Δέκα χρόνια φως!

Facebook Twitter
0

Οι βάτες! Το «Τσοβόλα δώστα όλα»! Οι τζέμ, ο χί-μαν και τα σαββατιάτικα πρωινά μπροστά στην τηλεόραση. Οι φωτογραφίες με τις εξτραβαγκάντσες της Βέφας Αλεξιάδου και ειδικά το βιβλίο της «πρόσκληση σε κοκτέιλ». Το χέμο. Οι πολωνοί μετανάστες. Το γάλα εβαπορέ. Τα Πάμπερς και το σκάνδαλο Κοσκωτά. Τα προϊόντα Κολυνός, Μπάντεντας, Μπό Μεκ. Οι φουσκωμένες τυρόπιτες με 95% σφολιάτα και 5% μυτζήθρα. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα  σε χρώμα αλουμινόχαρτου και η προσπάθεια απομίμησης χιονιού με βαμβάκια. Οι ουρίτσες στα αντρικά κουρέματα και η χαίτη λασπωτήρας στο μαλλί. Το τεράστιο άσπρο ασύρματο τηλέφωνο. Τα βίντεοκλάμπ και οι βιντεοκασέτες. Οι ζαχαρίτσες σε κύβους. Τα σκαφτά σορτσάκια. Η μυρωδιά της περμανάντ. Τα πρώτα πλυντήρια πιάτων ως το απόλυτο όνειρο της ελληνίδας νοικοκυράς.

 

Τα λευκά αυτοκίνητα. Οι μοκέτες σε ελεκτρίκ χρώματα. Η μουσική από την αθλητική Κυριακή. Τα βυζιά της Λιάνη. Οι φράχτες από λιγκούστρα. Τα μον αμουρ που βγάζανε οι θείες. Τα πλαστικά ελληνικά σημαιάκια με το κίτρινο σταυρουδάκι στην κορυφή. Τα φωτογραφεία. Το τράνταγμα στα παλιά αστικά λεωφορεία. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις. Οι ζαγρέ τοίχοι. Οι γούνες. Το στοίβαγμα των παλτό των καλεσμένων στις κρεβατοκάμαρες. Η Τσιτσιολίνα. Η ιεροτελεστία που χρειαζόταν για να ακούσεις έναν δίσκο βινυλίου. Οι θείοι που ερχότανε τα καλοκαίρια από τη Γερμανία/Αυστραλία/Αμερική. Τα βιβλία των εκδόσεων BELL. Τα σκανδιναβικά σταυρόλεξα. Οι τεράστιες πάστες με το πολύ παντεσπάνι και τα τρελά τους ονόματα (χιονούλα, σικάγο, ποντικάκι).

 

Τα χρυσά κοσμήματα. Τα βαριά σκουλαρίκια με κούμπωμα και η κίνηση των γυναικών όταν τα έβγαζαν. Οι πανάκριβες μπανάνες. Οι κουβέρτες Ναούσης. Ο τσαγκάρης, ο μπακάλης, ο κοτοπουλάς, ο μαραγκός και το μαγαζί που πουλούσε κασέτες. Τα χύμα αυγά. Οι εντοιχισμένοι καθρέφτες και η προτροπή κάθε διακοσμήτριας που σεβόταν τον εαυτό της να προτείνει έναν, καθώς μεγαλώνανε το χώρο. Η πάριζα. Η μυρωδιά της πλαστελίνης. Οι επιδείξεις τάπερ, κατσαρολικών, εσωρούχων. Το μηχάνημα που κολλούσε τις τιμές στα προϊόντα των σουπερμάρκετ. Η παντοκρατορία του οβάλ σχήματος. Η φραντζα κοκοράκι. Τα αποσμητικά πευκάκια. Το μουστάκι στις γυναίκες ασορτί με το κόκκινο κραγιόν. Το πρώτο πόδι της Χαλκιδικης.

 

Ο  Λε.Πα. η Πωλίνα, ο Κώστας  Χαριτοδιπλωμένος και η Άντζελα Δημητρίου ως πρότυπα ζωής. Οι τεράστιοι κοκάλινοι σκελετοί γυαλιών.  Τα βαριά μεταλλικά έπιπλα βεράντας. Οι μολόχες. Τα έπιπλα σε άσπρη λάκα. Τα διπλά κασετόφωνα. Τα ψηλοκάβαλα γυναικεία τζιν. Τα τάνγκα μπικίνι. Η μόρφατ. Το σοκολατούχο γάλα σε χάρτινη συσκευασία. Τια μαρία, μπατίντα ντε κόκο και η μπίρα Κάιζερ. Τα σατέν ρούχα χωρίς αποσμητικό. Τα μαξιλαράκια λούσου στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Οι κουρτίνες με τα κουκούτσια από ροδάκινο. Η μπαμπού καρέκλα της Εμμανουέλλας. Οι βεντάλιες στους τοίχους. Το σήμα του μέγκα τσάνελ. Η σοκολάτα σεράνο. Το γκρικ καμάκι. Ο συνδικαλισμός στο Δημόσιο. Τα φρουί γλασέ (σύκο/νεράντζι/κεράσι και κάστανο στο τσακίρ κέφι). Η Ασπροβάλτα και ο Σταυρός ως τουριστικοί προορισμοί.

 

Οι κολόνιες Λούλου και Αναΐς Αναΐς  για τις γυναίκες και η Αλέν Ντελον και αυτή στο μπουκάλι κουκουνάρι για τον άντρα. Η σοκολάτα ντέρμπι. Το καφέ πλαστικό σέικερ με το πιο σκούρο καφέ καπάκι. Τα γουόκι τόκι. Το συνθεσάιζερ και ο συνδυασμός του με το κλαρίνο και το μπουζούκι. Το τέλεξ. Η γκρι συσκευή τηλεφώνου του ΟΤΕ. Ο φραπέ με παγωτό. Το άσπρο αντρικό βρακί μινέρβα. Τα κοντομάνικα πουκάμισα με τα τεράστια μανίκια και την τσέπη. Τα φλιπεράδικα. Τα πλαστικά λουλούδια. Τα μπουζουξίδικα, που λειτουργούσαν κάθε μέρα, όλη μέρα. Η Τζοβάνα Φραγκούλη. Η μπριζόλα με το ρύζι με αρακά. Τα σαπούνια Κλεοπάτρα και Ιμπίριαλ Λέδερ. Τα ρολόγια κάζιο και τα ηλεκτρονικά ρολόγια με τις αδικαιολόγητα πολλές ενδείξεις. Τα διακοσμητικά των παγωτών ζαχαροπλαστείου – δύο μπάλες παγωτό με δύο σημαιούλες, μία ομπρελίτσα, ένα φουρφούρι, δύο πουράκια, ένα μαρασκίνο, δύο ζαχαρωτά και τρία κεράκια που σπινθηρίζουν.

 

Ο κίτ. Οι μπίγκ μπάμπολ. Η λέξη καψούρα. Τα ζάσταβα, τα λάντα, τα ντάτσια. Η ρόμα πίτσα ως οικογενειακή έξοδος. Το ζβάν και το τούλιπ και η έννοια του λάντσιον μιτ. Ο πανικός για το Τσέρνομπιλ και οι μεταλλικές ντουλάπες μπαλκονιού που γέμιζαν με τρόφιμα. Το ραδιόφωνο στέκα με την κεραία που εξείχε.  Τα ανεμιστηράκια χειρός. Τα καπέλα με το μπροστά μέρος μόνο και ακάλυπτο το κεφάλι ιδιαίτερα αν αυτά ήταν σε πλαστικό κίτρινο. Τα εμπριμέ λουλουδάτα σεντόνια. Οι άσπρες μπουρνουζέ κάλτσες, τα ξεχειλωμένα φανελάκια κασκορσέ και τα καλσόν σε χρώμα κάραμελ. Τα τρελά παιδικά αξεσουάρ, όπως το κρεμαστό πορτοφολάκι σωλήνας ή το σπαστό  ποτηράκι με τους ομόκεντρους κύκλους που έκλεινε σα φυσαρμόνικα. Ο γάμος της Βίσση με τον Καρβέλα. Τα φουσκωτά μπράτσα στα βελουτέ σαλόνια. Οι πέτσες –ένα είδος γλυκού σα φλούδα με γεύση ανάμεσα σε δύο σελοφάν.

 

Τα μασουράκια ντεμισέ και οι κουβαρίστρες πεταλούδα. Τα μπαρ – έπιπλα στα σπίτια με τον ενσωματωμένο φωτισμό. Τα δίχως χρηστική αξία σεμέν πάνω από την τηλεόραση και πάνω από το ψυγείο. Τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. Άσσος μαλακο, καρελια πλακέ κασετινα, κούπερ. Η Τσεχοσλοβακία. Οι κορνιζωμένες μεταξοτυπίες με αιγυπτιακές παραστάσεις από πάπυρο. Το «μην τα τρώς αυτά τα γλυκά, μην έρθει κάποιος και τι θα έχουμε να βγάλουμε». Οι φορητοί φακοί (τεράστιοι πλακέ με διάφορα χρώματα ή μικροί αλλά με χειροκίνητο δυναμό). Οι παντόφλες με γούνα και τακουνάκι. Τα λουκάνικα Φρανκφούρτης και δη τα μικρά λουκανικάκια κοκτέιλ. Το κλακ που έκανε το κασετόφωνο όταν πατούσες το << και ο ήχος που έκανε η κασέτα μέχρι να ξανακούσεις πάλι το ίδιο τραγούδι.

 

*Ευχαριστώ για τη βοήθεια την επιστημονική σύμβουλο-παπαρολόγο των έιτις Αναστασία Τσορμπατζόγλου (η οποία υποστηρίζει ότι υπήρχε επίσης στα έιτις γυναικείο κραγιόν από την Τουρκία σε χρυσή συσκευασία, χρώματος κόκκινου, που γινόταν με την ώρα πράσινο. Το σημειώνω απλώς με κάθε επιφύλαξη,  χωρίς να έχω δει το χρηστικό αυτό αντικείμενο με τα ίδια μου τα μάτια).

Αρχείο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ