Η νέα γενιά της Ελλάδας περιμένει το Dream Act

Η νέα γενιά της Ελλάδας περιμένει το Dream Act Facebook Twitter
6



O βραβευμένος φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός και η δημοσιογράφος Νικολία Αποστόλου δημιούργησαν ένα  μίνι ντοκιμαντέρ για το πολυσυζητημένο θέμα των χιλιάδων παιδιών μεταναστών που γεννήθηκαν ή τελείωσαν σχολείο στην Ελλάδα και περιμένουν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αναγνωρισμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Τα περισσότερα από αυτά έχουν ενηλικιωθεί περιμένοντας. Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση αναπτέρωσε το ηθικό τους όταν δια στόματος υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, υποσχέθηκε πως σύντομα θα έρθει η ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

 

«Πρέπει να αποκατασταθούν όλα αυτά τα παιδιά που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ, πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους εδώ». ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Ωστόσο η συγκυβέρνηση των ΑΝΕΛ διεμήνυσε μέσω του Πάνου Καμμένου πως δεν δέχεται την πρόταση για ελληνική ιθαγένεια σε δεύτερη γενιά μεταναστών. 

 

Μέχρι το τοπίο να ξεκαθαρίσει τα παιδιά αυτά περιμένουν και εξακολουθούν να καταφεύγουν σε άδειες παραμονής ή να παραμένουν χωρίς καθόλου έγγραφα.

 

Μερικά από τα παιδιά αυτά μίλησαν στην κάμερα των δημιουργών και εξομολογήθηκαν τις ιστορίες τους, περιέγραψαν τη ζωή τους και δήλωσαν γιατί θέλουν και στα χαρτιά να είναι Έλληνες.

 

Ζήτησα από τον Νίκο Πηλό να μου πει μερικά πράγματα για το prοject του " Τα παιδιά τα λένε όλα μόνα τους, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, αυτό είναι και το νόημα του βίντεο. Να μιλήσουν τα παιδιά που δεν έχουν βήμα."

 

 

GREECE'S NEW GENERATION from greektv.com on Vimeo.

Περισσότερα για το πρότζεκτ στο greektv.com

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στην Κεφαλονιά- Γκανάς: «Δεν μας ανησυχεί- Πρέπει να περιμένουμε»

Ελλάδα / Σεισμός 4,1R στην Κεφαλονιά- Γκανάς: «Δεν μας ανησυχεί- Πρέπει να περιμένουμε»

Δύο ισχυροί σεισμοί 3,9 και 4,1 Ρίχτερ σε λίγες ώρες στην Κεφαλονιά - «Να περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία» επισημαίνει στη LiFO ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Αθανάσιος Γκανάς
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ακριβώς τι μαθαίνουμε για το θέμα από ένα βίντεο όπου μερικά άτομα καταθέτουν τη μαρτυρία τους ο καθένας για λίγα δευτερόλεπτα;Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε καν για πόσα άτομα μιλάμε. Αν είναι 100, 150 ή 200 χιλιάδες. Όπως δεν γνωρίζουμε με στοιχεία και ακριβή στατιστικά από ποιες χώρες κατάγονται. Όποιος δει το βίντεο θα νομίζει ότι οι περισσότεροι είναι από την Αφρική, πράγμα το που προφανώς και δεν ισχύει. Απλώς η περίπτωσή τους προσφέρεται περισσότερο για να παρουσιαστεί το ζήτημα της ιθαγένειας με το κατάλληλο "αντιρατσιστικό" περιτύλιγμα...Τυχόν προβλήματα με νέες εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες που θα προκύψουν επί ελληνικού εδάφους προφανώς θα περιμένουμε να τα ανακαλύψουμε κατόπιν εορτής, αφού έχουμε δώσει σε δεκάδες χιλιάδες άτομα ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες με χιλιάδες άτομα που έχουν μεγαλώσει με βρετανική, γαλλική υπηκοότητα κτλ και κατέληξαν τζιχαντιστές τρομοκράτες, ούτε αυτά χρειάζεται να τα συζητήσουμε. Άλλωστε τι χρειάζονται επιχειρήματα και στατιστικά στοιχεία όταν έχουμε ψυχοπονιάρικα ανθρωπιστικά βιντεάκια;
Ναι, όντως, ας μιλήσουμε λίγο με αριθμούς.Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στην Αυστραλία υπάρχουν περίπου 280.000 Έλληνες, εκ των οποίων κάτι παραπάνω από το 1/3 γεννήθηκαν στην Ελλάδα. 280.000 σε μια χώρα 23,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, τους λες και μειονότητα.Αν δεν κάνω λάθος, οι Έλληνες ακόμα και εκεί είναι στην πλειοψηφία τους Χριστιανοί Ορθόδοξοι (και δεν κάνω λάθος, το 95% περίπου των παραπάνω αυτό δηλώνουν). Αν επίσης δεν κάνω λάθος, το 2.6% στο οποίο αντιστοιχούν αυτοί που δηλώνουν Χ.Ο. είναι μειονότητα. Αν και φαντάζομαι, θα μπορούσες να τους κατηγοριοποιήσεις ως "Χριστιανούς" οπότε ανήκουν στο 61% που δηλώνει ότι πιστεύει σε κάποιο χριστιανικό δόγμα. Βέβαια από την άλλη θα μπορούσες να τους κατατάξεις απλά στους "ανθρώπους" οπότε θα ανήκαν στο 100%, αλλά ποιός ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο όταν μπορούμε να είμαστε τόσο ευχάριστα ξενοφοβικοί, έτσι;Και κοίτα εδώ! Κι άλλοι αριθμοί!Οι Έλληνες τις Αυστραλίας είχαν από το 1973 κοντά στις 600 οργανώσεις και έκαναν ό,τι μπορούσαν από τότε για να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα, τη γλώσσα και τη θρησκεία τους. Επίσης, οι Έλληνες κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ιθαγένειας (97%) μεταξύ των κοινοτήτων μεταναστών.Και όλα αυτά ξέρεις που οδήγησαν;Σίγουρα πάντως όχι σε τζιχάντ ή στην τρομοκρατία. Ή, για να το πάμε και λίγο στα πιο "δικά μας", οι Έλληνες τις Αυστραλίας δεν ξεκίνησαν ιερό πόλεμο για να πάρουμε πίσω την Κωνσταντινούπολη ούτε γκρέμισαν τo Sydney Opera House ζητώντας να αντικατασταθεί από Ορθόδοξη Μητρόπολη.Ενώ λοιπόν εσύ κοιτάς τους αριθμούς, τα ποσοστά, τις στατιστικές και παραπονιέσαι για τα ψυχοπονιάρικα ανθρωπιστικά βιντεάκια και για την πιθανότητα κάποιοι άνθρωποι να ζητούν το αυτονόητο - να αποκτήσουν δηλαδή την ιθαγένεια του τόπου στον οποίο μεγάλωσαν και ξέρουν για σπίτι τους, ξεχνάς πολλά.Ξεχνάς πως εμείς κάποτε ήμασταν αυτοί που σκορπίσαμε στις άκρες του κόσμου ζητώντας μια καλύτερη ζωή, απαιτώντας τα αυτονόητα ενώ σιχαινόμασταν όλους όσους μας κοιτούσαν σα να είμαστε όλοι ένας κουβάς σκατά.Αλλά τι συζητάμε τώρα. Άλλωστε τι χρειάζεται η ανθρωπιά και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή όταν έχουμε τόσο διασκεδαστικά ρατσιστικά σχόλια;
Είναι εντελώς προσβλητικό να αναφέρεσαι έτσι στους Έλληνες που και να ήθελαν, πουθενά δεν θα μπορούσαν να πάνε απρόσκλητοι και χωρίς χαρτιά. Ούτε στην Αυστραλία, ούτε στην Αμερική, ούτε στον Καναδά. Και μια που μιλάς για την Αυστραλία γνωρίζεις βέβαια ότι έχει γύρω της ωκεανούς και ελέγχει πλήρως ποιον δέχεται και ποιον όχι. Όπως και ότι πολύ πρόσφατα δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση στο έδαφός της και προχώρησε σε αφαίρεση διαβατηρίων από ένα σωρό άτομα που αν και αυστραλοί πολίτες ήθελαν να φύγουν για ιερό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.Η Ελλάδα είναι αδύνατον να ελέγξει πλήρως τα σύνορά της και βρίσκεται δίπλα σε χώρες που σπαράσσονται από θρησκευτικά μίση και εμφύλιες συγκρούσεις. Εσύ μπορεί να φαντασιώνεσαι ότι όλοι όσοι βρέθηκαν στη χώρα θα είναι σαν τους ελληνοαμερικάνους που ανοίγουν σουβλατζίδικα και ντύνονται τσολιάδες στην Αστόρια. Άλλωστε είναι πάντα πολύ βολικό να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο.Τα περί "ρατσισμού" που γράφεις είναι το γνωστό bullying που γίνεται όταν θέλουμε πάση θυσία να μην ανοίξει μια συζήτηση που μπορεί να κλονίσει τα κολλήματα και τις ιδεολογικές μας βεβαιότητες. Απλώς κάτσε να αναρωτηθείς έστω και για μια στιγμή κατά πόσο το αποτέλεσμα των όσων υποστηρίζεις θα είναι πράγματι μια πιο ανοιχτή και προοδευτική κοινωνία ή το αντίθετο.
Και ο μια που ο τίτλος του άρθρου αναφέρεται στο Dream Act που ποτέ δεν ψηφίστηκε νομοθετικά στην Αμερική (αλλά που κάποιες διατάξεις του εφαρμόζει εδώ και λίγο καιρό η κυβέρνηση Ομπάμα) αυτό δεν προέβλεπε σε καμία περίπτωση την παροχή αμερικάνικης ιθαγένειας. Δίνει μόνο δικαίωμα νόμιμης διαμονής σε παιδιά που αποφοίτησαν από αμερικάνικο σχολείο και με την προϋπόθεση ότι έχουν δείξει "καλό χαρακτήρα", έχουν λευκό ποινικό μητρώο και δέχονται να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Σύγκρινε με αυτό που προτείνεται στην Ελλάδα (όχι απλώς νόμιμη διαμονή αλλά ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου) και τις ανύπαρκτες προϋποθέσεις που τίθενται (να έχουν τελειώσει το γυμνάσιο και ...that's it) και έλα μετά να μας πεις για ρατσισμούς.