«… τα πάντα είναι παροδικά και χάνονται σε απλά συμβεβηκότα και τροποποιήσεις»

Facebook Twitter
0

«… τα πάντα είναι παροδικά και χάνονται σε απλά συμβεβηκότα και τροποποιήσεις»

 Η Διαλεκτική της Διάρκειας

Ανάβεις τσιγάρο. Πίνεις μια γουλιά ουίσκι. Πασχίζεις να χωθείς στη σχισμή ανάμεσα στο Είναι και το Μηδέν, να υπάρξεις εντός της Μεγάλης Υπάρξεως και στις μεθορίους πάντα, να σταθείς στο όριο του Είναι και του Χρόνου, να αποκτήσεις συνείδηση, να κατακτήσεις υπόσταση, να γίνεις κάτι ουσιώδες, να βγεις απ’ τον πολτό, να βγεις από το Τίποτα που νιώθεις εφιαλτικά να σε περιβάλλει, διότι οι συγκρούσεις από τότε ήδη, από το χίλια εννιακόσια εβδομήντα τέσσερα, από το χίλια εννιακόσια εβδομήντα εφτά, και πάει λέγοντας, δεν είναι εσωτερικές υποθέσεις, όχι, δεν είναι εντός σου, οι συγκρούσεις, αλλά είναι εξωτερικές υποθέσεις, οι συγκρούσεις, είναι έξωθεν ιστορίες και πιέσεις στις ποιήσεις τις έσωθεν, εσύ ανάβεις τσιγάρο, εσύ πίνεις το ουίσκι σου (ναι, ξέρω, σύμφωνοι, το ουίσκι του πατέρα σου, και όχι, όχι ακόμη τέλος πάντων, το δικό σου το ουίσκι), κοιτάς ελάσματα και σίδερα και λαμαρίνες στον ουρανό, πασχίζεις να χωθείς στη σχισμή ανάμεσα στο Είναι και στο Μηδέν, και παρατάσσεις τις στρατιές σου, τα όσα αρχίζουν να σε συνέχουν, τα όσα αποφασίζεις να σε συνέχουν από του νυν και έως του αιώνος, that means adolescence, old sport, κι άλλο νόημα δεν έχει: ποιοι οι φίλοι, ποιοι οι εχθροί, αφενός, και έξω είναι ο εχθρός και όχι εντός, αφετέρου.

 

Όλα εξωτερικά, τα ενάντια. Στο έξω είναι ο εχθρός, κι όχι στο μέσα. Οδυσσέα Γεωργίου, μπορεί να μην ήσουνα παιδί-θαύμα, μπορεί να μην ήσουν καν παιδί-τραύμα, αλλά είχες συλλάβει αν μη τι άλλο το κόλπο όλο από τη Μεταπολίτευση και δώθε, από το τέλος της λελογισμένης αθωότητας και δώθε, από την αρχή της εφηβείας και δώθε: έξω ο εχθρός, έξω είναι ο εχθρός. Οι φίλιες δυνάμεις, εντός. Πιο απλά: δεν τσακωνόμαστε με τον εαυτό μας. Ή, στη γλώσσα του Marcel Duchamp: «Δεν έχω να σας πω περισσότερα. Δεν έχω τύψεις».

 

Άκου τη φράση: «… τα πάντα είναι παροδικά και χάνονται σε απλά συμβεβηκότα και τροποποιήσεις». Postmodern, τριακόσια χρόνια, τρεις αιώνες πριν από τις αναμείξεις των πάντων με τα πάντα, πριν από τις modifications και τις metagraphies και τα détournements, πριν από το Ανακάτωμα του Αρχείου, πριν από το Αέναο Κολλάζ, πριν από την αποφασισμένη επιμονή στο Εφήμερο και στο Παροδικό και στη Στιγμή και στην Κατάσταση, πριν από τη Διαλεκτική της Διάρκειας (που δεν είναι παρά θριαμβευτική επικύρωση της διάρκειας της διαλεκτικής – ειπώθηκε: «Με τη διαλεκτική διευθετούνται τα πάντα» ), τριακόσια χρόνια πριν από το νυν, λοιπόν, ο μέγας  Gottfried Wilhelm von Leibniz το είχε πει: «… τα πάντα είναι παροδικά και χάνονται σε απλά συμβεβηκότα και τροποποιήσεις».

Θυμήσου, Οδυσσέα Γεωργίου, θυμήσου τώρα αυτά που αρνιόσουν από τότε να ξεχάσεις. À bas le sommaire, vive lphémère, ήταν το σύνθημα. Και, πολύ μα πολύ μα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, ήταν η υπογραφή: Jeunesse Marxiste Pessimiste. Θυμήσου, Οδυσσέα Γεωργίου, θυμήσου. Και πιάσε να δουλεύεις πάλι την ιστορία με τις αντινομίες, τις αντιξοότητες, τις αντιφάσεις.

Όλα εξωτερικά, τα ενάντια. Όλα τα μέσα, τα μύχια, τα εντός, φίλια και εναρμονισμένα.

 

Tu dis que l’époque est de plus en plus morte. Mais : oui et non. Il nous semble, à beaucoup de signes, que des forces vivantes commencent à se chercher, à surgir derrière les décors officiels (gauche ou droite, cour ou jardin) du lamentable théâtre de l’époque. C’est encore à jouer./ You say that this era is more and more dead. But: yes and no. It seems to us, from many signs, that the living forces are beginning to look for each other, behind the official decors (Left or Right, court or garden) of the lamentable theatre of the era. It is all still to be played out. [Απρίλιος του 1963].

 

Όλα παίζονται, πάει να πει. Από τότε, από τον Απρίλιο του 1963, αλλά και πιο πριν, αλλά και πιο μετά, όλα παίζονται.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Παρέες / Παρίες  

 

 

 

 

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ