H τέχνη συναντά την επιστήμη σε 7 infographics

H τέχνη συναντά την επιστήμη σε 7 infographics Facebook Twitter
Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι η επιστήμη δεν είναι δημιουργία, πάντα μένω έκπληκτη με αυτή την άποψη. Και τα δύο πεδία «βράζουν» για να ανακαλύψουν ή να εφεύρουν νέα πράγματα, και πιστεύω ότι χρειαζόμαστε την ίδια(για να μην πω περισσότερη) δημιουργικότητα στην επιστημονική έρευνα με την τέχνη...
0

 

 

 

"Η επιστημονική έρευνα χρειάζεται την ίδια δημιουργικότητα με την τέχνη"

 

 Όταν είδα τα GIFS για πρώτη φορά σκέφτηκα ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος για να παρουσιάσει κάποιος ένα επιστημονικό θέμα στην γενιά που μεγάλωσε μέσα στα social media.  Eίχες κάτι τέτοιο στο μυαλό σου ή το έκανες μόνο για προσωπική ευχαρίστηση;

 Δεν είχα καμία τέτοια ιδέα όταν έκανα κάποιο από τα infographics. Υποθέτω όμως εκ των υστέρων τον λόγο για τον οποίο τα GIFS προκαλούσαν αίσθηση σε ανθρώπους που μεγάλωσαν χρησιμοποιώντας το ίντερνετ.  Μου αρέσει πραγματικά να χρησιμοποιώ animations για επιστημονικά σχέδια, επειδή  πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές πτυχές της βιολογίας τις οποίες είναι δύσκολο να εξηγήσεις συνοπτικά χρησιμοποιώντας μόνο λέξεις.

 

Γιατί έγινες βιολόγος;

 H βιολογία ήταν ένα από τα αγαπημένα μου μαθήματα στο  σχολείο, έτσι αποφάσισα να συνεχίσω την μελέτη της και στο κολέγιο. Δεν θα αποκαλούσα τον εαυτό μου βιολόγο επειδή δεν εργάζομαι αυτή τι στιγμή σε κάτι που έχει να κάνει σχέση με την επιστήμη, αλλά έχω πάρει το πτυχίο μου στην μοριακή Βιολογία.

 

 Πες μας σχετικά με την έρευνα σου για τα κουνούπια

 Δούλευα σε ένα εργαστήριο νευροβιολογίας για τρία χρόνια ως φοιτήτρια, βρισκόμουν εκεί συμμετέχοντας σε ένα υπέροχο προτζεκτ σχετικά με τα κουνούπια. Βασικά, ερευνούσαμε πως τα κουνούπια επεξεργάζονται διαφορετικά πράγματα στο περιβάλλον, βλέποντας εάν θα μπορούσαν να κάνουν την σύνδεση ανάμεσα στην τροφή και σε μια καινούρια μυρωδιά.  Πιστεύω ότι τα έντομα είναι συναρπαστικά αντικείμενα έρευνας επειδή καταφέρνουν σε τόσους μικρούς εγκεφάλους να συμπυκνώνουν ένα τόνο επεξεργαστική ισχύ.

 

H τέχνη συναντά την επιστήμη σε 7 infographics Facebook Twitter

 

 

 Πες μας για την πιο ενδιαφέρουσα συνεργασία που είχες ως designer

 Δούλεψα  για την εταιρεία software Mapbox για επτά μήνες, και μου δίδαξαν πώς να χρησιμοποιώ το TilleMille2, ένα software που επεξεργασίας χαρτών. Ήταν πολύ ευχάριστο το να δουλεύω με κάτι που ήταν λίγο περισσότερο τεχνικό, και δημιούργησα με την βοήθεια σχεδιαστών και προγραμματιστών της Mapbox ένα  Space-themed map skin.

 

Διάβασα στο βιογραφικό σου ότι μιλάς γιαπωνέζικα (σ.σ Δεν είχε δώσει φωτογραφία της στη δημοσιότητα μέχρι σήμερα). Πόσο καιρό σου πήρε για να τα μάθεις; Τι σου αρέσει περισσότερο από την ιαπωνική κουλτούρα;

 Η μητέρα μου είναι γιαπωνέζα και ζούσα στο Τόκιο μέχρι την ηλικία των επτά. Έτσι έμαθα την γλώσσα όπως και τα περισσότερα παιδιά. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι από την ιαπωνική κουλτούρα που να μου αρέσει περισσότερο συγκριτικά με κάτι άλλο, όμως αγαπώ  πολύ την τεράστια ποικιλία θαυμάσιων soft drinks που έχει η Ιαπωνία.

 Πόσο χρόνο σου παίρνει για να δημιουργήσεις ένα GIF;

Εξαρτάται από το GIF! Για να δημιουργήσω το animation σχετικά με το διάστημα μου πήρε δύο μέρες όμως το animation με το έμβρυο που έκανα τελευταία μου πήρε δύο εβδομάδες.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος πεταλούδας και γιατί;

 Δεν έχω  σκεφτεί ποτέ πάνω σε αυτό αλλά νομίζω ότι η «μονάρχης» είναι όμορφη.

Μίλησε μου σχετικά με την τελευταία σου απίθανη δουλειά «How to build ahuman»

 Αποφάσισα να δημιουργήσω την ανάπτυξη του εμβρύου σε ένα infographic επειδή δεν είχα ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο και σκέφτηκα ότι θα ήταν διασκεδαστικό να δημιουργήσω κάτι τέτοιο.  

Στα σχολικά βιβλία του λυκείου οι σελίδες «πηδούσαν» γρήγορα από το στάδιο μια άμορφης μάζας τεσσάρων κυττάρων σε αυτό που έμοιαζε με άνθρωπο. Ήμουν μπερδεμένη σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στο έμβρυο και σκέφτηκα ότι και άλλοι άνθρωποι θα είχαν παρόμοιο μπέρδεμα με εμένα.

 

 

Στα σχολικά βιβλία του λυκείου οι σελίδες «πηδούσαν» γρήγορα από το στάδιο μια άμορφης μάζας τεσσάρων κυττάρων σε αυτό που έμοιαζε με άνθρωπο. Ήμουν μπερδεμένη σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στο έμβρυο και σκέφτηκα ότι και άλλοι άνθρωποι θα είχαν παρόμοιο μπέρδεμα με εμένα...

 

Μίλησε μας για ένα βιβλίο που σου άλλαξε την ζωή

 Μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία και δεν μπορώ να διαλέξω ένα αγαπημένο! Τα αγαπημένα βιβλία με τα οποία μεγάλωσα είναι τα Hobbit, the Poisonwood Bible, Ringworld,  και Ender's Game. Θα μπορούσα να βάλω στα αγαπημένα μου  τα βιβλία του Harry Potter  ή  τα τέσσερα βιβλία της Tamora Pierce από την σειρά Allana με τα οποία μεγάλωσα και εξακολουθώ να τα διαβάζω σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Ποιο είναι το κοινό σημείο ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη;

 Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι η επιστήμη δεν είναι δημιουργία, πάντα μένω έκπληκτη με αυτή την άποψη. Και τα δύο πεδία «βράζουν» για να ανακαλύψουν ή να εφεύρουν νέα πράγματα, και πιστεύω ότι χρειαζόμαστε την ίδια(για να μην πω περισσότερη) δημιουργικότητα στην επιστημονική έρευνα.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης και γιατί;

 Αυτή την στιγμή  είναι ο Sachin Teng. Τα πορτραίτα του είναι θαυμάσια και μου αρέσουν τα GIFS που έχει σχεδιάσει

 sachinteng.tumblr.com

 

Τέλος, έχεις μεγαλώσει στο Seattle και φυσικά θέλουμε τα πέντε αγαπημένα σου κομμάτια

 Αυτό το μήνα τα πέντε αγαπημένα μου είναι:

 

  Synesthesia, by Andrew McMahon 

 

 

Awkward Kisser, by Telekinesis 

 

 

  Young Blood, by Bea Miller 

 

 

 Habits, by Tove Lo 

 

 

Siamese Lover, by Longfellow 

 

 

 ________________

 

 

 Η αγαπημένη μου πεταλούδα είναι η "μονάρχης"...

 

 

 http://tabletopwhale.com/img/posts/11-3-14-0.gif

 ________________

Περισσότερα για την Eleanor Latz και τις μοναδικές δουλειές της στο Tabletop Whale

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ