Δυο λόγια για τον Αντρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο - από έναν καθηγητή του
Όχι, δεν άκουγε heavy metal. Άκουγε ροκ, άκουγε Χατζιδάκι, άκουγε Μότσαρτ. Όχι, δεν ήταν αντικοινωνικός

Δυο λόγια για τον Αντρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο από έναν καθηγητή του
Λέγομαι Χρήστος Ιωαννίδης. Είμαι καθηγητής στη μέση εκπαίδευση εδώ και 23 χρόνια και υπεύθυνος του περιοδικού "Schooligans" και του μαθητικού φεστιβάλ "Schoolwave". Γνώρισα τον Αντρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο για τρία χρόνια (2005-2008). Ήταν μαθητής μου στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης.
Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της εμπλοκής του σε ένοπλη ληστεία. Δεν ξέρω τι τον οδήγησε ως εκεί. Θέλω όμως να μιλήσω για τα τρία χρόνια που τον γνώρισα ως μαθητή αλλά και ως εθελοντή στο περιοδικό.
Ήταν χαρά μου να έχω μέσα στην τάξη παιδιά σαν τον Αντρέα-Δημήτρη. Ήταν ευαίσθητος, ήταν έξυπνος, ήταν ανήσυχος. Όχι, δεν άκουγε heavy metal. Άκουγε ροκ, άκουγε Χατζιδάκι, άκουγε Μότσαρτ. Όχι, δεν ήταν αντικοινωνικός. Ίσα-ίσα ήταν πολύ αγαπητός στους συμμαθητές του.
Και φυσικά είχε και αυτός θυμό μέσα του, όπως όλα τα αληθινά παιδιά που ανακαλύπτουν στην εφηβεία τους την απάνθρωπη και υποκριτική κοινωνία στην οποία ζούμε. Όχι, δεν ήταν κακός μαθητής, ήταν πολύ καλός. Μπήκε και αυτός στο πανεπιστήμιο, γράφοντας μία από τις εκθέσεις-κονσέρβες που του ζητάει το σύστημα. Οι γονείς του ήταν δύο αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι.
Ερχόντουσαν τακτικά στο σχολείο να μάθουν για το παιδί τους. Κάποια στιγμή έμαθα από τον Αντρέα-Δημήτρη ότι ο πατέρας του έμεινε άνεργος. Μου το είπε πικραμένος και θυμωμένος.
Δεν ξέρω πόσες αιτίες θυμού προστέθηκαν από τότε. Μπορώ ίσως να φανταστώ αρκετές απ' αυτές, καθώς ζω κι εγώ μέσα σ' αυτήν την Ελλάδα. Απο κει και πέρα, λυπάμαι και ντρέπομαι.
Λυπάμαι για τον Αντρέα-Δημήτρη που πίστεψε, καθώς φαίνεται, στη βία σαν απάντηση στη βία του συστήματος. Ντρέπομαι όμως και για την Ελλάδα που οδηγεί παιδιά σαν τον Αντρέα-Δημήτρη σ' αυτό το σημείο. Ντρέπομαι για τους αστυνομικούς που τον βασάνισαν.
Ντρέπομαι για τους δημοσιογράφους που ήδη τον καταδίκασαν. Και ντρέπομαι για όλους τους ανυποψίαστους πολίτες που θα τον τσουβαλιάσουν μέσα στο κεφάλι τους σαν έναν "τρομοκράτη" και θα προσπεράσουν το παραμορφωμένο από τα χτυπήματα πρόσωπό του για να πάνε στην επόμενη είδηση.
Η παραμόρφωση είναι όλη δική μας.










ΖΗΤΩ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΘΕΟΙ
Ναι, αυτό που κατάλαβες προσπάθησα να εκφράσω. Αυτό που καταλαβαίνω από τα λόγια του κ. Ιωαννίδη είναι πως σχολιάζει ειρωνικά την στάση των δημοσιογράφων όπως έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν (μέσα από το περιοδικό schooligans).
Η ουσία όμως είναι πως ένα νέο παιδί, (με καλή ή κακή παιδεία δεν έχει σημασία) πείστηκε πως αυτή η αλλαγή που όλοι επιθυμούμε μπορεί να γίνει με τη βία... Και εδώ δεν έχουν σημασία ούτε τα λόγια του καθηγητή του, ούτε και της μητέρας του...
(και αλήθεια τώρα, όσα είπα στο προηγούμενο post μου και σε αυτό, δεν τα λέω με κανέναν εκνευρισμό. ανταλλαγή απόψεων γίνεται εδώ μέσα εξ' άλλου)
http://www.youtube.com/watch?v=EApMitnsXgg
Δεν έχει ανάγκη κανενα σχολιο, ούτε προσθήκες, ούτε ανούσια συγχαρητήρια.
Θέλω μονάχα να πω πως νιωθω. Σαν να εφαγα μια γροθιά στο στομαχι.
Το μονο που με κανει να νιωθω λιγο -πολύ λίγο- καλύτερα ειναι ότι αυριο θα το κολλήσω στην ταξη μου, στον πίνακα ανακοινώσεων. Χωρίς μια κουβέντα.
Ο συνάδελφός σας καλά έκανε και βγήκε να πει δυο καλές κουβέντες για τον μαθητή του.
Αλλά μη λαλήσουμε κιόλας.
Θα το κολλήσετε στην τάξη σας και μάλιστα χωρίς κουβέντα, γιατί; Για να ηρωοποιήσετε ένα παιδί, που είχε ευαισθησίες, είχε καλούς γονείς, θύμωσε που ο μπαμπάς του έμεινε άνεργος, αλλά παρασύρθηκε και κατάντησε να κάνει ληστείες;
Αν ήταν έτσι, η μισή Ελλάδα έπρεπε να ληστεύει την άλλη μισή.
Σας περνάει από το μυαλό ότι οι μαθητές σας μπορεί να παραδειγματιστούν λάθος από τον ευαίσθητο Ανδρέα-Δημήτρη, που βρήκε διέξοδο στα καλάσνικωφ;
Μήπως κάτι δεν πάει καλά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα;
Είναι στραβός ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε;
Πρώτον δε θα πω κουβέντα γιατί έχουμε μάθημα και δε βγαινει η ύλη. Άλλωστε ειναι η σύμβασή μας, όλοι αναρτούμε και οι κουβεντες γίνονται εκτός τάξης ή εντός μας. Οποιος θέλει λοιπόν, και συχνα θέλει, έχουμε χρόνο να συζητήσουμε εκτός τάξης.
Δεύτερον οι μαθητές μου δεν είναι μωρά να παραδειγματιστούν ή να αντιπαραδειγματιστούν (sic) έτσι εύκολα. Είναι 20+ και ευτυχώς βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει, δεν περιμένουν από αυθεντίες να τους μάθουν τι θα κανουν ή τι δε θα κάνουν.
Τρίτον δικαίωμά σας να έχετε την άποψή σας για το εκπ. σύστημα, τους εκπαιδευτικούς ή εμένα. Στο Διαδίκτυο είμαστε, ο καθένας λέει ό,τι του καπνίσει. Αλλα μην έχετε υποτιμημένη αντίληψη για τα νέα παιδιά που το πλαισιώνουν. Δεν κάνουν τόσο εύκολους συνειρμούς και δόξα τω θεώ έχουν μάθει να αποφέυγουν τόσο ρηχές αναλύσεις ηθικολογικού τύπου. Δεν είναι τόσο πρόβατα όσο υπαινίσσεστε. Ούτε θέλουν να γίνουν λύκοι. Και επαναλαμβάνω ότι σκέφτονται, όσο κι αν θέλουν μερικοί να πιστεύουν το αντίθετο.
Το ωραιότερο είναι "πρώτον δε θα πω κουβέντα γιατί έχουμε μάθημα και δε βγαίνει η ύλη". Ωραία δικαιολογία. Τότε, αν δεν προλαβαίνετε, αφήστε καλύτερα, μην ασχολείστε καθόλου με το θέμα.
Στο διαδίκτυο ο καθένας λέει ό,τι του καπνίσει αλλά στα σχολεία καλά θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί να σκέφτονται πολύ πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, γιατί αυτό έχει αντίκτυπο κατευθείαν πάνω στα παιδιά μας και δεν είναι προσωπική υπόθεση του κάθε καθηγητή.
Τα υπόλοιπα, για τους μαθητές σας που είναι συνομήλικοι με τους συλληφθέντες κι εσείς έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στη σκέψη και την κρίση τους, να μου επιτρέψετε να μην τα συμμεριστώ.
Κάτι τέτοιο πίστευε για τον Ανδρέα-Δημήτρη και ο συνάδελφός σας, που τώρα έπεσε από τα σύννεφα.
Όσο καλό παιδί και να ήταν, έμπλεξε άσχημα.
Αν δεν σας επιτρέπει η συνείδησή σας και οι πολιτικές απόψεις σας να τους δώσετε μια σωστή συμβουλή, τουλάχιστον μην τους αφήνετε με τις αναρτήσεις σας στον πίνακα ανακοινώσεων να πιστεύουν ότι θα γίνουν ήρωες κάνοντας ληστείες.
Ξέρετε, η δουλειά σας δεν είναι να τους ξυπνάτε τον λάθος επαναστάτη μέσα τους.
Η δουλειά σας είναι να τους μάθετε πέντε γράμματα.
Έτσι ακριβώς λειτουργεί. Διαβάζεις ένα κείμενο και βουρ στις ερυθρές ταξιαρχίες. Αν ήταν έτσι, με τέτοιο όγκο γραμματείας περί την πολιτική βία, θα ήμασταν όλοι ήδη στο ένοπλο αντάρτικο και δεν θα είχε μείνει κανείς να ανατρέψουμε. Ουτοπική σκέψη.
Αντί για απάντηση, σε παραπέμπω στο σχόλιο του xvivo, που γράφτηκε στις 14.22.
Τι σχολείο είναι αυτό; Δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές ενηλίκων;
Και δεν εννοώ "το είδος του σχολείου" (αλήθεια πού στην ευχή έγραψα για σχολείο, για τάξη έγραψα) ή τη δική μου διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια, που άλλωστε υπόκεινται σε ζώσα αξιολόγηση, αλλά την πραγματικά οδυνηρή άγνοια για την ποιότητα των σημερινών νέων.
Αν πρόκειται για άγνοια...
Λυπάμαι που υπέκυψα στον πειρασμό να απαντήσω εξαρχής ή που δεν έγραψα από κάτω μόνος μου τις μάλλον προβλέψιμες απαντήσεις σας να σας βγάλω κι από τον κόπο. Το πάθημα μάθημα και ο καθένας με τα συμπεράσματά του. Μέχρι εδώ όσο αφορά εμένα και κουβεντούλα πάνω στα σπασμένα μούτρα ενός ανθρώπου δε θα κάνουμε. Ευχαριστώ για τις εμπνευσμένες υποδείξεις, προκείμενες και επικείμενες.
Αν όμως μπουν και κάποιοι άλλοι στη διαδικασία να το διαβάσουν αυτό το σχόλιο, ίσως χρησιμέψει ένα βλέμμα προς τα πίσω, προς δυο κουβέντες τος Πρωταγόρα (σε σύνοψη):
Τρια σχολεία περνάει ο άνθρωπος. Το πρώτο είναι η οικογένειά του, ύστερα έρχεται το καθαυτό σχολείο και τελευταίο το σημαντικότερο σχολείο, που είναι το πολίτευμα και οι νόμοι. Κι αν αυτό δε δουλεύει σωστά, ό,τι κι αν έμαθε στα δυο προηγούμενα ο άνθρωπος πάει χαμένο.
Τι θα έγραφε αυτός;
Ξεχαστε αυτα που ξερατε.Οι τρομοκρατες πλεον,δεν θα ειναι οι αντικοινωνικοι του περιθωριου,αλλα σπουδαγμενοι.Αυτοι που θα πετανε μολοτοφ,δεν θα ειναι το παιδι του γυμνασιου με την μαυρη μπλουζα,αλλα απλοι πολιτες,κατοικοι ''Κερατεας''.
Εν κατακλειδι,κατι τελευταιο αγαπητοι.Πολυ μεγαλυτερο κινδυνο ενεχουν,οι δικες σας εφησυχασμενες συνειδησεις,βολεμενες στην απαθεια και στην αδρανεια,απο την ''τρομοκρατια'' νεων παιδιων.
τα ιδια θυμετα διαφορετικης ιδεολογιας λοιπον οι μεν ειναι επαναστατες, η δε ειναι σκατοκεφαλοι...
αυτα...
ΥΓ
Η συνεντευξη ειναι επιτομη της ελληνικης καλτ σκηνης...'οχι δεν ακουγε χεβι μεταλ...ακουγε χατζιδακη και μοτσαρτ'
ΘΥΜΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΑΚΟΥΓΕ ΜΟΤΣΑΡΤ
Δηλαδή σοβαρά θεωρείς τους επαναστάτες κάτι το κακό? Την Ελλάδα επαναστάτες δεν την απελευθέρωσαν? Την Δημοκρατία που όλοι χαιρόμαστε να εκμεταλλευόμαστε και να κράζουμε ταυτόχρονα επαναστάτες δεν την έφεραν για να αντικαταστήσει την βασιλεία?? Μην πετάς έτσι ότι μαλακία σου κατέβει... Βέβαια αυτό που έκαναν αυτά τα παιδιά δεν ήταν επανάσταση άρα δνε μπορούν αν λέγονται και επαναστάτες... Απλά άλλη φορά σκέψου λίγο καλύτερα τι μπαρούφα πας να πετάξεις... Ακούς εκεί τα καραφλοκέφαλα αυγά ίσα κι όμοια με τους επαναστάτες!!!
Αυτό δεν λέει κάτι για την ηθικότους υπόβαθρο;
Πες μου αν διαφωνείς σε παρακαλώ.
ΑΝΑΛΥΣΗ
1. καταρχας μιλαμε για μια παρεα νεαρων 18-24, που ανοικουν σε μια οργανωση, και τα στελνουν σα προβατα σε σφαγη..και απο τη στιγμη που μπανει ο παραγωντας ομηρια και οπλα, αρχιζουμε και μιλαμε για κινδυνο για τις ζωες πολιτων.
2. οταν εισαι εφηβος και αντιλαμβανεσαι το κοσμο γυρω σου συνειδητοποιεις αργα η γρηγορα οτι κατι ειναι χαλασμενο, και δε σου αρεσει...αν εχει τωρα ενα Α πολιτικο υποβαθρο, θα καταληξεις σε καμια νεολαια της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ..ενιοτε, υπαρχει η πιθανοτητα να σε κεντρισει το ακρο..
και εχουμε και λεμε τωρα...στα 15 σου! εαν εισαι ιδεαλιστης, γινεσαι αναρχικος...
εαν δεν εισαι ιδεαλιστης αλλα βλακας, γινεσαι Χ.Α..εν μερη το δεχομαι, αλλα υπαρχει κατι που με λαγκαρει εδω...γτ οι μεν ειναι 'καλοι', οι δε 'κακοι'..
στα 15 σου μεγαλωνεις σε μια συνοικια που παρουσιαζει αυξηση μεταναστων, και σε περιοχες τυπου πατησια πχ εγινε ισως αποτομα, και γενικα σα πιτσιρικας ακους και βλεπεις να υπαρχει μια αυξημενη εγκληματικοτητα..και οταν αρχιζεις να ακους πολιτικα για πρωτη φορα, ακους για αδρανεια των πολιτικων..και μετα ερχεται η Χ.Α. στο βωμο της πατριδας, και του ελληνισμου (θεωρω οτι ηδη απο το σχολειο γινεται ενα ειδος πλυσης εγκεφαλου περι ελληνισμου και ορθοδοξειας)..εισαι ενα πολυ ευκολο θυμα..
απο την αλλη εχουμε τους 'αναρχικους'..που, δε πιστευω οτι αυτη η πραξη αντικατοπτριζει την αληθινη εννοια της αναρχιας...εμενα προσωπικα μου βγαζει κιτσαριστικη ποζεριλα, ελληνικο καλτ..
γιατι λοιπον στη συγκεκριμενη περιπτωση παντα, αυτα τα παιδια εχουν το αλλοθι του θυματος και της μορφωσης, ενω απο την αλλη εχουμε τη πλεμπα που επελλεξε τον δρομο τους μισους..
Το αντίθετο, τους παρουσίασαν όπως ακριβώς ήταν: πιάστηκαν με βαρύ οπλισμό, αφού επιχείρησαν ληστεία, απαγωγή ανθρώπου και κλοπή αυτοκινήτων. Αυτά δεν αμφισβητούνται, ενώ πολύ πιθανή -ως δεδομένη- είναι και η σχέση ορισμένων εξ αυτών με την τρομοκρατία.
Δεν προσθέτω τη βίαιη αντίσταση απέναντι στους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή τους, που οι τελευαίοι επικαλούνται γιατί αυτό δεν μπορώ να πω ότι είναι 100% σίγουρο ότι συνέβη.
Σύμφωνα με με το σκεπτικό κάποιων, το σωστό ρεπορτάζ θα ήταν: «Συνελήφθησαν 4 νεαροί, οι οποίοι λήστεψαν, απήγαγαν, έκλεψαν αυτοκίνητα, κάποιοι εξ αυτών κατηγούνται και για τρομοκράτες ΑΛΛΑ πρόκειται για καλά παιδιά, ευαίσθητα που ακούνε Μότσαρτ και για όλα φταίει η ελληνική κοινωνία που τους έσπρωξε στη βία;».
Έτσι έπρεπε να τους παρουσιάσουν τα media στα δελτία ειδήσεων για να σας ικανοποιήσουν;
Ο καθηγητής, που δέχεται πολλά συγχαρητήρια για το κείμενο -το οποίο κάποιοι θα αναρτήσουν στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης τους!!!- γράφει στο τέλος ότι ντρέπεται για τους δημοσιογράφους που, λέει, καταδίκασαν ήδη τον ευαίσθητο μαθητή του, όμως από την άλλη ο ίδιος έχει καταδικάσει τους αστυνομικούς για βασανιστήρια χωρίς κάτι τέτοιο να έχει αποδειχθεί (η ΕΛΑΣ ισχυρίζεται ότι υπήρξαν συμπλοκές στην ώρα της σύλληψης - δεν υποστηρίζω πως είναι έτσι αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω). Βέβαια, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν με εκπλήσσουν, απλώς καταδεικνύουν κάποια πράγματα για τον κ. καθηγητή...
Αν, βέβαια, οι συλληφθέντες έχουν βασανιστεί, είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο.
Αν τα σημάδια ήταν απλώς από συμπλοκή για ποιο λόγο χρειαζόταν το photoshop; Μήπως επειδή η φωλίτσα τους ήταν χεσμένη; Ή επειδή ο μεσαιωνικός παραδειγματισμός (κοιτάξτε πόσες φάγανε και παριστάνουμε ότι κάναμε photoshop για τα μάτια του κόσμου) ήταν εξαρχής το προσδοκώμενο αποτέλεσμα; Και στις δύο περιπτώσεις αφού σας κάνουν, να τους χαίρεστε.
Ο ένας φίλος του συμμετείχε στην συμπλοκή της Πεύκης όπου πυροβόλησε αστυνομικό εν ψυχρώ από απόσταση μισού μέτρου.
Ο άλλος ο τοξοβόλος είχε στείλει επιστολή στο indymedia να πει ότι δεν συμμετείχε στην ληστεία μετά φόνου στην Πάρο. Σε εκείνη την επιστολή είχε χαρακτηρίσει το αθώο θύμα υπάλληλο της τράπεζας και πατέρα δύο παιδιών "ρουφιάνο".
"ντρέπομαι για όλους τους ανυποψίαστους πολίτες που θα τον τσουβαλιάσουν μέσα στο κεφάλι τους σαν έναν τρομοκράτη"
Μάλιστα δλδ για ναμην ντρέπεσαι για εμάς θα έπρεπε να τον έχουμε στο μυαλό μας ως κοινωνικό αγωνιστή;;
"Όχι, δεν άκουγε heavy metal. Άκουγε ροκ, άκουγε Χατζιδάκι, άκουγε Μότσαρτ. Όχι, δεν ήταν αντικοινωνικός."
Μάλιστα. Εμείς που ακούμε μέταλ, να είναι επιβαρυντικό αυτό αν μας πιάσουν για οτιδήποτε.
Στεναχωριέμαι πρώτα από όλα γι' αυτόν τον φουκαρά στην Πάρο που τον σκότωσαν και κανείς δεν θα στείλει επιστολή να τον υπερασπιστή. Καμιά μάνα να βγει να πει "θα τους δικάσω", κανείς καθηγητής.
... Όχι, δεν άκουγε heavy metal. Άκουγε ροκ, άκουγε Χατζιδάκι, άκουγε Μότσαρτ."
Μαθητής σε μουσικό λύκειο άκουγε ροκ, Χατζιδάκι και Μότσαρτ. Μόνο εγώ το βρίσκω φυσιολογικό και ανάξιο λόγου; Δεν συζητώ καν την δαιμονοποίηση της Metal, αλλά αυτός ο συλλογισμός "άκουγε Μότσαρτ άρα είναι καλό παιδί" μπάζεδι από παντού.