Γκιλοτίνες στο Σύνταγμα

Facebook Twitter
0

Γκιλοτίνα«Μωρέ κρεμάλες χρειάζονται! Να τους κρεμάσουν τσίτσιδους στο Σύνταγμα και να τους αφήσουν εκεί ένα μήνα!»

Τα λόγια αυτά τα ξεστόμισε με δυνατή, σταθερή φωνή ο συνεπιβάτης μου στο ταξί, ένας γκριζομάλλης κύριος με χρυσή καδένα και λιλά πόλο μπλουζάκι. Ο ίδιος άνθρωπος, λίγα λεπτά νωρίτερα ενώ περιμέναμε μαζί στην άκρη του δρόμου, μου είχε προτείνει να το παίξουμε φίλοι ώστε να μοιραστούμε το αντίτιμο της κούρσας –πηγαίναμε προς την ίδια κατεύθυνση. «Μενέλαος» συστήθηκε και μου έσφιξε το χέρι.

Στο πρώτο πεντάλεπτο της διαδρομής, ο καινούριος μου φίλος μας είχε ήδη εκμυστηρευτεί ότι στις πρώτες εκλογές ψήφισε Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά στις 17 Ιουνίου Χρυσή Αυγή, γιατί στο μεταξύ κατάλαβε ότι ο Καμμένος είναι φλώρος (είχε βέβαια μεσολαβήσει και το γνωστό χαστούκι). Στη συνέχεια μας πληροφόρησε ότι για το μνημόνιο όπως και για τους λαθρομετανάστες, ευθύνονται δίχως αμφιβολία οι εβραίοι.

 Μετά είπε αυτό με την κρεμάλα.

"Και ποιους θέλετε να κρεμάσουμε;" τον ρώτησε ο ταξιτζής με απρόσμενα ήρεμη φωνή.

"Και τους τρακόσιους του μπουρδέλου"

"Άρα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής..." συμπέρανα εγώ.

 "Τους χρυσαυγίτες θα τους κρεμάσουμε πρώτους πρώτους", ξεκαθάρισε ο Μενέλαος. "Έτσι κι αλλιώς θα χαλάσουν και αυτοί εκεί μέσα".   

Τίποτα το παράδοξο ως εδώ. Αυτού του τύπου η μπουρδολογία είναι στις μέρες μας τόσο συνηθισμένη ώστε, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του ταξιτζή, υποθέτω ότι θα ξεχνούσα αμέσως τη συζήτηση.

Ο τελευταίος  αφού μας προειδοποίησε ότι έχει ψάξει αρκετά το ζήτημα της θανατικής ποινής στην Ελλάδα, άρχισε να μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις του.

Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενά του, η θανατική ποινή δεν ήταν ποτέ αγαπητή στην Ελλάδα. Κάθε άλλο μάλιστα. Για παράδειγμα, στις πρώτες εκτελέσεις το συγκεντρωμένο πλήθος, συγκλονισμένο από τις φωνές και τα παρακάλια των μελλοθάνατων, έπαιρνε με τις πέτρες το δήμιο. 

Κάπως έτσι οι πρώτοι επαγγελματίες δήμιοι που είχαν έρθει μαζί με τη γκιλοτίνα τους από τη Γαλλία, τα βρόντηξαν και έφυγαν. Η θέση έμεινε κενή για αρκετό καιρό αφού κανείς δεν δεχόταν να τους αντικαταστήσει.

Τελικά προσλήφθηκε ένας θανατοποινίτης, ο οποίος έτσι γλίτωσε το κεφάλι του. Του παραχωρήθηκε για κατοικία το Μπούρτζι, το μικρό θαλάσσιο κάστρο του Ναυπλίου, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τους πολίτες. Όταν πέρασαν τα οκτώ χρόνια της συμφωνίας, ο δήμιος θέλησε να εγκαταλείψει την πόλη. Μόλις όμως απομακρύνθηκε έπεσε θύμα δολοφονίας. 

Δυσκολία στο να βρεθεί δήμιος, υπήρχε και αργότερα. Μάλιστα, ένας κατάδικος αρνήθηκε μπροστά στη λαιμητόμο τη δελεαστική πρόταση που του έγινε (να του δοθεί επιτόπου χάρη με τον όρο να γίνει ο ίδιος δήμιος). Λίγα λεπτά αργότερα το κεφάλι του έπεφτε στο ειδικό καλάθι -το ντυμένο με λιόπανο, όπως μας πληροφόρησε ο ταξιτζής- που ήταν τοποθετημένο στο σωστό σημείο... 

"Επίσης", συνέχισε, "δεν καταλαβαίνω την εμμονή που υπάρχει με την κρεμάλα. Από το 1830 μέχρι το 1916 το επίσημο μέσο θανάτωσης ήταν η γκιλοτίνα. Μετά ο τουφεκισμός. Η αγχόνη χρησιμοποιήθηκε μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα επί δικτατορίας Πάγκαλου (ως γνωστόν ήταν εκκεντρικός όπως και ο εγγονός του) και βέβαια στην Κατοχή. Μάλιστα στην Κατοχή εκείνοι που προτιμούσαν την κρεμάλα ήταν οι Γερμανοί και οι ράλληδες (οι γερμανοτσολιάδες) οι οποίοι εκτελούσαν με αυτόν τον τρόπο Έλληνες πατριώτες.

Οπότε, ίσως είναι προτιμότερο αντί για κρεμάλες να στήσουμε γκιλοτίνες. Ταιριάζει πιο πολύ στην ιστορία και την κουλτούρα μας. Και αν κρίνω από τα λεγόμενα του κυρίου, πιθανολογώ ότι σήμερα θα βρούμε και σχετικά εύκολα δήμιο", είπε ο οδηγός καθώς άναβε τα αλάρμ –είχαμε φτάσει στο σημείο που θα κατέβαινε ο Μενέλαος.

Ο τελευταίος μου άφησε τρία ευρώ, μου είπε ένα μασημένο "χαιρετίσματα στην οικογένεια" και βγήκε από το ταξί προβληματισμένος.

"Τι να κάνουμε..." μουρμούρισε ο ταξιτζής κοιτώντας με από τον καθρέφτη. "Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε τους φίλους μας με τα ελαττώματά τους"

Hate 

 ΥΓ. Αργότερα, παρακινημένος από τη διάλεξή του έκανα μια μικρή έρευνα και βρήκα κάποιες ενδιαφέρουσες -αν και ελάχιστα χαριτωμένες- λεπτομέρειες. Διάβασα για παράδειγμα ότι αν ο κατάδικος λιποθυμούσε ή έχανε τα λογικά του μπροστά στη γκιλοτίνα, η εκτέλεση αναβαλλόταν μέχρι να συνέλθει. Επίσης, ότι οι μελλοθάνατοι ήταν παρόντες στην κηδεία τους η οποία γίνοταν λίγα λεπτά πριν από την εκτέλεση.  

Εδώ υπάρχει μια αρκετά κατατοπιστική παρουσίαση του θέματος, ενώ εδώ, η δημοσιογραφική κάλυψη μιας εκτέλεσης που έγινε στο Ναύπλιο στις αρχές του 20ου αιώνα. 

Σε αυτό το πολύ ψαγμένο blog (μου το έμαθε η φίλη μου η Ιωάννα η οποία λατρεύει τις ιστορίες εγκλημάτων- σε βαθμό που μου μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά μήπως έχει διαπράξει κανένα) διαβάζει κανείς ότι τα κεφάλια των εκτελεσθέντων στην γκιλοτίνα διατηρούσαν κάποια ίχνη συνείδησης για λίγα δευτερόλεπτα. Κι όμως, αυτός ο τρόπος εκτέλεσης θεωρείται ανθρωπιστικός συγκριτικά με την αγχόνη...

"Αν έχεις δει με τα μάτια σου την γκιλοτίνα δεν μπορείς να να αδιαφορείς για τη θανατική ποινή. H γκιλοτίνα δεν είναι ουδέτερη και δεν μας επιτρέπει να παραμένουμε ουδέτεροι", γράφει ο Ουγκώ, στους Άθλιους.

Ο Γ. Παναγιωτάκης είναι συγγραφέας

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ