213 μέρες Αριστερά: από τα δάκρυα χαράς σε μια από τα ίδια

213 μέρες Αριστερά: από τα δάκρυα χαράς σε μια από τα ίδια Facebook Twitter
Ατελιέ LIFO
24


 

1. Η 25η Ιανουαρίου οπότε ο Σύριζα με 36.34% έγινε κυβέρνηση και η Αριστερά έγινε, επιτέλους, κι αυτή εξουσία, κλείνοντας τον κύκλο της έρμης της μεταπολίτευσης. Πλατιά χαμόγελα, δάκρυα χαράς, πανηγύρια και ιαχές στη συγκέντρωση της νίκης το ίδιο βράδυ στα Προπύλαια, ανάταση ψυχών κι ελπίδων, κοινή εμφάνιση με τον Ινγκλέσιας των Podemos, "i elpida erxetai/Syriza-Podemos-Venceremos!", τρέχα γύρευέ τη τώρα.


2. Η αναφορά Τσίπρα στην επινίκια ομιλία του στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, η πρώτη από Έλληνα πρωθυπουργό – η lgbt κοινότητα, που τον στήριξε μαζικά, πείστηκε ότι το σύμφωνο συμβίωσης, που ο Σύριζα είχε πολύ καλά δουλέψει ως αντιπολίτευση ήταν πια θέμα ημερών, για να μείνει ξανά με την ελπίδα στο χέρι. Μόνη... παρηγοριά, η "guest star" εμφάνιση της Ζωής στο Athens Pride. Τι, ήταν ψηφοθηρική; Ας τη μιμούνταν κι άλλοι πολιτειακοί παράγοντες κι ας ήταν «επί τούτου».


3. Η ελλείψει αυτοδυναμίας κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ένας τραγέλαφος που προβλήθηκε σαν μονόδρομος (πάντως του Αλέξη του άρεσε, μάλιστα δήλωσε έτοιμος να την επαναλάβει). Οι πιο συνεπείς αριστεροί ψηφοφόροι δαγκώθηκαν, άλλοι, αντίθετα, είχαν πειστεί πως βλέπανε τον νέο Τρότσκι στο πρόσωπο του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμένου, η θητεία του οποίου συνοδεύτηκε από απίθανες δηλώσεις και τοποθετήσεις.


4. Ο «μήνας του μέλιτος» με τον Τσίπρα και πολλά μέλη της κυβέρνησης να επιλέγουν πολιτικό όρκο, την αποκαθήλωση της γραβάτας, τη βουλή ελεύθερη από κάγκελα, τους αθηναϊκούς δρόμους και τις πορείες χωρίς παρουσία ΜΑΤ, την πανηγυρική επαναπρόσληψη των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, το ξανάνοιγμα της ΕΡΤ (ώστε να γίνει και το φιλικό κανάλι που στερούνταν η κυβέρνηση), τις φρούδες προσδοκίες τόσου κόσμου ότι θα γυρνούσε, επιτέλους, η σελίδα για τα καλά.


5. Το αλησμόνητο πρώτο τετ α τετ Βαρουφάκη-Ντάιζελμπλουμ, η μετέωρη χειραψία, το ξεψυχισμένο «μόλις σκοτώσατε την τρόικα» του Γερούν, το πληρωμένο «γουάου» του δικού μας. Δυστυχώς ο αχώνευτος Ολλανδός «σπασίκλας» έμελλε να γελάσει τελευταίος.


6. Όλες οι δημόσιες εμφανίσεις του Γιάνη. Το αμίμητο στιλ, ο ροκ «αέρας», το natural born σταριλίκι, ο αντικαθωσπρεπισμός, οι «εκνευριστικές» του διαλέξεις στα Eurogroup που τον έκαναν μαύρο πρόβατο στους εταίρους, η ακατάσχετη λογοδιάρροια σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, η περίφημη «δημιουργική ασάφεια», οι αναθεωρήσεις και διαψεύσεις που συχνά τη συνόδευαν. Λάθη έκανε, ευθύνες έχει αλλά πάντως ούτε έκλεψε, ούτε διαπλέχθηκε, ούτε κατουρημένες ποδιές φίλησε. Η ιστορία θα δείξει αν ο διασημότερος, ίσως, Έλληνας μετά τον Ωνάση υπήρξε παρεξηγημένη ιδιοφυία ή υπερεκτιμημένο «ψώνιο».


7. Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που, μαζί με εκείνο για τις φυλακές, είναι από τα λίγα πραγματικά θετικά που πιστώνεται η κυβέρνηση Σύριζα – κι ας έχουν ατέλειες. Σαφώς ανθρωπινότερη υπήρξε, επίσης, η αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών κι ας μην έκλεισαν ακριβώς τα κέντρα κράτησης (τουλάχιστον τερματίστηκε το αίσχος της Αμυγδαλέζας). Η αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξημένων προσφυγικών ροών στο Αιγαίο δεν υπήρξε ακριβώς υποδειγματική αλλά η σκληρή πολεμική σύσσωμων των αντιδραστικών κύκλων στην Τασία Χριστοδουλοπούλου για τη «φιλομεταναστευτική» της πολιτική μαρτυρά ότι μάλλον κάτι καλό έκανε στη σύντομη υπουργική της θητεία.


8. Η αρχική συμφωνία με τους δανειστές στις 20/2, όταν ακόμα μας ψήνανε ότι θα χορεύαμε τις αγορές πεντοζάλη. Όπου η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει εαυτήν και αλλήλους ότι πάει, αυτό ήτανε, τον δέσαμε τον γάιδαρο κι από τον πολύ ενθουσιασμό της... ξέχασε να εξασφαλίσει ρευστότητα από την ΕΚΤ, όχι από στρατηγική επιλογή αλλά από χαζομάρα. Όπως εξάλλου φάνηκε και στη συνέχεια, ούτε προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο αλλά ούτε και κάποιο σοβαρό plan B υπήρξε.


9. Η σχιζοφρενική στάση αφενός να καταγγέλλεις τους δανειστές για οικονομική ασφυξία, αφετέρου να σπεύδεις να τους ξεπληρώνεις στο ακέραιο δεσμεύοντας ακόμα και τα δημόσια αποθεματικά και καθιστώντας de facto, έτσι, αδύνατη οποιαδήποτε βιώσιμη εναλλακτική, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτή ήταν εφικτή. Σχιζοφρενική αποδείχτηκε κι η αντίληψη ότι χωρίς καμια εσωτερική ή εξωτερική «καβάτζα» (οι Ρώσοι που απευθυνθήκαμε έκαναν τους... Κινέζους) θα σηκώναμε δικό μας μπαϊράκι παραμένοντας, ωστόσο, «πάση θυσία» στο Ευρώ.


10. Η πολιτικοποίηση και διεθνοποίηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους συν οι υποσχέσεις για αναδιάρθρωσή του, παρότι ελάχιστα βοήθησαν πρακτικά στη διαπραγμάτευση – τουλάχιστον προς ώρας. Όπως κι ο ολοκληρωτικός, ανελέητος πόλεμος που δέχτηκε όλο αυτό το επτάμηνο η κυβέρνηση Σύριζα εντός κι εκτός συνόρων - όχι μόνο από το «σύστημα» (στη γοητεία του οποίου γρήγορα υπέκυψε) αλλά κι από την εσωτερική της αντιπολίτευση, που αναδείχθηκε σε «οιωνεί» αξιωματική – μέχρι και η κομματική της νεολαία βρέθηκε συχνά στην απέναντι όχθη. Δεν νομίζω να υπάρχει αντίστοιχο ιστορικό προηγούμενο. Πλέον επίφοβος «εχθρός», ωστόσο, αποδείχθηκε ο ίδιος ο εαυτός της.


11. Οι κλειστές τράπεζες και τα capital controls, συνδυασμός άγριων πιέσεων από τους έξωθεν «θεσμούς» αλλά και μεγάλων διαπραγματευτικών αστοχιών από τους «δικούς μας». Αλλά και η σχετική ψυχραιμία με την οποία αντέδρασε ο περισσότερος κόσμος, ελπίζοντας ίσως σε μια ανατροπή συσχετισμών της τελευταίας στιγμής που εντέλει δεν ήρθε.


12. Η παταγώδης διάψευση μιας σειράς υποσχέσεων (ο νόμος που θα διέγραφε μεμιάς τα μνημόνια, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού κ.λπ.) που προεκλογικά προβάλλονταν ως αυτονόητες κι ας ξέραμε, κυβέρνηση και πολίτες, πόσο «τραβηγμένες» ήταν – υπάρχει βέβαια μεγάλη σχετική παράδοση στην ελληνική πολιτική ζωή.


13. Ο εκφυλισμός του πολυδιαφημισμένου «νέου ύφους και ήθους» με τοποθετήσεις «ημετέρων» αλλά κι εκπροσώπων του παλιού πολιτικού συστήματος σε θέσεις-κλειδιά. Πταίσματα βέβαια συγκριτικά με τα πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων, ενδεικτικά όμως του πόσο δύσκολα αλλάζουν ήθη και νοοτροπίες στη χώρα αυτή.


14. Η ταχύτατη κομματική και κυβερνητική αποσύνθεση μετά την τελική συμφωνία-μνημόνιο (που παρά κάποιες «νίκες στα σημεία» φαντάζει ως το οικονομικά και κοινωνικά επαχθέστερο) κι ο ανελέητος «εμφύλιος» που ακολούθησε. Τις σφοδρές αλληλοκατηγορίες για «προδοσία», «ξεπούλημα», «ξεβράκωμα» κ.λπ., θα τις ζήλευε και το πιο «βαμμένο» καθεστωτικό μέσο. Στα λεγόμενα συντροφικά μαχαιρώματα είχε βέβαια ανέκαθεν μακρά παράδοση η Αριστερά, που βρίσκεται πια ξανά πολυδιασπασμένη και, το χειρότερο, αφερέγγυα.


15. Η πρωτοφανής σύγκρουση μεταξύ των κορυφαίων εγχώριων πολιτειακών θεσμών που τον τελευταίο καιρό έλαβε επικές διαστάσεις. Προεξάρχουσα του «χορού» η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ακλόνητη μέχρι τέλους στον δικό της προσωπικό «ανένδοτο». Όσο πάντως κι αν επικρίνει κανείς το πώς πορεύτηκε συνολικά η ΠτΒ, τις επιθετικές παρεμβάσεις , το «αυτοκρατορικό» ύφος, τη μεγαλοστομία κ.λπ., δεν μπορεί να παραβλέψει τόσο το συστηματικό bullying που υπέστη (και που με τη σειρά της επίσης ενίοτε άσκησε) όσο και την προσήλωσή της στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος με το οποίο εξελέγη.


16. Το μεγάλο «Όχι» του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου με το εντυπωσιακό 62%, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη και κινδυνολογία. Το εντυπωσιακό 62% αιφνιδίασε ακόμα και τον εμπνευστή του, τον πρωθυπουργό, που έσπευσε να το μεταφράσει πάραυτα σε... «Ναι». Η κατανόηση και διαχείριση αυτού του αποτελέσματος παραμένει, ωστόσο, ένα ευρύτερο πολιτικό ζητούμενο.


17. Η σχέση «αγάπης-μίσους» με το μιντιακό κατεστημένο, που αφενός η κυβέρνηση κατηγορούσε (και συχνά, μόνο άδικο δεν είχε) για ακατάσχετη κινδυνολογία, ψεύδη και συστηματική υπονόμευση, αφετέρου τα στελέχη της δεν έχαναν ευκαιρία να συναγελάζονται μαζί του, παίζοντας με τους κανόνες του. Τα μεγάλα κανάλια έχασαν βέβαια επίσης σε αξιοπιστία ενώ υποχρεώθηκαν να αρχίσουν επιτέλους να πληρώνουν για τις άδειές τους, αφήνοντας ωστόσο πια τον Τσίπρα προσωπικά σε ένα σχετικό απυρόβλητο, ίσως επειδή έχουν πειστεί ότι, έτσι ή αλλιώς, πάλι αυτός θα κυβερνήσει.

24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

15 σχόλια
Εγω προσωπικα θα αναφερομουν και στη σχεση αγαπης μεταξυ ΣΥΡΙΖΑ και Φωτοπουλου (καρπος του ερωτα τους το "σαντουιτς" των υπαλληλων της ΔΕΗ εν καιρω κρισης), η οποια εληξε αδοξα πριν λιγες μερες, οταν ο αξιαγαπητος συνδικαλας προσχωρησε στον δεινοσαυρικο κομμα του Λαφαζανη. Κατα τα αλλα, πολυ καλο αρθρο.
η χειρότερη κυβέρνηση αυτού του τόπου από το 74 και μετά ανήκει πλέον στην ιστορία.για το καλό όλων μας,μακάρι να μείνει ως παρένθεση στην ιστορία και να μην επιστρέψει στις 21/9.γιατί,αν σε 7 μήνες πρόλαβαν να κάνουν τόσα πολλά λάθος,τρομάζω στην ιδέα του πόσα μπορούν να κάνουν σε 3 ή 4 χρόνια..
Δεν υπάρχει αλλη λύση από την πολυκομματική κυβέρνηση με άμεση εφαρμογή όσων εχουν συμφωνηθεί. Όσο αντιστεκόμαστε τόσο χάνουμε. Τωρα 5 χρόνια μετα θα χαμε τελειώσει. Ας γίνει και τώρα με οικουμενική κυβερνηση, χωρίς πολιτικό κόστος, με τεχνοκρατες και καθηγητές, όχι τους πολιτικάντηδες καραγκιόζηδες, παλιούς και νέους.
Έχω πει και παλιότερα, ότι έχω ψηφίσει το χώρο του ΣΥΝ -μετά ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές, από χρόνια. Έτσι θεώρησα ότι θα ήμουν ανακόλουθος προς τον εαυτό μου, αν του αρνιόμουν την ψήφο το Γενάρη του 2015. Η οικονομική του πολιτική δε με έπεισε ποτέ ιδιαίτερα και για να είμαι ειλικρινής θεωρούσα ότι θα κάνει, θα δείξει 1-2 μήνες και θα πάει σε συμβιβασμό με τους δανειστές. Τον ψήφιζα διότι ήταν το κόμμα που είχα αναπτύξει πολυεπίπεδη και θεσμική δράση για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα. Χωρίς να είναι το μόνο και χωρίς να ταυτίζεται η ΛΟΑΤ κοινότητα με αυτό, κατ' ουδένα τρόπο. Για παράδειγμα, πολλοί νέοι ΛΟΑΤ ακτιβιτές ήταν παθιασμένοι με το ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τον πολύπειρο Βαλλιανάτο.Και στα δυο έπεσα έξω! Στην οικονομία, είναι απολύτως αδύνατον, ατυχέστατες επιλογές, όπως του Βαρουφάκη και της Βαλαβάνη, να ήταν απλό λάθος. Υπήρχε σχέδιο ρήξης με τους δανειστές, όσο επώδυνη αυτή κι αν ήταν. Ποιός λογικός άνθρωπος θα πίστευε ότι μια δραχμή, με κλειστές τις αγορές λόγω αθέτησης πληρωμών, θα ήταν σαν τη δραχμή του 1990; Λογικός όχι, αλλά παράλογοι υπάρχουν πολλοί. Να περίμενε βοήθεια από τον Πούτιν; Το χειρότερο είναι ότι αν του είχε δοθεί, θα την είχε δεχτεί! Και τώρα θα ήμασταν στα νύχια ενός αντιδημοκρατικού ηγέτη, με έντονο παρεμβατισμό στα κράτη της επιρροής του. Σίγουρα δε θα κάθονταν 5 χρόνια να τον δουλεύει η Ελλάδα ψιλό γαζί, όπως κάνουμε με την ΕΕ.Ο εμπαιγμός των ΛΟΑΤ ψηφοφόρων υπήρξε επώδυνος και απολύτως αδικαιολόγητος. Κάτι που μπορούσε να γίνει, χωρίς οικονομικές επιπτώσεις, παρά μόνο αν έμπαινε μέσα και η ασφάλιση, αφέθηκε κυνικά εκτός κοινοβουλευτικού έργου, ενώ και χρόνος υπήρξε και ήταν στις προγραμματικές διακυρήξεις. Εννοείται ότι και μόνο γι' αυτό, αποκλείω απολύτως την ψήφο μου στον ΣΥΡΙΖΑ.Φαίνονταν από καιρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσχωρήσει στον εθνολαϊκισμό. Με ινστρούχτορα αυτής της γραμμής το Νίκο Κοτζιά, πολιτικού φίλου των Πούτιν και Ντούγκιν (Ρώσος πολιτικός επιστήμων, καθοδηγητής της φασιστικής εκτροπής στη Ρωσία, μέντορας του Πούτιν και καθοδηγητής της κοινωνικής εξόντωσης των ΛΟΑΤ). Εκθειάζεται από το φιλοχρυσαυγήτικο defencenet, αυτό αρκεί. Έχει αρκετές φορές αναφερθεί ότι η δικαιωματική ατζέντα βλάπτει την επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Η απόφαση του Τσίπρα είναι οργανική και σταθερή, να ξανασυνεργασθεί με τους ΑΝΕΛ, να εκφράσει αυτό το χώρο, τον εθνολαϊκίστικο χυλό, και να παραμερίσει τη δικαιωματική ατζέντα. Πρόκειται για κυνικό πολιτικό, όπως άλλωστε ο κυνισμός είναι στοιχείο κάθε ηγεσίας, που δεν ορρωδεί προ ουδενός για να παραμείνει στην εξουσία. Έκανε ένα δημοψήφισμα γιατί δεν μπορούσε να περάσει το συμβιβασμό μέσα στο κόμμα του. Το κέρδησε και το πούλησε. Τώρα έκανε εσπευσμένα τις εκλογές, για να προλάβει να κρατήσει κάτι από τη δημοφιλία του. Είναι ένας πολιτικός, που δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να ξαναψηφίσει.Για να μη σας ταλαιπωρώ άλλο, με δεδομένη την απογοήτευση από την μη προαγωγή των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων και την αδιανόητη και καταστρεπτική πολιτική των τελευταίων 7 μηνών, σκέπτομαι να ψηφίσω ΠΟΤΑΜΙ. Ο ΣΥΡΙΖΑ χώρισε με το Λαφαζάνη και μετεκλογικά λένε μόνο με το Λαφαζάνη μπορούν να συνεργαστούν. Τα βρήκε με τους εργολάβους και μόνο προεκλογικά, για στάχτη στα μάτια των προθύμων, έκλεισε τις σκουριές. Αυτά είναι κυνισμός και καραγκιζιλίκια. Άρα είναι ρηχή η λάσπη ότι το ΠΟΤΑΜΙ είναι δήθεν το κόμμα των εργολάβων. Καλύτερα ένα κόμμα που έχει αναδεχθεί τις μνημονιακές πολιτικές και δεν παίζει κλεφτοπόλεμο με τους πιστωτές, όπως κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ 5 χρόνια, ουσιαστικά για να κρατήσουν τις πρόωρες συντάξεις και τους 180 άχρηστους οργανισμούς, τίποτα από αυτά δεν άλλαξαν, δε διστάζουν και κάνουν οριζόντιες περικοπές. Στα ΛΟΑΤ θέματα έχει μια ατζέντα τουλάχιστον προσαρμογής στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ενώ με το ΣΥΡΙΖΑ, που είχε στην κυβέρνηση μέλη της ένωσης δικαιωμάτων του ανθρώπου, είδαμε τα χαϊρια μας. Επί πλέον έχει τον μόνο ανοικτά gay υποψήφιο στην Α' Αθηνών, το Νίκο Γιατρομανωλάκη, που και μόνο γι' αυτό θα ήθελα να τον στηρίξω. Ήταν δεύτερος σε σταυρούς στις προηγούμενες εκλογές και ελπίζω να είναι σε εκλόγιμη θέση στη λίστα. Αν ψήφιζα και στην Α Αθηνών, ακόμα καλύτερα, αλλά δεν.
Δράττομαι της ευκαιρίας του εξαιρετικά ενδιαφέροντος σχολίου σας για να σχολιάσω το εξής. Το όλο ζήτημα με την ΛΟΑΤ κοινότητα ήταν η προεκλογική υπόσχεση για τα δικαιώματα. Όμως καθώς λέτε "Ποιός λογικός άνθρωπος θα πίστευε ότι μια δραχμή, με κλειστές τις αγορές λόγω αθέτησης πληρωμών, θα ήταν σαν τη δραχμή του 1990; Λογικός όχι, αλλά παράλογοι υπάρχουν πολλοί." Ο Σύριζα "πούλησε" το αφήγημα της σκληρής αντίστασης στους δανειστές, που διαφαινόταν ότι μόνο με έξοδο από την Ευρωζώνη (και άρα δραχμή) θα είχε κάποιο νόημα (καταστροφικό στην εξέλιξή του μεν, λογικό ως προς την συλλογιστική δε). Επομένως ήταν η ΛΟΑΤ κοινότητα παράλογη που τους ψήφισε και που όπως λέτε "ακτιβιστές ΛΟΑΤ ήταν παθιασμένοι με τον Συριζα"?Σε καμμία περίπτωση! Δεν στέκει ούτε λογικά, ούτε στατιστικά μια τέτοια υπόθεση. Η ΛΟΑΤ κοινότητα ψήφισε ενώ ταυτόχρονα αμφέβαλλε (όπως εσείς ο ίδιος) για την οικονομική πολιτική του Σύριζα και την επιτυχία της, ακριβώς γιατί θεωρούσε ότι τουλάχιστον στην δικαωματική ατζέντα θα έβλεπαν εφαρμοφή και ανακούφιση. Ψήφισαν δηλαδή όπως ψηφίζουν και πολλές άλλες κατηγορίες ψηφοφόρων, όπως πχ. οι συνταξιούχοι, οι δημοσιουπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με βάση τι θεωρούν ότι θα τους "ανακουφίσει". Προς θεού, δεν κατηγορώ την ΛΟΑΤ κοινότητα -με τέτοια αντιμετώπιση που έχει φαντάζομαι η απελπισία για την ανισότητα κυριαρχεί. Παίρνω όμως αυτό το γεγονός για να αναδείξω ακόμα πιο ανάγλυφα μια χαρακτηριστική πολιτική τακτική. Θυμάστε τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου που υποσχόταν ελαφρύνσεις στην αντιμετώπιση των τοξικομανών? Λέτε να τον έπιασε ο πόνος ξαφνικά για τους τοξικομανείς? Κι όμως το είχε κεντρικό σύνθημα. Απλούστατα απέβλεπε στους ψήφους των (αρκετών) οικογενειών που δυστυχέστατα έχουν μέλη που βασανίζονται από τις εξαρτήσεις. Το ίδιο και εδώ, με τους ΛΟΑΤ. Η τεχνική είναι απλούστατη και πολλά και νεοπαγή κόμματα και σχηματισμοί την εφαρμόζουν και θα την εφαρμόσουν στον προεκλογικό πυρετό. Εντοπίζω μια ευαίσθητη, απελπισμένη ομάδα στην οποία δεν έχει δωθεί σημασία από τους προηγούμενους και που είναι ανικανοποίητη, της υπόσχομαι πράγματα που γνωρίζω ότι δεν πρόκειται να γίνουν (για Χ λόγους, που προσωπικά δέχομαι ότι έχετε δίκιο ότι είναι αγκυλώσεις) και όταν πλέον έρθω στην εξουσία κάνω ότι δεν ήξερα, δεν ρώταγα, "συγγνώμη λάθος". Το κόλπο είναι παλιό κι αυτή η ρημάδα η κοινωνία μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά, της μη ανεκτικότητας συμπεριλαμβανομένης. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί πολιτικοί λειτουργούν με την ως άνω τεχνική. Επειδή μαζί με την μη εκπλήρωση των υποχέσεων-"τυράκι" όμως συνηθέστατα συμπαρασύρουν όλο το εκλογικό σώμα στην καταστροφή με τις αποφάσεις τους σε άλλα, γενικότερα ζητήματα, το διακύβευμα για το εκλογικό σώμα (κι αυτό απαιτεί τεράσστια ωριμότητα και ίσως μια κάποια πολυτέλεια) είναι να αντισταθούν στο να ψηφίσουν αυτόν που τους υπόσχεται πράγματα σχετικά με το θέμα που τους "καίει" και τους "τσουρουφλίζει" και αντίθετα να εστιάσουν αλλού. Πού? Οφείλουμε να ψηφίσουμε αυτόν που έχει σαφή, πραγματιστική, ρεαλιστική και -κυρίως- εφαρμόσιμη- λύση για την οικονομία της χώρας και την επανεκκίνηση της πραγματικής αγοράς. Και όλα τα άλλα θα μπορέσουν, ηθικού ύψους των κυβερνόντων επιτρέποντος, να ακολουθήσουν. Αλλιώς σε ανελεύθερα καθεστώτα τύπου Λαϊκής Δημοκρατίας ή Φασισμού και σε εθνικολαϊκιστικά, αποκλείεται να γίνει και τίποτα καλό προς αυτήν την κατεύθυνση, εξυπακούεται.Ναι, κι εγώ ακόμα τον/τους ψάχνω...
Δεκτές οι παρατηρήσεις, με τη διαφορά ότι εμείς δε ζητάμε ούτε επιδοτήσεις, ούτε πρόωρες συντάξεις. Ζητάμε θεσμικές αλλαγές, που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας απείρως καλύτερη, χωρίς κόστος για την κοινωνία. Να μη βάζουμε στο ίδιο καλάθι τα οικονομικά αιτήματα, που κάθε κυβέρνηση από κάπου παίρνει και κάπου αλλού δίνει.
Ναι, σ'αυτό δεν έχετε καθόλου άδικο. Απλά τα φοβερά ψέμματα που ειπώθηκαν αποσυντόνισαν ομάδες που ψήφισαν με ελπίδα κοινωνικής ισότητας και δεν σιγουρεύτηκαν ότι η επιλογή τους δεν θα αποδεικνυόταν καταστροφική.
Κύριε Αντωνόπουλε θα σταθώ μόνο στο σημείο 7. Προσωπικά θεωρώ ότι η στάση της κας Χριστοδουλοπούλου υπήρξε τουλάχιστον αφελής. Προφανώς και όλοι συμμεριζόμαστε το δράμα των προσφύγων. Το να ασκείς όμως "φίλο μεταναστευτική" πολιτική χωρίς να γνωρίζεις αν " σε πέρνει" και χωρίς να έχεις ένα πλάνο, τότε μάλλον είσαι επικίνδυνος. Κατά την άποψή μου οι αγαθές προθέσεις της υφυπουργού έθεσαν σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές, ενώ παράλληλα δημιούργησαν άπειρα διαχειριστικά προβλήματα σε υπηρεσίες, ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές. Τέλος, ανησυχώ για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι τραγικές αυτές παραλήψεις σε επίπεδο πολιτικής έκφρασης, τουλάχιστον στα νησιά.
Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια είναι το μόνο θετικό που αφήνει πίσω της αυτή η κυβέρνηση. Η πολιτική της στο μεταναστευτικό ήταν από ανεκδιήγητη έως ανύπαρκτη, η δε κα Χριστοδουλοπούλου υπήρξε καρικατούρα υπουργού. Το να αφήνεις τους πρόσφυγες να διέρχονται από τη χώρα σου και όσοι δε πνίγονται να στήνουν καταυλισμούς στα πάρκα δεν συνιστά ακριβώς "μεταναστευτική πολιτική" αλλά απλώς αδιαφορία. Η κυβέρνηση Τσίπρα αποδείχτηκε φτιαγμένη απ' το ίδιο αυτό σάπιο κομματικό σύστημα που εκπροσωπούν και οι παλιότεροι, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το μισό ΠΑΣΟΚ βρήκε καταφύγιο στο ΣΥΡΙΖΑ, η δε μισή ΝΔ στους ΑΝΕΛ, προκειμένου να συνεχίσουν να νέμονται την εξουσία.Ο κυνισμός με τον οποίο έκλεισαν τις Σκουριές πετώντας στο δρόμο 2000 εργαζόμενους, μόνο και μόνο για να κερδίσουν κάποιες ψήφους ιδεοληπτικών δείχνει ότι μόνο Αριστερά δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
H αρίστερη παρένθεση θα μπορούσε να νομοθετήσει έστω το σύμφωνο συμβίωσης (αφού ο πολιτικός γάμος της πέφτει ακόμα βαρύς στο στομάχι) γρήγορα και με ελάχιστες αντιδράσεις. Αντί για αυτό επέλεξε να ασχοληθεί με την ιθαγένεια και τους φυλακισμένους κακοποιούς. Γιατί αυτά είναι τα θέματα που την απασχολούν και την καίνε. Νομοταγείς έλληνες πολίτες που ζητάνε τα δικαιώματά τους; Σιγά μην ασχοληθεί η αριστερά με αυτούς.
H αρίστερη παρένθεση θα μπορούσε να νομοθετήσει έστω το σύμφωνο συμβίωσης (αφού ο πολιτικός γάμος της πέφτει ακόμα βαρύς στο στομάχι) γρήγορα και με ελάχιστες αντιδράσεις. Αντί για αυτό επέλεξε να ασχοληθεί με την ιθαγένεια και τους φυλακισμένους κακοποιούς. Γιατί αυτά είναι τα θέματα που την απασχολούν και την καίνε. Νομοταγείς έλληνες πολίτες που ζητάνε τα δικαιώματά τους; Σιγά μην ασχοληθεί η αριστερά με αυτούς.
Οι επιλογές είναι ξεκάθαρες. Μετανάστες, ναι, Έλληνες γκέι όχι. Άστο γι αργότερα ή και καθόλου. Αυτή η αριστερα είναι τριτοκοσμική. Χρειαζόμαστε ευρωπαική. Ας ελπίσουμε ότι θα φθαρεί και θα αποσυντεθεί τάχιστα. Δε λέω ότι θα κάνουν θαύματα, αλλά φιλικό προς τους εκατοντάδες χιλιάδες γκέι ψηφοφόρους είναι ΜΟΝΟ το Ποτάμι πλέον και αυτό μέχρι νεωτέρας....Η αριστερή μπουρδολογία δεν αρκεί. Αποδεδειγμένα πλέον!
♫ Memory, All alone in the moonlightI can smile at the old days ♫♫ I was beautiful thenI remember the time I knew what happiness wasLet the memory live again♫(Κατς)Αχ πόσο συγκινήθηκα, κύριε Αντωνόπουλε, δεν ξέρετε..."Αλησμόνητα" και "αμίμητα" όντως. Τον δε κύριο Βαρουφάκη, "τον διασημότερο ίσως Έλληνα μετά τον Ωνάση" (μήπως και από τον άλλο Αριστοτέλη, τον φιλόσοφο; Για σκεφτείτε το) όπως ακριβώς τα γράφετε, θα τον κρίνει εν τέλει η Ιστορία...Τώρα που πέφτουν οι τίτλοι του τέλους, μην ξεχάσετε και τα χαριτωμένα bloopers (Ooopsies! τι χαριτωμένες γκαφίτσες, άχου τες, άχου τες!) με τους πολυαγαπημένους μας φίλους, τους Συριζανέλους, και το μεγάλο τους τσίρκο.
Σε μια απο τα ιδια ? Μακαρι να ηταν μια απο τα ιδια. Η πρωτη φορα αριστερα καταφερε το ακατορθωτο! Να γινουν ηρωες ο καθε λογης μπουμπουκος και Βοριδηδες και Βουλτεψη με τα χαρτια υγειας! Τους επαληθευσε το μεγιστο! Ας μη μιλησουμε για τους 300 χιλαδες νεους ανεργους για το κοστος των capital control και για το συνολικο κοστος των αλεπαλληλων εκλογων. Δε πειραζει ξαναψηφιστε σανο υπαρχει αφθονο και διανεμεται ταχιστα.
Θα ξαναψηφισθούν φίλτατε, θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Απλά, την 21η Σεπτεμβρίου οι κοψοχέρηδες θα είναι αμέτρητοι, και μέχρι το τέλος του χρόνου η πλειοψηφία. Ιστορικά εάν το δεις, όποιος εκλέγεται δεύτερη φορά πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα από το 1974 και μετά, από την πρώτη ημέρα της επανεκλογής του αρχίζει και φθείρεται με γεωμετρική πρόοδο.
Το σημείο 7 του άρθρου σας τα λέει όλα: ποιοι ''ωφελήθηκαν'' από την Κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς. Επίσης, αδυνατώ να παρακολουθήσω το συλλογισμό σας ότι η κ. Χριστοδουλοπούλου έκανε κάτι καλό και ως απόδειξη θα πρέπει να εκληφθούν οι αντιδράσεις των σκληρών ''κύκλων''. Εάν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις, υπάρχει κάποιος που να μας πει υπεύθυνα και αιτιολογημένα σε τι συνίσταται η επιτυχία της παρούσας Κυβέρνησης στη μεταναστευτική πολιτική;
Δεν μπορώ να τον παρακολουθήσω όταν λέει.....-ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ η Ζωη Κωνσταντοπούλου !!-ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ ο Βαρουφάκης !!!-ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ ο Λαφαζάνης !!!-ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ ο τρόπος διαπραγμάτευσης !!!-ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ που αδίκησα τον Τσακαλώτο !!!!-ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ η εκτίμηση που είχα για τους Δανειστές !!!-ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ η άκρατη υποσχεσιολογία !!!-ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ ο Μητρόπουλος !!!( αυτό δεν το ειπες ...ακόμη )!!!-ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ το Δημοψήφισμα!!( δεν το ειπες, το άφησες να εννοηθεί)!!!-ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ......-ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ..........Σαν πολλά δεν είναι τα ΛΑΘΗ ΣΟΥ για ΜΟΝΟ 7 μήνες θητείας ??Μήπως θα έπρεπε να δεις το ΛΑΘΟΣ σου στον ΚΑΘΡΕΠΤΗ ????
Άσε με να κάνω λάθοςάσε με να κούραστώάσε με να `ρθω μονάχοςΚαι συγγνώμη να σου πωΈχω μπόλικο καιρό να κοροϊδεύωΚάθε λέξη, κάθε έννοια και σκοπόΈχω όρεξη πολύ να αλητεύωΚι ας μη ξέρω για τι ψάχνω ή τι θα βρωΆσε με να κάνω λάθοςΜη παριστάνεις το ΘεόΔε μ’ αρέσουν οι σωτήρεςΔε γουστάρω να σωθώΔεν πειράζει αν μετά θα μετανιώσωΔεν τρέχει τίποτα αν διπλά θα κουραστώΔε με νοιάζει απογοήτευση αν νιώσωΑφού ξέρω πώς έπαιξα και `γω