Απεργία την Πρωτομαγιά

Η πιο αφοπλιστική απάντηση για την αδράνεια / ανυπαρξία του Θεού

Facebook Twitter
31

Στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Γιώργου Κοκκόλη "Η Ανάσταση ως ψαρόκολλα - Ή πως η ζωή χλευάζει τον θάνατο" συζητήθηκε το κλασικό θέμα του Θεού. 

Παρ' ό,τι ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να αποδείξει την ύπαρξή του (και μη ξεχνάμε, το βάρος της απόδειξης πέφτει σ' αυτόν που κάνει τον ισχυρισμό) πολύς κόσμος αισθάνεται καλά πιστεύοντας - πράγμα εξαιρετικά καλό για τους ίδιους, και σεβαστό.

Η πλάκα ξεκινάει όμως όταν προσπαθούν να δικαιολογήσουν την (αδικαιολόγητη και σαδιστική, στην περίπτωση που υπήρχε Θεός) στάση του σε σχέση με τους ανθρώπους. 

Σ' ένα σχόλιό του/της ο rareware, δικαιολογεί την αδράνεια του Θεού, γράφοντας:

"Αν ο Θεός με ένα και μόνο νεύμα του εξαφάνιζε τον πόνο από την γη, τότε αυτό θα σήμαινε ότι δεν σέβεται την ελευθερία όλων των ανθρώπων και των αποφάσεών τους."

Για να λάβει την αφοπλιστική απάντηση του ein steppenwolf: 

"Τότε μακάρι να μην τη σεβόταν! Ιδιαίτερα των καρκινοπαθών παιδιών."

 

 

 

 

 

31

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Σέβομαι τις απόψεις περί αθεΐας, μέχρι του σημείου που θα μετεξελιχθούν σε κάτι απόλυτο* σε ένα νέο δόγμα..., μέχρι του σημείου που θα πάρουν τη θέση παλιών δογμάτων.
Η ανυπαρξια φαινεται απο οσους ειναι σιγουροι για τον θεο ΤΟΥΣ. Που δεν ειναι αλλος απο τον Ιησου (επειδη εδω που γεννηθηκατε επιβληθηκε η δικη του θρησκεια)Πιο περα η αληθινη θρησκεια ειναι ΑΛΛΗ, στην Ινδια ακομα μια αλλη, και παει λεγοντας.Και φυσικα ο αληθινος θεος (της καθε περιοχης) δεν μπηκε στον κοπο να αποκαλυφθει και στις υπολοιπες γεωγραφικες περιοχες , οπου δεν τον ξερουν....Μηπως αυτο μας λεει οτι καποιοι επιτηδειοι εγραψαν καποια "ιερα" βιβλια (ο καθενας στην περιοχη του) και μετα τα επεβαλαν ως τα μονα αληθινα.....και με διαδοχους που τα υποστηριζουν, επειδη φερνουν εξουσια και χρημα????? Μπα οχι ...πως μου περασε απ το μυαλο......σιγουρα υπαρχει ο (δικος μου) θεος...ο οποιος στην απεραντοσυνη του συμπαντος που εχει δημιουργησει, τον νοιαζει κυριως το τι θα φαω και πως κανω σεξ.....και μου την εχει στημενη στη γωνια!
Θυμήθηκα το ποίημα του Bertolt Brecht «Ύμνος στο Θεό», του 1919:Hymne an Gott Tief in den dunklen Tälern sterben die Hungernden,Du aber zeigst ihnen Brot und lässest sie sterben.Du aber thronst ewig und unsichtbarStrahlend und grausam über dem ewigen Plan. Ließest die Jungen sterben und die GenießendenAber die sterben wollten, ließest du nicht…Viele von denen die jetzt vermodert sindGlaubten an dich und starben mit Zuversicht. Ließest die Armen arm sein manches JahrWeil ihre Sehnsucht schöner als dein Himmel warStarben sie leider, bevor mit dem Lichte du kamstStarben sie selig doch – und verfaulten sofort. Viele sagen, du bist nicht und das sei besser so.Aber wie kann das nicht sein, das so betrügen kann?Wo soviel Leben von dir und anders nicht sterben konnten –Sag mir, was heißt das dagegen – daß du nicht bist?Μετάφραση Μάριου ΠλωρίτηΎμνος στο ΘεόΒαθιά στις σκοτεινές κοιλάδες πεθαίνουνε οι πεινασμένοι.Αλλά εσύ τους δείχνεις το ψωμί και τους αφήνεις να πεθαίνουν.Εσύ έχεις θρονιαστεί αιώνιος κι αόρατοςκι αστράφτεις ανελέητος πάνω απ’ το αιώνιο Σχέδιό σου.Άφησες να πεθάνουνε οι νέοι κι οι χαροκόποιμα αυτούς που *θέλαν* να πεθάνουν, *δεν* τους άφησες…Πολλοί από κείνους που τώρα έχουν σαπίσειπιστεύανε σε σένα, και πεθάναν γεμάτοι εμπιστοσύνη.Άφησες τους φτωχούς φτωχοί νά μείνουνε χρόνια και χρόνιαγιατί ήτάνε οι πόθοι τους πιο όμορφοι απ’ τον Παράδεισό σου.Πεθάνανε, αλίμονο, πριν δουν το φως σουπεθάνανε μακάριοι, όμως — και σαπίσαν παρευθύς.Λένε πολλοί πως δεν υπάρχεις και τόσο το καλύτερο.Μα πώς μπορεί να μην υπάρχει *αυτό* που μπορεί *έτσι* να ξεγελά;Αφού τόσοι και τόσοι ζούνε από σένα και δε μπορούν χωρίς εσένα να πεθάνουν —πες μου, τι σημασία έχει — τ’ ότι δεν υπάρχεις;
Steppenwolf, με τα ποιήματα του Μπρεχτ που παραθέτεις, μ' έχεις κάνει να θέλω να βρω όλη τη συλλογή. (Εκείνο με την παιδοκτόνο ήταν συγκλονιστικό, καθώς και η απόδοση του Πλωρίτη στα ελληνικά).
@alpha2zeta 6.6.2013 | 03:53Έχει γράψει πάνω από χίλια ποιήματα κι έχει ειπωθεί από κριτικό πως όταν τα θεατρικά του θα έχουν ξεχαστεί για τα καλά, τα ποιήματά του θα έχουν γίνει κλασικά.Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ποιήματα, μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, εκδόσεις Θεμέλιο.
Δεν θέλω να μπώ σε λεπτομέρειες αλλά εγώ πιστεύω στην ύπαρξη του Θεού με ακράδαντες αποδείξεις για μένα και τη δική μου λογική. Θλίβομαι που τόσος κόσμος είναι απογοητευμένος αλλά σέβομαι τις απόψεις σας. Σεβαστείτε και σεις λοιπόν παρακαλώ Αυτό που έστω για λίγους από εμάς είναι ιερό και μη χρησιμοποείται άσχημους και υβριστικούς χαρακτηρισμούς.
Αγαπητή,δεν είναι θέμα απογοήτευσης η μη πίστη στο θεό,το ότι δεν πιστεύεις δεν σε καθιστά απογοητευμένο απο την ζωή.Μακάρι όλοι αυτοί οι πιστοί στον θεό να έκαναν την ανθρωπότητα ευτυχισμένη αλλά...που;
http://www.youtube.com/watch?v=ffP2mZ2oXpASam Harris: Κριτική στη Χριστιανική Ηθική (Greek subs) Η δευτερολογία του του Sam Harris στο 2o Ετήσιο Θεολογικό Debate (7/7/2011 Notre Dame University, ΗΠΑ)"Is Good Frοm God?"Dr. Sam Harris vs Dr. William Lane Craig
Δεν νιώθεις λιγότερο άνθρωπος εαν δεν πιστεύεις.Δεν νιώθεις λιγότερη αγάπη εαν δεν πιστεύεις.Δεν με στεναχώρεσε καθόλου (και έχω περάσει απο ΄κει)όταν κατάλαβα ή μάλλον ένιωσα οτι είμαστε τυχαία πεταμένοι στην ύπαρξη.Ίσα ίσα που κάταλαβα οτι ξεκινώ απο το μηδέν και απο το μηδέν μπορείς να γίνεις ότι αναζητάς.Σίγουρο είναι ένα,το να μην πιστεύεις σ΄αυτό δεν σε κάνει αυτόματα ανίερο,αρχίζεις να θεωρείς ιερά πιο σημαντικά πράγματα,όπως τους ανθρώπους γύρω σου τον κόσμο που καλέστηκες να ζήσεις και τον πιο σημαντικό εαυτό σου.
Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει,είστε σίγουροι οτι αυτός γνωρίζει για εμάς;Αν τελικά υπάρχει και ο καθένας μιλαει για την περιβόητη "ελεύθερη βούληση" που στην πιο απλή μετάφραση εξηγείτε ως "δεν ασχολούμαι μαζί σας".Πείτε μου ένα λόγο να τον αναζητώ εγώ;Ο μόνος που έχει υποχρέωση να αποδείξει τα αναπόδεικτα είναι αυτός που υποστηρίζει την ύπαρξη.Μήπως λοιπόν όλο αυτό στηρίχτηκε και επινοήθηκε φυσικά,στην πιο εύκολη εξήγηση της ύπαρξης και της αναζήτησης σκοπού;Αργότερα μήπως κάποιος έξυπνος βρήκε τρόπο να αυτοανακυρήσει εαυτόν απεσταλμένο ή εκλεκτό για να χαλιναγωγεί τις μάζες;Γιατι,τι πιο εύκολο να σου περάσουν τον φόβο του αόρατου πιστεύοντας κιόλας οτι διαβάζει την σκέψη σου νιώθοντας υπόλογος και αμαρτωλός συνάμα.Κατάφεραν να δαιμονοποιήσουν και την σκέψη ξεγελώντας μας με την φράση "ο καλός θεούλης σε βλέπει σε ακούει και σε σκέφτεται".
Εγω παντως δεν ειμαι αθεος ,ειμαι αντιθεος.αντιθρησκευτικος,αντιρελιτζιον πως να το πω.αρκετα με την ανοχη στην υποκρισια των θρησκειων και των ηθικολογων ,αρκετα με τα ψεμματα και την παραπληροφορηση των ημιμαθων ,αρκετα με την εκμεταλευση των μαζων.Αυτοι οι θρησκευομενοι που πιστευουν στον θεο μπορειτε να μην μου τα πρηζετε πια?σπιτι σας καντε οτι θετε,γιατι ομως δημοσιως εγω πρεπει να τρωω τις ανοησιες σας και να χανω τον χρομο μου ?και γιατι πρεπει να πληρωνω τους παπαδες ,τους ναους,τις τελετες ,την οποια ανοησια αποφασισαν καποιοι οτι ειναι παραδοση τους.ε φτανει πια.εχουμε και εμεις ψυχουλες...αντι θεου ανθρωπος.αντι ηλιθιου σκεπτομενος.αντι θρησκευομενου,οτιδηποτε.αρκει να φυγει η προκαταληψη,το σκοταδι ,ο μεσαιωνας,ο φανατοσμος,και ο θορυβος.αυτες οι καμπανες,ο ιμαμης,ολα αυτα σπιτια σας.λεμε σε εναν νεο κοσμο δηλαδη ,γιατι ξερω θα αρχισετε ολοι τα ρομαντικα ,μα ειναι της χωρας μας το χρωμα οι εκκλησιες κλπ.....τουριστικοι πρακτορες να γινετε τοτε.οχι θρησκευομενοι..ναι δεν αντεχω αλλη θρησκοληψια,αλλη προκαταληψη ,αλλη δισειδαιμονια,αλλα μαγικα,αλλους προφητες,αλλους πα ισιους και αλλους πα στραβους.
Η αφοπλιστικότητα μιας απάντησης, είναι ευθέως ανάλογη, με τις οπλογνώσεις που διαθέτει ο εν διαφωνία συνομιλητής μας. Μην εξισώνετε, αν θέλετε, την αμάθεια με την γνώση και την σφαιρικότητα με τον παρωπιδισμό.
Πρώτα πρέπει να ορίσουμε τι εννοούμε θεό. Και μετά να αποφανθούμε οριστικά: Με όποιο ορισμό κι αν δώσουμε το συμπέρασμα είναι ένα: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.Αν μιλάμε για τον κομπλεξικό σαδιστή της Βίβλου και του Κορανίου δεν χρειάζεται να πουμε και πολλά. Πρέπει να είσαι πάρα πολύ εύπιστος για να δεχτείς την ύπαρξη αυτού του τέρατος.Αν μιλάμε για το δημιουργό του σύμπαντος κλπ πέφτουμε στο αδιέξοδο ποιος έφτιαξε το δημιουργό του δημιουργού του δημιουργού κλπ. Άρα, σόρυ γκάιζ, θεός γιοκ.Αν θέλετε πάντως πλήρη απόδειξη της ανυπαρξίας θεού, κατάρριψη δηλαδή κάθε επιχειρήματος για την τυχόν ύπαρξή του, δείτε εδώ:http://whynogod.wordpress.com/
Επειδή το θέμα παίζει πολύ τελευταία· παρακαλώ εξηγήστε μου προς τι η τόση συζήτηση ειδικά όταν τα προβλήματα που μας καίνε σαν κοινωνία είναι φανερό πως από εμάς (πάντα σαν κοινωνία) πρέπει να αντιμετωπιστούν.Εξηγούμαι:Αν με οποιονδήποτε «μαγικό»(;) τρόπο βεβαιώνονταν κι ο πλέον επιφυλακτικός από μας πως:Α) όντως υπάρχει Θεός (άσχετα του ποιος από τους διάφορους των διαφόρων θρησκειών επί του πλανήτη), θα άλλαζε ριζικά τρόπο ζωής;Β) δεν υπάρχει κανενός είδους Θεός, σε τι θα άλλαζε ο τρόπος ζωής του;Σε οποιαδήποτε από τις δυο περιπτώσεις, θα είχε το οποιοδήποτε νόημα να κάθεται οποιοσδήποτε εχέφρων να ασχολείται με το τι κάνει ως προς το ζήτημα ο άλλος;Μήπως, στην τελική, όποιος ασχολείται με το θέμα, κάτι κερδίζει ή αποσκοπεί στο να κερδίσει ακριβώς με αυτήν του την ενασχόληση, αλλά που δεν έχει καμιά άμεση σχέση με το θέμα;
WLGFQη διπλη αποψη σου θα ηταν ουδετερη, αν η θρησκεια και η αθεία ηταν ισοδυναμες. Ασχολουμαστε λοιπον μ αυτο το θεμα επειδη ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν ειναι ισοδυναμες. Η μια απο αυτες φτιαχνει νόμους, περιοριζει ανθρωπους, χτιζει εξουσιες, επεμβαινει στη ζωη αλλα και στο θανατο ανθρωπων (κυριως σε αυτον), προκαλει, συντηρει, και διαιωνιζει πολεμους , σφαγες, και γενικοτερα την επικρατηση του παραλογου, θετοντας σε κινδυνο την ιδια τη συνεχιση της ζωης του πλανητη. ΠΑΝΤΑ με το δικιο του θεου με το μερος της!!!!! Οταν οι ανθρωποι καταλαβουν οτι δεν υπαρχει κανενας θεος, και πολυ περισσοτερο οτι δεν εχει κολλητους στη γη, η ζωη σ αυτη τη γη θα εχει καλυτερες προοπτικες.Εχεις απλως συνηθισει το "κυρος" των θρησκειων, και δεν συνηδητιποιεις τη δυναμη του, που βασιζεται ακριβως στην "υπαρξη" του θεου.
Α) Αν αποδεικνυόταν οτι υπάρχει ένας ή πολλοί θεοί, καταρχήν θα σταματούσαν οι ιεροί πόλεμοι και θα κάναμε όλοι ότι μας διατάζει/-ουν οι θεοί. Β) Αν αποδεικνυόταν ότι δεν υπάρχουν θεοί, θα σταματούσαν οι ιεροί πόλεμοι και θα κάναμε όλοι ο,τι μας προστάζει η λογική μας και οι κοινωνικές συνθήκες.Τι απο τα δύο προτιμάς;
Μα γιατί δεν μοιράζετε αυτή την υπέρτατη γνώση που έχετε? Στο κλισεδάκι του ein steppenwolf δε θ απαντήσω. Τέτοια τσιτάτα τα λέμε όλο εύκολα. Για την ύπαρξη ή όχι του Θεού ο καθένας μας έχει την άποψή του. Σεβασμός χρειάζεται, τίποτε άλλο κ. Δημοκίδη. [Σχόλιο Άρη: Λέτε: "Τέτοια τσιτάτα τα λέμε όλο εύκολα." Ναι, κυρίως όσοι πιστεύουν σε έναν σαδιστή Θεό.]
Πράγματι πετυχημένη η απάντηση, αν και νομίζω ότι ο/η rareware είναι τρόλ (δείτε τα σχόλια του/της και θα καταλάβετε).Αλλά, ρε παιδί μου, ανοίγω σήμερα τη lifo κι έχει Ρεπούση, Δήμου, ein steppenwolf και άρθρο για την ανυπαρξία του Θεού. Ο Στέφανος Μάνος λείπει για να δέσει το γλυκό! :-)
Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποιος που έχει φτιάξει το σύμπαν που ζούμε, καθώς επίσης και υπόλοιπα σύμπαντα ;) κι αν αυτός λέγεται θεός ή κάτι άλλο.Αλλά, αν μιλάμε για θεό που νοιάζεται για τους ανθρώπους, αν είναι καλοί, κακοί, ευσεβείς κλπ,κλπ ή όπως παρουσιάζεται μέσα από τις μοντέρνες και μη θρησκείες, τότε σίγουρα δεν υπάρχει.Αν υπήρχε, πέρα από τα καρκινοπαθή παιδάκια, θα φρόντιζε να κάνει και κάτι με αυτά που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, τα οποία σε αντίθεση με τα πρώτα ,θα ζήσουν πολλά χρόνια...