

18-29 Μαρτίου 2015 -  Θέατρο

Λάτρης ενός θεάτρου του πυρετώδους λόγου και του ακραίου στοχασμού, ο νέος και ραγδαία ανερχόμενος σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, από τις πιο ξεχωριστές και ιδιαίτερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, καταπιάνεται με τον πρώτο τόμο της τριλογίας του Μπροχ. Πρεσβευτής μιας ολότελα νέας σκηνοθετικής γλώσσας, μακριά από τους μιμητισμούς του μεταμοντέρνου και της βεβιασμένης αφαιρετικότητας, ο Γλυνάτσης μας υπόσχεται μια παράσταση ποιητικής ατμόσφαιρας και μυσταγωγίας που δονείται από τον υπόκωφο ρυθμό κατάρρευσης του κόσμου του 1888 – ενός ρυθμού κι ενός κόσμου που σήμερα φαντάζουν ενοχλητικά γνώριμοι.

Dancing to Connect / Χορεύω άρα επικοινωνώ

21-22 Μαρτίου 2015  - Εκπαίδευση / Χορός

Κεντρική Σκηνή

Μια παράσταση σύγχρονου χορού από μαθητές, που επιβεβαιώνει με τον πιο δημιουργικό τρόπο ότι ο χορός ενώνει... Για τρίτη συνεχή χρονιά η Στέγη πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Dancing to Connect, με στόχο να δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να ανακαλύψουν κώδικες συνεργασίας και επικοινωνίας μέσα από το χορό.

Το πρόγραμμα της Στέγης για το 2014-15 Μέρος Β΄ Φεβρουάριος - Μάιος 2015 Facebook Twitter
Ergon Ensemble

Alternativa - Ergon Ensemble

28 Μαρτίου 2015 - Μουσική

Όταν το ροκ, η τζαζ, ο αυτοσχεδιασμός, η νέα τεχνολογία, αλλά και η γοητεία της εικόνας, συναντούν τη σύγχρονη μουσική, τίποτα πια δεν μπορεί να είναι το ίδιο.

Το Ergon Ensemble, σε ένα πρόγραμμα με πέντε πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα, προτείνει συνθέτες και έργα που διαπερνούν στυλιστικά σύνορα και καθιερωμένες αντιλήψεις για τις σύγχρονες μορφές μουσικής σύνθεσης και εκτέλεσης.

Το πρόγραμμα της Στέγης για το 2014-15 Μέρος Β΄ Φεβρουάριος - Μάιος 2015 Facebook Twitter
Βυσσινόκηπος

LATINITAS NOSTRA

3 Απριλίου 2015 - Μουσική

Ένα χρόνο μετά την παράσταση Ένας Άγγλος ταξιδευτής στο Λεβάντε, που βασίστηκε στο έργο του John Dowland και την οθωμανική μουσική, οι Latinitas Nostra επιστρέφουν στη Στέγη για να παρουσιάσουν το «...αφού σε λίγο θα πλαγιάζω μες στο χώμα...». Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι ή, μάλλον, μια «γέφυρα» ανάμεσα στη Chapelle Royale του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και σε έναν τεκέ του Πειραιά. Αυτή τη φορά, οι Latinitas Nostra εξερευνούν τη γαλλική θρησκευτική μπαρόκ μουσική του 17ου αιώνα, με έμφαση στα Αναγνώσματα του Σκότους, και στην πορεία συναντούν τα ρεμπέτικα και τους αμανέδες, σε μια μουσική αφήγηση που πραγματεύεται τα Θεία και τα ανθρώπινα Πάθη.

KAFKA FRAGMENTS

17-18 Απριλίου 2015 - Μουσική

Το έργο του Gyorgy Kurtag, για σοπράνο και βιολί, Kafka-Fragments (1985-87), διάρκειας μίας ώρας, συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερης διάρκειας έργα του συνθέτη. Αποτελείται από 40 συνθέσεις που διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και επτά λεπτά. Βασισμένο σε αποσπάσματα από τα ημερολόγια και τις επιστολές του συγγραφέα Φραντς Κάφκα, το έργο δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο κύκλο τραγουδιών, αν και θεωρητικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι, αλλά μια αναζήτηση του όλου στο θραύσμα, του μακρόκοσμου στο μικρόκοσμο, του απείρου στο σημείο, και αντίστροφα. «Η σύνθεση έχει τους δικούς της κανόνες.

Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ - Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος

22 Απριλίου - 3 Μαΐου 2015 - Θέατρο

Ο ποιητής της σκηνής Νίκος Καραθάνος αναμετριέται με ένα αριστούργημα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τον τσεχοφικό Βυσσινόκηπο.Οι ήρωες του έργου, συγχρόνως κωμικοί και τραγικοί, παλεύουν με πείσμα για λίγη ευτυχία. Παγιδευμένοι στο έλεος μιας μεταβατικής εποχής, πρωταγωνιστούν σε μια συγκλονιστική κωμωδία για το μυστήριο της ζωής. Και τότε προβάλλει το ερώτημα: «Γιατί τόση αγωνία κάτω από τόση ομορφιά;»

Το πρόγραμμα της Στέγης για το 2014-15 Μέρος Β΄ Φεβρουάριος - Μάιος 2015 Facebook Twitter
Hate Radio. Φωτο: Daniel Seiffert
 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 2015

GrasshopperYouth - 23-26 Απριλίου 2015

Το 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, μια διοργάνωση της Στέγης και της πρωτοπόρας στο εφηβικό θέατρο ομάδας Grasshopper-Youth, συνεχίζει και εξελίσσει την ιδέα ενός θεάτρου από και για εφήβους και νέους κάθε ηλικίας. Αυτή τη χρονιά, το φεστιβάλ ανοίγει ακόμη περισσότερο τα φτερά του, για να αγκαλιάσει νέους από όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 150 έφηβοι από όλη τη χώρα γράφουν, παίζουν, προβληματίζονται, ονειρεύονται και δημιουργούν!

PLAY STEVE LACY - The Whammies

30 Απριλίου 2015 - Μουσική

Έξι μουσικοί ξαναδιαβάζουν γνωστές και άγνωστες παρτιτούρες του Steve Lacy αποκαλύπτοντας τον συνθέτη πέρα από τον καινοτόμο αυτοσχεδιαστή

BIGBANG - Φεστιβάλ μουσικής για παιδιά

9-10 Μαΐου 2015 - Μουσική / Εκπαίδευση

Το BIG BANG είναι ένα συναρπαστικό φεστιβάλ μουσικής για παιδιά, για τις ανάγκες του οποίου μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης θα μεταμορφώσουν το χώρο τους σε έναν μουσικό λαβύρινθο γεμάτο περιπέτειες. Οι νεαροί φίλοι μας, σε αυτό τους το ταξίδι, θα παρακολουθήσουν και θα βιώσουν ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα, με συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια.

 

Το πρόγραμμα της Στέγης για το 2014-15 Μέρος Β΄ Φεβρουάριος - Μάιος 2015 Facebook Twitter
Prism Quartet. Φωτο: Μark Higashino

 

HATE RADIO - Milo Rau & International Institute of Political Murder

13-15 Μαΐου 2015 - Θέατρο

                                                                                                                                            

Η πολυβραβευμένη παράσταση Hate Radio του πρωτοπόρου συγγραφέα και σκηνοθέτη Μίλο Ράου, η οποία μετά το Φεστιβάλ της Αβινιόν και το Theatertreffen του Βερολίνου ταξίδεψε σε περισσότερες από 15 χώρες, εξετάζει το ρόλο του σταθμού RTML (Radio-Television Libre des Mille Collines) της Ρουάντα στη γενοκτονία των Τούτσι και στον αφανισμό των μετριοπαθών Χούτου. Μπορούν να σκοτώσουν οι  λέξεις; Μπορεί μια ραδιοφωνική εκπομπή να οδηγήσει σε μαζικές δολοφονίες; Πόσο ευάλωτοι είμαστε στη χειραγώγηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

PRISM / Dave Holland, Kevin Eubanks, Craig Taborn, EricHarland

16 Μαΐου 2015 - Μουσική

Ένα all-star κουαρτέτο, βασισμένο στην επιθυμία των μουσικών για συνεργασία και συμπόρευση, στην ενοποίηση διαφορετικών στοιχείων και στην εκδήλωση της δημιουργικής προσωπικότητας του καθενός– ξεχωριστά και μαζί. Όλα ξεκίνησαν όταν μετά από τρεις δεκαετίες ξαναβρέθηκαν ο Ντέηβ Χόλλαντ και ο χαρισματικός κιθαρίστας Κέβιν Γιούμπανκς. Η πνευματική και καλλιτεχνική τους συγγένεια ήταν ο πυρήνας του σχήματος, που πλαισιώθηκε από τον ντράμερ Έρικ Χάρλαντ και τον πιανίστα Κρέηγκ Τάμπορν.

Το πρόγραμμα της Στέγης για το 2014-15 Μέρος Β΄ Φεβρουάριος - Μάιος 2015 Facebook Twitter
River of Fundament - Matthew Barney

MOZART CONCERTO FESTIVAL - ΗΚαμεράταστηΣτέγη

17 Μαΐου 2015 - Μουσική

Ο «αγαπημένος του Θεού» (Αμαντέους), αλλά και της Καμεράτα και των φίλων της Στέγης, επιστρέφει και πάλι χάρη σε ένα φιλόδοξο σχέδιο. Τα όργανα κλασικής εποχής της Καμεράτα (διαφορετικά από αυτά της εποχής μπαρόκ) ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια νέα μεγάλη πρόκληση: ένα μίνι Mozart Concerto Festival στην αγκαλιά της Στέγης. Ένας μουσικός μαραθώνιος με αριστουργηματικά κοντσέρτα του αγαπημένου Μότσαρτ.

ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ - Κύκλος Άγνωστος Ελληνισμός

19 Μαΐου 2015 - Μουσική

Το Ελληνικό Σχέδιο απευθύνεται και προτείνει σε αγαπημένους συνθέτες τη μελοποίηση ποιημάτων από την ελληνική ποίηση. Οι συνθέτες θα πρέπει να διαλέξουν το υλικό τους και να εμπνευστούν από ποιητές αγαπημένους αλλά και λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό.

WAJAHATKHAN

21 Μαΐου 2015 - Μουσική

Από οικογένεια θρυλικών μουσικών του σιτάρ και του σουρμπαχάρ, ξεκίνησε να παίζει σιτάρ στα τρία του χρόνια δίπλα στον πατέρα του. Παιδί-θαύμα, στα οχτώ του ήταν ήδη διάσημος τραγουδιστής πέρα από τα σύνορα της χώρας του. Στα εφηβικά του χρόνια πήγε κόντρα στην οικογενειακή μουσική παράδοση και αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στο σαρόντ, ένα από τα πιο δημοφιλή όργανα της ινδικής κλασικής μουσικής. Σήμερα, είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους δεξιοτέχνες του σαρόντ παγκοσμίως.

Μόδα και Κινηματογράφος

23-25 Μαΐου 2015

Μόδα και τρόμος, Μόδα και σουρεαλισμός, Μόδα και τηλεοπτικές σειρές. Επί τρεις μέρες οι ειδικοί μιλούν και εμείς βλέπουμε… Η μεγάλη και η μικρή οθόνη πάντα είχαν μια σχέση πάθους με τη μόδα. Κοστούμια, αξεσουάρ, στολές και παπούτσια, όλα τους ουσιώδη συστατικά της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής εμπειρίας, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πλοκή μιας ταινίας ή μιας τηλεοπτικής σειράς και, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, καθοδηγούν την αφήγηση χάρη στην έλξη που ασκούν. Από τα πιο παράταιρα, δυναμικά ή τρομακτικά έως τα πιο απλά, γλυκά και καθημερινά, εκφράζουν τη φύση των χαρακτήρων που τα φορούν δημιουργώντας εικονικές προσωπικότητες που μένουν οπτικά αξέχαστες. Έτσι, αποκτούν ρόλο αφηγητή, κομπάρσου ή και πρωταγωνιστή.

Fast Forward Festival 2

21-31 Μαΐου 2015  - Μουσική  

Το 2ο Fast Forward Festival εξερευνά τη διαλεκτική σχέση πολυμεσικών, υβριδικών καλλιτεχνικών πρακτικών με το δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο. Αντισυμβατικές παραστάσεις εισχωρούν αθόρυβα στον αστικό ιστό χωρίς προσδοκία ηχηρής παρέμβασης, αλλά με τη σεμνή φιλοδοξία να επηρεάσουν το δημόσιο διάλογο και να μας κάνουν να «δούμε» την τέχνη και την πόλη μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Διεθνώς καθιερωμένοι αλλά και ανερχόμενοι δημιουργοί από διαφορετικούς χώρους έκφρασης ανιχνεύουν την έννοια της κοινότητας ως εναλλακτικό τρόπο ζωής στον κυρίαρχο ατομικισμό.

X apartments Athens - Σύλληψη: Matthias Lilienthal

21-24 Μαΐου 2015 - Θέατρο / Χορός / Εικαστικά / Κινηματογράφος εκτός Στέγης

Θέατρο στα διαμερίσματα και τα σπίτια των Αθηναίων; Μετά τη Βυρηττό, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Σάο Πάουλο και πολλές ακόμη πόλεις, η ιδιότυπη αυτή περιπλάνηση μας καλεί να τρυπώσουμε στο ιδιωτικό άβατο των συμπολιτών μας. «Ποτέ άλλοτε το θέατρο δεν διακατεχόταν από τόση επιθυμία για πραγματικότητα» δηλώνει ο πρωτοπόρος Γερμανός επιμελητής Ματίας Λίλιενταλ (γενν. 1959), καλλιτεχνικός διευθυντής κορυφαίων θεατρικών φορέων, ο οποίος στις ριζοσπαστικές παραγωγές του μεταφέρει το θέατρο από το τοπίο της ψευδαίσθησης σε εκείνο της αποκαλυπτικής εμπειρίας.

Stills - Kris Verdonck

21-31 Μαΐου 2015 - Performance / Εικαστικά εκτός Στέγης

Γυμνοί γίγαντες, εγκλωβισμένοι σε ασφυκτικά περιβάλλοντα, στοιχειώνουν την Αθήνα. Η πόλη γίνεται σκηνικό και οι τοίχοι εμβληματικών κτιρίων της μετατρέπονται σε ιδανικούς καμβάδες για τις μνημειώδεις «ζωντανές τοιχογραφίες» του Κρις Βέρντοκ. Αρχικός προορισμός των Stills, των βιντεοπροβολών ή, μάλλον, των ζωντανών τοιχογραφιών που δημιουργεί από το 2006 ο αβάν γκαρντ Βέλγος δημιουργός Κρις Βέρντοκ (γενν. 1974), ήταν τα ηγεμονικά, σαν μαυσωλεία, κτίρια που χτίστηκαν επί Μουσολίνι έξω από τη Ρώμη, προκειμένου να υμνήσουν το φασιστικό ιδεώδες.

River of Fundament - Matthew Barney

22-24 Μαΐου 2015  - Κινηματογράφος / Εικαστικά / Performance

Γλύπτης, εικαστικός, κινηματογραφιστής και περφόρμερ, πρώην αθλητής και πρώην μοντέλο, ο Μάθιου Μπάρνυ (γενν. 1967) είναι από τους πιο ρηξικέλευθους και καταξιωμένους εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης. Το River of Fundament, που παρουσιάζει στη Στέγη στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του, είναι ένα ανεπανάληπτο φιλμικό/ θεατρικό γεγονός, εκπάγλου ομορφιάς και δαιμονικής σαγήνης, συνολικής διάρκειας 350 λεπτών, που χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί. Δεν πρόκειται απλώς για μια αβάν-γκαρντ ταινία ή video-art, αλλά για ένα υβριδικό, multimedia εικαστικό/γλυπτικό μνημείο, στα πρότυπα του βαγκνερικού ολικού έργου τέχνης, καθώς συνυπάρχουν σε αυτό η όπερα, το θέατρο, η περφόρμανς και οι πλαστικές τέχνες.

300elx 50 elx 30 el - Toneelhuis / FCBergman

29-30 Μαΐου 2015 - Θέατρο / Κινηματογράφος

Σ’ ένα ξέφωτο, στην καρδιά ενός άγριου δάσους, μια μικρή κοινότητα ζει κυριευμένη από το φόβο μιας επικείμενης πλημμύρας. Πρόκειται για μια άκρως φιλόδοξη και πολυσυζητημένη δημιουργία αυτής της ταχύτατα ανερχόμενης νεανικής ομάδας με το αξιοπερίεργο όνομα FC Bergman (Football Club Bergman, δηλαδή Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Μπέργκμαν), η οποία ανακυκλώνει στις σκηνικές της αλληγορίες στοιχεία από cult ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 1970, αλλά και από τις παραγωγές κινουμένων σχεδίων του Walt Disney, από το φιλμικό σύμπαν των Ingmar Bergman, Roy Andersson, David Lynch και Lars von Trier, καθώς επίσης από τα χάπενινγκ, τις εικαστικές τέχνες και τα βιντεοκλίπ!

Domini Public - Roger Bernat

29-31 Μαΐου 2015  - Θέατρο εκτός Στέγης

Θέατρο εκτός θεάτρου και χωρίς ηθοποιούς. Στο δημόσιο χώρο μιας πλατείας, οι θεατές γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός αποκαλυπτικού παιχνιδιού αυτοδιάθεσης, υποταγής και εξουσίας, η έκβαση του οποίου εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνους. Ένα πλήθος στέκεται στο μέσον μιας πλατείας – είναι οι θεατές και, ταυτόχρονα, οι πρωταγωνιστές του Domini Public (Δημόσιος χώρος).

Reaction/Action

27 Μαΐου 2015 - Μουσική

Το Reaction/Action φιλοξενεί νέες δημιουργίες καλλιτεχνών που, αν και εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο, συνδέονται μεταξύ τους από την κοινή τους στάση στη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ