Απεργία την Πρωτομαγιά

τοπ 10: παραδοσιακά πιάτα που έγιναν vegan

Facebook Twitter
13

 

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα ποτέ να γίνω χορτοφάγος. Πόσο μάλλον vegan. Και πραγματικά μου κάνει εντύπωση να συναντάω ανθρώπους που δεν τους συγκινεί η μυρωδιά του γύρου σε ένα σουβλατζίδικο. Αλλά ο καθένας επιλέγει τι τρώει. Και λένε ότι είμαστε ό,τι τρώμε και κάτι τέτοια ευχάριστα. 
Το θέμα είναι ότι κατά τα φαινόμενα μπαίνουμε σε περίοδο νηστείας. Και ο vegan τρόπος ίσως και να είναι ο πιο δημιουργικός τρόπος να την βάλουμε καθαρή. Τώρα το αν η νηστεία που κάνουμε και οι λόγοι που την κάνουμε είναι ορθοί αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Ομολογώ ότι πήγα στο εστιατόριο της Δήμητρας Shanahan περιμένοντας να δω μια σεφ που θα με επιπλήξει για την διατροφή μου. Αντίθετα συνάντησα μια γλυκύτατη κοπέλα που βρίσκει τρόπους να γίνει δημιουργική στην κουζίνα της, που φτιάχνει μόνη της vegan φέτα και γάλα αμυγδάλου και που μοιράζεται όλα αυτά μέσα από το μπλογκ της.
Για την λίστα αυτής της εβδομάδας, και λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της νηστείας (κατά τα φαινόμενα θα συμπληρώσω εδώ), της ζήτησα να μου δώσει την δική της εκδοχή σε δέκα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

 

 

 

 

 

 

 

. τοπ 10: vegan εκδοχές παραδοσιακών πιάτων . 

από την Δήμητρα Shanahan

 

1. Γιουβέτσι με Μανιτάρια

 

 

2. Τυροπιτάκια

 

 

3. Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

 

 

4. Σουβλάκι 

 

 

5. Παστίτσιο

 

 

6. Σουτζουκάκια

 

 

7. Μακαρόνια με κιμά

 

8. Κεφτεδάκια

 

 

9. Στραπατσάδα

 

 

10. Γιουβαρλάκια

 

 

Περισσότερη Δήμητρα Shanahan εδώ. 

 

Μόδα & Στυλ
13

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Μόδα & Στυλ / Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Πλασαρίστηκε σαν ροκ σταρ και αγάπησε όσοι λίγοι designers τις γυναίκες. Ο Ιταλός δημιουργός έφυγε από τη ζωή στα 83 του, αφήνοντας πίσω του ένα εξεζητημένο σύννεφο από aninal prints, σέξι εμπριμέ και ένα «εγχειρίδιο» για το πώς ένας σχεδιαστής μπορεί να είναι πιο αναγνωρίσιμος από τη μόδα που παράγει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Μόδα & Στυλ / Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Λαμβάνοντας υπόψη τους τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου και επηρεασμένες από την προσωπική τους ανάγκη για άνεση, δύο νέες γυναίκες δημιουργούν ποιοτικά εσώρουχα που δεν προορίζονται μόνο για να κρύβονται κάτω από τα ρούχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Μόδα & Στυλ / Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Επιχειρηματίας, οραματίστρια, style icon, αρχηγός συγκροτήματος, επιμελήτρια εκθέσεων. Μια γυναίκα ασταμάτητη στα 80 της χρόνια που ο τίτλος της «μούσας του Ρικ Όουενς» την αδικεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Μόδα & Στυλ / O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Το φυσικό κατάστημα του πιο πετυχημένου αθηναϊκού brand με ρούχα επεκτάθηκε, έχει συγκεντρώσει μέσα του όλες εκείνες τις αναφορές που το έφεραν μέχρι το σήμερα, ενώ θα είναι και το μοναδικό μέρος όπου θα μπορούμε να δοκιμάζουμε και να ψωνίζουμε όσα bold κομμάτια έχουν να μας προτείνουν. Karavan girls, έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι όλο χρώμα και patterns.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

6 σχόλια
απορώ πάντως τις συνταγές με σόγια που τις είδατε... γιατί το μόνο προϊόν σόγιας που έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα από τα παραπάνω πιάτα είναι το τόφου - το οποίο απ' όσο γνωρίζω δεν το τρώνε μόνο χορτοφάγοι. Στις συνταγές έχουν χρησιμοποιηθεί όσπρια, λαχανικά, ξηροί καρποί και δημητριακά - και ναι, το concept ήταν συνταγές που κανονικά έχουν κρέας/ζωικά σε βίγκαν εκδοχή. Anyway, thanks for the feedback :)
Προσωπικά δεν νηστεύω, αλλά νομίζω ότι αν κάποιος κάνει νηστεία λόγο πίστης κι όχι για άλλους λόγους (αποτοξίνωση από το κρέας πχ), δεν θα του έκανε η καρδιά να ακολουθήσει αυτές τις συνταγές. Χάνεται η αίσθηση της "θυσίας" που κάνει ο πιστός νομίζω. Τώρα για τους vegan...σέβομαι ότι ο καθένας κάνει ότι θέλει, αλλά δεν θα μπορούσα να ζω χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνω αποκλειστική σχέση με τα φασόλια τα μαυρομάτικα.
Ναι σαφώς δεν τρώτε μόνο αυτά, απλά από τα όσπρια είναι τα μόνα που συμπαθώ γι αυτό και το είπα. Καμιά φορά ρε παιδιά νομίζετε ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίων σας κι αρχίζετε να επιτίθεστε χωρίς λόγο. Όσο για το μπορώ ή δε μπορώ: αν αρρωστήσω πχ κι ο γιατρός μου πει κόψε το κρέας (που δεν θα το κάνει γιατί σε μικρές ποσότητες είναι καλό να βρίσκεται στο διαιτολόγιο αλλά λέμε τώρα), θα το κάνω με βαριά καρδιά.Απλά προτιμώ τη σαλάτα μου να την συνοδεύω με μια μπριζόλα, που το κακό;
η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε πάει στο εστιατόριο κ δεν ξέρουμε τι άλλο φτιάχνει η κοπέλα, αλλά υπάρχουν πολλά vegan φαγητά στην ελληνική παράδοση. Έχω εκπλήξει κατά καιρούς διάφορες υστερικές με σπανακόρυζο, γεμιστά με ρύζι, φακές, φάβα, ρεβύθια, φασόλια, φασολάδα κλπ. Το γιουβέτσι με μανιτάρια πάντως φαίνεται να τα σπάει.
Vegan είναι πρωτίστως, το να μη συμμετέχεις στη σφαγή και την κακοποίηση αθώων πλασμάτων για να τραφείς..Το αν προτιμάς να το αντικαταστήσεις με σόγια, όσπρια, μανιτάρια κτλ, μάλλον είναι πολύ μικρής σημασίας!
Εφόσον προτείνει πιάτα σε κρεοφάγους, δείχνει βιγκανοποιημένες συνταγές ώστε να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές από την πλειοψηφία. Αλλά αν είσαι κακοπροαίρετος, όλα στραβά θα τα βλέπεις.
Υπάρχουν δεκάδες χορτοφαγικά πιάτα στην ελληνική κουζίνα...που τρώμε και εμείς οι κρεατοφάγοι. Αυτή η σόγια και εμένα στραβά μου κάθεται.
αλήθεια.. γιατί εμένα τόλμησε να μου περάσει απ' το μυαλό πως απλά οι vegan ψάχνουν έναν τρόπο να "τη βγαίνουν από πάνω" σε όσους τρώνε και κρέας, και παράλληλα να νιώθουν κι οι ίδιοι ότι τρώνε κάποιας μορφής κρέας. γιατί είναι προφανές, ότι με τη σόγια, το πρώτο πράμα που θα σκεφτείς να φτιάξεις είναι γιουβαρλάκια