O Ρώσος που εκνεύρισε τον "δικτάτορα" Μουγκάμπε

O Ρώσος που εκνεύρισε τον "δικτάτορα" Μουγκάμπε Facebook Twitter
1

O Ρώσος που εκνεύρισε τον "δικτάτορα" Μουγκάμπε Facebook Twitter

[Από τον Θανάση Χαραμή]

 

Σαν εισαγωγή και προτού διαβάσετε αυτή τη συνέντευξη πρέπει να δείτε τι ακριβώς συνέβη στη Ζιμπάμπουε πριν μια εβδομάδα όπως το παρουσιάζει ο θρασύς αλλά θαρραλέος Ρώσος καλλιτέχνης Petro Wodkins μέσα από την ιστοσελίδα του >>>

 

* Στο τέλος θα σας ζητηθεί να απαντήσετε με ένα YES or No. Eννοείται  θα απαντήσετε NAI αλλά θα πρέπει να ξαναδοκιμάσετε και σαν εναλλακτική απάντηση το ΟΧΙ για να δείτε αν πραγματικά σας ενδιαφέρει όλο αυτό που ακολουθεί.

 

http://www.mygifttomugabe.com/ 

 

O Ρώσος που εκνεύρισε τον "δικτάτορα" Μουγκάμπε Facebook Twitter

 

O Petro είχε μια πολύ δραστήρια χρονιά. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει να γίνει θέμα στα media. Mέσα στο 2013 το όνομά του ταυτίστηκε με σειρά προβοκατόρικων έργων και δράσεων που καυτηρίασαν και ενόχλησαν.

Tον περασμένο Μάϊο ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες:

 

 Mέσα στο καλοκαίρι κατάφερε να πείσει δεκάδες μέσα πως ο Οίκος Αρμάνι είχε κυκλοφορήσει κατάμαυρες πάνες για μωρά που τις πουλούσε αποκλειστικά στη Ρωσία και κόστιζαν 23 ευρώ η κάθε μια. Τα περισσότερα site είχαν τότε μπει στον πειρασμό να το προβάλλουν σαν είδηση αν και κρατούσαν επιφυλάξεις. Ο Petro είχε όχι μόνο καταφέρει να δημοσιεύσει σε περιοδικό διαφημιστική καταχώριση με τις μαύρες Αρμάνι πάνες αλλά είχε στήσει και site το οποίο τις προωθούσε και ήταν αρκετά προσεγμένο ώστε μόνο κάποιος έμπειρος να αντιλαμβάνονταν πως πρόκειται για φάρσα. Λίγο αργότερα ο Οίκος Αρμάνι αναγκάστηκε να στείλει ανακοίνωση και να διαψεύσει την είδηση ενώ μέσω των νομικών του κατήγγειλε τον καλλιτέχνη και το  www.ArmaniRussia.ru "έπεσε".

O Ρώσος που εκνεύρισε τον "δικτάτορα" Μουγκάμπε Facebook Twitter

 To Φθινόπωρο σειρά είχαν οι γκαλερί και το εμπόριο σύγχρονης τέχνης. Για τρεις μήνες προσέγγισε διάσημες γκαλερί και οίκους πώλησης έργων τέχνης, υποδυόμενος τον Petr Fomin. Ο Ρώσος έπαιζε το ρόλο ενός μυστικού απεσταλμένου του αμφιλεγόμενου προέδρου Ιμομάλι Ραμόν του Τατζικιστάν. Συναντήθηκε και παζάρευε έργα τέχνης των Damien Hirst, Ai Weiwei, και Anish Kapoor. Ένας [fake] ειδήμονας που είχε προσληφθεί από τον πρόεδρο και ήθελε να προχωρήσει σε αγορές με παράνομο κρατικό χρήμα μέσω offshore για έργα που υποτίθεται ο Ραμόν ήθελε να κάνει δώρο στην κόρη του. Είχε προετοιμάσει τόσο καλά το σχέδιο του, προσφέροντας επενδυτικό κεφάλαιο αγορών 5 εκατ. ευρώ ενώ κατάφερνε να γίνει πειστικός έχοντας πλαστά έγγραφα και ομάδα συνεργατών που είχε αναλάβει να κάνει το προφίλ του αξιόπιστο. Όλα τα κατέγραφε και λίγο μετά ετοίμασε ένα μικρό φιλμάκι το οποίο δυσανασχέτησε αρκετούς...

Αυτό είναι περίπου το βιογραφικό του Petro Wodkins. Toν έχουν αναφέρει ως ότι πιο ανατρεπτικό έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα. Του έχουν αποδώσει τον τίτλο του Ρώσου Banksy και έχει εκθέσει τα έργα του σε γκαλερί στη Μόσχα, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Αμερική. Το παρελθόν του είναι σχεδόν άγνωστο όπως και η ημερομηνία γέννησης του. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως γεννήθηκε την Άνοιξη του 2013 και πως ο Θεός του έχει αναθέσει μια εντολή που όμως είναι ασαφής και μπερδεμένη ακόμη και για τον ίδιο. Ένας αναρχικός της Τέχνης που μόλις κατάφερε να "ξεφύγει" από τη σύλληψη στη Χαράρε, πέταξε στο Μαϊάμι και (αν και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι μιλούσες μαζί του) έδωσε αποκλειστικά στo Lifo.gr την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη, όσο τα πρόσφατα κατορθώματά του αρχίζουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

 

O Ρώσος που εκνεύρισε τον "δικτάτορα" Μουγκάμπε Facebook Twitter

 

 Петро Водкинс

 

O Ρώσος που εκνεύρισε τον "δικτάτορα" Μουγκάμπε Facebook Twitter

 

- Καλησπέρα Κύριε Wodkins. Xαίρομαι που μας αφιερώσατε λίγο χρόνο. Πού σας βρίσκουμε;

- Kαλησπέρα από Μαϊάμι και χαιρετισμούς στην Ελλάδα. 

- Δεν είναι η Ρωσία το ορμητήριο σας; Είστε εκεί για δουλειές ή αναψυχή;

- Για δουλειές. Στη Ρωσία είναι η βάση μου αλλά μετά το πρόσφατο ταξίδι μου στη Ζιμπάμπουε ήρθα εδώ. Στη Ρωσία είναι αρκετά ενδιαφέροντα τα πράγματα φέτος το Χειμώνα αλλά εδώ αυτήν την περίοδο είναι λίγο καλύτερα.

- Ας ξεκινήσουμε με το δώρο σας στον Μουγκάμπε. Δεν είναι κάποια καλοστημένη φάρσα όπως οι μαύρες Αρμάνι πάνες. Σωστά;

- Όχι βέβαια. Το είδατε και μόνος σας στο video. Tα πράγματα "φούντωσαν" αρκετά εκεί κάτω.

- Πείτε μας τι ακριβώς συνέβη και πώς ξεκίνησε αυτή η εκστρατεία που κατέληξε σε ανθρωποκυνηγητό;

- Ο Μουγκάμπε είναι καθίκι και δυστυχώς κανένας από τους δημοσιογράφους δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται όσο πρέπει για να αναδείξει το πόσο κακός και επικίνδυνος είναι. Όταν έγινε αυτό το κάλεσμα για το εικαστικό workshop αποφάσισα να συμμετάσχω αν και ήξερα πως η κατάληξη δεν θα ήταν φυσιολογική. Εγώ κατέθεσα τη συμμετοχή μου και η οποία φυσικά απορρίφθηκε. Σχεδόν το ήξερα αλλά επίσης το ήθελα κιόλας. Σκέφτηκα ότι εφόσον δεν το έκαναν δεκτό θα ήταν καλή ιδέα να το στείλω δώρο στον Μουγκάμπε. Φυσικά, ακόμη και έτσι, δεν έγινε δεκτό οπότε αποφάσισα να το παραδώσω ο ίδιος. Έκανα λίγη έρευνα, προετοίμασα το ταξίδι μου και το δώρο μου και πέταξα για Αφρική. Σκέφτηκα πως θα ήταν ευκαιρία να καταγράψω και μερικές εικόνες από τη ζωή και την εξαθλίωση των φτωχών κατοίκων της Ζιμπάμπουε που είναι υπέροχοι. Όταν ξεκίνησα να τραβάω video μέσα σε ένα λεπτό εμφανίστηκε η Αστυνομία. Ίσα που είχα προλάβει να κάνω το δώρο μου στους κατοίκους της Χαράρε πριν το καταστρέψουν.

- Το γλυπτό σας καταστράφηκε; Τι ακολούθησε όταν ήρθε η Αστυνομία και πώς τελείωσε όλο αυτό;

- Ήξερα ότι οι αστυνομικοί είναι παντού και πως απαγορεύεται ακόμη και να τραβάς video χωρίς άδεια. Όταν έστησα το άγαλμα είχα δεκάδες κόσμο να φυλάει τα νώτα μου ώστε να προλάβω να το κάνω. Μόλις ολοκλήρωσα το στήσιμο, μπήκα στο αυτοκίνητο μου και απομακρύνθηκα. Αμέσως η Αστυνομία που έφτασε στο σημείο το έριξε κάτω και το έσπασε. Ακολούθησε ένα μικρό κυνηγητό αλλά τα κατάφερα. Άλλαξα αυτοκίνητα και παρόλο που ακόμη και ο στρατός με έψαχνε, πέρασα στη Ζάμπια.

- Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό να σας ρωτήσω βλέποντας όλη αυτή την κινηματογραφική περιπέτεια είναι αν κόστισε όσο φαντάζομαι. Μοιάζει σαν ολόκληρη επιχείρηση.

- Το άγαλμα κόστισε κάποια χρήματα και το ταξίδι ήταν όσο ακριβό είναι κάθε ταξίδι μου. Δεν ήταν τόσα πολλά όσα μπορεί να φαντάζεστε αλλά ακόμη και αν κόστιζε θα το έκανα γιατί το θεωρώ ένα πολύ σημαντικό μου έργο.

- Πάντως ξοδέψατε χρήμα, δουλέψατε για να δημιουργήσετε ένα έργο το οποίο ρισκάρατε να καταστραφεί όπως και έγινε και διακινδυνέψατε και ο ίδιος. Τι θέλατε να πετύχετε; Όπως το βλέπω εγώ όλη η ιστορία θα μπορούσε να θεωρηθεί πως εξελίχθηκε σε ένα διαδραστικό δραματικό installation.

- Για μένα η Τέχνη πρέπει πάντα να προκαλέσει κάποιου είδους αντίδραση για να δουλέψει. Πέτυχα να κάνω τον κόσμο να γελάει με τον Μουγκάμπε. Αυτός είναι και ο πιο σημαντικός τρόπος για να πολεμήσεις έναν δικτάτορα. Ναι, ήταν επικίνδυνο αλλά αυτό είναι μέρος της Τέχνης μου και επίσης μπόρεσα και το έκανα οπότε αυτό σημαίνει πως πέτυχα πλήρως αυτό που ήθελα.

O Ρώσος που εκνεύρισε τον "δικτάτορα" Μουγκάμπε Facebook Twitter

- Κάπως σαν η Τέχνη να λειτουργεί ακτιβιστικά; Στοχεύετε την πολιτική με τη δουλειά σας;

- Όχι πάντα αλλά αρκετά συχνά. Αν δεν επιδιώκεις να αλλάξεις κάτι ή να κάνεις μια ισχυρή δήλωση με την Τέχνη σου τότε δεν βρίσκω τον λόγο να ασχολείσαι μαζί της. Γίνε designer...

- Επανέρχομαι στο θέμα Μουγκάμπε. Υπήρξε κάποια εξέλιξη αφότου φύγατε; Σας ψάχνουν, σας απείλησαν ή πιστεύετε πως θα σας κυνηγήσουν;

- Δεν έχω μάθει τίποτα. Έχει γίνει θέμα από τα τοπικά μέσα εκεί και σιγά σιγά μαθαίνεται. Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να μου κάνουν κάτι. Είναι παντελώς ανοργάνωτοι και ανίκανοι να με βρουν. Θα περιμένω με ενδιαφέρον να δω τι θα γίνει. Μόλις χθες ολοκληρώθηκε το έργο μου και δημοσιοποιήθηκε.

- Ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά η προηγούμενη. Πάνες Αρμάνι, το άγαλμα στις Βρυξέλλες, το Τατζικιστάν αγόραζε τέχνη και τώρα αυτό. Πειτε μια ωραία στιγμή που ευχαριστηθήκατε;

- Είχα μια εξαιρετική περί τέχνης συζήτηση με έναν Βέλγο αστυνομικό. Ήταν ευγενέστατος και ωραίος συνομιλητής. Προσπαθούσα να πάρω πίσω το άγαλμα που είχαν κατασχέσει από το συντριβάνι αλλά τελικά δεν τα κατάφερα. Δεν πειράζει.

- Πάντως φαντάζομαι πως η Ρωσία, η πατρίδα σας θα ήταν ένα εξαιρετικό πεδίο δράσης το οποίο μου φαίνεται πως αποφεύγετε.Οι Pussy Riot, ο νόμος για τη gay προπαγάνδα, το Σότσι, ο ξεροκέφαλος συντηρητικός Πούτιν... Δεν μοιάζει και πολύ δημοκρατική η χώρα σας πια.

- Σε ένα μεγάλο μέρος συμφωνώ μαζί σας. Αυτό όμως θα με έκανε να φανώ σαν " μάρτυρας¨στη Ρωσία και εγώ δεν είμαι μάρτυρας. Έχει ήδη πάρα πολλούς η Ρωσία αν και στην δημοσιότητα βγαίνει κάτι μόνο όταν υπάρχουν συλλήψεις. Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μου, όπως πολλοί ακόμη επίσης. Το τοπίο στη Ρωσία είναι σκοτεινό και μοιάζει να χειροτερεύει. Ο κόσμος δεν το απολαμβάνει αυτό και νομίζω αρχίζει να τον κουράζει.

- Αισθάνεστε ελεύθερος ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης;

- Eγώ προσωπικά ναι. Δεν φοβάμαι κάτι και δεν νιώθω καταπίεση στη Ρωσία. Όλα έχουν δύο όψεις. Είναι το πως αισθάνεται κανείς. Η Ρωσία έχει και πολλά καλά και εγώ αισθάνομαι ελεύθερος.

O Ρώσος που εκνεύρισε τον "δικτάτορα" Μουγκάμπε Facebook Twitter

- Υπάρχει μια ομοερωτική πλευρά στο έργο σας. Το project ALL COLORS OF X, τα γλυπτά σας... Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί και σαν σχόλιο πάνω στη νομοθεσία για την gay προπαγάνδα;

- Το μόνο σχόλιο μου είναι πως όποιος νόμος προσπαθεί να περιορίσει την αγάπη είναι κακός νόμος. Τελεία και παύλα.Όσο για το ALL COLORS OF X απλά ήταν ευκολότερο να ζωγραφίσω σε πέη παρά σε αιδοία. Δεν είμαι πολύ καλός ζωγράφος.

- Τι άλλο μπορείτε να κάνετε καλά; Αν δεν ήσασταν καλλιτέχνης...

- Θα ήμουν ένας πολύ καλός εραστής. Νομίζω είμαι εξαιρετικός στο να δείχνω φροντίδα. Έχω ήδη υπάρξει πολλά πράγματα και φοβάμαι πως αν αρχίζεις να σκέφτεσαι τι άλλο θα μπορούσες να γίνεις τότε έχει φτάσει το τέλος του τι είσαι τώρα. Εγώ ακόμη δεν έχω τελειώσει.

- Τι σας εμπνέει κύριε Wodkin;

- Δεν μπορώ να την καταλάβω αυτή την ερώτηση και να την απαντήσω όπως πιθανόν θα θέλατε. Είμαι μέρος της ίδιας διαδικασίας και των ίδιων γεγονότων ή ερεθισμάτων που εκτίθεστε και εσείς. Εγώ τα αντιλαμβάνομαι αλλιώς. Συνεπώς τα πάντα.

- Πείτε μου έναν καλλιτέχνη που θαυμάζετε και έναν που θεωρείτε υπερεκτιμημένο;

- Θαυμάζω απεριόριστα τον Kuzma Petrov-Vodkin και θεωρώ πως ο George Bush είναι υπερεκτιμημένος σαν καλλιτέχνης.

- Θεωρείται ο George Bush καλλιτέχνης; Απαίσια ζωγραφική ...

-  Ο πίνακας με τα πόδια στη μπανιέρα δεν είναι τόσο κακός. Αλλά γενικά έχει κερδίσει μεγαλύτερη εκτίμηση από αυτή που του αξίζει.

O Ρώσος που εκνεύρισε τον "δικτάτορα" Μουγκάμπε Facebook Twitter

- Λεφτά έχετε βγάλει;

- Όχι. Δεν έχω πουλήσει τίποτα και δεν με ενδιαφέρει.

- Πώς ζείτε; Πώς ταξιδεύετε; Ποιος τα πληρώνει όλα αυτά;

- Έχω δικό μου διαμέρισμα και μερικά ακίνητα που έχουν φροντίσει ώστε να έχω όσα ακριβώς χρειάζομαι.

-Οπότε τα χρήματα δεν έχουν καμία αξία. Με την διασημότητα, την αναγνώριση της δουλειάς σας και τη φήμη τι ισχύει;

- Τα χρήματα δεν είναι τίποτα. Η τέχνη είναι τα πάντα. Αυτά τα δύο δεν γίνεται να τα μπερδεύεις. Φιλοδοξίες έχω! Η φήμη το μόνο που μπορεί να κάνει όταν τη σκέφτεσαι είναι να σε περιορίσει.

- Ο επόμενος σας στόχος έχει βρεθεί; Υπάρχει κάποιος ή κάτι που σας έχει καρφωθεί στο μυαλό;

- Θα χαλούσα την έκπληξη αν σας το έλεγα και δεν θα το κάνω.

- Στην Ελλάδα έχετε έρθει; Τι ακούτε για εμάς;

- Έχω έρθει πολλές φορές και αλήθεια τη λατρεύω. Αθήνα και Μύκονο κυρίως. Ακούω τι γίνεται. Τουλάχιστον όσα αναμεταδίδουν τα media. Από την άλλη μερικοί φίλοι μου που είναι εκεί με διαβεβαιώνουν πως το φαγητό εξακολουθεί να είναι υπέροχο, οι Έλληνες βρίσκετε τρόπο να διασκεδάζετε και πως αντέχετε.

- Πώς θα περάσετε το βράδυ σας απόψε; Έχει καλό καιρό; Θα βγείτε;

- Η αλήθεια είναι πως έχω κανονίσει δείπνο με φίλους, πεινάω υπερβολικά και έχω καθυστερήσει. Σπάνια μιλάω τόσο πολύ και μας πήρε πολύ περισσότερο από ό,τι περίμενα.

- Πείτε μου μια ερώτηση που θα θέλατε να σας κάνω και δεν την έθεσα ποτέ;

- Τι θα έπρεπε να καταστραφεί...

- Ρωτήστε με κάτι που θέλετε.

- Moυ έχει από την αρχή καρφωθεί στο μυαλό γιατί δεν κάναμε τηλεφωνικά την συνέντευξη. Πρώτη φορά κάνω chat στο Facebook.

- Θα μου κόστιζε πάρα πολύ να μιλάω μαζί σας στο Μαϊάμι και επίσης θα ήταν αδύνατον τεχνικά να σας καταγράψω για να το μεταφράσω μετά και να το ξαναγράψω.

 -Ακούγεται λογικό. Θα πρέπει να σας αφήσω όμως. Πεινάω. Nice chatting to you...

 

O Ρώσος που εκνεύρισε τον "δικτάτορα" Μουγκάμπε Facebook Twitter

 

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια