[ΓΝΩΜΕΣ] “Η Villa Amalias είμαστε όλοι εμείς”. Tου Θοδωρή Αντωνόπουλου

[ΓΝΩΜΕΣ] “Η Villa Amalias είμαστε όλοι εμείς”. Tου Θοδωρή Αντωνόπουλου Facebook Twitter
98

Βικτώρια, Πέμπτη 20/12, 7π.μ. Ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις παρουσία εισαγγελέα μπουκάρουν στη Villa Amalias, την παλιότερη εν λειτουργία αθηναϊκή κατάληψη που στεγάζεται 22 χρόνια τώρα εκεί, στο νεοκλασικό γωνία Αχαρνών και Χέυδεν. Την ανακατώνουν, τη σφραγίζουν και συλλαμβάνουν επτά άτομα που βρέθηκαν εκεί, πέντε Έλληνες και δύο Γερμανούς.

Ως επίσημη δικαιολογία επικαλούνται καταγγελίες για “διακίνηση ναρκωτικών”. Επειδή όμως τα σχετικά ευρήματα μετά δυσκολίας “έβγαζαν” ένα τρίφυλλο, επιστρατεύθηκαν άλλες όπως κατοχή όπλων, εκρηκτικών κ.λπ., όπου “όπλα” κάτι σφεντόνες - στοιχειώδης αυτοάμυνα ενός κτιρίου όπου συχνά έχουν επιτεθεί νεοναζί, μέχρι απόπειρες εμπρησμού έχουν γίνει – και “εκρηκτικά” το πετρέλαιο της σόμπας συν τα.. άδεια μπουκάλια μπίρας του καφέ-μπαρ της κατάληψη αποδεδειγμένα πανάκριβη στα πίτουρα και τσίπικη όσο δεν πάει στ' αλεύρι.

Γεγονός είναι ότι στοχοποιείται για πολλοστή φορά ένας ιστορικός χώρος τον οποίο έχουν επισκεφτεί ή έχουν φιλοξενηθεί εκεί εκατοντάδες ανήσυχοι νεολαίοι από κοντά τρεις γενιές - “μπήκαμε Μοϊκάνια και βγήκαμε καράφλες”, όπως χωράτευε παλιός θαμώνας. Μόνο τυχαίο δεν είναι, οπότε, το ευρύ κίνημα συμπαράστασης που έχει ξεσηκώσει, από το δρόμο μέχρι τα κοινωνικά δίκτυα.

Με ουσιαστική “αφετηρία” το μαθητικό κίνημα του '91, η γνωστή ως “κατάληψη των πάνκηδων” προσέφερε για πολλά χρόνια καταφύγιο σε φοιτητές, μεροκαματιάρηδες, άνεργους ή ανέστιους, ημεδαπούς και αλλοδαπούς. Φιλοξένησε πολλά μουσικά σχήματα, ελληνικά και ξένα, εκθέσεις, παραστάσεις, προβολές, κουβέντες, πάρτι και στέγασε πλήθος δραστηριότητες, πολιτικές και καλλιτεχνικές.

Το κυριότερο, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αντιφασιστικού αγώνα σχεδόν από την ίδρυσή του  -  μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η Χρυσή Αυγή, που έχει μακρύ παρελθόν “αναμετρήσεων” με τη Villa (μου το θύμισε πάλι προχτές φίλη που της είχαν σπάσει το κεφάλι Χρυσαυγίτες εκεί απέξω προ εικοσαετίας), πίεζε τελευταία ασφυκτικά εντός κι εκτός Βουλής να εκκενωθούν όλες οι καταλήψεις και ειδικά η συγκεκριμένη, “τσίμπλα στο μάτι της” σε μια περιοχή που θέλει να ελέγχει απόλυτα (συχνά μάλιστα θα δεις μετανάστες μαζεμένους απέξω στον πεζόδρομο).

Ένα κτίριο, τέλος, που αν δεν είχε καταληφθεί σήμερα θα στέγαζε, στην καλύτερη, κάποια ακόμα αποστειρωμένα εταιρικά γραφεία ενώ στη χειρότερη και στατιστικά πιθανότερη θα παρέμενε ένα ακόμα μεγαλοπρεπές ερείπιο. Να σημειωθεί ότι το οίκημα παρουσίαζε εξαρχής διάφορα προβλήματα που χειροτέρεψαν οι εμπρηστικές επιθέσεις - ένοικοι και αλληλέγγυοι προσπάθησαν φιλότιμα όλα αυτά τα χρόνια να επισκευάσουν ό,τι μπορούσαν.

Ανακαινίστηκε, μεταξύ άλλων, η πρόσοψη της Χέυδεν ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης και αναμόρφωσης του εσωτερικού με την καθοδήγηση αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και το κείμενο που εξέδωσαν χτες οι συλληφθέντες μέσα από τη ΓΑΔΑ.

Δημόσιο σχολείο παλιότερα, το εντυπωσιακό νεοκλασικό εξελίχθηκε ως κατάληψη σε ένα μητροπολιτικό “σχολείο” αμφισβήτησης σαν αυτά που υπάρχουν δεκαετίες τώρα στις περισσότερες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Ξεκίνησαν σαν “φυτώρια” νεολαιίστικης αμφισβήτησης στα 60's (βέβαια, η πρακτική των καταλήψεων άδειων σπιτιών είναι αρκετά παλιότερη), ενώ ταυτόχρονα απαντούσαν έμπρακτα στο έντονο οικιστικό πρόβλημα και τα τσουχτερά νοίκια.

Σήμερα οι καταλήψεις αυτές βρίσκονται επίσης ενίοτε αντιμέτωπες με την καταστολή, συνηθέστερα όμως απολαμβάνουν ένα καθεστώς διακριτικής ανοχής ενώ κάποιες φορές εξελίσσονται σε ευρύτερου ενδιαφέροντος πολιτιστικά στέκια που επιχορηγούνται κιόλας. Για τους πιο σκληροπυρηνικούς καταληψίες, αυτό είναι ένας ασυγχώρητος συμβιβασμός – φίλος ρέμπελος π.χ. που έμεινε ένα διάστημα σε κατάληψη στο Βερολίνο είχε να λέει για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης, συμβίωσης και δραστηριοτήτων, παραπονιόταν όμως ότι του έλειπε το “συγκρουσιακό”.

Στην Αμαλίας, πάλι, αρνήθηκαν να ασκήσουν προ ετών το δικαίωμα της ιδιοκατοίκησης, επικαλούμενοι τη σταθερή αντίθεσή τους με κάθε έννοια ιδιοκτησίας. 

Υπάρχουν φυσικά και στο εξωτερικό έντονα πολιτικοποιημένες καταλήψεις με σαφές αντιεξουσιαστικό-αντιφασιστικό στίγμα, στην πλειοψηφία τους ωστόσο είτε ξεκινούν έτσι και στην πορεία γίνονται μετριοπαθέστερες είτε είναι εξαρχής πιο “πραγματιστικές” - δηλαδή ΟΚ το σύστημα δύσκολα το ανατρέπουμε, μπορούμε όμως να του αντιπαραθέσουμε τη δική μας εναλλακτική πρόταση, τις δικές μας “προσωρινές αυτόνομες ζώνες” που αξίωνε κι ο Χακίμ Μπέι.

Προτάσσουν, οπότε, το θεμελιώδες ζήτημα της στέγης. Κάποιες άλλες, τέλος, έχουν εξαρχής πιο καλλιτεχνικό χαρακτήρα – στην Αθήνα είχαμε παλιότερα την κατάληψη της ΑΣΚΤ κάτω από το Πολυτεχνείο, όπου ανάμεσα στα διάφορα δρώμενα ήταν και οι πρώτες παραστάσεις της Ομάδας Εδάφους του Δημήτρη Παπαϊωάννου, του διασημότερου αλλά όχι του μόνου δημιουργού που “ανέδειξαν” οι καταλήψεις. Τα πρωτεία βέβαια στην Αθήνα κατέχει η κατάληψη της Βαλτετσίου στα Εξάρχεια (1981) από όπου μεταξύ άλλων πέρασαν ο Άσιμος, η Γώγου και ο Σιδηρόπουλος.

Στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν αρκετές ακόμα καταληψιακές απόπειρες, με γνωστότερες και μακροβιότερες την Αμαλίας, την Κεραμεικού (παρελθόν πια αλλά με δράση που άφησε εποχή) και τη Λέλας Καραγιάννη. Το “δεύτερο κύμα” που εκδηλώθηκε μέσα-τέλη 90's ανέδειξε νέες δυναμικές συλλογικότητες όπως το Στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων, η “κολεκτίβα Λίλη”, η Φυλής και Φερών που στεγάζει και την περίφημη “Βιβλιοθήκη των Κατασκόπων” και βέβαια τη σχετικά πρόσφατη κατάληψη της Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά (πρώην οικεία Κάλλας), που πέρα από τις άλλες δράσεις της έχει φιλοξενήσει εκδηλώσεις όπως τα δύο Queer Festival (2010-11). Κατειλημμένα σπίτια υπάρχουν επίσης στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε Χανιά, Ηράκλειο, Πάτρα, Βόλο, Καβάλα, Ξάνθη...

Δεν είναι βέβαια όλα ρόδινα σε αυτούς τους χώρους, όπως άλλωστε δεν είναι πουθενά. Όχι σπάνια, στο εσωτερικό τέτοιων συλλογικοτήτων τείνουν να αναπαράγονται οι κυρίαρχες κοινωνικές δομές, να δημιουργούνται ιεραρχίες, “σέκτες”, να επικρατεί ασυννενοησία ή να σκάνε υποψήφιοι ένοικοι που απλά “δεν επικοινωνούν”. Υπάρχουν έπειτα πάντα τα απρόοπτα, όπως το παλιό εκείνο περιστατικό όπου κάποιοι φτωχοδιάβολοι μετανάστες, έχοντας επισκεφθεί πάρτι καταληψιών και μεθύσει, άρχισαν να “μαρκάρουν” πολύ στενά τις παρευρισκόμενες γυναίκες με αποτέλεσμα να προκληθεί επεισόδιο.

Σημαντική για την επιβίωση μιας κατάληψης είναι, επίσης, η δημιουργία καλών σχέσεων με τους περίοικους, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις επιτυγχάνεται εφόσον και τα  πρώην εγκαταλειμμένα κτίρια φροντίζονται και ζωή αποκτά η γειτονιά. Κάποτε αυτές οι σχέσεις δοκιμάζονται – στην Αμαλίας π.χ. που λειτουργεί περισσότερο σαν στέκι φαίνεται πως είχαν τελευταία διαταραχθεί καθώς τα πάρτι ήταν πολύ συχνά, η φασαρία επίσης ενώ τα σπασμένα μπουκάλια και το ουρείν κατά βούληση απέξω είχαν ενοχλήσει, μαθαίνω, κάποιους γείτονες. Ευνόητα όλα αυτά - οι συνειδήσεις καθώς και οι κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις δεν αλλάζουν μεμιάς ούτε στις πιο φωτισμένες επαναστάσεις.

Όμως οι δυσκολίες δεν ακυρώνουν κανένα εγχείρημα. Οι καταλήψεις σπιτιών, “νησίδες αλληλεγγύης, ελευθερίας και δημιουργίας εκτός εμπορευματικών κυκλωμάτων” όπως τις οραματίζονται οι πιο ακτιβιστές, δεν παύουν να είναι ένα διαχρονικά ενδιαφέρον πείραμα συμβίωσης, μια πολιτική στάση αλλά και μια αστική αναγκαιότητα σε πόλεις με δυσβάστακτες οικονομικές και όχι μόνο συνθήκες.

Είναι, συνάμα, μια διαρκής πρόκληση απέναντι σε έναν πολιτισμό που από τη μια δημιουργεί στρατιές ανέργων και αστέγων κι από την άλλη κρατά άδεια εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και διαμερίσματα. Όσο για την Αμαλίας, σε αναμονή της δίκης των συλληφθέντων το κίνημα συμπαράστασης φουντώνει καθημερινά, ενώ φημολογείται πανηγυρική ανακατάληψη του χώρου όπως συνέβη την άνοιξη με το Στέκι του Βοξ στα Εξάρχεια. Και “όλοι εμείς” που κάποτε περάσαμε από κει – και είμαστε, καθώς φαίνεται, αρκετοί - δεν μπορεί παρά να σταθούμε αλληλέγγυοι.

_____

Φωτογραφίες που μοίρασε η αστυνομία μετά την επιχείρηση "μέσα απο τη Villa Amalias"

  

1.

[ΓΝΩΜΕΣ] “Η Villa Amalias είμαστε όλοι εμείς”. Tου Θοδωρή Αντωνόπουλου Facebook Twitter


2.

[ΓΝΩΜΕΣ] “Η Villa Amalias είμαστε όλοι εμείς”. Tου Θοδωρή Αντωνόπουλου Facebook Twitter


3.

[ΓΝΩΜΕΣ] “Η Villa Amalias είμαστε όλοι εμείς”. Tου Θοδωρή Αντωνόπουλου Facebook Twitter


4.

[ΓΝΩΜΕΣ] “Η Villa Amalias είμαστε όλοι εμείς”. Tου Θοδωρή Αντωνόπουλου Facebook Twitter


5.

[ΓΝΩΜΕΣ] “Η Villa Amalias είμαστε όλοι εμείς”. Tου Θοδωρή Αντωνόπουλου Facebook Twitter


6.

[ΓΝΩΜΕΣ] “Η Villa Amalias είμαστε όλοι εμείς”. Tου Θοδωρή Αντωνόπουλου Facebook Twitter


Ελλάδα
98

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM

σχόλια

20 σχόλια
Όταν πριν 10-15 χρόνια, ο Μαζιώτης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο και συνελήφθη, η τότε σύντροφος του, ελληνογερμανίδα, μαντέψτε που είχε βρει καταφύγιο: στη Βίλλα Αμαλίας. Σ’ εκείνο το αχούρι και άντρο των αληταράδων που απειλούν τον παππού και τη γιαγιά του Αγ. Παντελεήμονα, κατηγορώντας τους για ρατσισμό, επειδή οι τελευταίοι δεν προτιμούν την τοπική παιδική χαρά ως μία μόνιμη εστία ρυπαρότητας.
Όταν πριν 10-15 χρόνια, ο Μαζιώτης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο και συνελήφθη, η τότε σύντροφος του, ελληνογερμανίδα, μαντέψτε που είχε βρει καταφύγιο: στη Βίλλα Αμαλίας. Σ’ εκείνο το αχούρι και άντρο των αληταράδων που απειλούν τον παππού και τη γιαγιά του Αγ. Παντελεήμονα, κατηγορώντας τους για ρατσισμό, επειδή οι τελευταίοι δεν προτιμούν την τοπική παιδική χαρά ως μία μόνιμη εστία ρυπαρότητας.
Πραγματικά, ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι νόμοι δεν πρέπει να αμφισβητούνται στην πράξη; Να σας θυμίσω ότι το κίνημα των μαύρων των ΗΠΑ, ήταν ένα κίνημα σε μια δημοκρατία, που ξεκίνησε ακριβώς από την άρνηση ενός ατόμου να υπακούσει στον νόμο της δημοκρατίας; Τι θα γινόταν αν απλώς υπάκουε; Γενικότερα καθίστε και διαβάστε τι θα πει πολιτική ανυπακοή και που οδήγησε η πρακτική αυτή τα κινήματα των πολιτών. Ακόμα και σε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ κράτη. Και θα δείτε, ότι όχι, δεν αλλάζουν τα πάντα με τις εκλογές. Ίσως μάλιστα τα σημαντικότερα αλλάζουν με κάθε άλλο τρόπο ΠΑΡΑ τις εκλογές. Οι νόμοι όπως πολύ σωστά έγραψε κάποιος σχολιαστής, δεν είναι ισόβιοι και ΠΡΕΠΕΙ να αλλάζουν, καθώς και οι συνθήκες αλλάζουν. Κι αυτό σχεδόν ποτέ δεν γίνεται προς όφελος των πολιτών, αν οι πολίτες δεν ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ για αυτό. Οι αλλαγές που έρχονται από το πολιτικό κατεστημένο είναι ως επί των πλείστων κυρίως για την εξυπηρέτηση των ήδη ευνοούμενων του πολιτικού συστήματος (βλέπε τράπεζες, μεγαλο-επιχειρηματίες, εθνικούς εργολάβους κτλ). Άρα εμείς οι πολίτες ΠΡΕΠΕΙ να δράσουμε με ΠΡΑΞΕΙΣ ώστε να διεκδικήσουμε τα όποια δικαιώματά μας, που οι εξουσίες τα αγνοούν και τα καταπατούν. Όποιες κι αν είναι οι εξουσίες αυτές. Σχετικά με την κατάληψη τώρα, πολλοί ανόητοι τσουβαλιάζουν όλους τους καταληψίες σε ένα πρότυπο που έχουν κατασκευασμένο (ποιός ξέρει από που), σαν άεργους, τεμπέληδες κτλ. Αλήθεια τους έχετε γνωρίσει όλους; Το αντίστοιχο αυτού του τσουβαλιάσματος είναι να λες ότι όλοι όσοι κάνουν μια επιλογή (όποια κι αν είναι αυτή, πχ είναι οπαδοί μιας συγκεκριμένης ομάδας) είναι ηλίθιοι, καθίκια κτλ. Ωραία χρυσαυγίτικη λογική. Προσέξτε το αυτό. Όπως φυσικά δεν ισχύει και το αντίθετο, όσοι δεν υποστηρίζουν τις καταλήψεις (καλά κάνουν και δικαίωμά τους) είναι όλοι μικροαστοί κτλ. Αυτό θα προκύψει για τον καθένα προσωπικά, από την άποψη που εκφέρει. Είτε στην μία περίπτωση, είτε στην άλλη. Το τσουβάλιασμα γενικώς και αδιακρίτως είναι ισοπεδωτισμός, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον φασισμό. Και τέλος, να τονίζω και κάτι που είναι αυτονόητα για όποιον διαθέτει κοινό νου. Όταν δεν έχεις δει ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον χώρο αλλά κρίνεις ΟΛΟΝ τον χώρο από 5-6 φωτογραφίες που έχουν ανέβει στο ίντερνετ και μάλιστα από την αστυνομία (που θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να υποβιβάσει τον χώρο, ώστε να δικαιολογηθεί το μέγιστο η επιχείρησή της), είναι τουλάχιστον ΑΝΟΗΤΟ και ο εκφέρον την άποψη αυτή, ΑΝΟΗΤΟΣ. Είναι σαν να βλέπω 5 φωτογραφίες από τις πιο σκονισμένες και βρώμικες γωνίες του σπιτιού σου και από αυτό να κρίνω ότι το σπίτι σου είναι ένα αχούρι και κατά συνέπεια κι εσύ ένας τεμπέλης, βρωμίλος, αχρείος τύπος που σκαλίζει την μύτη του και κολλάει τα ευρήματα κάτω από το τραπεζάκι του καθιστικού. Fuck logic.
Πόλωση, ανωνυμία, γαμώ, εξυπνάδες, πάμε, αγκιτάτσια.Δεν είμαι κοινωνιολόγος, απλώς ένα χάπατο που κατάπιε τόση παραμύθα, που αλλού πατάει κι αλλού βρίσκεται, αλλά σκέφτομαι (sic), όπως διαβάζω εδώ τα άρθρα και πίνω την κόκα κόλα μου, ότι κάποιος λόγος θα υπήρχε που οι άνθρωποι ανέκαθεν συστήναν κοινωνίες. Που έτειναν να συνεργούν και να επικοινωνούν, εκτός των άλλων, και σε επίπεδο ομάδας. Που, όσο μεγάλωναν τα μεγέθη, καθιέρωναν δομές που απαιτούσαν καταμερισμό, ιεραρχίες, επί κεφαλής. Ίσως νόμιζαν ότι έτσι προσανατολίζονται σε βίο ποιοτικότερο.Να το τυλίξω για το σπίτι, ναι, τα χρόνια περνούσαν, οι κλίμακες γιγαντώνονταν, οι πόλεμοι χαρτογραφούσαν σύνορα, μεσολάβησαν επαναστάσεις, μία εξ αυτών ε, μας έτυχε βιομηχανική, οι δομές τερατώθηκαν, ο Αβραμόπουλος μπήκε στις ζωές μας, η οικονομία έγινε παγκόσμια, ο άνθρωπος αποπροσανατολίστηκε, το Εγώ θέριεψε, ΩΩΩΩΩΩΠκάτιδόντιαοκαπιταλισμόοοος. Τι να πω, θέλω να πιστεύω ότι η φλώρικη και καλομαθημένη πέτσα μου θα επεβίωνε και χωρίς, αλλά δεν το αρνούμαι κι ας πηγαίνουμε απ’ το κακό στο χειρότερο, μου αρέσει κι ας μην έχω μία στην τσέπη, νιώθω τυχερός κι ας μη μου αρκεί, που στο γεωγραφικό πλατομήκος που γεννήθηκα, ανοίγω τη βρύση και τρέχει νερό, υπάρχουν βιβλιοπωλεία με χιλιάδες τίτλους, εφημερεύοντα φαρμακεία, κυκλοφορούν μηχανοκίνητα οχήματα, διδάσκεται γραφή και ανάγνωση, κατάλαβες, θέλω τα δόντια του καπιταλισμού σαν τον Άη Βασίλη να μου χαμογελάνε, αλλά χωρίς να μην μπήγονται στη σάρκα μου, γίνεται; (ξύνει το κεφάλι του)Πού ρε πστη, είμαι μικροαστός. Αμάν να και σεξιστής. Αν θέλω, αγώνα μπορώ να κάνω στο wannabe δυτικό άστυ της θορυβούπολης που με φτύνει στα μούτρα, μπορώ επίσης και να τα βροντήξω όλα και να πάω εθελοντής νεροκουβαλητής στον «τρίτο» κόσμο, τέλος πάντων μπορώ να αυτοδιατεθώ, δόξα τη Γαλλία, καταλαβαίνοντας, πάντα, ότι αλληλεπιδρώ, αλλά το δάχτυλο στη μούρη τ’ αλλουνού, τι χάλια είναι αυτά; Για καμάρι είναι η χασισοποσίες και οι μπίρες; Μην είναι τα αξεσουάρ της επανάστασης; Όχι, αλλά ούτε και για ψόγο είναι, ένα τίποτα είναι, το τίποτα. Γαμώτο, οι εκκρίσεις, όμως πάλι, δε γίνονται εύκολα installation, θέλει μια σπουδή, άιντε έτσι; Σοφά μίλησα πάλε, αγκιτάτσια. Όπως και να ’χει άλλος ο εθελοντισμός των καταλήψεων, άλλος των Ολυμπιακών, το παραδέχομαι, κι ας μη με δέχτηκαν για ντραμς. Υπάρχουν και κάποια κριτήρια.υγ, Δεν αποτελεί είδηση ότι κάποιος ευημερεί σε μια ευημερούσα κοινωνία, δυστυχώς το σχήμα δε δουλεύει vice versa, κεφάλαιο speaking. Να δεις, ποιοι ήταν αυτοί που αρνήθηκαν, λέει, να τους χαριστούν οι φόροι τις προάλλες, οι Νορβηγοί; Κάτι μου λέει ότι, αν αυτή η γελοιότητα που έχουμε για κράτος μας σεβόταν ως κοινωνία, δε θα κοπτόμασταν να το ανατρέψουμε. Η πανηγυρική ανακατάληψη του σεβασμού είναι κι αυτή ένας τίμιος αγώνας, διάολε. Αλλά, βλέπεις, για το κράτος δεν είμαστε πολίτες, είμαστε καταναλωτές, αχ, κάποτε υπήρχε ένα manual, καταναλώναμε, θεέ μου, τι θ’ απογίνουμε; Εύα.ς αρθράρα. Θα το ξαναδιαβάσω μπας και μάθω τίποτε.
Ειλικρινά είναι τόσο προφανής o παραλογισμός του όλου ζητήματος που δεν βλέπω τον λόγο να μπει κάποιος στην διαδικασία να αποδείξει το αυτονόητο. Συνοπτικά πάντως αναφέρω τις εξής απλές σκέψεις. Ευτυχώς η δυστυχώς το καλύτερο δυνατό και εφαρμόσιμο σύστημα που έχουμε είναι η δημοκρατία που εκφράζεται μέσω της πλειοψηφίας με τις όποιες αδυναμίες της. Τα άτομα που επιλεγησαν από την πλειοψηφία αποτελούν και την νομοθετική εξουσία η οποία εκπροσωπώντας τον λαό θεσπίζουν νόμους. Νόμους τους οποίους παραβιάζει η κατάληψη και οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα λαμβάνει χώρα εντός αυτής (ναρκωτικά, διαμονή παράνομων μεταναστών και πολλά άλλα.) Το ρεζουμέ και o λόγους που διαφωνούμε είναι o εξής απλός. Κάποιοι αποδέχονται το υπάρχον σύστημα τους νόμους και την αναγκαιότητα ύπαρξης τους και θεωρούν ότι η οποιαδήποτε βελτίωση τους θα έρθει με δημοκρατικούς νόμιμους και πολιτισμένους τρόπους και κάποιοι θεωρούν ότι επειδή κάποιες απόψεις και ιδέες φαντάζουν ελκυστικές ρομαντικές και σωστές στο μυαλό τους αυτόματα αποποινικοποιουνται ακόμα και αν συμμερίζονται την άποψη τους μια ελάχιστη μειοψηφία του συνόλου.
Όλα αυτονόητα....και όλα αυτά που έλεγε η πολιτική τάξη που εξουσιάζει το κόσμο πριν τους ψηφίσουν για να τους ψηφίσουν και τελικά δεν τα τήρησαν...αυτονόητα να πρέπει να γίνουν αλλά δεν έγιναν...έγιναν? Σε ποιά χώρα ζείς ???? "Τα άτομα που επιλεγησαν από την πλειοψηφία αποτελούν και την νομοθετική εξουσία η οποία εκπροσωπώντας τον λαό θεσπίζουν νόμους....." μόνο που οι νόμοι δεν ισχύουν για όλους...μόνο για τους αδύναμους σε αυτή τη χώρα....και σε ξαναρωτάω σε ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΖΕΙΣ??????Εσύ το πρωί ξυπνάς στη Δανία και κοιμάσε στη Σουηδία???? Η πλειοψηφία τους ψήφισε για να κάνουν το νόμο πράξη για όλους χωρίς διακρίσεις...."Νόμους τους οποίους παραβιάζει η κατάληψη και οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα λαμβάνει χώρα εντός αυτής"...το ότι στην ίδια τη βουλή είναι οι άνθρωποι που σε κλέβουν σου φαίνετε και αυτό αυτονόητο?????Δεν θυμάμαι να μπήκε κανένας αστυνομικός να συλλάβει έναν όχι δύο όχι εκατό αλλά ένα κερατά βουλευτή κλέφτη....αλλά με τη τετράγωνη μη ρομαντική λογική σου και αυτό είναι αυτονόητο....αυτονόητο θα είναι αυτό που έρχεται σε μερικούς μήνες στη χώρα σου...Φαρισαίε...κάτσε ασχολήσου με τα αυτονόητα και να χαίρεσαι και με καμία λίστα Λαγκάρντ που έχουν περάσει 2 χρόνια και ακόμη σε κοροϊδεύουν αλλά ξέχασα τα αυτονόητα τα δικά σας δεν ισχύουν εκεί
ειλικρινά διαβάζω και ξαναδιαβάζω αυτά που γράφεις και δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν όλα αυτά με αυτό που είπα παρόλο που συμφωνώ με τα πιο πολλά. Είπα εγώ ότι οι πολιτικοί μας είναι τίμιοι και τηρούν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους? Είπα ότι δεν παρακάμπτουν τους νόμους πολλές φορές οι ισχυροί? Είπα ότι υπάρχει πραγματική ισονομία? Αυτό που λέω είναι ότι η κατάληψη ενός δημόσιου χώρου είναι όπως και να το κάνουμε παράνομη. Η καταστροφή του και ο αποκλεισμός οποιουδήποτε πολίτη απο αυτή επίσης παράνομη. Το γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί έχουν καταχραστεί την εξουσία που τους δόθηκε πως νομιμοποιεί στο μυαλό σου τις παραπάνω παράνομες ενέργειες? Η βελτίωση της κατάστασης γίνεται με παιδεία με συνειδητοποιημένους ψηφοφόρους με ενεργούς πολίτες και ειλικρινά δεν βλέπω πως μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση οποιαδήποτε παράνομη κατάληψη και καταστροφή δημόσιου χώρου. Επίσης ζώ στην Ελλάδα αν και θα ήθελα στην Σουηδία ή στην Δανία καθώς τα κεφαλαία σου που υποδηλώνουν ότι φωνάζεις και οι χαρακτηρισμοί δεν ενισχύουν την θέση σου.
@CynicGeorge Γι'αυτό έχεις τώρα μόνο 4 ψήφους υπέρ και 10 κατά!Να νιώθεις ρε!! Έχεις το δικαίωμα να κάνεις αυτό που θέλουν!Διαφωνείς? Δεν νιώθεις Βίλα? Γιατί ρε παλιομικροαστέ??Επειδή πρέπει να δουλεύεις και να ζεις μικροαστικά και δεν προλαβαίνεις να πίνεις 50 μπύρες την μέρα και να κάνεις επανάσταση. Να πάρεις άδεια ρε!!Να φύγεις από τη δουλειά σου και να πας να παραπονιέσαι για τις εργασιακές δυσκολίες!! Άντε μπράβο... Παλιοφασίστα...(Κάπου εδώ κλείνω, γιατί πρέπει να πάω να πλήξω το δίκιο του εργάτη με τις απόψεις μου...)Πι/Ες: Εξακολουθεί να με εκπλήσσει κάθε φορά το πόσο οι άνθρωποι που τάσσονται υπέρ της ελευθερίας της άποψης του άλλου και έχουν παρουσιαστεί ουκ ολίγες φορές ως σύγχρονοι υπερήρωες, είναι διατεθειμένοι να στάξουν "επαναστατική" χολή σε όποιους τολμήσουν να διαφωνήσουν. "Δεν είσαι αριστερός? Ε τότε είσαι φασίστας..."Συγνώμη ρε παιδιά. Δεν νιώθω φασίστας. Ούτε μαύρος φασίστας, ούτε κόκκινος. Sorry...
Το κείμενο ειναι πολυ ενδιαφέρον. Για την πληρότητα της ενημέρωσης, καλό θα ηταν να αναφερθεί και το πως έγινε το κλείσιμο της καταληψης της αρχικής βιλας αμαλιας, που βρισκόταν στην οδό αμαλιας (στο κτήριο πίσω απο εκεί που σήμερα ειναι η προτομή της μερκουρη, στην αρχή της δ. Αρεοπαγιτου). Η κατάληψη στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κτιριο της οδου αχαρνων, έξ ου και το όνομα.
@ αιρετικός:"γκρινιάζουν σαν γκομενίτσες". Φαλλοκρατικό και ρατσιστικό σχόλιο. Κανονικά, θα έπρεπε να μην συνεχίσω περαιτέρω τον σχολιασμό, απέναντι σε ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς κάποιου που φαντασιώνεται "γκομενίτσες", αλλά θα σου πω ότι αυτές οι "γκομενίτσες" συγκρούονται με τους φασίστες, αυτές οι "γκομενίστες" στάθηκαν απέναντι στην ρατσιστική λαίλαπα και τους έσπασαν το κεφάλι οι χρυσαυγίτες, αυτές τις "γκομενίτσες" κοιτούσες (πιθανότατα με λιγούρα) στις φωτογραφίες του Occupy Wall Street, αυτές οι "γκομενίτσες" θα τρέξουν να σε υπερασπιστούν αν σε μια ορδή φασιστών τους μοιάσεις μαυριδερός και αυτές οι "γκομενίτσες" θα τρέξουν να σταθούν μπροστά από τα φασιστοειδή αν την πέσουν στην κόρη σου με βρωμιές, προστυχιές και χυδαιότητες.
Αχ τι καλά για την ανθρωπότητα και τις κόρες όλων των φτωχών βιοπαλαιστών, για τους μαυριδερούς τριχωτούς συνέλληνες, για την κυρά Όλγα την πτωχή αλλά τίμια πόρνη, που υπάρχουν οι αυτόκλητοι Ρομπέν των Δασών και Ζορό για να υπερασπιστούν την τιμή τους.Ο λαουτζίκος μπορεί να κοιμάται πιο ήσυχος γιατί στην πόλη κυκλοφορούν οι τιμωροί...
Φίλε @Dragan, δεν είμαι φαλλοκράτης και έχω χρησιμοποιήσει την έκφραση "τσίριξα σαν γκομενίτσα" όταν είχα τρομάξει από φίλο. Λέγεται χιούμορ. Μην ανεβάζεις πίεση... Δεν χρειάζεται.Δεν λέω "γκρινιάρα γκομενίτσα" οποιονδήποτε στηρίζει τις επιλογές του και δέχεται τις συνέπειες, αλλά αποκαλώ γκρινιάρες γκομενίτσες τους επαναστάτες του πληκτρολογίου και του καναπέ. Και από τις φωτογραφίες της Βίλας, είδα και εκεί καναπέδες. ;) Επίσης τους ανθρώπους που εσύ βαφτίζεις προστάτες, εμένα δεν με καλύπτουν.Και θα σου πω και το γιατί.Δεν μπορώ να βασιστώ σε ανθρώπους που ΚΡΙΝΟΥΝ υποκειμενικά τους συνανθρώπους τους, έξω από Νόμους, πολιτικά κυρίως, και "βοηθούν" τρέχοντας από εδώ και από εκεί, φωνάζοντας συνθήματα(που και αυτό έχει την χρησιμότητά του, αλλά δεν κάνει και θαύματα)και έως εκεί.Προτιμώ κάποιο όργανο του κράτους, που το διέπουν κανόνες.(Ο "βρωμόμπατσος" για παράδειγμα, θα σε βοηθήσει χωρίς να σου ζητήσει πολιτική ταυτότητα. Μπορείς να μου εγγυηθείς ότι οι άνθρωποι στους οποίους αναφέρεσαι θα βοηθούσαν κάποιο παλικάρι με παντελόνι "σκούρο μπλε" αν χρειαζόταν βοήθεια, ή θα τον έπαιρναν στο κυνήγι, επειδή βρωμάει χοιρινό....) Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσω από τους "πολιτικούς" κάτοικους της Βίλας(γιατί απ'ότι ακούω φιλοξενούνται πολλές φορές και άνθρωποι που δεν έχουν που να μείνουν) να έρθουν να "σταθουν" μπροστά μου ή δίπλα μου. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ!Χρειάζομαι ανθρώπους που να είναι επαναστάτες μέσα στη καθημερινότητα. Όχι επαναστάτες εκ της Ουτοπίας ορμώμενοι.Μπορείς να δουλεύεις κάθε μέρα, να πληρώνεις λογαριασμούς, να είσαι ένας "συνηθισμένος" εμφανισιακά άνθρωπος, αλλά το μυαλό σου να πετάει σπίθες επανάστασης? Μπορείς? Έναν τέτοιο άνθρωπο θέλω δίπλα μου...Όχι ένα μάτσο ανώριμους, που ξέχασαν να μεγαλώσουν και νομίζουν ότι με το να κάθονται σε ένα κτίριο εν έτει 2012 θα αλλάξει κάτι ΕΞΩ από το κτίριο. Είναι άτοπο. Μου είναι άχρηστοι. Και όχι μόνο σε εμένα. Επίσης, δεν με έχει "τρακάρει" ποτέ φασίστας (μαύρος, γιατί υπάρχουν και οι κόκκινοι). Μάλλον είμαι πολύ απασχολημένος με το να ζω την μικροαστική μου ζωή δουλεύοντας και διαβάζοντας, προσπαθώντας να αλλάξω μυαλά με την χρήση Παιδείας και όχι με συνθήματα οπαδικής αξίας. Δεν θα κάνω ήρωες τους κόκκινους φασίστες που "συγκρούονται με τους (μαύρους) φασίστες". Δεν είναι. Από τραμπούκους γεμίσαμε...Δεν θα συμμετέχω στο παιχνίδι τους. Δεν θα ανέβω στη τραμπάλα ούτε από τη "δεξιά", ούτε από την "αριστερή". Έχω μεγαλώσει. Λυπάμαι πολύ.
Ειναι φοβερο πως ολα τα χιπστερακια με τα "ανοιχτα μυαλα" μολις τεθει καποιο ζητημα που κοινωνικα υπερβαινει το τριπτυχο ψωνια,μαρουσι,σινεμα παθενουν αγκυλωση. Τους βγαινουν στην επιφανεια οι συμβουλες του μπαμπα τα 'καθαρα" πραγματα βρε παιδι μου!Οι μπαφοι, η βρωμα, τα κατουρηματα, η τεχνη ειναι πραγματα να τα βλεπεις στο σινεμα και μετα να γυριζεις στο διαμερισμα να τα γραψεις στο blog σου. Μια αναγουλα ηρθε στο χιπστερακι οταν ακουσε για αναρχες και αστικη βρωμια χαιδευοντας το Ιpad του.
Έλα ρε Μπολσεβικέ απόλυτε κριτή των πάντων. Εσύ να μιλάς μόνο με τον Λέβ Νταβίντοβιτς Τρότσκυ και τον Ιωσής Βησσαριονόβιτς Στάλιν, εμείς οι υπόλοιποι σου πέφτουμε πολύ αστοί. Ζήτω η επαναστατική βρώμα, όποιος είναι καθαρός και δεν καπνίζει μπάφους είναι αστός αντεπαναστάτης μαρουσιώτης! Φιλικά Ένας Πατησιώτης
Και οι δυο επιβεβαιωσατε αυτο που εγραψα..Ο Λυκινος 'ειδε" αμεσως μπολσεβικους (οννεδ μυριζει..) και η/ο tropique σκιαχτηκε που ειδε το κατουρημα και την τεχνη διπλα διπλα.
Ένα καταπληκτικό φαινόμενο όσων υποστηρίζουν την κατάληψη της Βίλλας είναι ο ψευτό αριστερός σνομπισμός. Οποιαδήποτε αντίθετη άποψη σνομπάρεται και όποιος γράψει κάποια κριτική είναι τουλάχιστον οννεδίτης ή βλάξ επιεδή δεν καταλαβαίνει τον υψηλό πολιτισμό της κατάληψης, οποίος δεν εμφανίζεται με γυμνό μάτι αλλά πρέπει να τον ψάξει κανείς πολύ. Η τέχνη και ο ο πολιτισμός δεν είναι προνόμιο λίγων αριστερών, δεξιών, αναρχικών κλπ κλπ. τέχνη και πολιτισμό μπορεί να κάνει ο καθένας με κατούρημα, μπάφους αλλά και χωρίς. Ας αφήσουμε λοιπόν τους εξυπνακισμούς και τον επαναστατικό σνομπισμό στην άκρη και ας δούμε τα πραγματικά δεδομέναμ μαθαίνοντας να διαβάζουμε τί γράφει ο άλλος.
Δεν το πιστεύω ότι το συζητάμε.Αντε ν'αδειάσουν και τα υπόλοιπα καταληφθέντα.΄Που περνάς από δίπλα και βρωμάνε ούρα και μπάφο. Έλα τώρα. Πολιτισμός είναι αυτό; Επανάσταση; Μπίχλα, ξεφτίλα και ξεπεσμός είναι.
Οι κατάληψη αυτή έχει συνδεθεί, είτε το θέλετε πολλοί είτε όχι, με όλους τους αγώνες κύρια του μαθητικού κινήματος από το 1991 που θυμάμαι, ενώ υπήρχε και από πιο πριν. Δεν ήταν μια απλή συγκέντρωση άπλυτων όπως νομίζουν αρκετοί από εδώ. Είχε πολλές εκδηλώσεις (όχι μόνο συναυλιακές από νέα γρουπάκια που έψαχναν στέγη) αλλά και συζητήσεις, προβολές ταινιών, μαθήματα γλώσσας σε μετανάστες, μαθήματα μουσικής και άλλα πολλά φυσικά δωρεάν . Φυσικά και η αντιρατσιστική της δράση. Πιθανότατα και αρκετές φορές οι ταραχές με τους φασίστες να γινόντουσαν με τις πλάτες της αστυνομίας που τόσο πολύ την ενοχλούσε η ύπαρξη της.Καταλήψεις υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Στην Ολλανδί,α από όσο γνωρίζω, είναι νόμιμη η κατάληψη εγκαταλειμμένων για αρκετό καιρό κτιρίων. Σχεδόν όλες (και οι της δικιάς μας χώρας) λειτουργούν σαν αυτόνομες κοινότητες και συνήθως έχουν πολλές και ουσιαστικές δράσεις.Δεν θα μπω σε επιχειρήματα της λογικής ότι θα ήταν έτσι και αλλιώς αναξιοποίητο από το κράτος το κτίριο ή ότι και άλλα θα μπορούσαν να είναι σχολεία και δεν έγιναν. Αυτά είναι αποδεδειγμένα στην πράξη αλλά άσχετα από το γεγονός ότι με τους ισχύοντες νόμους ήταν κάτι παράνομο αφού δεν μπορεί ομάδα να καταλαμβάνει δημόσια ή ιδιωτική περιούσια χωρίς άδεια.Αλλά μην τρελαθούμε και ότι η αστυνομία σκεφτόταν το σχολείο ή πολύ περισσότερο το ‘’ησυχία, η γειτονιά αναπαύεται.Δεν θέλει να ακούγονται διαφορετικές φωνές και με μια επίδειξη δύναμης όχι απλά την έκλεισε, αλλά με απίστευτα γελοία στοιχεία κατηγορεί και ορισμένους από τους καταληψίες. Προς παραδειγματισμό πιθανότατα άλλων καταλήψεων στην χώρα ότι θα έχουν παρόμοια μεταχείριση…
"Δεν θέλει να ακούγονται διαφορετικές φωνές."Εεεμμ.. Το γνωρίζεις ότι μπορείς να λες την άποψή σου χωρίς να σε συλλαμβάνει κάποιος, όπως επίσης μπορείς να την γράφεις στο Ίντερνετ και να την διαβάζουν και στην άλλη πλευρά της γης, επίσης χωρίς να σε συλλαμβάνει κάποιος...?Απλά ρωτάω γιατί νομίζω ότι κάποιοι πιστεύουν ότι ζουμε στον Μεσαίωνα ακόμα, και οι εν λόγω αναρχικοί διέσωσαν το επιστημονικό πνεύμα και τα γράμματα.Η Επιστήμη σου έδωσε το δικαίωμα και την δυνατότητα να λες την άποψή σου στην Lifo και παντού. Βασικά, σε συνδυασμό με το "κακό κεφάλαιο"...Μίλησέ μας για την ανάγκη του κοινόβιου από τον ακριβό σου υπολογιστή που κατασκευάστηκε στην Κίνα (ξέρεις από ποιούς)... Είμαι όλος αυτιά.
Δεν ανέφερα στο σχόλιο τίποτα περί αναρχικών και κοινοβίου, αυτά είναι δικά σας αυθαίρετα συμπεράσματα. Σας είπα απλά ότι είναι μια άλλη άποψη που ενοχλεί πολύ το ότι φαίνετε στον κόσμο (σε αντίθεση με άλλες π.χ. ακροδεξιές απόψεις που δεν ενοχλούν τόσο).Επίσης αυτή η ισοπέδωση της φράσης σας …’’ τον ακριβό σου υπολογιστή που κατασκευάστηκε στην Κίνα (ξέρεις από ποιούς)’’. Μάλιστα, αυτά είναι τα επιχειρήματα σας? Λοιπών με προβληματίσατε. Να σας θυμίσω ότι τους ίδιους ακριβούς υπολογιστές (που έχετε και εσείς) έχουν οργανώσεις όπως η unicef, οι γιατροί χωρίς σύνορα και πολλές άλλες. Φαντάζομαι βλέπετε και εκεί την … ειρωνεία του αντίστοιχου θέματος και τους κατακρίνετε επίσης…Τέλος, η φράση διαφορετικές φωνές, ξέρετε, δεν εννοεί απαραίτητα κάποιος μόνο το κυριολεκτικό της λέξης. Εννοεί όλες τις δράσεις και όλα όσα αναφέρθηκαν στο άρθρο αλλά και σε σχόλια παραπάνω. Μην παραμένετε μόνο στη αυτούσια σημασία των λέξεων. Βάλτε λίγο φαντασία, δεν κάνει κακό. Διαφορετικά να περιμένουμε και εμείς ότι αυτή την στιγμή είστε όλος ένα αυτί…
@mitsoulis Το ότι "ακροδεξιές απόψεις δεν ενοχλούν τόσο" είναι το δικό σας "αυθαίρετο συμπεράσμα" αγαπητέ...Και όσο για την unicef και τους γιατρούς χωρίς σύνορα, για πείτε μου σε ποιές καταλήψεις μπορώ να τους βρω...?
1. Με το ‘’ακροδεξιές απόψεις δεν ενοχλούν τόσο’’ δεν εννοούσα εσάς αγαπητέ, εννοούσα την αστυνομία. Χαλαρώστε και αφήστε την μύγα να φύγει…2. Σαφώς και δεν υπάρχουν σε κατάληψη αυτές οι οργανώσεις, δεν ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο. Αυτό καταλάβατε από το… ‘’ειρωνεία του αντίστοιχου θέματος’’? Όμορφα…
1.Μα δεν έκανα κάποια τέτοια υπόθεση. Απλώς υπογράμμισα το αυθαίρετον του πράγματος. Ούτε μύγες, ούτε κουνούπια.2. ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν υπάρχουν σε κατάληψη αυτές οι οργανώσεις. Προσπαθείτε να γλιστρήσετε μου φαίνεται από τον προφανές άτοπο των όσων εσκεμμένα γράφω, προκειμένου να μεταδώσω αυτό που θέλω και να δείτε αυτό που λέω, μιας και πιάνεστε από τις λέξεις και για άλλη μια φορά βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα.Κάντε τον κόπο να διαβάσετε και δεύτερη και τρίτη φορά όσα γράφω. Ας μην επαναλαμβανόμαστε.
Aγαπητέ Κε Αντωνόπουλε,Προτείνω τώρα που έκλεισε η βίλα να μας παραχωρήσετε την οικία σας προκειμένου να εκφράσουμε ελεύθερα τις νεανικές μας ανησυχίες. Αύριο πρωί θα έρθουμε όλοι οι σύντροφοι μαζί για να προχωρήσουμε στην κατάληψη του χώρου σας. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη. Ελπιζουμε να ακολουθήσουν κι άλλοι τις σκέψεις σας.Με εκτίμηση,Τα παιδιά της Αμαλίας
Aγαπητέ DraganΦοβερή επιχειρηματολογία. Με αποστόμωσες τώρα. Αnyway, καλή καρδιά μπορούμε να κάνουμε κατάληψη και στο δρακόσπιτό σου.Καλή χρονιά σύντροφε..
Καλό θα ήταν πριν παραθέσουμε τη γνώμη μας κάπου να ξέρουμε τι λέμε και να έχουμε ενημερωθεί. Στις καταλήψεις γίνονται διάφορες δράσεις, όπως δωρεάν μαθηματα ξενων γλωσσών, μουσικών οργάνων, συλλογικές κουζίνες, μαθηματα χορού, θεάτρου, οργανώνονται ομιλίες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και συναυλίες. Επίσης κανένας αναρχικός δεν πέταξε ποτέ μαθητές από σχολεία (ή κάτι παρόμοιο)για να κάνει κατάληψη σε ένα κτίριο και να κάνει την καύλα του. Τα κτίρια είναι εγκαταλελειμμένα και δεν τα αξιοποιεί κανείς. Πραγματικά δε γίνονται όλα για το χρήμα και για το κέρδος.
Δεν αφήνετε την αμπελοφιλοσοφία για αυτοοργανώσεις και νεολαιίστικες αμφισβητήσεις σε χώρους που δεν σας ανήκουν και να πάτε όλοι μαζί στην Πελοπόνησο ή στην Κρήτη να μαζέψετε καμιά ελιά και κανένα πορτοκάλι, να ξεμουδιάσετε από το αραλίκι, να αναπνεύσετε καθαρό αέρα ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το μυαλό και το κυριότερο, να δείτε με πόσο κόπο βγαίνει το ψωμί.
Πολύ καλή ιδέα. Αλλά δεν μπορώ σήμερα. Έχω επανάσταση.Πάω να πιώ 419.874.469 μπύρες προκειμένου να αλλάξω τα μυαλά του μικροαστού ανθρωπάκου που δεν βλέπει πόσο επαναστατικά κάθομαι στη κατάληψη και δεν κάνω τίποτα...Sorry ε...Viva la Evolution!!
Οπως έχετε εσείς το δικαίωμα να υποθέτετε ότι όσοι υπερασπίζονται τις καταλήψεις δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους, έτσι κι εγώ θεωρώ ότι εσείς έχετε μάθει να βιοπορίζεστε από τον κόπο των άλλων. Απόδειξη αυτού, είναι ότι μας καλείτε να έρθουμε να μαζέψουμε ελιές και πορτοκάλια. Από πού; από το κτήμα σας; και μετά, θα μας πληρώσετε, ή θα φωνάξετε την αστυνομία και θα πείτε "έχουν μαζευτεί κάτι ρεμάλια στο κτήμα μου και μου κλέβουν τα πορτοκάλια;". Η μήπως εννοείτε να πάμε να μαζέψουμε τις ελιές και τα πορτοκάλια από τα έρημα χωράφια; Γιατί, αν εννοείτε αυτό, τότε να ξέρετε ότι μας προτείνετε αυτό ακριβώς που γινόταν και στη Βίλα Αμαλία.
DraganΔεν σας κάλεσα σε δικό μου κτήμα γιατί δυστυχώς δεν έχω, είπα να πάτε, όχι ελάτε.Τις ελιές και τα πορτοκάλια τα έφερα σαν παράδειγμα, γιατί όπως έχω ακούσει, με όλη την ανεργία δεν βρίσκουν οι παραγωγοί εργάτες να τους μαζέψουν τους καρπούς.Αν δεν σας αρέσει εκεί, πηγαίνετε σε κανένα νταμάρι ή οπουδήποτε αλλού για χειρωνακτική εργασία.Να είστε σίγουροι ότι θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τη ζωή περισσότερο από όσο σας βοηθάνε οι ατέλειωτες συζητήσεις, η ολοήμερη μπυροκατάνυξη και η κατάληψη δημόσιας περιουσίας.
sitarcosΈνα μπέρδεμα γενικότερο το έχεις, όπως έχω καταλάβει και μάλλον δεν έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου από άποψη.Τι σχέση έχει το "η κόρη σου αν σπουδάσει θα πουτανέψει", που ίσως άκουσες στο χωριό σου, με την προτροπή για δουλειά; Πώς μπέρδεψες τις ελιές και τα πορτοκάλια της Πελοπονήσου και της Κρήτης με την Μακρόνησο, που έχει μόνο βράχια και αγριόχορτα; Τελικά τι σχέση έχουν τα χωράφια που χρειάζονται εργατικά χέρια με ένα τόπο εξορίας; Άλλη φορά, αν θέλεις οπωσδήποτε να γράψεις κάτι μόνο για να εκτονώσεις τον θυμό σου, σκέψου λίγο περισσότερο για να μη σε εκθέτουν όσα λες.
Αρα, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν άνεργοι, μόνο τεμπέληδες. Δεν υπάρχουν άστεγοι, μόνο χαραμοφάηδες που κοιτάνε να μπουν σε ξένα σπίτια. Οσοι, λοιπόν, υποστηρίζουν τις κλαταλήψεις είναι αλκοολικοί, πού να τα βρίσκουν τα λεφτά άραγε, κλέβουν ή ζουν εις βάρος των κορόϊοδων. Πήγαινε δούλεψε στα νταμάρια, πήγαινε γίνε εργάτης γης, κολίγος, η αστική τάξη είναι ένα δανειοδοτημένο όνειρο, αυτά είναι για άλλους, κοίτα εσύ να μαζεύεις πορτοκάλια και μην αρχίζεις τη φιλοσοφία, η δουλειά θα σε κάνει να καταλάβεις τη ζωή, δεν είσαι άνθρωπος, δεν χρειαζόμαστε ανθρώπους, χρειαζόμαστε εργατικά χέρια. Κι αν είσαι άνεργος ή άστεγος, τότε ή είσαι τεμπέλης ή φταινε οι ξένοι, που σου παίρνουν τη δουλειά, θα μπορούσες να δουλεέυεις στα χωράφια. Τί κι αν σπούδασες, αυτά είναι για τα παιδιά των άλλων, κακώς σπούδασες, η μάνα σου που έβγαλε φλεβίτιδα απ' τη δουλειά κακώς σε έκανε να πιστέψεις ότι μπορείς να διεκδικήσεις κάτι καλύτερο. Κι αν είσαι άστεγος, κοίτα να κοιμηθείς σε καμμιά σπηλιά στου Φιλοπάππου κι όχι να κάνεις κατάληψη δημόσιας περιουσίας. Αυτά είναι γι' αυτούς που μπορούν, αυτούς που ξέρουν να κάνουν κατάληψη δημόσιας περιουσίας με νομικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Τα περισσότερα νταμάρια φτιάχτηκαν σε θέση προστατευομένου περιβάλλοντος και νομιμοποιήθηκαν, αφού προηγουμένως είχαν καταπατηθεί παρανόμως. Κι εσένα τί σε νοιάζει; Εσύ είσαι για να δουλεύεις εργάτης στο νταμάρι, το ζήτημα είναι ότι αυτοί μπορούν να καταπατούν επειδή απλά μπορούν, κι εσύ δεν μπορείς, επειδή απλά δεν μπορείς -ίσως επειδή δεν έχεις στόχο να βγάλεις φράγκα από την κατάληψη, ούθτε να αποκτήσεις τονξ τίτλο ιδιοκτησίας, απλά ήθελες να κάνεις κάτι ελευθεριακό. Εσύ θα πρέπει να γίνεις ο εργάτης τους κι αυτοί να είναι τ' αφεντικά σου. Είσαι ρεμάλι άνεργος, αλλιώς θα πήγαινες να μαζέψεις ελιές. Εν πάσει περιπτώσει, θα έκανες μια χειρωνακτική εργασία. Τί ανεργία και μαλακίες, όσοι τα λένε αυτά, απλά δεν θέλουν να δουλέψουν. Μια μόνο απορία, από κάποιον που το πρώτο του ένσημο ήταν στα 17 του και μετά από 25 συναπτά έτη ακόμα βιοπορίζεται από τον δικό του ιδρώτα και όχι εκμεταλλευόμενος των ιδρώτα των άλλων: αυτές τις δουλειές έχετε υπ' όψιν σας για τους φίλους, γνωστούς και συγγενείς σας πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού, ή μήπως επιθυμούσατε να έχουν μια καλύτερη ζωή; ή μήπως τους είπατε "η δουλειά, παιδί μου, είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο -οπότε κοίτα να εποπτεύεις καλά την δουλειά των άλλων, προκειμένου να έχεις μια άνετη ζωή";Από τα συμφραζόμενά σας, αντιλαμβάνομαι ότι δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στην χειρωνακτική εργασία. Γεγονός που πιστοποιεί ότι μάλλον δεν έχετε ασκήσει αντίστοιχη εργασία. Το οποίο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί, εν αντιθέσει με εσάς, πιστεύω ότι η οποιαδήποτε εργασία -είτε πνευματική, είτε χειρωνακτική- είναι σημαντικότατη, πολύτιμη και δυνητικά δημιουργικότατη. Και ο άνθρωπος δεν πρέπει να φοβάται τίποτα, άρα δεν πρέπει να φοβάται και καμμία δουλειά. Οι περισσότεροι, όμως, που φοβούνται τα πάντα, προτείνουν σε άλλους την εργασία ως τον μόνο τρόπο απελευθέρωσης (το "arbeit", όπως τόσο σωστά το έθεσε η EVA.S). Και οι περισσότεροι εξ αυτών, ως δουλειά, εννοούν την δουλειά των άλλων.
Λήδα επειδή προσωπικά κάνω και αυτή τη δουλειά καλά θα κάνεις ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ μου πριν μιλήσεις για αγροτιά να πας μια βόλτα σε κανένα χωράφι να δεις πόσα δίνουν για αυτή τη δουλειά για μεροκάματο + να υπολογίσεις το κόστος γιατί δεν θα μείνεις στα χωράφια για πάντα και σε αυτές τις περιοχές δεν τα δίνουν τζάμπα τα σπίτια και να κόψεις τα τρεντο-comment. Αν έχεις και τη λύση για τους άνεργους της χώρας μας να μας το πεις και σε εμάς γιατί και σε παλιότερες εποχές χωράφια είχαμε αλλά ο κόσμος έφευγε στο εξωτερικό.... μάντεψε γιατί ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ μου....γιατί απλά με ένα χωράφι δεν ζεις.... γιατί στο χωράφι του ξένου δούλος θα είσαι μια ζωή.... αλλά εσύ έχεις δουλέψει σε χωράφι και γνωρίζεις τι είναι καλό για εμάς τους τεμπέληδες.Χωρίς χρήματα η γή δεν έγινε κανένας αγρότης βλέπεις πρέπει να έχεις και λίγο γη και κανένα αγροτικό και κανένα σπίτι και χρήματα για να ξεκινήσεις. Τη βρήκαμε τη καραμέλα τώρα πίσω στην αγροτική παραγωγή και μάλιστα μας στέλνουν να δουλέψουμε και για άλλους από το διαδίκτυο....οι νεοχίπστερ τις lifo.....Έχεις πάει να μαζέψεις ελιές και πορτοκάλια ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ μου???????Αν θέλεις να γράψεις και εσύ ότι ΜΠΙΠ σου κατέβει για να εκτονωθείς ισοπεδώνοντας και γενικεύοντας τα πάντα σκέψου λίγο περισσότερο για να μη σε εκθέτουν όσα λες. Και σχετικά με τη Μακρόνησο που έγραψε ο φίλος από πάνω ...μάλλον είσαι και πολύ ΑΣΧΕΤΗ για να μη κατάλαβες τί ήθελε να πει ....
DraganΩραία η έκθεση ιδεών, ωραίες και οι απλουστεύσεις. Όμως μπερδεύεις τους άνεργους νέους με τους άεργους αμπελοφιλόσοφους.Υπάρχουν και άνεργοι πολλοί και άστεγοι. Όμως ο απελπισμένος άνεργος και άστεγος, αν βρει ένα παλιό κτίριο για να γλυτώσει από το κρύο, θα φροντίσει να βρει λίγο φαγητό και μια κουβέρτα, δεν θα πίνει χιλιάδες μπύρες και δεν θα κάνει πάρτυ με τους άλλους ταλαιπωρημένους.Τα υπόλοιπα που λες και όλες οι υποθέσεις που κάνεις, δείχνουν τη συνηθισμένη τακτική των δήθεν επαναστατημένων, ότι όποιος δεν συμφωνεί με τις απόψεις σας είναι κεφαλαιοκράτης, δυνάστης και εκμεταλλευτής των άλλων. Δηλαδή, επειδή είπα να πάνε να κάνουν καμιά δουλειά οι αραχτοί της βίλας, βγάζεις το συμπέρασμα ότι εχω εργοστάσιο και κρατάω μαστίγιο για τους δούλους.Εγώ ξέρω, ότι αν εγώ αύριο πεινάσω, δεν θα έχω πρόβλημα να πάω να κάνω οποιαδήποτε έντιμη δουλειά, αυτό θα συμβούλευα και τους στενούς συγγενείς και φίλους, αυτό είπα και για τους καταληψίες. Αν ήταν στην πρώτη δυσκολία να πηγαίναμε όλοι να καταλάβουμε από ένα έρημο κτίριο ή οικόπεδο, θα είχαμε γίνει ζούγκλα.AsciiΌχι κούκλε μου, δεν έχω μαζέψει ποτέ πορτοκάλια και ελιές (μακάρι να είχα κανένα κτηματάκι), αλλά αν πεινούσα κούκλε μου, θα πήγαινα να μαζέψω και δεν θα έκανα ντου σε καμία βίλα, διαμέρισμα, πανεπιστημιακό ίδρυμα ή οικόπεδο. Επιμένω κούκλε μου ότι όλοι αυτοί που αράζουν πίνοντας μπύρες και ίσως μπαφάροντας όλη μέρα περιμένοντας τη μεγάλη επανάσταση, θα μπορούσαν να βρουν μια δουλειά έστω και περιστασιακά για να ζήσουν. Αν δεν τους αρέσει αυτό, ας πάνε να δουλέψουν σερβιτόροι, ψήστες, ας πουλήσουν λαχεία τέλος πάντων μέχρι να βρουν τη διευθυντική θέση που τους αξίζει.Όσο για τη Μακρόνησο, εγώ κατάλαβα. Όπως συμβαίνει τελευταία και ο κάθε άσχετος μιλάει για θέματα που κατά βάθος δεν γνωρίζει, ο φίλος σου πέταξε κάτι για τον ιερό τόπο εξορίας και μαρτυρίου πραγματικών ιδεολόγων αριστερών που έδωσαν τη ζωή τους για τις ιδέες τους και δεν έχουν καμία σχέση με τους γιαλατζή αριστερούς της φραπεδιάς, της μπυροκατάνυξης και του μπάφου, κούκλε μου, και καλά θα κάνετε να μην τους πιάνετε έτσι εύκολα στο στόμα σας ούτε να οικειοποιείστε τους δικούς τους αγώνες, κούκλε μου.
sitarcosΈλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου ή θα μας μιλήσεις εσύ για Μακρόνησο. Τα έγραψα και στους κολλητούς σου, είναι ιεροσυλία να επικαλούνται τους αγωνιστές της αριστεράς, που κατέστρεψαν τις ζωές τους για τις ιδέες τους, οι αργόσχολοι θρασύδειλοι που ζουν για να αράζουν. Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ τους.Άντε γιατί τα ξεφτιλίσατε όλα, δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο.
asciiΦυσικά δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ και αυτό στις δημοκρατίες δεν είναι κακό, αλλά χαίρομαι που αναγνώρισες ότι εγώ μπορεί να είμαι επιθετική (όταν με βρίζουν) αλλά "με το γάντι".Λες ότι δεν ξέρω τους χώρους αυτούς και δεν έχεις άδικο, δεν έχω σχέσεις με ανθρώπους του χώρου, όπως και δεν έχω και με ανθρώπους της Χ.Α. που είναι στο αντίπαλο στρατόπεδο. Αυτά δεν σημαίνουν ότι είμαι ανηψιά της Λάτση ή του Βαρδινογιάννη, για να σε προλάβω, ούτε ότι δεν έχω ιδέα από αγώνες και διεκδικήσεις. Το να μη μου αρέσουν οι καταλήψεις δημοσίων και ιδιωτικών χώρων, οι επιθέσεις κάποιων κουκουλοφόρων με γιαούρτια σε οποιονδήποτε (τελευταίο κρούσμα στον Καμίνη για την περιβόητη βίλα) και το μπάχαλο γενικότερα, δεν σημαίνει ότι μου αρέσει η αυταρχικότητα οποιουδήποτε άλλου.Αυτά όχι για να σου απολογηθώ, αλλά για να μην μπεις στον κόπο να επαναλαμβάνεις τα ίδια περί αραχτής λεφτούς κλπ.
Και για να συνεχίσουμε την ισοπέδωση η κουκλίτσα Λήδα χαρακτηρίζει όλο το κόσμο που πάει στις καταλήψεις "τεμπέληδες" "αραχτούς" "γιαλατζή αριστερούς της φραπεδιάς"(κανένας δεν δουλεύει εκεί μέσα το ξέρει γιατί τους έχει γνωρίσει όλους έναν έναν όλοι κλέβουν πουλάνε ναρκωτικά και μετά τα πίνουν μέσα στη κατάληψη) Επίσης για να προκόψει κάποιος σε αυτή τη χώρα πρέπει :Α) να δουλέψει σερβιτόρος.Tο πτυχίο το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό αν έχεις βάλτο εκεί που ξέρεις γιατί σε αυτή τη χώρα αν δεν έχεις μπάρμπα δεν προκόβεις. Προφανώς κανένας από όλους αυτούς/ες που είναι μέσα στις καταλήψεις δεν έχει δουλέψει σερβιτόρος. Β) να δουλέψει ψήστης . Φυσικά με μεταπτυχιακό και διδακτορικό έχεις περισσότερες πιθανότητες να σε πάρουν .Επίσης επάγγελμα που δεν ακολουθεί κανένας από όλους αυτούς/ες που είναι μέσα στις καταλήψεις.Γ) να δουλέψει λαχειοπώλης. Ποτέ δεν ξέρεις μπορεί και να σου κάτσει μάλλον δεν ξέρει ότι και για λαχειοπώλης θέλει άδεια αλλά που να ξέρει έχει ψάξει ποτέ για τέτοιες δουλείες λέμε και καμία μπιπ να περνάει η ώρα εδώ μέσα ....ενδιάμεσες δουλειές για τη κουκλίτσα Λήσα δεν υπάρχουν μετά γίνεσαι τοΔ) διευθυντικό στέλεχος (μάλλον ονειρική ιδεατή θέση για όλους μας).Φυσικά όλοι κάθε πρωί ξυπνάμε και λέμε πότε θα γίνουμε διευθυντικά στελέχη ....γιατί όχι στην Ελλάδα σε καμία εταιρεία δεν υπάρχει οικογενειοκρατία το ξέρει πολύ καλά η Λήδα έχει δουλέψει σε πάρα πολλές εταιρείες.Η κουκλίτσα Λήδα τα ξέρει όλα αυτά γιατί έχει κάνει όλες αυτές τις δουλειές (μετά το πορτοκάλια και τις ελιές που μαζεύει τα Σαββατοκύριακα γιατί δεν είναι τεμπέλα ναι δουλεύει και τα Σαββατοκύριακα) και ήρθε να μας δασκαλέψει μας κούνησε και το δάχτυλο και νομίζει ότι κάτι έκανε.Έχει όμως κάθε δικαίωμα και έχει και δίκιο σε ότι λέει γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ : γιαλατζή αριστερος της φραπεδιάς, της μπυροκατάνυξης και του μπάφου ναι η κα Λήδα δεν πίνει φραπέδες δεν πίνει μπύρες και δεν κάνει μπάφους αυτά τα κάνουν μόνο οι τεμπέληδες μακρυμάλληδες στις καταλήψεις ... η κα Λήδα προτιμάει να τα πίνει σε μπαρ με 8 και 10 ευρώ το ποτό.Ήρθε να μας μάθει και για την "πραγματική αριστερά" που πέθανε για ΑΥΤΗΝ αλλά όχι για εμάς μάλλον ... που αν διαβάζουν (που δεν νομίζω) τη Lifo οι άνθρωποι που έκαναν στη Μακρόνησο θα έχουν πάρει από μόνοι τους το δρόμο για τη Μακρόνησο πάλι με αυτά που λέει η κουκλίτσα Λήδα. Είμαστε "ιερόσυλοι να επικαλούμαστε τους αγωνιστές της αριστεράς, που κατέστρεψαν τις ζωές τους για τις ιδέες τους, οι αργόσχολοι θρασύδειλοι που ζουν για να αράζουν" .Κάποιος να πει στην κα Λήδα ότι η θρασύδειλος που αράζει είναι η ίδια. Οι αγώνες δεν γίνονται από τους καναπέδες και τα blog. Έλα πες στο στη γιαγιά μου που ήταν στη Μακρόνησο λόγω του παππού μου και ήταν βοηθός φούρναρη ούτε αριστερή ούτε ιδεολόγος. "Τα ξεφτιλίσαμε όλα δεν έχουμε ούτε ιερό ούτε όσιο." "καλά θα κάνουμε να μην τους πιάνουμε έτσι εύκολα στο στόμα μας ούτε να οικειοποιούμαστε τους δικούς τους αγώνες" γιατί τι? θα πέσει φωτιά να μας κάψει? Να μας κλείσετε το στόμα θέλετε να μή μιλάμε?Γιατί δεν σας βολεύουμε σας ενοχλούμε μήπως....Πίσω στα μεταξωτά βρακάκια σου κουκλίτσα μου.Θα μας κάνεις και μαθήματα αριστεράς και ιδεολογίας.και σε απάντηση στο "Έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου ή θα μας μιλήσεις εσύ για Μακρόνησο." ....."Ξύπνησαν τα αγγούρια να μαμήσουν το μανάβη." Άντε θα τα πούμε στο χωράφι αν ξέρεις το δρόμο να έρθεις καμια βόλτα μανταμίτσα
Σιγά ρε κούκλε Ascii, μην αγριεύεις έτσι απότομα, γιατί μου θυμίζεις τον Παναγιώταρο όταν θυμώνει και φοβάμαι. Δεν έρχομαι από το χωράφι, γιατί βλέπω ότι δεν κρατιέσαι και αφήνεις απειλητικά υπονοούμενα σαν τον Κασιδιάρη.Εγώ δεν ήξερα ότι στις καταλήψεις βρίσκονται όλοι οι επιστήμονες με τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά. Τώρα που με πληροφόρησες, καταλαβαίνω γιατί καταντήσαμε έτσι. Αν έχουμε τέτοιους επιστήμονες, προτιμώ χίλιες φορές τους αγράμματους μεροκαματιάρηδες κούκλε μου.Κατά τα άλλα, επειδή δεν γνωριζόμαστε, δεν ξέρεις αν εγώ είμαι όλη μέρα αραχτή στον καναπέ, αν πίνω ποτά σε ακριβά μπαρ και όλες τις αερολογίες που είπες για να ρίξεις τη γνωστή λάσπη σε όποιον δε συμφωνεί μαζί σας.Όσο για την αριστερά, στο ξαναλέω, άσχετα με την ιστορία της γιαγιάς σου, του παππού σου όπως και των δικών μου, ο καθένας γράφει τη δική του ιστορία. Κι εσύ με τους φίλους σου, όπως και οι μπαχαλάκηδες των τελευταίων χρόνων ξεφτιλίζετε τη λέξη αριστερά. Αυτό δεν δικαιούστε να το κάνετε.Και κάτι ακόμα, το στυλάκι αυτό με την επιθετική, προσβλητική και υβριστική φρασεολογία που έχετε όλοι οι μεγάλοι επαναστάτες για να κάνετε τους άλλους να το βουλώσουν, το μόνο που επιβεβαιώνει είναι αυτό ακριβώς που λέγαμε πριν, ότι δεν έχετε καμία σχέση με την αριστερά.
"Σιγά ρε κούκλε Ascii, μην αγριεύεις έτσι απότομα, γιατί μου θυμίζεις τον Παναγιώταρο όταν θυμώνει και φοβάμαι. Δεν έρχομαι από το χωράφι, γιατί βλέπω ότι δεν κρατιέσαι και αφήνεις απειλητικά υπονοούμενα σαν τον Κασιδιάρη.".....τώρα είμαστε και φασίστες ωραία και αυτή η καραμέλα της εξίσωσης των άκρων βολεύει όμως."Εγώ δεν ήξερα ότι στις καταλήψεις βρίσκονται όλοι οι επιστήμονες με τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά. Τώρα που με πληροφόρησες, καταλαβαίνω γιατί καταντήσαμε έτσι." ...σίγουρα η χώρα κατάντησε έτσι γιατί φταίνε αυτοί που υπερασπίζονται τις καταλήψεις.....εγώ προσωπικά πιστεύω ότι για όλα τα κακά σε αυτή τη χώρα αυτοί φταίνε και μόνο.Εσύ και οι φίλοι σου έχουν πάει πολύ μπροστά τη χώρα." Αν έχουμε τέτοιους επιστήμονες, προτιμώ χίλιες φορές τους αγράμματους μεροκαματιάρηδες κούκλε μου." ...μαζί σου ….αν ξέρεις βέβαια πόσο είναι το μεροκάματο σήμερα κα Λήδα."Κατά τα άλλα, επειδή δεν γνωριζόμαστε, δεν ξέρεις αν εγώ είμαι όλη μέρα αραχτή στον καναπέ, αν πίνω ποτά σε ακριβά μπαρ και όλες τις αερολογίες που είπες για να ρίξεις τη γνωστή λάσπη σε όποιον δε συμφωνεί μαζί σας." ....λάσπη δεν έριξα απλά είπα να σου δείξω πως είναι να ισοπεδώνεις τα πάντα και όλους όσους κινούνται σε αυτούς τους χώρους.....προφανώς και είσαι άσχετη σε σχέση με τους συγκεκριμένους χώρες με αυτά που λές."Όσο για την αριστερά, στο ξαναλέω, άσχετα με την ιστορία της γιαγιάς σου, του παππού σου όπως και των δικών μου, ο καθένας γράφει τη δική του ιστορία. Κι εσύ με τους φίλους σου, όπως και οι μπαχαλάκηδες των τελευταίων χρόνων ξεφτιλίζετε τη λέξη αριστερά. Αυτό δεν δικαιούστε να το κάνετε.".....ποιός λασπολογεί χωρίς να κάνει διακρίσεις φαίνετε από τα σχόλια σου και συνεχίζεις.....συνέχισε έτσι μπράβο σου θα πας μπροστά, όσο για το τι είναι δικαίωμα μου μάλλον και αυτό το ξέρεις καλύτερα και από εμένα και το υπερασπίζεσαι και για εμένα σ'ευχαριστώ."Και κάτι ακόμα, το στυλάκι αυτό με την επιθετική, προσβλητική και υβριστική φρασεολογία που έχετε όλοι οι μεγάλοι επαναστάτες για να κάνετε τους άλλους να το βουλώσουν, το μόνο που επιβεβαιώνει είναι αυτό ακριβώς που λέγαμε πριν, ότι δεν έχετε καμία σχέση με την αριστερά.".....συγγνώμη και πάλι θα το βουλώσουμε να ακούμε τους αριστερούς ιδεολόγους σαν και εσένα. Επιθετική με το γάντι είσαι εσύ από το πρώτο σου σχόλιο αν δεν το έχεις καταλάβει ως τώρα και συνεχίζεις να λασπολογείς και να αποδίδεις χαρακτηρισμούς βλέπε μεγάλος επαναστάτης κτλ
Όταν λες "η καραμέλα της εξίσωσης των άκρων" καταλαβαίνεις -φαντάζομαι- ότι παραδέχεσαι την ύπαρξη δύο ΑΚΡΩΝ.Απλώς ρωτάω το προφανές...Γιατί αν παραδέχεσαι αυτό (και όταν προφανώς αποστασιοποιείσαι από τον μαύρο φασισμό, θεωρώντας ότι το αριστερό άκρο λανθασμένα θεωρείται φασισμός, χρησιμοποιώντας την λέξη "καραμέλα"), τότε πως απορείς όταν σου λένε πως υπάρχει και ο κόκκινος φασισμός? Γιατί το λες "καραμέλα" όταν εσύ ο ίδιος υπονοείς το αριστερό άκρο?Τα άκρα δεν είναι φασισμός?Όταν η πέτρα έρχεται από αριστερά είναι ταξικός αγώνας, αλλά όταν έρχεται από δεξια είναι φασισμός?
@Αιρετικός "Όταν λες "η καραμέλα της εξίσωσης των άκρων" καταλαβαίνεις -φαντάζομαι- ότι παραδέχεσαι την ύπαρξη δύο ΑΚΡΩΝ."- Μάλλον λάθος κατάλαβες.Εννοώ την ύπαρξη των άκρων γενικά.Ένα τσουβάλιασμα ιδεολογιών κινημάτων αγώνων μέσα σε μία λέξεις όπως ...άκρα αριστερά.... άκρα δεξιά....με τη δική σου λογική δεν υπάρχουν 2 άκρα στο κόσμο μας υπάρχουν μόνο άκρα καθώς ο καθένας υπερασπίζεται τις πολιτικές τους ακραία.Δεν θυμάμαι κάποιο άκρο αριστερό ή δεξιό κόμμα να έχει λάβει ακραία μέτρα σε αυτή τη χώρα...Αυτά τα λαμβάνουν τα ακραία κόμματα του "κέντρου" που κυβερνούν.Προσωπικά πιστεύω ότι η εξίσωση των ακρών έχει σαν μοναδικό σκοπό την την ανάγκη λήψης μέτρων καταστολής και περιορισμού των ατομικών ελευθεριών."Απλώς ρωτάω το προφανές... Γιατί αν παραδέχεσαι αυτό (και όταν προφανώς αποστασιοποιείσαι από τον μαύρο φασισμό, θεωρώντας ότι το αριστερό άκρο λανθασμένα θεωρείται φασισμός, χρησιμοποιώντας την λέξη "καραμέλα"), τότε πως απορείς όταν σου λένε πως υπάρχει και ο κόκκινος φασισμός? Γιατί το λες "καραμέλα" όταν εσύ ο ίδιος υπονοείς το αριστερό άκρο? Τα άκρα δεν είναι φασισμός? "- Δεν υπονοώ τίποτα από αυτά.Δικά σου τα συμπεράσματα. Αλλά και βάση της λογικής σου όχι τα άκρα δεν είναι φασισμός. Με την ίδια λογική και η χώρα μας είναι φασιστική με όλες αυτές τις "ακραίες" πολιτικές.Και για να μη μπερδεύεσαι περισσότερο: Ο φασισμός είναι ριζοσπαστική αυταρχική εθνικιστική πολιτική ιδεολογία και μαζικό κίνημα που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών ή/και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.Αν εσένα σου αρέσει να χαρακτηρίζεις τα πάντα φασιστικά τότε είσαι λίγο μπερδεμένος."Όταν η πέτρα έρχεται από αριστερά είναι ταξικός αγώνας, αλλά όταν έρχεται από δεξιά είναι φασισμός?"- Προσωπική σου άποψη. Όπως και να έχει όταν κάποιος σηκώνει μια πέτρα τις περισσότερες φορές έχει κάποιο λόγω-ους και προσωπικά πιστεύω ότι τις περισσότερες φορές δεν σκέφτεται αν θα πρέπει να βάψει τη πέτρα κόκκινη μαύρη ή άσπρη. Αισθάνεται την ανάγκη να εναντιωθεί ενάντια σε κάποια πολιτική η οποία δεν του δίνει άλλη επιλογή. Οι φασίστες δεν είναι ούτε άκρα αριστερά ούτε άκρα δεξιά. Μοναδικός σκοπός του φασισμού είναι η εκμετάλλευση του πολιτικού συστήματος για δικά τους συμφέροντα. Αν εσύ βλέπεις πίσω από κάθε πέτρα που πέφτει το φασισμό τότε συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Αν μπορέσεις να μου πεις όμως ποιες πέτρες δεν είναι "φασιστικές" και από ποιους θα χαιρόμουν πάρα πολύ να μου πεις και εμένα να σηκώσω μερικές να τις πετάξω. Αν επίσης πιστεύεις ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια από το κράτος για να κατεβαίνουν στους δρόμους , να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους ή να προσπαθούν να αλλάξουν αυτό το κόσμο τότε μάλλον και εσύ ξυπνάς στη Δανία και κοιμάσαι στη Σουηδία.
"Αν μπορέσεις να μου πεις όμως ποιες πέτρες δεν είναι "φασιστικές" και από ποιους θα χαιρόμουν πάρα πολύ να μου πεις και εμένα να σηκώσω μερικές να τις πετάξω."-Λυπάμαι. Εγώ δεν πετάω πέτρες. Όσο και αν διαφωνώ με κάποιον. Εκεί διαφέρουμε! Λες ότι πιστεύεις ότι η εξίσωση των ακρών έχει σαν μοναδικό σκοπό την την ανάγκη λήψης μέτρων καταστολής. Εγώ πάντως θέλω να καταστέλλονται άνθρωποι σαν και εσένα που θέλεις να "ρίχνεις πέτρες". Sorry κιόλας που δεν θέλω να τρώνε πέτρες οι άνθρωποι και είμαι κατά της βίας, από όπου και αν έρχεται. Ξέρω, σε στεναχωρώ, αλλά... Κάποιοι δεν αλλάζουμε τον κόσμο με το να ανοίγουμε κεφάλια. Εγώ δεν θα καταδεχτώ να γίνω έτσι. Είμαι πολύ καλύτερος από αυτό και δεν θέλω τα παιδιά να μεγαλώνουν σε κοινωνία όπου άνθρωποι σαν εσένα ψάχνουν λόγους για να σηκώσουν πέτρες.Επίσης λες:α)Οι φασίστες δεν είναι ούτε άκρα αριστερά ούτε άκρα δεξιά, καιβ)Ο φασισμός είναι ριζοσπαστική αυταρχική εθνικιστική πολιτική ιδεολογία(όχι δεξιά?) και μαζικό κίνημα που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος(ακόμα δεν είναι δεξιά αυτό?), το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών ή/και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.Αν εσένα σου αρέσει να χαρακτηρίζεις τα πάντα φασιστικά τότε είσαι λίγο μπερδεμένος.-Και μετά μου λες πως εγώ είμαι ο μπερδεμένος. Σε ένα μήνυμά σου έθεσες δύο διαφορετικούς ορισμούς για ένα πράγμα. Λοιπόν, κάτσε πρώτα να αποφασίσεις τί πιστεύεις και μετά μιλάμε, οκ φίλε μου? Να καταλάβουμε και εμείς τί εννοείς.
@ΑιρετικόςΣυμφωνούμε...η καταστολή σε αυτή τη χώρα γίνετε με τούρτες και λουλούδια ....τα κεφάλια των συνταξιούχων των απλών ανθρώπων και των μαθητών (που δεν πέταξαν καμιά πέτρα) άνοιξαν από μόνα τους.'Όχι μάλλον άνοιξαν από "φασιστικές αριστερές πέτρες".Φυσικά και είσαι ενάντια τις βίας αλλά θα ήθελα να σε πληροφορήσω ότι προσωπικά δεν ξέρω κάποιον να τη "καταστέλλει" χωρίς βία τουλάχιστον στην Ελλάδα.Μάλλον είσαι λίγο μπερδεμένος.Και λίγο φασίστας θα έλεγα.Τελικά έχεις δίκιο αυτή η λέξη κολλάει παντού.Επίσης θα ήθελα να σε πληροφορήσω ότι κάποιοι αλλάξανε το κόσμο ανοίγοντας κεφάλια όσο περίεργο και αν σου φαίνεται το διδάσκουν στην ιστορία σου ... αυτή που θα διδάξεις στα παιδιά σου στα σχολεία σου τη μη βίαιη."Επίσης λες: α)Οι φασίστες δεν είναι ούτε άκρα αριστερά ούτε άκρα δεξιά, και β)Ο φασισμός είναι ριζοσπαστική αυταρχική εθνικιστική πολιτική ιδεολογία(όχι δεξιά?) και μαζικό κίνημα που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος(ακόμα δεν είναι δεξιά αυτό?), το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών ή/και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.Αν εσένα σου αρέσει να χαρακτηρίζεις τα πάντα φασιστικά τότε είσαι λίγο μπερδεμένος. -Και μετά μου λες πως εγώ είμαι ο μπερδεμένος. Σε ένα μήνυμά σου έθεσες δύο διαφορετικούς ορισμούς για ένα πράγμα. Λοιπόν, κάτσε πρώτα να αποφασίσεις τί πιστεύεις και μετά μιλάμε, οκ φίλε μου? Να καταλάβουμε και εμείς τί εννοείς."Καταρχήν το β) είναι ορισμός το α) είναι προσωπική άποψη (πιστεύω κάποιος που έχει τουλάχιστον λεξικό μπορεί να το καταλάβει) και προσπαθώ να σου εξηγήσω (και είναι προσωπική άποψη) ότι οι φασίστες στην Ελλάδα δεν έχουν πολιτικό λόγο και φυσικά δεν είναι ο στόχος τους αυτός.Μοναδικός σκοπός του φασισμού είναι η εκμετάλλευση του πολιτικού συστήματος για δικά τους συμφέροντα. Αν πάλι δεν συμφωνείς και με αυτό τότε λογικά δεν χρειάζεστε να συνεχίσουμε να συζητάμε.Αλλά ακόμη και αν θέλεις να δεχτώ το "λάθος" που όπως λές ότι έκανα θα πρέπει να αποδεχθείς και εσύ ότι όπως πολύ καλά τονίζεις με τη λέξη ΔΕΞΙΑ δεν λέει πουθενά για ΑΡΙΣΤΕΡΑ και φασισμό.Και συνεπώς ότι μασάς και πάλι τη καραμέλα της εξίσωσης των δύο άκρων όπως μπορεί να διακρίνει κανείς και σε άλλο σου comment : "Συγνώμη ρε παιδιά. Δεν νιώθω φασίστας. Ούτε μαύρος φασίστας, ούτε κόκκινος. Sorry...". Προφανώς νιώθεις την ανάγκη να χαρακτηρίσεις τους πάντες φασίστες.Ε φασίστας είσαι και εσύ με την ίδια λογική.
@ Ascii"τα κεφάλια των συνταξιούχων των απλών ανθρώπων και των μαθητών (που δεν πέταξαν καμιά πέτρα) άνοιξαν από μόνα τους.'Όχι μάλλον άνοιξαν από "φασιστικές αριστερές πέτρες"-Γιατί αυτή η απολογιτική στάση? Είπα εγώ ότι όλα εν σοφία εποίησε το κρατος? Είπα εγώ ότι όλα είναι τέλεια?Με λες μπερδεμένο(μπορεί αν είμαι) και φασίστα(πλήρως αναμενόμενος χαρακτηρισμός από κάποιον της δικής σου πολιτικής οπτικής). Δεν με εκπλήσσει τίποτα στη ρητορική σου. Αλλά, λυπάμαι που με "πληροφορείς ότι κάποιοι αλλάξανε το κόσμο ανοίγοντας κεφάλια" και το θεωρείς αναγκαίο να γίνει έτσι και σήμερα.Εγώ ΔΕΝ το θεωρώ απαραίτητο. Ζούμε στο 2012. ΑΝ θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο με πέτρες και όπλα, θα με βρεις απέναντι σου. Γιατί αν σηκώσεις πέτρα (για το καλό μου πάντα) δεν θα διαφέρεις από καμία χούντα, κανένα δικτάτορα και κανένα δολοφόνο.Είσαι ΥΠΕΡ της βίας και ΕΓΩ είμαι ο φασίστας!Fuck Logic, αδερφέ...Άσ'το... Μίλα με αυτούς που συμφωνείς καλύτερα. Μέχρι εκεί φτάνεις. Να ζητάς δημοκρατία και σεβασμό για όσους διαφωνείς σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό? Ή αμέσως πιάνεις την "αριστερή" σου πέτρα και σπεύδεις να τον βοηθήσεις ανοίγοντάς του το κεφάλι για να μπουν μέσα όλες οι ιδέες που ασπάζεσαι "για το καλό του"?Άκρως φασιστική η ιδέα της ισότητας για όλους, ξέρω. Δεν πειράζει. Μίλα με όσους συμφωνείς και συνέχισε να αναρωτιέσαι γιατί ο κόσμος δεν αλλάζει...
Λέει το άρθρο μεταξύ άλλων: "τα σπασμένα μπουκάλια και το ουρείν κατά βούληση απέξω είχαν ενοχλήσει, μαθαίνω, κάποιους γείτονες. Ευνόητα όλα αυτά - οι συνειδήσεις καθώς και οι κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις δεν αλλάζουν μεμιάς ούτε στις πιο φωτισμένες επαναστάσεις."τι λέτε ρε; πρέπει να είσαι ΠΟΛΥ ανοιχτόμυαλος για να ουρείς έξω; Αν χέζεις κιόλας θεωρείσαι αστέρας του διαφωτισμού & της επανάστασης;Επαναστάτες χωρίς ουρητήρια...
Αυτό το αίσχος, θεωρείται ανακαινισμένο; Εγώ ετοιμόρροπο το βλέπω.Γιατί υποτίθεται ότι πρέπει να θέλουμε να ταυτιστούμε με ένα μάτσο αργόσχολα μόγγολα που σούρνουν την ανία τους σε ένα σάπιο κτίριο πίνοντας μπύρες;
Διαφορετική αντίληψη για την εξουσία, το κράτος, το δημόσιο χώρο, την ιδιοκτησία, την αυτονομία κ.λ.π. κ.λ.π οδηγεί σε διαφορετικές απόψεις για μία κατάληψη. Ως εκ τούτου, δύσκολα οι σχολιαστές - υπέρ και κατά - θα μπορέσουν να συνεννοηθούν νομίζω.Οι πολιτικές μου απόψεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν "αναρχικές" (ούτε καλώς, ούτε κακώς, απλά έτσι είναι), πάραυτα κρίνω ότι η ύπαρξη ή μη χώρων, τρόπων κλπ, που δεν ελέγχονται από το κράτος και βρίσκονται εκτός της κυρίαρχης πολιτικής κοινωνίας, αποτελούν δείκτη του κατά πόσο ολοκληρωτικό τείνει να γίνεται ένα πολιτικό και κοινωνικό σύστημα. Όσο πιο ολοκληρωτικό ένα σύστημα, τόσο λιγότερη η ανοχή σε διαφορετικούς τρόπους ύπαρξης και τόσο περισσότερη η περιχαράκωση.