Ποιός ειναι ο χαλαρός Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ξαφνικά πέρασε απ' τα μετόπισθεν στο παραπέντε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός;

Ποιός ειναι ο χαλαρός Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ξαφνικά πέρασε απ' τα μετόπισθεν στο παραπέντε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
3

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, γόνος πολιτικού τζακιού από την Κρήτη, άρχισε να γίνεται γνωστός και να παίρνει αξιώματα μέσα στη Νέα Δημοκρατία τη δεκαετία του '80, είχε φροντίσει όμως πολύ νωρίτερα να αφήσει τη σφραγίδα του στον γνωστό για την αυστηρότητά του ιδρυτή και πρόεδρο του κόμματος –τον λεγόμενο και εθνάρχη– Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Είναι 1976 όταν ο 23χρονος τότε απόφοιτος της Νομικής Αθηνών Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που το 1974 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ), συμμετέχει στην κίνηση της Βόλβης μαζί με τους Σούρλα, Μοσχονά και αρκετούς άλλους αντιρρησίες ΟΝΝΕΔίτες. Οι γαλάζιοι νεολαίοι, εν όψει του προσυνεδρίου της κόμματος σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, συντάσσουν ένα κείμενο-φωτιά με το οποίο ζητούν τη μετατροπή της ΝΔ από αρχηγικό κόμμα σε κόμμα Αρχών και ο δυναμικός νέος Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναθέτει σε μια καθαρίστρια του ξενοδοχείου να μοιράσει το κείμενο αυτό, πετώντας το κάτω από τις πόρτες στα δωμάτια των συνέδρων. «Ο Καραμανλής έδωσε εντολή να τα μοιράσετε μέχρι το πρωί κάτω από τις πόρτες των συνέδρων» της λέει.

Ακολουθεί η διαγραφή από τον έξαλλο εθνάρχη, που βλέποντας την κίνηση αυτή να παίρνει μεγάλη δημοσιότητα, δηλώνει: «Είναι κάπως περίεργο ότι η φαιδρά κίνηση της Βόλβης αξιώνεται κάθε τόσο, από μερίδα του Τύπου, με την τιμή της δημοσιότητας. Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά ότι οι λεγόμενοι "οπαδοί της Βόλβης" έχουν θέσει τους εαυτούς των εκτός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας».

Σε παλαιά κόντρα του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα εξοπλιστικά, ο μετέπειτα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε ότι «παίζει με το τρενάκι του». Βαριά κατηγορία για τον Βαγγέλη, που αντέδρασε λέγοντας: «Το "παίζει με το τρενάκι του" να το πάρει πίσω, γιατί άλλος παίζει με κάτι άλλο».

Από πολιτικούς ελιγμούς και κινήσεις φαίνεται να ήξερε καλά από τότε ο νεαρός Βαγγέλης, που επανήλθε γρήγορα στο κόμμα, αφού κατάγεται και αυτός από πολιτικό τζάκι. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Ιωάννη Μεϊμαράκη, βουλευτή Ηρακλείου με την ΕΡΕ, και μικρανιψιός του Βασίλειου Μεϊμαράκη, βουλευτή Ηρακλείου με το Λαϊκό Κόμμα. Είναι όμως και εγγονός του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και γενικώς από οικογένεια με βαθιά διείσδυση στα πολιτικά πράγματα στη μεγαλόνησο.


Ο τελευταίος πολιτικός γόνος των Μεϊμαράκηδων έχει σπουδάσει, εκτός από Νομικά, Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο, με εξειδίκευση μάλιστα στα φορολογικά και με διατριβή στα εκλογικά συστήματα.


Το βιογραφικό του είναι γεμάτο κομματικές και πολιτικές περγαμηνές.


Ως υψηλόβαθμο στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, ο Ευάγγελος-Βασίλειος Μεϊμαράκης συνέδεσε το όνομά του με τις περίφημες ομάδες κρούσης των «Rangers» και των «Κενταύρων», που λέγεται ότι ήταν έμπνευση του τότε προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Αβέρωφ. Η ιστορία για την εποχή αυτή είναι λίγο θολή και οι εκδοχές διαφορετικές. Η τελευταία λέει ότι όταν ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την αρχηγία στη Νέα Δημοκρατία ξήλωσε την τότε ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, Μιχαλολιάκο (συνωνυμία με τον χρυσαυγίτη αρχηγό) και Μανωλάκο, και τοποθέτησε ως πρόεδρο τον Μεϊμαράκη.


Μάλιστα, η προηγούμενη ηγεσία είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα να γίνει τριήμερος «εμφύλιος» μέχρι να βγουν από τα γραφεία οι ταμπουρωμένοι πρώην και σε αυτήν τη μάχη ο νεαρός Μεϊμαράκης έφαγε μερικές ψιλές.

Ποιός ειναι ο χαλαρός Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ξαφνικά πέρασε απ' τα μετόπισθεν στο παραπέντε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός; Facebook Twitter

Οι μεγάλες στιγμές για την κομματική του καριέρα ξεκινάνε όμως στο Β' Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη (1986), όταν εξελέγη πρώτος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ στη Βουλή μπαίνει το 1989 και από τότε είναι συνεχώς παρών. Έχει διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος δύο φορές, υφυπουργός Πολιτισμού υπεύθυνος για θέματα Αθλητισμού το διάστημα 1992-1993, υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ως το 2009, ενώ από την ίδια χρονιά και μέχρι το 2012 ήταν τακτικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συμμετείχε στην Πολιτική Επιτροπή (ως τακτικό μέλος), στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης (ως αναπληρωματικό μέλος) και στην Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού (ως αναπληρωματικό μέλος). Επίσης, από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι τις 29 Ιουνίου 2012 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».


Όταν γίνονται οι εκλογές του 2012 ο Αντώνης Σαμαράς τον χρίζει επικεφαλής της προεκλογικής μάχης, θέση που διατηρεί και στις νικηφόρες για την παράταξη εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2012.


Αμέσως μετά τις εκλογές προτείνεται για Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Η επόμενη μεγάλη στιγμή του είναι στις 5 Ιουλίου του 2015, όταν ορίζεται προσωρινός αρχηγός της ΝΔ και λόγω των πολιτικών εξελίξεων «μονιμοποιείται».

Ξεχωρίζει και η αγαπημένη φράση του Προέδρου: «Οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούν την κοινωνία».

Ο νέος αρχηγός της ΝΔ είναι γεννημένος στην Αθήνα το 1953 και παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά, κόρη της ηθοποιού Νίτσας Μαρούδα. Η Νίτσα Μαρούδα, που έγινε γνωστή κυρίως από κωμικούς ρόλους στον κινηματογράφο, σήμερα πλέκει το εγκώμιο του γαμπρού της, χαρακτηρίζοντάς τον «σπιτίσιο» και «λαϊκότατο», και ως προς το δεύτερο δεν υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις. Ο αρχηγός της ΝΔ έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν τον λαϊκό του χαρακτήρα του, πριν αυτή του η πλευρά ξεδιπλωθεί στην προεκλογική εκστρατεία. Το 1996 φέρεται να είχε δηλώσει, σχολιάζοντας την υπόθεση των Ιμίων, «μας πήρανε τα κιλοτάκια», ενώ εκείνη την εποχή βρέθηκε και στον καναπέ της Βίκυς Μιχαλονάκου, έχοντας στο πλάι του την τηλεοπτική bimbo της εποχής Άννα-Μαρία Λογοθέτη. 

Επίσης, πριν φτάσει να γίνει γνωστό στο πλατύ κοινό το λεξιλόγιό του με εκφράσεις για τον Αλέξη Τσίπρα όπως «ψευτράκος», «λίγος», «αυτοφωράκιας» και «πού το πάει ο τύπος;», οι πιο μυημένοι και οι πολιτικοί συντάκτες είχαν γνώση του βαρέως πυροβολικού του Βαγγέλη.


Σε παλαιά κόντρα του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα εξοπλιστικά, ο μετέπειτα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε ότι «παίζει με το τρενάκι του». Βαριά κατηγορία για τον Βαγγέλη, που αντέδρασε λέγοντας: «Το "παίζει με το τρενάκι του" να το πάρει πίσω, γιατί άλλος παίζει με κάτι άλλο» και όταν ο κ. Βενιζέλος τόλμησε να του διαμηνύσει «όχι μαγκιές σ' εμένα», η απάντησή του ήταν «Σ' ευχαριστώ, γιατί τους μάγκες τους πάτησε το τρένο, αφού υπάρχουμε κι εμείς, εντάξει είμαστε». Το πιο βαρύ χτύπημα του το φύλαξε, όμως, λίγο αργότερα, όταν είπε: «Το ύφος μου θα προσαρμόζεται πάντα σε αυτό του αντιπάλου, ιδιαίτερα αν έχει παχυδερμία».


Ο Γιάννης Ραγκούσης αντελήφθη το 2009 ότι δεν είναι μόνο η γλώσσα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που ξεφεύγει από τους κανόνες της πολιτικής ορθότητας αλλά και διάφορα μέλη του. Σε συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής το 2009 σε τηλεοπτικό παράθυρο, αντέδρασε σε όσα έλεγε ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «... να τους έχουμε στη γωνία, να τους έχουμε σπιλωμένους, έναν-ένα, βήμα-βήμα... έρχεται και πάει», εξηγώντας καλύτερα τι εννοεί με την εμπρός-πίσω κίνηση του χεριού, με προτεταμένο το πιο μακρύ από τα δάχτυλα.


Αλλά και όταν ήταν Πρόεδρος της Βουλής τον έζωσε με ιστορίες αλλόκοτες ο θρύλος τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σε μία από τις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο, και ενώ μιλάει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντος και του Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρόεδρος απαιτεί ησυχία, η αποκατάσταση της τάξης δεν επιτυγχάνεται και κάποια στιγμή, ενώ η κάμερα κάνει ένα γενικό πλάνο στην αίθουσα, ακούγεται ένα αδέσποτο «άντε γ... σου, μ...κα».

Ποιός ειναι ο χαλαρός Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ξαφνικά πέρασε απ' τα μετόπισθεν στο παραπέντε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός; Facebook Twitter

Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης αποδίδει αυτή την άνεση με τις λέξεις στο ότι μεγάλωσε στα Εξάρχεια, το οποία όμως την εποχή που ανδρωνόταν ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ ήταν απλώς μια αστική περιοχή, με τους καθωσπρέπει τρόπους της. Πρόσφατα, δε, στην εκπομπή «Eνικός» εξέφρασε την απορία του γιατί, όπως είπε, διάφοροι οικονομολόγοι τύπου Βαρουφάκη δεν καταλαβαίνουν τα οικονομικά «και τα καταλαβαίνουμε εμείς που ζούμε κάθε μέρα στην πιάτσα και στο πεζοδρόμιο».


Στην ίδια εκπομπή, μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τον εαυτό του λίγο-πολύ αριστερό, απαντώντας σε καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι ανήκε στους περιβόητους «Κενταύρους»:
«Τον ευχαριστώ που δυναμώνει το δεξιό μου προφίλ κατά λάθος. Και δεν ξέρει και την ιστορία και δεν ρωτάει τους συντρόφους του που γνωρίζουν (...). Είναι γνωστή η δράση μου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, συμμετείχα στους αγώνες στη Νομική και στο Πολυτεχνείο. Είναι γνωστό ότι είχα πάντα μια άποψη και τάση που εκφραζόταν στο κοινωνικό, ανθρώπινο, φιλελεύθερο πρόσωπο, δηλαδή στο αριστερό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας» ήταν η απάντησή του.


Στο προσωπικό του σάιτ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που ευελπιστεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, έχει αφήσει να δεσπόζει το ευχαριστήριο για την επανεκλογή του στη Βουλή στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Ξεχωρίζει και η αγαπημένη φράση του Προέδρου: «Οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούν την κοινωνία».

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Ξέχασες να αναφέρεις λεπτομέρειες από τη θητεία του ως υπουργός άμυνας, για τις ευαισθησίες του στα κοινωνικά ζητήματα (ως νορμάλ και αριστερός) καθώς και τις απολαυστικές στιχομυθίες ανάμεσα στον κ. Μεϊμαράκη και το σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας. Last but not least, τη θητεία του στο ερωτοδικείο ως ερωτιάρης+δικηγόρος.
Ξεχάσατε να αναφέρετε το bonus των 150.000 ευρώ στους "ριγμένους" υπαλλήλους της Βουλής όταν διετελούσε ΠτΒ. Διότι οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούν την κοινωνία, ειδικά αν είναι τα δικά μας παιδιά...