[ΓΝΩΜΕΣ] Στιγμιότυπα μιας συνεδρίασης. Από τον Δημήτρη Τζίνη

[ΓΝΩΜΕΣ] Στιγμιότυπα μιας συνεδρίασης. Από τον Δημήτρη Τζίνη Facebook Twitter
3

Η αλήθεια είναι ότι δε γίναμε καθόλου σοφότεροι από την συζήτηση της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή. Όσοι από περιέργεια, διαστροφή ή επαγγελματική υποχρέωση παρακολούθησαν την κοινοβουλευτική διαδικασία για το μεσοπρόθεσμο μάλλον θα εκνευρίστηκαν και θα απόρησαν με το επίπεδο των πολιτικών μας ταγών.

Σταχυολογώ μερικά στιγμιότυπα που μου έκαναν εντύπωση ή τέλος πάντων τα βρήκα ενδιαφέροντα μέσα στην παραδοξότητά τους:


– Τον κυνισμό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ κ. Παφίλη που συνοψίζεται σε μια φράση, δηλωτική του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει η αριστερά την «αστική δημοκρατία»: «Εσείς όσο κι αν αποφασίσατε ότι είναι συνταγματικό (σ.σ. το νομοσχέδιο), θα το καταργήσει ο λαός στην πράξη». Με άλλα λόγια, το ΚΚΕ σέβεται τους θεσμούς, αλλά όποτε το βολεύει. Υπέρτατος θεσμός είναι «το δίκιο του...».


– Την άγνοια του κ. Τσίπρα για τα στοιχειώδη: χαρακτήρισε την καταχρεωμένη Αγροτική «υγιή τράπεζα» που παραχωρήθηκε χαριστικά στην «χρεοκοπημένη Πειραιώς».


– Τα άλλα ντ' άλλων του κ. Καμμένου που σπατάλησε τη λίγη ώρα που είχε στη διάθεσή του για να αναπτύξει τις θέσεις του για το μεσοπρόθεσμο, μιλώντας για τη Θράκη και το... Σκοπιανό.


– Την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό του ΥΠ. ΟΙΚ. που θυμήθηκε να εισάγει στο νομοσχέδιο τη ρύθμιση για τα μισθολογικά των υπαλλήλων της Βουλής την τελευταία στιγμή.


– Τέλος, την κλασσική μάχη της «ατάκας» (ποιος χρησιμοποίησε το πιο καλό ευφυολόγημα για να την «πει» στον άλλον). Κραυγές, νεύματα, απειλές, σημαίες που υψώνονταν. Συμπεριφορές δημοτικού σχολείου.

Επίσης, για μια ακόμα φορά ακούσαμε από την αντιπολίτευση (αλλά και από μερίδα της συμπολίτευσης) για ποιους λόγους είναι «κακό» το μνημόνιο. Πάλι, όμως, δεν ακούσαμε την εναλλακτική. Που θα βρούμε τα λεφτά που (έστω και μέσω αιματηρών περικοπών) μας χορηγούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας; Ποιο είναι το «plan b», 2.5 χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, ακόμα δεν έχουμε μάθει.

Ακούω και διαβάζω διάφορα στα κοινωνικά δίκτυα τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τους «άχρηστους» βουλευτές μας. Βέβαια μας διαφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια: αυτούς εμείς τους εκλέξαμε, ανανεώνοντας τη Βουλή σε ποσοστό 50% σε σχέση με το 2009. Διώξαμε τους «κακούς» και «διεφθαρμένους» και φέραμε στη θέση τους άλλους, οι οποίοι πάλι δε μας κάνουν!

Ας κοιταχτούμε λίγο μεταξύ μας. Σε τελική ανάλυση, η Βουλή είναι μικρογραφία της κοινωνίας μας. Σάμπως τον ιδιότυπο ορισμό του νόμου του κ. Παφίλη δε τον βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά σε άπειρες εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής; Η άγνοια για τα βασικά του κ. Τσίπρα, ο εκτός θέματος λόγος και η ροπή στη συνομωσιολογία του κ. Καμένου δεν αντανακλούν δικές μας συμπεριφορές; Η προχειρότητα του κ. Στουρνάρα και οι άναρθρες κραυγές των βουλευτών μας δεν χαρακτηρίζουν τον μέσο έλληνα;

Πριν λοιπόν ξαναμουτζώσουμε τη Βουλή από το πάνω μέρος της πλατείας και προτού αρχίσουμε να τραγουδούμε ρυθμικά «να καεί, να καεί το...», ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη.

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Σιγουρα η Αγροτικη δεν ηταν βιωσιμη, ειδικα μετα το PSI. Το πραγματικο ερωτημα ομως ειναι αν ηταν σε πολυ καλυτερη κατασταση η Πειραιως, πριν λαβει κρατικο χρημα για την ανακεφαλαιοποιηση της. Οπως επισης το γιατι η Αγροτικη εξαιρεθηκε απο την ανακεφαλαιοποιηση. Αυτο που ξαφνιαζει ειναι οτι η ολη εξαγορα αποφασιστηκε σε επιπεδο κορυφης, χωρις να αισθανθει κανεις την αναγκη να δωσει, εστω εκ των υστερων, πειστικες εξηγησεις για τη σκοπιμοτητα και αναγκαιοτητα της επιλογης αυτης. Περα βεβαια απο τις κενες φρασεις του τυπου "εξυγιαινουμε τον τραπεζικο κλαδο".
Αυτό ακριβώς είναι το επίπεδο της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας σήμερα. Δεν είναι τυχαίο που έφτασε εδώ, όταν επί 30 χρόνια εκπαίδευσε τους πολίτες και τους πολιτικούς να χορεύουν στο ρυθμό που παίζει το (εκάστοτε) ντέφι. Παρακολούθησα και τη συζήτηση της Τετάρτης και παρακολουθώ και την αποψινή. Αυτό που, κυρίως, έρχεται στο μυαλό μου, είναι κάτι εκθέσεις που γράφαμε στο Λύκειο ή κάτι θεωρητικούρες που γράφαμε σε εξετάσεις, όταν ιδρώναμε και ξεφυσούσαμε και αραδιάζαμε ό,τι μας ερχόταν στο μυαλό, φροντίζοντας απλά να γεμίσουμε την κόλλα του χαρτιού με λέξεις. Επαναλήψεις και ευχολόγια. "Η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη"! Μεγάλη ανακάλυψη, δεν μπορεί να πει κανείς.Σε μια συνεδρίαση Κοινοβουλίου, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και σε μια τέτοια χρονική στιγμή, είναι ντροπή και είναι έγκλημα να παρίστανται στη Βουλή τόσο ΛΙΓΟΙ άνθρωποι. Και με τη λέξη ΛΙΓΟΙ δεν αναφέρομαι στον αριθμό τους, αλλά στην ποιότητα τους. Φυσικά, αυτό που λείπει είναι οι άνθρωποι με ΟΡΑΜΑ, με ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ, με ΣΤΟΧΟ και οπωσδήποτε λείπουν ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ. Και όταν λέω ηγέτες δεν εννοώ τα ανδρείκελα που πηγαινοέρχονται στις οθόνες της τηλεόρασης μας.
Α) Κι εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό που είπε ο Τσίπρας περί «υγιούς Αγροτικής Τράπεζας»! Δεν νομίζω όμως ότι το είπε από άγνοια. Έχω την εντύπωση ότι το είπε από λαϊκισμό. Είναι γνωστό πόσο καταχρεωμένη είναι η Αγροτική, λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κυρίως από τους αγρότες) που, αν δεν εξαγοραζόταν, θα οδηγείτο σε κλείσιμο και εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να είχαμε πάνω από 5.000 ακόμη ανέργους (τους υπαλλήλους της) και κίνδυνο να χάσουν οι καταθέτες τα χρήματα τους. Β) Ο Υπουργός Οικονομικών δεν νομίζω ότι έφερε αιφνιδιαστικά την τροπολογία για το μισθολόγιο των υπαλλήλων της Βουλής, από ερασιτεχνισμό. Μάλλον από κουτοπονηριά το έκανε. Σου λέει, αν τους αιφνιδιάσω, δεν θα προλάβουν να αντιδράσουν. Λογάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Γ) Κι εγώ περιμένω να ακούσω το «Plan B», για την περίπτωση της μη υπογραφής των μνημονίων. Πιστεύω ότι δεν το ακούμε, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει. Ή μάλλον υπάρχει, είναι η άμεση και άτακτη χρεωκοπία. Ας μη ξεχνάμε ότι και ο ίδιος ο Σαμαράς που, επί εποχής ΓΑΠ, ξεδίπλωνε κάτι σχέδια Β και Γ στο Ζάππειο, τα πήρε πίσω όταν έγινε Κυβέρνηση.