FEAST: Support Your Local Creativity!

FEAST: Support Your Local Creativity! Facebook Twitter
0

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

 

 

FEAST Thessaloniki

Eat. Drink. Vote. Support local creativity!

 

Ξεχάστε ότι ξέρατε για τις (online,κυρίως) μεθόδους crowdfunding που γνωρίζατε μέχρι σήμερα.

Από την επόμενη Πέμπτη, 10 του μηνός, και κάθε μήνα ένα πρωτότυπο project  εναλλακτικής χρηματοδότησης έρχεται στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό να στηρίξει την δημιουργική κοινότητα της πόλης.

 

Ένα offline συμμετοχικό crowdfunding event με δείπνο, κρασί, ζωντανές παρουσιάσεις επιχειρηματικών και δημιουργικών project, και μια δημοκρατική ψηφοφορία που θα αναδεικνύει κάθε φορά τον νικητή της χρηματοδότησης.

 

Μετά από χρόνια εμπειρίας στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων αστικού ακτιβισμού η Αργυρώ Μπαράτα και η Νίκη Βουίμτα "φέρνουν"  για πρώτη φορά στην Ελλάδα  τον Αμερικάνικο θεσμό του FEAST , και μας εξηγούν..

 

FEAST: Support Your Local Creativity! Facebook Twitter
Οι διοργανώτριες του FEAST Thessaloniki, Αργυρώ Μπαράτα και Νίκη Βουίμτα

 

-Τι ακριβώς είναι το FEAST; Περί τίνος πρόκειται;

-Είναι μία πρόσκληση σε ένα ανοιχτό, δημόσιο, δείπνο που σκοπό έχει να καθιερώσει μια νέα διαδικασία χρηματοδότησης δημιουργικών projects και καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων, ενδυναμώνοντας και ενεργοποιώντας συγχρόνως την τοπική κοινότητα.

 

-Και πώς λειτουργεί όλο αυτό;

-Ένα περίπου μήνα πριν από κάθε FEAST θα ανακοινώνεται ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς τη δημιουργική κοινότητα. Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα επιλέγουμε τέσσερις με πέντε προτάσεις, τις οποίες και θα παρουσιάζουμε τη βραδιά της δράσης.

Το κοινό που θα έρχεται για να παρακολουθήσει το FEAST εκείνο το βράδυ θα κάνει μια δωρεά 10€ και θα δικαιούται μια ψήφο.

Αφού παρουσιαστούν τα project που διεκδικούν τη χρηματοδότηση θα ανοίξει η κάλπη, και ο κόσμος θα βάζει, κανονικά σε ψηφοδέλτιο, σταυρό στο project που επιθυμεί να πάρει τα χρήματα που θα έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο. Όποιος μαζέψει τις περισσότερους ψήφους, κερδίζει.

Και επειδή στην όλη διαδικασία θέλουμε να περάσουμε όμορφα και να έχει ο κόσμος την ευκαιρία να συζητήσει και να γνωριστεί μεταξύ του, θα υπάρχει φαγητό και κρασί ως ανταπόδοση για τη δωρεά που προσέφερε.

 

FEAST: Support Your Local Creativity! Facebook Twitter

 

-Μπορεί, δηλαδή, ο καθένας για να παρουσιάσει την επιχειρηματική ή δημιουργική του ιδέα και να ζητήσει χρηματοδότηση;

- Ναι, όποιος έχει κατά νου ένα project και χρειάζεται ένα μικρό ποσό για να κάνει το επόμενο βήμα μπορεί να στείλει την πρότασή του. Εμείς αναζητούμε πρωτότυπες ιδέες που να προέρχονται από την πόλη και να έχουν διασύνδεση με την τοπική κοινωνία.

Σίγουρα οι ιδέες θα εκτιμηθούν και σε σχέση με τη βιωσιμότητά τους στην αγορά, την προοπτική να υλοποιηθούν, και την ικανότητα των δημιουργών να τις φέρουν εις πέρας.

 

- Στο FEAST θα παρουσιάζονται αποκλειστικά νέες ιδέες ή μπορούν να παρουσιαστούν και επιχειρηματικά εγχειρήματα που είναι ήδη υλοποιημένα;

-Και οι δύο περιπτώσεις μπορούν να παρουσιαστούν στο FEAST.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να υπάρχει ένα καλά σχεδιασμένο project με συγκεκριμένες και καλά εστιασμένες ανάγκες και αυτό γιατί η χρηματοδότηση του FEAST είναι εξ' ορισμού μικρή.

 

FEAST: Support Your Local Creativity! Facebook Twitter

 

FEAST: Support Your Local Creativity! Facebook Twitter

 

-Μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα του τι θα δούμε στο πρώτο FEAST, τώρα στις 10 Απριλίου;

-Λάβαμε πολλές και διαφορετικές προτάσεις στο πρώτο Open Call.

Ήταν όλες ενδιαφέρουσες, και πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν όλες να παρουσιαστούν στο FEAST. Ωστόσο, η δομή της εκδήλωσης είναι τέτοια που δε μας το επιτρέπει αυτό. Για το πρώτο FEAST μάλιστα αποφασίσαμε, να παρουσιάσουμε πέντε αντί για τέσσερα projects.

Βέβαια, όλα τα projects παραμένουν στο αρχείο μας και αξιολογούνται εκ νέου για κάθε νέα δράση, ενώ μπορούν να υποβληθούν ξανά.

Για να σου δώσουμε μια ιδέα, στο πρώτο FEAST Thessaloniki θα έχουμε μια ομάδα που οργανώνει θεματικές ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη, μία θεατρική ομάδα, ένα επιχειρηματικό σχέδιο,  μία σχεδιάστρια μόδας, και μία αστική δράση αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

Το τι θα μας παρουσιάσουν ακριβώς το κρατάμε για έκπληξη.

 

FEAST: Support Your Local Creativity! Facebook Twitter

 

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Feast Thessaloniki, και πού διαφέρει  από τις συμβατικές μεθόδους online crowdfunding που γνωρίζουμε ως τώρα.

Αργυρώ Μπαράτα: Βρέθηκα τον περασμένο χρόνο σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση στο Βερολίνο, όπου παρουσίαζαν πολιτιστικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο οι οποίοι  επηρέασαν και διαμόρφωσαν  το χαρακτήρα των πόλεων τους.

Εκεί, γνώρισα την πρωτοβουλία του Detroit Soup για την υποστήριξη δημιουργών μέσω συμμετοχικών δείπνων.

Με ενθουσίασε η ιδέα και σκέφτηκα να μεταφέρουμε το concept στη Θεσσαλονίκη.

Το συζήτησα με την Νίκη, ξεκινήσαμε την έρευνα για τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες του εξωτερικού, και μετά από λίγες ημέρες το βάλαμε μπρος.

Επικοινωνήσαμε με το FEAST Brooklyn και ζητήσαμε τα δικαιώματα εφαρμογής του στη Θεσσαλονίκη.

Ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα και είμαστε πολύ χαρούμενες που σε λίγες ημέρες διοργανώνουμε την πρώτη μας δράση!

Νίκη Βουίμτα: Αυτό που μας γοήτευσε περισσότερο από όλα στο FEAST είναι η αμεσότητα του.

Το κοινό που χρηματοδοτεί τα projects έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τον δημιουργό, να τον ακούσει, να συζητήσει μαζί του και στη συνέχεια να αποφασίσει.

Αυτή είναι και η διαφορά του με το online crowdfunding: Η όλη διαδικασία γίνεται σε πραγματικό χώρο και χρόνο, παρουσία των δημιουργών.

Από την άλλη, αποτελεί για όλους όσους παραβρεθούν μια ευκαιρία για δικτύωση. Για αυτό και πιστεύουμε ότι είτε κερδίσεις τη χρηματοδότηση είτε όχι, κάτι έχεις να κερδίσεις.

 

FEAST: Support Your Local Creativity! Facebook Twitter
FEAST Brooklyn

 

-Πρόκειται δηλαδή για ένα διεθνές εγχείρημα;

-Η ιδέα του FEAST αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ σε πόλεις όπως το Detroit με το Detroit Soup, το Σικάγο με το Sunday Soup και το Brooklyn με το Feast Brooklyn.

Πλέον οι οργανώσεις του Soup Network πραγματοποιούνται σε εννέα χώρες του κόσμου, και ανέρχονται σε 91 τον αριθμό. Συνολικά, έχουν παρουσιάσει 231 προτάσεις σε 162 δείπνα. Και πλέον το δικό μας είναι το επόμενο.

 

-Τι είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο αυτή τη στιγμή η δημιουργική κοινότητα της πόλης;

-  Η Θεσσαλονίκη ζει μέρες πρωτοφανούς δημιουργικότητας εδώ και λίγα χρόνια. Ωστόσο, γνωρίζουμε όλοι ότι οι συνθήκες είναι οι πλέον αντίξοες.

Το FEAST, και πρωτοβουλίες στο πνεύμα του FEAST, είναι η δική μας πρόταση και συνδρομή, ακριβώς γιατί στηρίζεται στους ανθρώπους, και προωθεί αυτό στο οποίο πιστεύουμε πάνω απ' όλα, τις συνέργειες.

 

FEAST: Support Your Local Creativity! Facebook Twitter

 

Info:

 

FEAST Thessaloniki #1

Πότε: Πέμπτη 10 Απριλίου 2014, στις 20:30

Πού: apoDec, PROJECT EXPERIENCES, Στρ. Σφέτσου 3, Θεσσαλονίκη

Έναρξη Παρουσιάσεων: 20:30 - Δείπνο: 21:30 - Αποτελέσματα Νικητών: 22.30

 

**To FEAST Thessaloniki στο Facebook

 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM