Σεισμός

plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου

plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου Facebook Twitter
2

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου Facebook Twitter

Η Δήμητρα είναι Επικοινωνιολόγος και Λέκτορας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγχρόνως, πλέκει τα πιο μοντέρνα, προσεγμένα και χαριτωμένα χειροποίητα αξεσουάρ για μικρούς και μεγάλους που θα δεις ποτέ!

Και δημιούργησε το plektronio.

Μια μικρή επιχείρηση που στηρίζεται στο σχεδιασμό και τη δημιουργία των χειροποίητων αυτών πλεκτών.


Μάλιστα, πριν μερικές μέρες η Δήμητρα ξεκίνησε με την βοήθεια των συνεργατών της, μία crowdfunding καμπάνια ώστε να καταφέρει να διευρύνει και να προχωρήσει την ιδέα του plektronio ένα βήμα παραπάνω..

Η ίδια μας εξηγεί καλύτερα..

plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου Facebook Twitter

Τι είναι το plektronio;

Το plektronio είναι μια νέα μικρή επιχείρηση που στηρίζεται στο σχεδιασμό και τη δημιουργία χειροποίητων πλεκτών που συνδυάζουν την απλή και παραδοσιακή τέχνη του πλεξίματος με μοντέρνα και πρωτότυπα σχέδια.

Η καινοτομία του plektronio είναι ότι δίνουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να δημιουργήσει ο καθένας το πλεκτό του όπως ακριβώς το θέλει, επιλέγοντας το μέγεθος, τους χρωματισμούς συνδυασμούς και τα αξεσουάρ. Έτσι φτιάχνουμε πλεκτά τόσο μοναδικά όσο ο καθένας μας αφού δεν προσαρμόζονται μόνο στα μέτρα μας αλλά και στο προσωπικό μας γούστο.

Από πότε άρχισες να πλέκεις;

Ποιος σου έμαθε;

Η σχέση μου με το πλέξιμο δεν ξεκινά παραδοσιακά δίπλα σε μια μαμά ή γιαγιά, παρόλο που ως παιδί έχω φορέσει άπειρα πλεκτά από τα χέρια τους. Έμαθα να πλέκω πριν από λίγα χρόνια μέσα από έναν κύκλο σεμιναρίων που ξεκίνησα ως χόμπι. Ήταν μεγάλος έρωτας από την αρχή!

Μετά ακολούθησαν άπειρες ώρες πρακτικής, δοκιμάζοντας διαφορετικές πλέξεις και ακόμα περισσότερες...ξηλώνοντας, για να διορθωθούν λάθη και να τελειοποιήσω την τεχνική μου. Με βοήθησαν επίσης πάρα πολύ τα online μαθήματα για πλέξιμο και βελονάκι από οργανωμένα σεμινάρια στο ίντερνετ.

plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου Facebook Twitter

Αλήθεια, πότε κατάλαβες ότι..πιάνουν τα χέρια σου;

Από πολύ μικρή ηλικία μου άρεσαν οι κατασκευές και οι χειροτεχνίες και πειραματιζόμουν με διάφορα υλικά και τεχνικές. Και τώρα ακόμα, παρόλο που το πλέξιμο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μου, έχω διάφορες δημιουργικές ασχολίες, όπως ραπτική ή κατασκευή υφασμάτινων κουμπιών, τα οποία και χρησιμοποιώ στα πλεκτά μου.

Και πόσες ώρες την μέρα έπλεκες όταν ξεκίνησες;

Πότε, με ποια αφορμή, σκέφτηκες  να ασχοληθείς με αυτό επαγγελματικά;

Δεν είχε ωράριο! Όποτε έβρισκα έστω και λίγο χρόνο ελεύθερο. Την περίοδο που πρωτοασχολήθηκα με το πλέξιμο, περίμενα να γεννηθεί η μικρή μου βαφτιστήρα, Έλλη, και σαν ανυπόμονη νονά, ήθελα να της ετοιμάσω ένα ξεχωριστό δώρο από τα χεράκια μου. Έτσι της έπλεξα τα πρώτα της λευκά πλεκτά παπουτσάκια διακοσμημένα με μικρά ξύλινα κουμπιά.

Από εκεί και μετά, το ένα έφερε το άλλο. Το απλό, μοντέρνο τους σχέδιο σε συνδυασμό με το χειροποίητο ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από τα πλεκτά «παπαλάκια» που ξέραμε από τις γιαγιάδες μας.  Κάπως έτσι ξεκίνησε η πρώτη μου σειρά από πλεκτά βρεφικά παπουτσάκια. Σύντομα συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να πλέκω για τα παιδιά ολοένα και περισσότερων φίλων μου, δοκιμάζοντας διαφορετικά σχέδια, χρώματα και αξεσουάρ που ταίριαζαν στο γούστο και στην προσωπικότητά τους.

Μετά από λίγο καιρό και βλέποντας ότι το ενδιαφέρον διαρκώς αυξανόταν, αποφάσισα να το ξεκινήσω ως επιχείρηση, διευρύνοντας τα σχέδια και τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται τα πλεκτά μου, καθώς πλέον έχω σχέδια και μεγέθη για μεγαλύτερα παιδιά αλλά και για ενήλικες.

plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου Facebook Twitter

Τι έκανες πριν το plektronio;

Ποιες δημιουργικές ή άλλες ανάγκες σε έκαναν να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση με πλεκτά;

 

Ό,τι κάνω ακόμα και τώρα.

Εργάζομαι στο χώρο της επικοινωνίας και ταυτόχρονα ακολουθώ ακαδημαϊκή καριέρα.

Τo plektronio δεν ξεκίνησε ως ανάγκη για δουλειά αλλά ως ανάγκη για δημιουργία. Έχω πιστέψει πολύ σε αυτό το εγχείρημα και έχω επενδύσει πολλή από την ενέργειά μου και το χρόνο μου σε αυτό. Από τη στιγμή που διαπιστώνω ότι έχει ανταπόκριση, θα το εξελίξω όσο μπορώ.

Αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλη παραγωγή χειροποίητων πραγμάτων, είναι ένα χαρακτηριστικό της εποχής. Με ενδιαφέρει, όμως, να το προχωρήσω πολύ πέρα από έναν άνθρωπο που απλά πλέκει. Γι' αυτό και αποφάσισα να σχεδιάσω και να πραγματοποιήσω το επόμενό μου επιχειρηματικό βήμα μέσα από την crowdfunding καμπάνια μου στην πλατφόρμα του Indiegogo.

plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου Facebook Twitter
plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου Facebook Twitter

Αλήθεια, πώς ξεκίνησε το crowdfunding; Ποιος είναι ο στόχος;

Η crowdfunding καμπάνια στο Indiegogo βασίστηκε στην απόφαση να προχωρήσω την ιδέα του plektronio ένα επίπεδο παραπάνω από μια απλή ατομική επιχείρηση που βασίζεται στις δυνατότητες ενός ατόμου για να βγάλει μια σειρά από παραγγελίες.

Καταρχήν για την καμπάνια συνεργαστήκαμε μια ομάδα φίλων που θέλησαν να στηρίξουν το plektronio, δουλεύοντας με συνέπεια και επαγγελματισμό τόσο ως προς τους χρόνους όσο και ως προς το αποτέλεσμα.

Ο Ηρακλής Κούρτης σχεδιάζει το επιχειρηματικό μοντέλο, η Μαργαρίτα Δημητριάδου δημιουργεί την εταιρική ταυτότητα, ο Αντώνης Πετρούλιας επιμελείται όλα τα βίντεο, ο Άρης Ράμμος φωτογραφίζει όλα τα σχέδια, η Ελεονώρα Κανάκη αναλαμβάνει το styling, ο Θάνος Φουλούλης αναπτύσσει τις διαδικτυακές εφαρμογές.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί συνδυαστικά μια πρωτότυπη διαδικτυακή πλατφόρμα, ειδικά για το plektronio, η οποία δεν θα είναι απλά ένα ακόμα eshop.

Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια πλατφόρμα που θα  επιτρέπει να σχεδιάσετε και να παραγγείλετε το πλεκτό σας ακριβώς όπως εσείς θέλετε, επιλέγοντας το μέγεθος, τους χρωματικούς συνδυασμούς και τα αξεσουάρ του.

Η φιλοσοφία του επιχειρηματικού μας μοντέλου στηρίζεται στο να επιτρέπει να επιλέγετε εσείς οι ίδιοι όλες τις παραμέτρους που αφορούν τα πλεκτά σας.

Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις παραγγελίες μας, συνδυάζοντας τη μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα του χειροποίητου με την έγκαιρη παράδοση της παραγγελίας, χρειαζόμαστε το σχεδιασμό μιας εξειδικευμένης και ευέλικτης γραμμής παραγωγής.

 

plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου Facebook Twitter

plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου Facebook Twitter

Πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσει ένας νέος άνθρωπος σήμερα την δική του, μικρή έστω, επιχείρηση στην Ελλάδα;

Πολύ δύσκολο και αυτό επιβεβαιώνεται από όλους όσους προχωρούν σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Δύστροπη γραφειοκρατία, απαρχαιωμένες διαδικασίες και μηδενική ευελιξία.

Ακόμα και για μία διαδικτυακή επιχείρηση, οφείλεις να κάνεις όλες τις ενέργειες και διαδικασίες σαν να είχες ένα συμβατικό κατάστημα με βιτρίνα στο δρόμο.

Ως προς τις δυνατότητες χρηματοδότησης, η εποχή δεν ενθαρρύνει και τις επενδύσεις, έστω και τις μικρές.

Γι' αυτό και αποφάσισα να δοκιμάσω το μοντέλο του crowdfunding.

Στην ουσία το crowdfunding, η χρηματοδότηση από το πλήθος, δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να παρουσιάσουν και να ζητήσουν τη στήριξη της επιχειρηματικής τους ιδέα από πολλούς μικρο-επενδυτές, οι οποίοι συμβάλλουν σε αυτή παίρνοντας ως ανταπόδοση (perks) τις αποκλειστικές προσφορές της καμπάνιας.

Αλήθεια, πώς σου ήρθε η ιδέα για το όνομα plektronio;

Ένας οικογενειακός φίλος που με ξέρει από μικρή έλεγε ότι είμαι σαν «ηλεκτρόνιο», γιατί ασχολούμαι διαρκώς με πολλά και διαφορετικά πράγματα.

Όταν προστέθηκε και το πλέξιμο στις δραστηριότητες, έμοιαζε σαν την πιο κατάλληλη επιλογή.

Στη συνέχεια, έδεσε πολύ καλά με την επιθυμία να φτιάξουμε ένα πλεκτό τόσο συνδεδεμένο με τον άνθρωπο που το φοράει, όπως είναι το ηλεκτρόνιο στον πυρήνα!

plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου Facebook Twitter
plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου Facebook Twitter

Ποιο είναι το πλεκτό το οποίο έχει την μεγαλύτερη συναισθηματική αξία για σένα από τα παιδικά σου χρόνια;

Μια ζακέτα που έχει πλέξει η γιαγιά μου για τη μητέρα μου και την έχω κληρονομήσει σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα!

Πλέκανε στην οικογένεια; Μεγάλωσες βλέποντας το αυτό;

Ναι, και η μητέρα μου και οι δυο μου γιαγιάδες. Νομίζω πως όλοι μας μεγαλώσαμε με αυτή την εικόνα και μας είναι πολύ οικεία. Ίσως και γι' αυτό το χειροποίητο πλεκτό έχει για τους περισσότερους μια ιδιαίτερη αξία, καθώς κρύβει πολλή αγάπη και ζεστασιά από τον άνθρωπο που το ετοιμάζει για εμάς.

plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου Facebook Twitter

Είναι τελικά τόσο χαλαρωτικό όσο λένε;

Είναι πράγματι, αν και έχει διαφορά να πλέκεις για χαλάρωση από το να πλέκεις για να παραδώσεις παραγγελίες. Σε διάφορες φάσεις της ζωής μου, όμως, ήταν μια διέξοδος από προβληματισμούς και ανησυχίες. Το γεγονός ότι η κατασκευή ενός πλεκτού απαιτεί την προσήλωση σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις για να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχέδιο, προσφέρει, κατά τη γνώμη μου, μεγάλη ηρεμία.

plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου Facebook Twitter

 

[ Φωτογραφίες: Aris Rammos  - Styling: Eleonora Kanaki  © plektronio ]

*plektronio

**Indiegogo campaign

***Facebook

Ελλάδα
2

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια