Απεργία την Πρωτομαγιά

Πόλη χωρίς κατοίκους

Facebook Twitter
14

Στις 10 Ιουνίου του 1944, η ομάδα Reich της Waffen-SS περικύκλωσε την πόλη Oradur-sur-Glan της Γαλλίας και σκότωσε 642 κατοίκους, άντρες, γυναίκες και παιδιά, πιθανόν ως αντίποινα στη Γαλλική Αντίσταση. Η νέα πόλη ξαναχτίστηκε εκεί κοντά. Η αρχική διατηρείται ανέπαφη ως σήμερα για να θυμίζει τις αγριότητες του παρελθόντος

.

Φωτογραφία
14

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τις ελληνικές επινοήσεις που λύνουν καθημερινά προβλήματα

Φωτογραφία / Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στις λαϊκές ευρεσιτεχνίες

Μια πρωτότυπη συλλογή DIY κατασκευών από «ανώνυμους» designers, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες, «πατέντες» με τις οποίες συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε.
M. HULOT
Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

5 σχόλια
Η σωστή ορθογραφία είναι Oradour-sur-Glane, με e στο τέλος.Οι Γερμανοί ήθελαν να καταστρέψουν μια άλλη πόλη, την Oradour-sur-Vayres, αλλά τη μπέρδεψαν με την Oradour-sur-Glane.Όσο κι αν έψαξα, δε βρήκα να έχουν επιδιώξει οι επιζώντες αποζημίωση από το γερμανικό κράτος, όπως έχουν κάνει οι αντίστοιχοι επιζώντες του Διστόμου.
Εν τω μεταξύ να γράψω από τώρα ( για ό,τι βρεθεί αργότερα ... ) πως το αποκλείω να μην έχουν αποζημιωθεί με κάποιον τρόπο. Η Γαλλία κατείχε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κομμάτι της Γερμανίας και πήρε γερές πολεμικές αποζημιώσεις.
@to_kerataki_mou 24.10.2013 | 19:00> Ενώ αν ζητήσεις το δίκιο σου είσαι προσκολλημένος στο παρελθόν ...Δε λέω, δίκιο έχουν, αλλά θα ήταν ρεαλιστικότερο αν κοιτούσαν μπροστά.to_kerataki_mou 24.10.2013 | 19:26> πως το αποκλείω να μην έχουν αποζημιωθεί με κάποιον τρόπο.Δε βρήκα πουθενά μια τέτοια πληροφορία. Φυσικά αυτό δεν αποκλείει τίποτα. > Η Γαλλία κατείχε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κομμάτι της Γερμανίας και πήρε γερές πολεμικές αποζημιώσεις.Κανείς δεν έλαβε γερές αποζημιώσεις. Οι νικητές πήραν ό,τι μπορούσαν και γρήγορα ξέχασαν το ζήτημα.
Αν και έχω σιχτιρίσει την ώρα και τη στιγμή που χώθηκα στο να σου αλλάξω ιδεοληψίες, καρφωμένες στο μυαλό σου χειρότερα και από τη διαφήμιση με το αμάξι και την κόλλα στιγμής, έκανα τον κόπο και τσίμπησα ένα κειμενάκι : Αρχεία του Γαλλικού κράτους, κείμενο του '62 που περιγράφει την κατάσταση των αρχείων των αποζημιώσεων πολέμου. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής : 6 εκατομμύρια φάκελοι ( υποθέσεις δηλαδή ), 5 τρισεκατομμύρια φράγκα σε αποζημιώσεις έως τότε ( με τιμές του 1958, όπου το γαλλικό φράγκο είχε ισοτιμία με το δολλάριο 3,87/1 ) 650 δισεκατομμύρια φράγκα ακόμη να δοθούν ( το 1962 ) , ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ 15 ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙ ΑΚΟΜΗ. Η διεύθυνση : www.archivesdefrance.culture.gouv.fr/static/1016Παρεμπιπτόντως, μεταξύ άλλων, να σου αναφέρω, πως ψάχνοντας, βρήκα και τα εξής ( αλλά με πηγή τη Wikipedia, οπότε κρατάω και καμία πισινή ) : Οι Γάλλοι, βάσει συνθηκών, εξόρυσσαν κάρβουνο από το Σααρ έως το 1980, παρ' όλο που η περιοχή είχε αποδοθεί πολύ νωρίτερα στη Γερμανία, διέλυσαν γερμανικά εργοστάσια τα οποία και μετέφεραν στη Γαλλία, αποζημιώθηκαν από τη Γερμανία μέχρι και με καταναγκαστική εργασία ...Επίσης, κάτι εντελώς άσχετο ( μάλλον ) με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά σχετικό με το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την αντίσταση στη Γαλλία. Ψάχνοντας, βρήκα ένα αγγλόφωνο άρθρο του 2003 όπου αναφέρεται πως επί Σιράκ, δόθηκε αποζημίωση, όχι στους αντιστασιακούς της Γαλλίας, αλλά στα ορφανά όσων αντιστασιακών είχαν σκοτωθεί τότε. http://www.taipeitimes.com/News/editorials/archives/2003/10/04/2003070363 .Οι ισχυροί δεν πήραν ό,τι πρόλαβαν. Πήραν ό,τι αξίωσαν και οι άνθρωποι αποζημιώθηκαν πολύ γρήγορα. Δεν ξεχάσανε χωρίς τίποτα. Ξεχάσανε ( που δεν ξεχάσανε ( http://www.sudouest.fr/2011/12/05/perquisitions-en-allemagne-67-ans-apres-oradour-sur-glane-une-incroyable-surprise-572322-4697.php ), αλλά αφού σου αρέσει να λες τέτοιες αηδίες ... ) αφότου δικαιώθηκαν πραγματικά και όχι στα λόγια.Μόνο τα 5 τρισεκατομμύρια ( χωρίς να υπολογίσω τα υπόλοιπα ) αντιστοιχούν σε περίπου 110000 γαλλικά φράγκα σε ΚΑΘΕ Γάλλο πολίτη ( αν υπολογίσουμε μέσες άκρες τον πληθυσμό σε 45.000.000, την εποχή που γράφτηκε το κείμενο. Ήταν λιγότεροι ) . Έχεις δίκιο. Κανείς δεν έλαβε γερές αποζημιώσεις ...
@to_kerataki_mou 24.10.2013 | 22:31> Αρχεία του Γαλλικού κράτους, κείμενο του '62 που περιγράφει την κατάσταση των αρχείων των αποζημιώσεων πολέμου. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής : 6 εκατομμύρια φάκελοι, 5 τρισεκατομμύρια φράγκα σε αποζημιώσεις έως το 1958, 650 δισεκατομμύρια φράγκα ακόμη να δοθούνΔυστυχώς δεν κατάλαβες τι γράφει το κείμενο. Δεν αναφέρεται σε πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά σε ζημιές από τον πόλεμο και στο κόστος αποκατάστασής τους από το γαλλικό κράτος (5 τρισ. φράγκα μέχρι το 1958). Δηλαδή οι αποζημιώσεις δεν δίνονταν από τη Γερμανία, αλλά από το γαλλικό κράτος:> L'indemnisation des dommages de guerre avait déjà coûté à l’État, au 31 décembre 1958, plus de 5 000 milliards (valeur 1958), et 1'on estimait alors qu'il faudrait environ 650 milliards pour terminer la liquidation des dommages de guerre.> επί Σιράκ δόθηκε αποζημίωση, όχι στους αντιστασιακούς της Γαλλίας, αλλά στα ορφανά όσων αντιστασιακών είχαν σκοτωθεί τότε.Όχι από τη Γερμανία. Το γαλλικό κράτος θα έδινε την αποζημίωση. Και μόνο τον τίτλο του άρθρου να διαβάσει κανείς, φτάνει:> French government to compensate orphans of the Resistance> Ξεχάσανε (που δεν ξεχάσανε)Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας που παραθέτεις δεν αναφέρεται σε χρηματικές αποζημιώσεις, αλλά σε δικαστική δίωξη υπόπτων για τη σφαγή στο Oradour-sur-Glane, δίωξη όχι από τη γαλλική δικαιοσύνη, αλλά από τη γερμανική:> Des perquisitions ont été réalisées en Allemagne chez six suspects, âgés de 85 à 86 ans, soupçonnés d'avoir participé au massacre du village français d'Oradour-sur-GlaneΗ αυτόματη μετάφραση της Google έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της… ☺Η πραγματικότητα όσον αφορά τις αποζημιώσεις έχει ως εξής: οι Σοβιετικοί είχαν προτείνει *συνολικές* αποζημιώσεις $20 δις. Οι Άγγλοι είχαν βρει το ποσό «υπερβολικό». Οι Έλληνες (στην κοσμάρα τους) είχαν ζητήσει $10 δις *μόνο* για την Ελλάδα. Τελικά αποφασίστηκε να δοθούν *συνολικές* αποζημιώσεις $7 δις. Γρήγορα όμως φάνηκε ότι κι αυτό το ποσό δεν ήταν ρεαλιστικό. Όποιος μπόρεσε πήρε κάτι εργοστάσια που είχαν απομείνει και τα μετέφερε στη χώρα του, στην Ελλάδα δώσανε κάτι καράβια που είχαν περισέψει, πήρανε και μερικά χρήματα, αυτό ήταν όλο. Το θέμα γρήγορα πάγωσε και παραμένει παγωμένο. Εξαίρεση είναι τα θύματα του Ολοκαυτώματος, τα οποία η Γερμανία αποζημίωνε επί πολλά χρόνια.
Στο πρώτο κομμάτι έχεις δίκιο. Άλλωστε δεν είχα προσέξει πως όταν αναφέρονται ποσά έως 20 δισεκατομμύρια δολλάρια, δεν είναι δυνατόν να πετάγεται ξαφνικά ένα ποσό τρισεκατομμυρίων και να είναι φυσιολογικό. Είχα μείνει στο ότι αυτόματα οι ζημιές θα πληρώνονταν από αποζημιώσεις. Ο λόγος που σου απαντώ είναι ότι συνειδητότατα διαστρέβλωσες τα παρακάτω που έγραψα ( γιατί δεν εκπλήσσομαι ; ). Πουθενά δεν ισχυρίστηκα πως οι αποζημιώσεις στους απογόνους των αντιστασιακών θα βγουν από το γερμανικό δημόσιο ( μη σου το θίξουμε ), ούτε και το ζήτημά μου ήταν πού θα γίνουν οι δίκες όσων ζουν ακόμη από τη σφαγή. Ήταν η μαρτυρία του γέρου και ο γελοιοδέστατος ισχυρισμός σου πως όλοι οι υπόλοιποι ξέχασαν, εκτός από εμάς του χαζούς. Φαίνεται πως από τη Google λείπει ένας αυτόματος επεξεργαστής νοήματος, να βοηθάει εσένα να βλέπεις αυτό που είναι πραγματικά γραμμένο. Τουλάχιστον εγώ με το μεταφραστή κάτι κάνω ...
@to_kerataki_mou 25.10.2013 | 01:13> Πουθενά δεν ισχυρίστηκα πως οι αποζημιώσεις στους απογόνους των αντιστασιακών θα βγουν από το γερμανικό δημόσιοΣτο πρώτο μου σχόλιο στο οποίο απάντησες κι έτσι άρχισε ο διάλογός μας, μιλούσα γι’ αποζημίωση από το γερμανικό κράτος, όχι γενικά κι αόριστα από κάπου.> Ήταν η μαρτυρία του γέρου και ο γελοιοδέστατος ισχυρισμός σου πως όλοι οι υπόλοιποι ξέχασαν, εκτός από εμάς του χαζούς.Δεν έγραψα ότι ξέχασαν τη σφαγή, αλλά ότι δεν ζήτησαν χρηματική αποζημίωση.