Στο σημερινό «Α μπα»: πήραμε τη ζωή μας λάθος

Στο σημερινό «Α μπα»: πήραμε τη ζωή μας λάθος Facebook Twitter
38


__________________
1.


Συνεχώς μαθαίνω ιστορίες γνωστών ζευγαριών που κάποιος απ' τους δύο ή και οι δύο κερατώνουν, και μάλιστα με ανθρώπους του στενού κύκλου. Bγαίνουμε έξω και μας την πέφτουν δεσμευμένοι, παντρεμένοι, κλπ. Βλέπω 'ευτυχισμένα' ζευγάρια και οι τρίτοι γνωρίζουν περισσότερα για εκείνους, απ' όσα οι ίδιοι ο ένας για τον άλλο. Γενικώς γίνεται ό,τι να ναι. Και η ερώτηση είναι η εξής: πως δεν καταλήγεις κυνικός; Πώς εμπιστεύεσαι άνθρωπο;- whatever

Αν θέλεις μονογαμική σχέση, θα βρεις κάποιον που θέλει μονογαμική σχέση. Μια, δυο, τρεις, θα τον βρεις. Φτάνει να είναι πραγματικά αυτό που θέλεις.

__________________
2.

Γεια σου, Αγαπητή Α,μπα?
Γνωρίζω από το Λύκειο μια κοπέλα που πλέον σπουδάζει στην Αγγλία(κάπου δηλ που έχει μιλούνια 'Ελληνες) εδώ και 3 χρόνια. Την πέτυχα εδώ, λίγο πριν ξαναφύγει, και μίλαγε σαν ξένη τα ελληνικά! Όχι ακριβώς σπαστά αλλά να, άλλαζε την προφορά κάποιων συμφώνων και τα πρόφερε με περίεργο τρόπο, όπως θα τα πρόφερε πιθανώς κάποιος αλλόγλωσσος (πχ.το «κ» στη λέξη «και» ακουγόταν ξενικό, λίγο), καθώς και ο ρυθμός και η διακύμανση της ομιλίας ήταν περίεργοι. Τι έχει πάθει; Εσύ, όταν γυρνάς Ελλάδα, από το σοκ ξεχνάς τα βασικά;

Βασικά εγώ φοβάμαι ότι μετά από χρόνια δεν θα ξέρω ούτε καλά αγγλικά, ούτε καλά ελληνικά. Πάντως, όπως το front porch και το portico δεν μεταφράζονται καλά στα ελληνικά, δεν θα τολμούσα να βρω αγγλική λέξη για το καρτάλιΕίναι μερικές έννοιες που είναι καλύτερες στη γλώσσα τους.

 

__________________
3.


Αγαπητή Α μπα, είμαι 17 στα 18 και δίνω πανελλήνιες φέτος. Εγώ αν και ξέρω ξένες γλώσσες και διάβαζα πολλά βιβλία δεν είχα τη δύναμη, το κουράγιο, την αποφασιστικότητα να κάτσω να διαβάσω για πανελλαδικές. Το διάβασμα φέτος μου φαίνεται ουτοπία και όποτε και αν το έκανα ένιωθα λες και ανέβαινα το Everest. Λάθος μου το ξερω. τέλος πάντων πέρασε η χρονιά, σε μια εβδομάδα ακριβώς δίνω και το ξέρω ότι δεν έχω καμία απολύτως ελπίδα όχι να περάσω αλλά να γράψω πάνω από 10.! Το έχω αποδεχτεί ότι θα το παω δεύτερη φορά και ολα καλά! Αλλά οι γονείς μου και γενικότερη οικογένεια μου από τότε που το ξεκαθάρισα πως θα ξαναδώσω βράζουν δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να γκρινιάζουν και ταυτόχρονα να με νουθετούν επαναλαμβανοντας τους εαυτούς τους ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι το έκαναν για εμένα για να μην χάσω "ένα χρόνο από τη ζωή μου». Εγω τους εξηγούσα ότι δεν χάνω τίποτα και ότι τον χρόνο αυτό θα τον δω και τον βλέπω ήδη δηλαδή σαν περίοδος προσωπικής εξέλιξης. Θα προσπαθήσω να καλλιεργήσω το μυαλό και το σώμα μου διατηρώντας ένα καλό πρόγραμμα διαβασματος κ.λπ κ.λπ .. Αυτοί δεν καταλάβαιναν τιποτα. ειναι σαν να μην τα έλεγα!! Ο λόγος πιστεύω είναι ότι η γιαγιά μου χθες μου είπε πως μια φίλη της της έλεγε ειρωνικά πως τα πηγαίνω και αν διαβάζω επειδή σταμάτησε λέει να με βλέπει να πηγαίνω φροντιστήριο τον τελευταίο καιρό.! Και το ίδιο γίνεται από πολλά άτομα της παρέας και της γιαγιάς μου και της μαμάς μου και με το συγγενολόϊ αυτο γίνεται! Μόλις μου τα είπε αυτά εγώ πήγα τουαλέτα και άρχισα το κλάμα. Ζω σε επαρχία και ενώ νόμιζα ότι κανείς δε νοιάζεται ξαφνικά έπεσαν όλοι να με φάνε. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα γίνει το καλοκαίρι.! Περυσι το καλοκαίρι δεν βγήκα καθόλου έξω για να μην με ρωτάνε αν διαβάζω για είχα τυψεις που δεν διάβαζα(ότι πιο βλακώδες έχω κανει) αλλά μάλλον το καλοκαίρι που έχω αποφασίσει να βγαίνω θα είναι κόλαση! Λογικά είμαι υπερβολική. Εσύ τι πιστεύεις για όλα αυτά;; θελω πολύ να ακούσω τη γνώμη σου!- Ροδίτισσα

Αγαπητή φίλη


Το πιο σημαντικό είναι να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις, και μετά να προσπαθήσεις να το πραγματοποιήσεις.


Ακούγεται σαν να προσπαθώ να αποφύγω την απάντηση, ή σα να καταφεύγω σε κλισέ, αλλά η πρώτη πρόταση είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στις ζωές όλων μας. Αυτό που ακούγεται εύκολο, είναι από τα πιο δύσκολα.


Γιατί θέλεις να δώσεις πανελλήνιες; Αυτό είναι το πρώτο και το κύριο ερώτημα. Τι θέλεις να πετύχεις μέσα από αυτές τι εξετάσεις; Να σπουδάσεις; Τι; Και γιατί;


Αν δεν έχεις κίνητρο για να περάσεις μέσα από τον ασφυκτικό μύλο αυτών των σχεδόν απάνθρωπων εξετάσεων, δεν πρόκειται να διαβάσεις. Είναι τεράστια θυσία, μεγάλη αυταπάρνηση, αμέτρητη δουλειά οι πανελλήνιες. Πρέπει να θέλεις με όλη σου την ψυχή να πετύχεις κάτι μέσα από τις εξετάσεις, αλλιώς πώς θα αφοσιωθείς σε κάτι τόσο ψυχοφθόρο; Με τη δύναμη της θέλησης μόνο; Όχι ότι δεν γίνεται, αλλά γιατί να το κάνεις αυτό;


Αν αποφασίσεις ότι οι πανελλήνιες είναι αυτό που πρέπει να κάνεις, επειδή οι εξετάσεις θα σε οδηγήσουν στον α, β, γ μονοπάτι, τότε θα πρέπει να σκεφτείς καλά, και πολύ σοβαρά, με ποιο τρόπο θα το καταφέρεις. Χρειάζεται φροντιστήριο, πόσο, πού, με ποιες συνθήκες, με ποιον, πόσες ώρες διάβασμα, πού, πώς. Η προετοιμασία είναι μια επιστήμη από μόνη της. Ο καθένας έχει άλλα ταλέντα. Άλλος θυμάται, άλλος είναι καλός στις ασκήσεις, άλλος θέλει να ξυπνάει χαράματα, άλλος διαβάζει τη νύχτα. Πρέπει να βρεις τι δουλεύει καλύτερα για σένα.


Όταν φτάσεις σε σημείο να τα λύσεις όλα τα παραπάνω, βούτα και κάνε ό,τι προκύπτει από τις αποφάσεις. Δεν θα δώσεις εξετάσεις; Θα δώσεις άλλη χρονιά; Θα κάνεις κάτι άλλο; Θα δώσεις; Θα διαβάσεις για να γίνεις το τάδε μια μέρα; Πράξε ανάλογα, για σένα και μόνο για σένα. Κάνε ό,τι είναι να κάνεις, με σοβαρότητα.


Και μετά από ΟΛΑ ΑΥΤΑ, τότε ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ είναι η ώρα να ασχοληθείς με τις φιλενάδες της γιαγιάς σου.


Εσύ τα προσεγγίζεις με την ανάποδη σειρά.


Ξαναλέω. Αν καταφέρεις να βάλεις σε μια σειρά ΟΛΑ τα παραπάνω. Τότε, ίσως να είναι η ώρα να σκεφτείς όλα τα υπόλοιπα.


Για να σε διευκολύνω λίγο: κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνεις, παρά μόνο αν αυτό που κάνεις αποτελεί καλό κουτσομπολιό. Ενδιαφέρει η επιφανειακή κρίση, και η κριτική. Όχι αυτό που κάνεις, στην ουσία του. Και επειδή ποτέ δεν θα καταφέρεις να τους ευχαριστήσεις όλους, πάντα κάποιος θα σε κουτσομπολεύει. Οι πανελλήνιες είναι πανεύκολη αρένα για κουτσομπολιό γιατί έχει δύο διακόπτες για τους παρατηρητές: 0. Δεν πέρασες και 1. Πέρασες. Είναι μεγάλο το βάρος, αλλά δεν σε αφορά αυτή τη στιγμή. Αυτά θα τα επεξεργαστείς αργότερα, όταν θα υπάρχει χρόνος. Τώρα μιλάμε για τη ζωή σου. Για τη ζωή σου. Μην αφήνεις τις γειτόνισσες να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της ζωής σου.

__________________
4.

Γνώρισα κάποιον που θέλει οικογενεια και παιδια οπως εγω.
Που μας αρεσουν τα ιδια πραγματα, που κανουμε ωραιες συζητησεις, που εχουμε τις ίδιες αποψεις, με χιουμορ και διαθεση για ζωή.
Αλλά δεν είναι εμφανίσιμος... καποιες φορες τον κοιταώ και νιωθω ελξη αλλες φορες όχι. Εχει λιγα παραπάνω κιλα, και δεν ντύνεται ώραια, δεν περιποιείται τον εαυτό του.

Οι πρωην μου ήταν ακριβως το αντιθετο. Ωραιοι εμφανισιακα, αλλα απο μυαλο κουκουτσι. Δεν θελαμε τα ιδια πραγματα.

Πως γινεται να ειμαι ρατσιστρια οσο αφορα την εμφανιση ενος ανθρωπου και το πως ντυνεται, ενω σε ολα τα υπολοιπα με καλύπτει?

Ειναι τοσο δυσκολο να έχεις όλο το πακετο άραγε?

Τον χωρισα και τωρα μου λειπει. Δεν του εδωσα καν χρονο ..... -Α.Χ.Α

Ρατσιστής είναι αυτός που πιστεύει ότι η δική του φυλή είναι ανώτερη από τις άλλες που η φύση τις έχει καταδικάσει σε κληρονομική κατωτερότητα. Η χρήση της λέξης «ρατσίστρια» γι' αυτό που περιγράφεις είναι λάθος.


Τέλος πάντων, δεν ρωτάς πώς γίνεται να είσαι ρατσίστρια (δεν ξέρω αν είσαι ή όχι, πάντως από τα λίγα που γράφεις δεν προκύπτει ούτε ότι είσαι, ούτε ότι δεν είσαι) αλλά πώς γίνεται να μην θέλεις να κάνεις σεξ με κάποιον που θα ήταν πολύ βολικό αν ήθελες.


Η απάντηση είναι ότι είναι πάρα πολύ εύκολο. Είναι το ίδιο εύκολο με το να θες να κάνεις σεξ με κάποιον που ξέρεις ότι δεν ταιριάζεις καθόλου.


Ναι, είναι δύσκολο να έχεις όλο το πακέτο. Μετά από τόσα δισεκατομμύρια λέξεις που έχουν γραφτεί για αυτή τη δυσκολία, δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει σαν να το διαπιστώνουμε για πρώτη φορά, μόνο επειδή συνέβη τώρα σε εμάς. Αυτό δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε άλλο, πιστεύω.


Αν του έδινες άλλη ευκαιρία, μπορεί να άλλαζες γνώμη, γιατί το πόσο ελκυστικός είναι ο άλλος έχει να κάνει περισσότερο με εμάς και το πόσο διαθέσιμος πιστεύουμε ότι είναι. Αλλά αν παρέμεινες να περιμένεις παθητικά να μεταμορφωθεί σε πιο όμορφο, χωρίς να σε συγκινεί πραγματικά ως άνθρωπος, δεν θα άλλαζε τίποτα.

__________________
5.


Πως μπορεί κάποιος να μην τα παίρνει όλα πολύ βαριά και κατάκαρδα? ( για τα ερωτικά μιλάω, απογοητεύσεις, πλήγωμα, γνωριμίες που δεν εξελίχθηκαν καλά).Και πως γίνεται κάποιος πιο ευέλικτος?- 2 σε 1

Αυτό γίνεται τελικά από μόνο του, όταν πια δεν σε ενδιαφέρει αν θα γίνει ή όχι. Γι' αυτό λέμε ότι η νιότη σπαταλιέται στους νέους.

__________________
6.


Αγαπητή Α,μπα ήθελα να σε ρωτήσω μιας και πρόσφατα σε συζητηση μου γεννήθηκε μια απορία: είναι δικαιο να κρίνουμε τους πάντες με τα ίδια μέτρα και σταθμά? Πιο συγκεκριμένα το ολο θέμα προέκυψε από την συνεχόμενες "ατασθαλίες" μιας κοινής γνωστής, δικής μου και μιας φίλης μου, με την τελευται να μου λέει πως κακώς το κάνει και ειναι.... διαφορα κοσμητικά επίθετα. Αλλα βρε Α,μπα μου εγω από την άλλη προσπαθούσα να της πω οτι δεν είναι το ίδιο να είσαι μια κουκλάρα και να δέχεσαι βροχή ερωτικών σινιάλων και από την άλλη να μην είσαι τόσο εμφανίσιμη και να μην έχεις τόσες προτάσεις. Δηλαδή το ίδιο ειναι να χεις τον πειρασμό στη μούρη ? και τελοσπαντων αμα σε μια ομαδα κοριτσιών ή και αγοριων δεν ειναι εκει το θεμα ειχαν όλοι τς ίδιες επιλογές εκεί να πω ότι μπορώ να θέσω σύγκριση. οταν δεν μιλαμε επί ισοις οροις όμως???- αραγε

Αυτό που κάνει η «φίλη»* είναι γνωστή και καταγεγραμμένη δραστηριότητα και λέγεται slut shaming**. Το στενάχωρο είναι ότι, ενώ βλέπεις κάποιο πρόβλημα στο σκεπτικό αυτό, εντοπίζεις μια αδικία μεταξύ ωραίων και λιγότερο ωραίων γυναικών, και προσπαθείς να δικαιολογήσεις κάτι που ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ.


Αυτό που δεν είναι επί ίσοις όροις είναι οι άντρες και οι γυναίκες. Οι άντρες πρέπει να κάνουν σεξ με μιλιούνια γυναίκες για να είναι άντρες, ενώ οι γυναίκες για να είναι άξιες εκπρόσωποι του φύλου τους, δεν πρέπει να κάνουν με κανέναν, εκτός αν παντρευτούν και έρθει η ώρα να γίνουν μάνες. Αυτό είναι που δημιουργεί τα προβλήματα, και όχι το πόσο ελκυστική είναι μια γυναίκα, που λόγω μεγάλης προσφοράς αδυνατεί να αντισταθεί στις πονηρές προτάσεις. Γιατί να αντισταθεί στον πειρασμό; Γιατί να είναι αυτό που περιμένεις από μια όμορφη γυναίκα, αλλά την ίδια στιγμή δεν σου περνάει από το μυαλό να δικαιολογήσεις έναν ωραίο άντρα για τις ερωτικές του εμπειρίες; Αυτή είναι η σύγκριση που πρέπει να κάνεις, και όχι μεταξύ ωραίων και άσχημων γυναικών.

γυναίκες που κάνουν slut shaming: μιλούν με όρους μισογυνισμού προσπαθώντας Α) να κερδίσουν την εύνοια των αντρών ώστε να θεωρούνται κατάλληλες για ρόλο συντρόφου/συζύγου, και Β) επειδή έχουν αποδεχτεί και ενσωματώσει τους κανόνες που λένε ότι η αξία μιας γυναίκας μειώνεται με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων.


**slut shaming: όταν άνθρωποι υποβαθμίζουν ή κοροϊδεύουν μια γυναίκα επειδή απολαμβάνει το σεξ, κάνει πολύ σεξ, ή φημολογείται ότι κάνει πολύ σεξ.

__________________
7.


Ο πατέρας μου μετά τις σπουδές του δούλευε ως υπάλληλος, αλλά το όνειρο του ήταν να ανοίξει τη δική του επιχείρηση, πράγμα το οποίο και θα έκανε όταν θα έβγαινε στη σύνταξη. (τώρα που στο γράφω αυτό συνειδητοποιώ ότι πέρασε όλη του τη ζωή δουλεύοντας μόνο και μονο για να εξασφαλίσει την σταθερότητα της μηνιαίας σύνταξης και μετά να αρχίσει τη ζωή του) Εμένα από μικρή ηλικία, μου τριβέλιζαν τα αυτιά ότι θα ακολουθήσω τις σπουδές του μπαμπά. Το παιδάκι όμως μεγάλωσε και κατάλαβε ότι προτιμάει άλλη σχολη. Άλλωστε στα μαθήματα εκείνα τα πήγαινα καλύτερα(και μην νομίζεις ότι διάλεξα τίποτα περίεργο μποέμ ή εναλλακτικο, μια εξίσου καλή σχολή με ανάλογο κύρος!). Όταν αποφάσισα να το πω έγινε Ο ΧΑΜΌΣ! Το μόνο που θυμάμαι πια είναι ότι είχα σταματήσει να μιλάω, έκλαιγα και άκουγα τους γονείς μου να μου φωνάζουν τους 1000+1 λόγους για τους οποίους άμα ακολουθούσα τις σπουδές που ήθελα καταδικαζόμουν σε αποτυχία, ενώ με την δικιά τους επιλογή η ζωή μου θα ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Το κύριο επιχείρημα ήταν ότι "όταν ο μπαμπάς έβγαινε στη σύνταξη και έκανε την επιχείρηση θα είχα ένα δίχτυ ασφαλείας, ενώ αλλιώς θα με έτρωγε η ανεργία".

Έψαξα για τη σχολή και είδα ότι είχε πολλές και καποιες ενδιαφέρουσες προοπτικές. Και έτσι πέρασα εκεί. Μετά την εγγραφή μου ξεφυλλίζοντας τον οδηγό σπουδών είδα ότι στο τελευταίο έτος θα μπορούσα να πάω σε κάποια εταιρία η ινστιτούτο για ένα μικρό διάστημα και το ανέφερα γιατί μου φάνηκε ενδιαφέρον. Τότε άρχισε η μητέρα μου να φωνάζει ότι "μέχρι τότε θα έχει βγει ο μπαμπάς στη σύνταξη, θα έχουμε ανοίξει την επιχείρηση και θα πρέπει να είμαι εκεί και να βοηθάω και να βγάλω από το μυαλό μου την ντόλτσε βίτα(!) σε άλλες πόλεις". Από αυτό και καναδυό άλλα σκηνικά κατάλαβα πως η επιχείρηση δεν ήταν το δίχτυ ασφαλείας που νόμιζα, αλλά ο υποχρεωτικός μονόδρομος. Κι έτσι ξεκίνησα σε μια σχολή που δεν μου άρεσε και χωρίς κανένα απολύτως κίνητρο να ασχοληθώ μαζί της.

Στα χρόνια που ήρθαν εγώ δεν πέρασα αρκετά μαθήματα και αυτά που είχα περάσει ήταν με 5 ή 6. Ο πατέρας μου βγήκε στην σύνταξη και άνοιξε την πολυπόθητη επιχείρηση, η οποία όμως πήγε κατά διαόλου. Αφού έφυγαν μετρητά και ακίνητα και ενώ ήμουν πια στο 5ο έτος άρχισαν να μου λένε να κοιτάξω κανένα μεταπτυχιακό (όχι για να προσανατολιστώ αλλού, αλλά για να βρω μία καλή δουλειά κάπου ώστε να ενισχύσω οικονομικά την επιχείρηση). Πράγμα πρακτικά αδύνατο αφού ούτε οι βαθμολογίες μου το επέτρεπαν, ούτε και η διάθεσή μου που κάθε μέρα ένιωθα τη σχολή μου να με πνίγει όλο και περισσότερο.

Πέρασαν αλλά 2 χρόνια. Η επιχείρηση επιβιώνει χάρη στη μηνιαία συνεισφορά των συγγενών. Από την άλλη εγώ πέρασα ένα διάστημα Στο οποίο δεν μπορούσα να διαβάσω ούτε γραμμή και πλεον για κάθε μάθημα που περνάω σκίζω το βιβλίο και το πετάω (εγω! Που λυπάμαι να πετάξω ακόμα και το πιο ευτελές άρλεκιν δώρο απο εφημερίδα γιατί θεωρώ κρίμα και αμαρτία να καταστρέφεις βιβλία.) Κάποια στιγμή έπεσε από συγγενή η πρόταση να πάω σε ψυχολόγο για βοήθεια την οποία και δέχτηκα. Μόλις το άκουσαν οι γονείς μου έγινε στο σπίτι Βιετνάμ! Ο πατέρας μου φώναζε ότι οι ψυχολόγοι είναι απατεώνες και εκμεταλλευτές. Η μητέρα μου ότι δεν έχουν να μου πουν κατι που δεν μου έχουν ήδη πει οι ίδιοι και ότι δεν θα μου δώσει κάποια παραπάνω συμβουλή από τις δικές τους!

Πλέον Η ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι τραγική λόγω σύγχυσης, εκνευρισμού και απογοήτευσης με την οικονομική μας κατάσταση. Όταν δυσκολεύομαι με το διάβασμα μου λένε να πάρω το πτυχίο και να ασχοληθώ μετά με οτιδήποτε άσχετο θέλω να κάνω στη ζωή μου, γιατί βλέπουν ότι δε μου αρέσει καθολου... Όμως δεν το πιστεύουν γιατί στις σοβαρές συζητήσεις ειτε είμαι εγώ μαζί τους στην επιχείρηση, όπου με το πτυχίο μου έχουν εξαφανιστεί τα χρέη ως δια μαγείας και η πελατεία συρρέει, είτε δουλεύω κάπου αλλού και συνεισφέρω και οικονομικά και ως φυσική παρουσία τις ώρες που λήγει το ωράριο μου (και δεν θα μπορώ κιόλας να τους πω "όχι δεν σας δινω"... Γονείς μου είναι και έχουν κάνει τόσα για μένα). Τα μόνα μου κίνητρα για να διαβάσω είναι για να μην ξαναδώ ποτέ αυτά τα βιβλία και ότι αμα παρατήσω τη σχολή θα αισθάνομαι ότι σπατάλησα τα 7 πιο ωραία χρόνια της ζωής μου μέσα σε ένα δωμάτιο χωρίς να κερδίσω τίποτα τελικά.

Λένα μου θέλω την γνώμη σου,την οπτική σου, κάτι που βλέπεις μέσα από αυτές τις γραμμές για αυτήν τη κατάσταση και δεν το βλέπω εγώ. – ghost

Παλιότερα ο κόσμος έκανε πολλά παιδιά για να έχει χέρια για τα χωράφια. Η σύγχρονη εκδοχή είναι λίγα παιδιά με σπουδές, για να έχει πτυχιούχα χέρια για το οικογενειακό μαγαζί.


Αυτό είναι που δεν βλέπεις. Ότι έχεις δεχτεί ότι οι γονείς σου έχουν δώσει ζωή, άρα έχεις ισόβια υποχρέωση να τους εξυπηρετείς γι' αυτό το δώρο. «Γονείς μου είναι και έχουν κάνει τόσα για μένα». Γονείς σου είναι, και έχουν κάνει τόσα για σένα, και άλλα τόσα ΣΕ σένα. Από τη μια, προσπαθείς να αντιδράσεις και οι απαγορεύσεις των γονιών σου σε κρατάνε πίσω. Από την άλλη, χρησιμοποιείς τις απαγορεύσεις ως δικαιολογία για να κάνεις πίσω. Αποφάσισες να πας σε ψυχολόγο, και δεν πήγες επειδή η μαμά σου είπε ότι οι ψυχολόγοι είναι απατεώνες. Πόσο πολύ ήθελες να πας; Και πόσο πολύ έχεις την ανάγκη να πάρεις πρώτα την έγκριση των γονιών σου, πριν κάνεις κάτι; Πόσο βαθιά είναι η αλληλεξάρτηση;


Ζεις μια κατάσταση που φαίνεται τρομερά περίπλοκη από μέσα, αλλά είναι αρκετά ξεκάθαρη για κάποιον που τη βλέπει από έξω. Τα συναισθήματα και η σχέση με τους γονείς σου χρειάζονται επεξεργασία, κάτι που δεν έχεις κάνει στα σοβαρά, εν μέρει επειδή δεν σε άφησαν, εν μέρει επειδή δεν το προσπάθησες. Άκουσε τη συμβουλή του συγγενή σου, και πήγαινε σε ψυχολόγο. Τόλμησε να κάνεις κάτι για σένα, μόνο για σένα, χωρίς να μπλέκονται οι γονείς σου, και χωρίς να ζητήσεις την άδεια, τη γνώμη τους, την έγκριση τους, τη σφραγίδα τους – δεν ξέρω τι ακριβώς θέλεις. Βρίσκεσαι σε κίνδυνο, σημαντικό κίνδυνο, να μη ζήσεις ποτέ τη ζωή που θέλεις, και να καταλάβεις τα γιατί και τα πώς όταν θα είναι πολύ αργά για να κατηγορήσεις και για να το αλλάξεις. Τώρα προλαβαίνεις ακόμα να σώσεις τον εαυτό σου. Τους γονείς σου δεν μπορείς να τους σώσεις, και δεν είναι δικιά σου δουλειά να τους σώσεις, και δεν είσαι υποχρεωμένη να τους σώσεις. Κυρίως, δεν είσαι υποχρεωμένη να τους σώσεις από τα δικά τους λάθη. Για να πειστείς, για να ελευθερωθείς, πρέπει να πας σε ψυχολόγο.


Κάτι τελευταίο: ο πατέρας σου έχασε μια ζωή για να πραγματοποιήσει ένα όνειρο μετά τη σύνταξη. Κινδυνεύεις να πάθεις ακριβώς το ίδιο, και να επαναλάβεις τη δική του ζωή. Για την ώρα, βαδίζεις ακριβώς πάνω στα χνάρια του.

38

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#7 Πλεόν έχεις ήδη ενηλικιωθεί και φαντάζομαι από την απόφαση να στείλεις στην στήλη ήδη βλέπεις ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά φοβάσαι να το αντιμετωπίσεις. Φοβάσαι να κατηγορήσεις τους γονείς σου ότι κάνουν λάθη, αλλά δεν είναι κακό να κάνουν. Έφτασες στην φάση της ζωής σου που συνειδητοποιείς πως ο γονιός απομυθοποιείται και ναι μπορεί να κάνει λάθη. Ένα πολύ κοινό λάθος είναι η συνήθεια. Όπως αποφάσιζε τι πρέπει να φορέσεις, σε ποιο νήπιο ή σχολείο να σε στείλει και με ποιο άθλημα να ξεκινήσεις στα αθώα σου παιδικά χρόνια έτσι και τώρα πιστεύει ότι έχει αυτό το δικαίωμα πάνω σου για την σχολή. Το κίνητρό τους είναι να διευκολύνουν την ζωή σου σχεδιάζοντας να σου εξασφαλίσουν ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον. Το κακό είναι ότι δεν κοίταξαν ποτέ τις δυνατότητές σου και τα όνειρά σου για να τα στηρίξουν, γιατί έχουν μάθει να συμβιβάζονται με τα σίγουρα. Η συμβουλή μου είναι πως τίποτα δεν πετυχαίνει κάτι που γίνεται με "μισή καρδιά". Θέλει μεράκι και αγάπη για ό,τι κάνεις. Αν έχεις κίνητρο ακόμα και οι συμβιβασμοί που θα χρειαστείς να κάνεις θα είναι για σένα προσωρινά εμπόδια. Όμως για να φτάσεις να αγαπήσεις κάτι χρειάζεται προσωπική θέληση και επιμονή. Ο πατέρας σου δεν μπορεί να σε αναγκάσει να θελήσεις τα δικά του όνειρα για σένα και αυτή είναι μια ελευθερία που άμα θέλεις εκμεταλλεύεσαι. Χρειάζεται μόνο να γνωρίζεις τι θες και αυτό απαιτεί γνωριμία με τον εαυτό σου που για άτομα σαν εσένα χρειάζονται την βοήθεια ενός ψυχολόγου.Φιλικά όλα αυτά στα λέω. Δεν κατηγορώ καθόλου τους γονείς σου. Εκείνοι κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για σένα με την δική τους λογική που μπορεί να μην συμβαδίζει με την δική σου. :)
ψιλοάσχετη η απάντηση της α- μπα στην ερώτηση 6, ναι ξεκάθα απο εμφανίσεως μιλώντας δεν απλώνονται οι ίδιες ευκαιρίες σε όλους-πόσο αυτονόητο είναι αυτό-και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εκφέρει ο-η δεινα την αποψάρα του περί ηθικής στις σχέσεις αν δεν μπει στα παπούτσια του άλλου, αν κάποια πχ απέρριψε την 1 πρόταση και η άλλη υπέκυψε στην 18η γιατί κάτι την γοήτευσε ιδιαίτερα δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη ουτε η συζήτηση που θα γίνει μεταξύ αυτών των δύο είναι χρήσιμη . σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι είμαστε κάπου στη μέση οπότε και cool
#4 "καποιες φορες τον κοιταώ και νιωθω ελξη αλλες φορες όχι."Bρε, αγαπητή φίλη, μου ακούγεται πολύ - μα πάρα πολύ - περίεργη έκφραση για έναν άντρα για τον οποίον υποτίθεται ενδιαφέρεσαι ερωτικά. Στη ζωή δεν παίζουμε το :"Αν ήταν ο τελευταίος άνδρας του κόσμου και εσύ η τελευταία γυναίκα, θα πήγαινες μαζί του; Και αν πήγαινες μαζί του θα ήταν από καύλα για τον ίδιο ή από χαρμάνιασμα;" ή "Αν ήταν ο τελευταίος άνδρας του κόσμου και εσύ η τελευταία γυναίκα του κόσμου, θα πήγαινες μαζί του για να διαιωνίσετε το ανθρώπινο είδος και να δώσετε ακόμη μια ευκαιρία στην ανθρωπότητα;"ή "Αν είχες ναυαγήσει σε ένα νησί μόνη μαζί του και είχανε περάσει δυο χρόνια απομόνωσης από όλους τους άλλους, αλλά μεταξύ σας συνάφειας, θα πήγαινες μαζί του;". ή "Αν είχες ναυαγήσει σε ένα νησί, ποιόν γκόμενο θα ήθελες να είχες πάρει μαζί σου, με δεδομένο ότι μπορείς να πάρεις μόνο έναν(!);;"ή "Αν είχες ναυαγήσει σε ένα νησί, ποιά είναι τα πέντε πράγματα που θα ήθελες να είχες οπωσδήποτε μαζί σου;" Ωπ, συγγνώμη, παρασύρθηκα, άσχετο το τελευταίο. Οπότε, καταλήγω με συνοπτικές στο συμπέρασμα ότι καλώς τον χώρισες.Όπως σου είπανε και κάποιοι άλλοι σχολιαστές παραπάνω, ή σε ελκύει ερωτικά ο άνθρωπος στο σύνολό του ή όχι! Αποφασίζομεν και πράττομεν. Και γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε; Διότι αν είναι, για να τον ποθήσεις, να τον στείλεις πρώτα στο "Extreme Make Over" (softer or hardcore edition, hardcore aka plastic surgery), κλάφ'τα Χαράλαμπε.Δεν ξέρω, μπορεί να είμαι και κάπως προκατειλημμένη, αλλά αυτή είναι η δική μου οπτική.Επίσης, εγώ είμαι της άποψης ότι όλο το πακέτο που ψάχνεις σε κάποιον, όπως το αναμασούν διάφοροι και αρκετοί, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Τέλειοι άνθρωποι, ιδανικοί για εμάς, όπως τους έχουμε σχηματίσει στο μυαλό μας, δεν υφίστανται. Το περιβόητο και πολυπόθητο "πακέτο" αποτελεί δημιούργημα του marketing - ή καλύτερα φαντασιωσική παρενέργεια του marketing (ναι, αυτό μου φαίνεται πιο σωστό μάλλον). Εκτός κι αν αναφέρεσαι σε τυπικά προσόντα. Ε, ναι, αν περιορίζεσαι εκεί, κάπου θα το βρεις το αγαπημένο πακέτο, δεν μπορεί. Διαφορετικά, έχεις εκ των προτέρων αποδεχθεί το γεγονός ότι ο κάθε ένας θα έχει κάποια ελαττώματα και μειονεκτήματα και αδυναμίες και κουσούρια και κακότροπα χούγια και.. και.. και. Το ζήτημα είναι να ξέρεις ποιά από αυτά δεν μπορείς με τίποτα να αποδεχθείς στο σύνολό του κάθε συγκεκριμένου ανθρώπου ή δεν μπορείς να ανεχθείς γενικά σε κανέναν επικείμενο ερωτικό σου σύντροφο. Αυτά ως προς τη γενική θεώρηση. Προσωπικά πάντως, το πρώτο πακέτο που κοιτάω σε έναν άνδρα είναι... his package, you know. Kαι το αυτό θα πρότεινα σε όλες.
Μα, αστειεύεσαι; Εδώ μιλάμε σχεδόν για τέχνη. Για να καταφέρεις κάτι πρέπει να στρώσεις κώλο. Αλλά μη worry. Όποιος δεν υποπτεύεται πόσο σκληρή είναι η δουλειά, θα το αισθανθεί - στο πετσί του.
Να σου πω κάτι, φίλη στο #4, σε καταλαβαίνω πολύ καλά και νομίζω κι εγώ ότι έκανες μεγάλο λάθος που δεν του έδωσες περισσότερο χρόνο. Όταν γνωρίζουμε καλύτερα κάποιον, τον βάζουμε μέσα στη ζωή μας και μοιραζόμαστε εμπειρίες που μας δένουν μαζί, τότε σιγά σιγά εξοικιωνόμαστε και με την εμφάνισή του, ακόμα και αν αρχικά τον βρίσκαμε άσχημο ή τελοσπάντων όχι τόσο attractive.Επειτα, συμβαίνει συχνά οι γυναικες να ερωτευόμαστε έναν άντρα πιο έντονα αφού πρώτα κάνουμε σεξ μαζί του κάμποσες φορές. Δηλαδή δεν είναι πρωτάκουστο, κάποιος που αρχικά δεν σου αρέσει και τόσο πολύ να καταλήγεις τελικά να τον ερωτεύεσαι σφόδρα εξ'αιτιας άλλων χαρακτηριστικων του (και να σε φτύνει κιόλας πολλές φορές τελικά και να ψάχνεσαι).Τώρα βέβαια εσύ λες ότι όχι μόνο δεν σου αρέσει τόσο, αλλά κατά κάποιο τρόπο σε ντροπιάζει κιόλας να τον κυκλοφορείς. Στη θέση σου θα εξέταζα αν ο άντρας αυτός έχει κάποια άλλα στοιχεία που μπορεί να σε κάνουν ιδιαιτέρως περήφανη, πχ η καλλιέργειά του, οι επιτυχίες του, η καλή φωνή του, κάτι.Και εν τέλει, δε σου λέω πως πρέπει να πιεστείς μόνο και μόνο γιατί νομίζεις ότι με το συγκεκριμένο θα φτάσεις στο γάμο και στην οικογένεια πιο γρήγορα. Άμα δεν αγαπάς τον άντρα σου τι να τον κάνεις το γάμο? Πεταμένα λεφτά είναι. Αστειεύομαι. Χάσιμο χρόνου και στραπατσάρισμα ψυχής είναι σίγουρα.Βρέθηκα στη θέση σου και δεν έφυγα, έμεινα, και σε πληροφορώ ότι στη συνέχεια ερωτεύτηκα και ευτύχησα μαζί του. Επρόκειτο βέβαια για διακεκριμένο επιστήμονα και πολύ επιτυχημένο επαγγελματία που με έκανε πολύ περήφανη κοινωνικα και μου πρόσφερε ζωή χαρισάμενη και πρακτικά. του κατ ε λονγκ στόρι σορτ....το τηλ του το έχεις ακόμα? Άιντε να σε δω. Γκουντ λακ.είναι γνωστό ότι το πως νιώθουμε για κάποιον αλλάζει μέσα στα πρώτα στάδια της σχέσης
Ε αφου βρηκες αντρα διακεκριμενο επιστημονα κ πολυ επιτυχημενο που σε εκανε περηφανη κοινωνικα(ακουσον,ακουσον!!!) κ σου προσφερε ζωη χαρισαμενη και πρακτικα εισαι ρε κοπελια πολυ ΡΗΧΗ σε συναισθηματα, αλλα τα λουσα σου να ειναι καλα."είναι γνωστό ότι το πως νιώθουμε για κάποιον αλλάζει μέσα στα πρώτα στάδια της σχέσης" εμ φυσικα οταν σιγα σιγα αρχιζεις και συνηθιζεις την χλιδη καθεσαι με τον αλλον κι ας μην σ αρεσει!! Ε Λ Ε Ο Σ!!!
#4 Συμφωνώ απολύτως με την απάντηση και θα'θελα να συμπληρώσω τα εξής:Θα μπορούσε ο περί ου ο λόγος να έχει όλο το "πακέτο" και πάλι να μην θέλεις να τον ρίξεις στο κρεβάτι, έχουν έρθει αρκετές τέτοιες ερωτήσεις στο Α μπα. Βασικός λόγος κατ'εμέ είναι ότι η σεξουαλική έλξη δεν έχει να κάνει -κυρίως- με το σώμα αλλά με το μυαλό. Και λέγοντας μυαλό, δεν εννοώ να έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα, να κάνετε ωραίες συζητήσεις και να θέλετε τα ίδια πράγματα. Είναι αυτά, ενδεχομένως, αλλά είναι και άλλα, πιο απροσδιόριστα που δεν μπαίνουν σε κουτάκια και για τα οποία δεν φτανει ο χώρος να γράψουμε.Επομένως αν αυτός ο άνθρωπος ως σύνολο, ως προσωπικότητα δεν σου διεγείρει κάποιες...σεξουαλικές χορδές, τότε δεν νομίζω ότι είναι η εμφάνιση το πρόβλημα.Αλλά και πάλι, μπορεί για σένα, η εικόνα, το όμορφο κορμί να είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, και να σε αποτρέπει από το να αφεθείς και να γνωρίσεις αυτόν τον άνθρωπο καλύτερα ούτως ώστε να μπορέσει να σε γοητεύσει. Δεν είναι κατ'ανάγκην κακό αυτό. Κακό είναι αν απορρίπτεις ανθρώπους που δεν "πληρούν" κάποια εμφανισιακά κριτήρια, γιατί δεν θα είναι πχ. αποδεκτοί από τη μαμά σου, τις φίλες σου, τον κοινωνικό σου κύκλο, παρ'ότι εσένα κατά βάθος δεν σε νοιάζει.Και αντίστροφα, είναι επίσης κακό αν, σε περίπτωση που κάποιος έχει το περίφημο πακέτο ,αλλά δεν νιώθεις κάποια σεξουαλική έλξη, να πείσεις τον εαυτό σου ότι σε συγκινεί , ακριβώς επειδή έχει το πακέτο αυτό (για να εναρμονιστείς ίσως με τις επιθυμίες του κοινωνικού σου κύκλου)
@3Σχετικά με τις γειτόνισσες/φίλες/θείες/συμπεθέρες, που από ενδιαφέρον ρωτάνε (sic), μη χολοσκάς γιατί δε σταματάνε ποτέ (παρά μόνο εάν οι μαμάδες/γιαγιάδες/αδέρφια μας τους αποστομώνουν).Σήμερα ρωτάνε για τις πανελλαδικές, αύριο για τις εξεταστικές, μετά για το πτυχίο, μετά για αρραβωνιάσματα, μετά για το γάμο σου. Είναι αυτές που σου υποδεικνύουν πότε πρέπει να κάνεις το πρώτο σου παιδί, πότε το δεύτερο και αν κάνεις τρίτο σε βρίσκουν λίγο επιπόλαιη.Μην το παίρνεις προσωπικά. Δεν ενδιαφέρονται πραγματικά καθόλου, απλώς περνάνε τον χρόνο τους επειδή είτε δεν έχουν δικά τους προβλήματα είτε δε θέλουν να τα θυμούνται.Για άλλο όμως σε πήρα.Κομματάκι αναβλητική μου φάνηκες. Και το διέκρινα επειδή κι εγώ, ακριβώς στη θέση σου και στη ηλικία σου, τα ίδια συναισθήματα είχα και τα ίδια λόγια έλεγα. Προαποφάσισα ότι θα δώσω του χρόνου, εγκατέλειψα εντελώς το διάβασμα μιας και φέτος αποκλείεται να έβγαζα την ύλη, σταμάτησα τα φροντιστήρια επειδή ήμουν πολύ εντάξει και δεν ήθελα ο μπαμπάς μου να έχει περιττά έξοδα και εν ολίγοις τα είχα όλα σε τάξη. Με νευρίαζαν πολύ όλοι που δεν πίστευαν (χωρίς να το κάνουν και θέμα) ότι θα δώσω του χρόνου, νοικοκυρεμένα. Φυσικά η πλειοψηφία κερδίζει.Σε συμβουλεύω να εκμεταλλευτείς την ελευθερία που σου δίνει η ηλικία σου, για να διαβάσεις. Τώρα που το κεφάλι σου είναι ξεκούραστο, κούρασε το με το διάβασμα. Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου, η ευκαιρία που σου δίνεται.Καλή επιτυχία του χρόνου, σε κάθε περίπτωση!
''..και αν κάνεις τρίτο σε βρίσκουν λίγο επιπόλαιη. ''Εκτός κι αν τυχαίνει να είναι του ίδιου φύλου, τότε με στόμφο σου υποδεικνύουν να κάνεις και τρίτο για να βγει το άλλο φύλο-η καούρα συνήθως για το γιό φυσικά!
No. 2Αν δεν διατηρείται κάποια επαφή με τη μητρική γλώσσα, εκτός από την ομιλία σιγά σιγά ξεχνάς και το λεξιλόγιο και την ορθογραφία. Επιπλεόν, αν δεν κάνεις τα ίδια για την άλλη γλώσσα μένεις σε ένα καθημερινό επίπεδο. Γενικά θέλει ενασχόληση και λογοτεχνία για να μην ξεχνάς λεξιλόγιο και για να δημιουργείς καινούριο.
7Έχω δει τόσα παραδείγματα από παρεμβατικούς γονείς και όλα είχαν ολέθρια αποτελέσματα όταν το παιδί έκανε ό,τι του έλεγαν. Εκεί που διάβασα ότι τελικά ακολούθησες αυτό που σου υπέδειξαν ήταν σα να διαβάζω εφιάλτη. Τόσο κρίμα. Κάνε όσο πιο γρήγορα μπορείς, με ό,τι περίσσεψε τις δικές σου επιλογές και τα δικά σου λάθη. Από κάτι τέτοια ορίζουμε τον αυτοσεβασμό μας.
#4:Δικαιούσαι να μη θέλεις έναν άντρα που δε σε ελκύει, παρ'όλο που δε θέλετε τα ίδια πράγματα όπως δικαιούσαι να μη θέλεις έναν άντρα που σε ελκύει,αλλά δε θέλετε τα ίδια πράγματα. Είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, δεν είναι το ένα θετικό και το άλλο αρνητικό.Η πρόκληση είναι να βρεις έναν που θα τον θέλεις και θα θέλετε τα ίδια πράγματα,αρκεί να είσαι ειλικρινής κι εσύ με αυτά που επιδιώκεις σε μία σχέση. Αν πχ κρίνεις μόνο με την εμφάνιση, ναι,είναι πολύ πιθανό να πέφτεις σε άντρες που δε σου κάνουν. Αντίστοιχα, θα βρίσκεις ακατάλληλους συντρόφους αν κοιτάς μόνο το πόσο είναι έτοιμος ο άλλος να κάνει οικογένεια.Αν εσύ ξέρεις τι θέλεις και είσαι ειλικρινής μ'αυτό, θα βρεθεί και ο κατάλληλος άνθρωπος.
#6Αυτό που λες είναι τόσο προσβλητικό για πολλούς λόγους (που έχουν ειπωθεί ήδη) αλλά και ειδικά για τις λιγότερο εμφανίσιμες κοπέλες. Δηλαδή μας λες ότι οποιαδήποτε λιγότερο ωραία κοπέλα αν ήταν λίγο καλύτερη θα πήγαινε με όλους; Το ενδεχόμενο να έχει προσωπικά όρια και φραγμούς μια ασχημούλα δεν σου περνάει από το μυαλό; Δηλαδή μέσα της θέλει να πηγαίνει αδιακρίτως με όλους, αλλά αφού δεν μπορεί το παίζει παρθενοπιπίτσα; Άρα όλες μα όλες οι γυναίκες είμαστε τσούλες ανάλογα με τη ζήτηση των αντρών (τύπου νυφοπάζαρο περιμένεις να σε διαλέξει ο εκλεκτός για να σου χαρίσει τον ανδρισμό του).
#6:Κατά τη γνώμη μου, το δίκαιο είναι να μην κρίνει κανείς κανέναν για τη σεξουαλική ζωή του άλλου, εκτός κι αν ο ίδιος είναι κατά κάποιο τρόπο άμεσα εμπλεκόμενος (σε μονογαμική σχέση/γάμο) ή αν ο κρινόμενος είναι παιδόφιλος, οπότε το λόγο πλέον έχει η αστυνομία. Επίσης, έχω την εντύπωση πως αυτή η ερώτηση έχει πέσει πολλές φορές στο "Α,μπα" υπό διάφορες μορφές. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ως κοινωνία είμαστε γενικά επιρρεπείς: α) στο να ασχολούμαστε επισταμένως με το τί κάνει ο άλλος και το σεξ προσφέρει εύκολα άπειρο πεδίο μυθολογίας και φιλολογίας, β) έχουμε μια ευκολία στο να εξάγουμε συμπεράσματα για το χαρακτήρα ενός ανθρώπου με βάση τη σεξουαλική του δραστηριότητα ή την έλλειψη αυτής (εξ ου και οι εύκολοι χαρακτηρισμοί "αγάμητη", "κακογαμημένη", "τσούλα", "πουτανιάρης" κ.ο.κ. και τα ηθικά/χαρακτηρολογικά συνεπαγόμενα αυτών), γ) ζηλεύουμε και δ) φοβόμαστε. Πίσω από την ηθική αγανάκτηση που εκφράζεται μέσω του slut shaming, υποκρύπτεται η ζήλια ("με φωτοστέφανο", όπως πολύ εύστοχα σχολίασε κάποτε ο Χ.Τζ. Ουέλς). Ο κρίνων ζηλεύει και φοβάται γιατί ο κρινόμενος, αφ'ενός μεν μπορεί να είναι πιο όμορφος/ελκυστικός/με πιο πολλές προτάσεις κι επομένως περισσότερες πιθανότητες αναπαραγωγής (το παντοδύναμο αταβιστικό ένστικτο της φύσης κουδουνίζει κι εδώ) και αφ'ετέρου, δεν δίνει σημασία στη γνώμη του κόσμου. Και σε μια οργανωμένη κοινωνία που προασπίζεται σθεναρά τα περί αυτής με ηθικούς κανόνες πατριαρχικής δομής, το να μη δίνεις σημασία στο "'τί θα πει ο κόσμος" είναι μεγίστη προσβολή, πρόκληση και βόμβα στα θεμέλια του οικοδομήματος. Γι' αυτό στο slut shaming επιδίδονται τόσο άντρες, όσο και γυναίκες.Τέλος, πάλι καλά που δεν ζούμε στο Μεσαίωνα (πια). Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του κυνηγιού των μαγισσών, μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Ελβετίας, πάνω από μισό εκατομμύριο γυναίκες οδηγήθηκαν στην πυρά ως "μάγισσες" μόνο και μόνο επειδή ήταν όμορφες...
Θα συμφωνήσω σχεδόν απόλυτα και με τα 4 points και με την πολύ ωραία πρότασή σου για το "τι θα πει ο κόσμος". Μπορεί να μη ζούμε στο Μεσαίωνα και να μας καίνε για μάγισσες πλεόν, αλλά οι απόψεις είναι Μεσαιωνικές. Κλασικό παράδειγμα ότι αν ο άντρας έχει πάει με πολλές γυναίκες είναι κουλ γιατί είναι κλειδί πασπαρτού, ενώ αν η γυναίκα έχει πάει με πολλούς είναι "χαλασμένη κλειδαριά". Γιατί είναι απόλυτα λογικό να συγκρίνεις τη σεξουαλική ορμή με ένα σύστημα ασφαλείας πόρτας.Και φυσικά μην ξεχνάμε χώρες που τώρα περνάνε Μεσαίωνα, τύπου Σαουδική Αραβία, όπου η γυναίκα πετροβολείται αν θεωρηθεί τσούλα.
Υπάρχουν αυτοί που ζούν εξω χρόνια και λογικό να ξεχνούν τα ελληνικά υπάρχουν όμως και τα ψώνια που έζησαν εξωτερικό λίγο καιρό και στο μυαλό τους ειναι cool ( να μαι και εγώ) να προσποιείσαι τον Άγγλο ή τον Αμερικάνο. Στην προηγούμενη δουλειά μου το αφεντικό μου είχε σπουδάσει στην Αμερική αλλά ενώ είχε τουλάχιστον μια 5ετία που είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, είχε προφορά, πέταγε συνεχώς μέσα στην συζήτηση λέξεις στα αγγλικά καθώς και τα email που μου έστελνε ήταν στα αγγλικά ή μισα-μισά. Οτι το έπαιζε σκεφτόμουν γιατί δεν είχε ζήσει τόσα χρόνια εξω που να το δικαιολογεί,και είχε τόσα χρόνια που είχε γυρήσει, αλλα επειδή γενικά η συμπεριφορά της ηταν σωστή δεν έδινα ιδαίτερη σημασία σε αυτό το θέμα. Το ίδιο έκανε και μια φίλη της που συνεργαζόμασταν. Για την ακρίβεια η φίλη της δεν μου είχε στείλει ποτέ email στα ελληνικά και πετούσε σκόρπιες αγγλικές λέξεις οταν μιλούσαμε με αποτέλεσμα να νομίζω οτι δεν είναι Ελληνίδα. Όταν πανω σε μια συζήτηση (λόγω των email) την ρώτησα απο που είναι η απάντηση ήταν οτι είναι απο Ελλάδα αλλα κάνει ορθογραφικά λάθη οταν γράφει στα ελληνικά γιατί πήγε ΔΥΟ χρόνια σε ξένο σχολείο (δεν ρωτησα σε ποιο αλλα υποψιάζομαι αμερικάνικο κολέγιο) και για αυτό προτιμάει να τα στέλνει στα αγγλικά!
Μιλούσε τα ελληνικά με αγγλική προφορά αλλά έκανε και μιξη ελληνικών με αγγλικών. Lets see our προγραμμα,κάπως ετσι...Ελληνίδα ηταν και η αφεντικίνα ξέχασα να το γράψω. Οπως και να χει αδυνατώ να πιστεψω οτι άτομο που σπουδαζε στο εξωτερικό κ έχει επιστρέψει στην Ελλαδα πάνω απο 5ετία ή ατομο που απλά πήγε δυο χρόνια στο αμερικάνικο κολέγιο και είναι τωρα 35χρονών και ζεί στην Ελλάδα όλη του τη ζωή δυσκολευεται στα Ελληνικά και μιλάει σαν την Καλομοιρα.
Πέρα από την Καλομοίρα (που ανάθεμα το ανθρώπινο iq της, ούτε αγγλικά δεν ξέρει αυτή καλά καλά, θα μάθει τα ελληνικά που τα γνώρισε στα δεκαοχτώ...), εμένα μου την σπάει πάρα πολύ η Julie Massino που ζει στην Ελλάδα εφτακόσια σαράντα χρόνια και παρόλα αυτά είναι ζήτημα αν μπορεί να αρθρώσει έστω και ΜΙΑ φράση άνω των δέκα λέξεων στα ελληνικά χωρίς να κάνει ούτε ένα λάθος.To "Fame Story" γενικώς από αυτή την άποψη ήταν κάτι σαν αμερικανική παροικία. Όσο για τα ελληνικά, μόνο η Άσπα Τσίνα τα μιλούσα τσίφτικα και ζόρικα.
Το ελληνικό "Fame Story" γενικώς, από αυτήν την άποψη, ήταν κάτι σαν αμερικάνικη (και όχι "αμερικανική") παροικία. Το έκανα κι εγώ το λάθος μου, για να μάθω να γλωσσοτρώω την Julie, την την μαύρη φωνάρα... LMFAO
#4Υπάρχουν πολλά ασαφή στην ερώτησή σου με βασικό το με ποιόν τρόπο σου λείπει. Σου λείπει η ασφάλεια της σχέσης που είχατε, οι συζητήσεις σας, ο χρόνος που σου αφιέρωνε? Ή αυτός ο ίδιος σαν παρουσία, σαν άνθρωπος? Δεν αναφέρεις αν ήσουν ερωτευμένη μαζί του, όμως το να τον βλέπεις "άσχημο" είναι καταλυτικό: ο έρως είναι τυφλός. Υπάρχουν ζευγάρια πολύ καλά μεταξύ τους, που μόνο οι τρίτοι βλέπουν εμφανισιακές διαφορές. Η γιαγιά μου έλεγε: δωσ΄μου τα μάτια σου να δω. Το ενδυματολογικό ζήτημα είναι εύκολο στη λύση του, πηγαίνετε μαζί για ψώνια, του χαρίζεις ρούχα για δώρο, κι όταν βγαίνετε διαλέγεις τι να φορέσει - τρυφερά και ευγενικά, όχι προσβλητικά. Δε χρειάζεται να κρύβουν όλοι μια Κοκό Σανέλ μέσα τους.Έχω απορία για το τι εννοείς δεν του έδωσες χρόνο. Για να αλλάξει εμφάνιση και να σου αρέσει? Για να συνηθίσεις την εμφάνισή του?Είναι μεγάλη και χιλιοειπωμένη κουβέντα, το λέει κι η Α-μπα, αυτό το όλο το πακέτο. Άσε που δεν περιέχει τα ίδια προαπαιτούμενα για όλους, και δεν παραμένουν αυτά τα ίδια για όλη μας τη ζωή. Ούτε εμείς είμαστε "όλο το πακέτο" apriori.
#7 Δεν ξέρω γιατί αλλά είχα φανταστεί πως ο συγγραφέας της 7 είναι άνδρας. Εσύ Αμπά γιατί πιστεύεις ότι είναι γυναίκα; Πόσο μαγικό πως ο κάθε νους αντιλαμβάνεται το ίδιο διαφορετικό. Το ίδιο με τα βιβλία που όλοι φανταζόμαστε τους ήρωες διαφορετικούς
Την ξαναδιάβασα όλη για να βρω έστω μια θηλυκή κατάληξη, αλλά τίποτα. Μου φαίνεται πως έπεσα θύμα στερεοτύπων αφού ο γράφων/γράφουσα κλαίει και λυπάται να πετάξει αναγνώσματα άρλεκιν!Μη σου πω ότι μπορεί να έχεις και δίκιο γιατί δεν αναφέρει να του/της μιλάνε οι γονείς καθόλου για γάμο, πράγμα που θα είχε ήδη αναφερθεί αν ήταν κοπέλα (ουπς, άλλο ένα στερεότυπο).
#7 Δεν μπορώ να ξέρω πόσα και τι έχουν κάνει οι γονείς σου για 'σένα, αλλά από τα γραφόμενά σου δείχνουν να έχουν κάνει αυτό που, για ένα μισθωτό στη σύγχρονη Ελλάδα, θεωρείται μάλλον αυτονόητο: Να σου προσφέρουν στέγη, τροφή και οικογενειακό περιβάλλον όσο σπουδάζεις*. Όσο σπουδάζεις κάτι που ουσιαστικά σου επέβαλαν, για να δουλέψεις εκεί όπου επέλεξαν.Είναι και δική σου ευθύνη που τελικά αποφάσισες να δώσεις εκεί, αλλά είμαι η τελευταία που θα αναζητήσει τις ευθύνες ενός 17χρονου παιδιού, υπό καθεστώς ακραίας ψυχολογικής πίεσης από την στενή του οικογένεια και συγχρόνως το εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα.Μετά μπαίνεις σε μια λούμπα, φαντάζει όλο και πιο δύσκολο να μηδενίσεις και να ξαναρχίσεις, πόσω μάλλον υπό την απειλή "αναθέματος" από την οικογένεια.Αν βρεις όμως το κουράγιο κυνήγησε ό,τι πιστεύεις πως μπορεί να σε βγάλει από αυτό τον κύκλο. Έκανες ήδη πολλά στην προσπάθεια να ικανοποιήσεις τους γονείς σου. Δεν τους χρωστάς.Τους χρωστάς να τους αγαπάς, να τους νοιάζεσαι, δε σου λέω δηλαδή να ρίξεις μαύρη πέτρα. Αλλα δεν τους χρωστάς να εναρμονίσεις ούτε μία τόση δα ακόμη απόφαση στη ζωή σου με τις επιθυμίες τους.Με όλο το σεβασμό, οι γονείς σου σε αγαπούν και ίσως πιστεύουν ότι σε στρέφουν στο σωστό για 'σένα δρόμο αλλά... είναι και εγωιστές. Δεν είναι ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι. Προσάρμοσε την συμπεριφορά σου αναλόγως.*Δε μιλάω καν για πριν τις σπουδές, η εξασφάλιση αυτών των αναγκών σε ανήλικο θα έπρεπε να κρίνεται αυτονόητη σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη, κι ας μην είναι δυστυχώς ακόμη.
#6 Δλδ έλεος. Από τη μια δίνεις την αίσθηση ότι δεν είσαι του ιδίου επιπέδου με τη φίλη σου - μιλάω φυσικά για τη φίλη σου την κουτσομπόλα, αυτή είναι που έχει θέμα με το επίπεδό της.Από την άλλη, κάνεις μια πολύ άκυρη σκέψη:Αντί να συνειδητοποιήσεις αυτό που λέει και η Λένα, ότι ΔΕΝ υπάρχει καμιά ανάγκη να δικαιολογηθούν οι ""ατασθαλίες" (!) της φίλης σου, δίνεις μια άκυρη δικαιολογία, ότι έρχεται συχνότερα αντιμέτωπη με τον πειρασμό.Αν δηλαδή ήταν πολύ αλαφροχέρα, θα ήταν δικαιολογημένη να γίνει πορτοφολού, επειδή έρχεται συχνότερα αντιμέτωπη με τον πειρασμό να τσουρνέψει πορτοφόλια;Αφήνω μια πισινή, η "ατασθαλίες" να είναι όντως τέτοιες, να είναι δηλαδή δεσμευμένη και να μιλάμε για κέρατο. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι όντως άσχημο να κοροϊδεύει τον σύντροφό της και, όπως είπα, η ομορφιά δεν τη δικαιολογεί - όπως δεν θα δικαιολογούσε έναν ωραίο άνδρα.Αλλά και πάλι δεν είναι δουλειά της ως άνω κουτσομπόλας.
#7 Για το καλό σου άκου τη Λένα. Ο απογαλακτισμός είναι δύσκολο πράγμα, ειδικά όταν έχει αργήσει να γίνει, αλλά είναι απαραίτητος.Από τον τρόπο που γράφεις φαίνεται ότι συνηδειτοποιείς το μέγεθος του προβλήματος. Είναι ένα καλό βήμα για να ξεκινήσεις να το λύνεις.Απορρώ με τους γονείς που γίνονται τέτοιος ασφυκτικός κλοιός για τα παιδιά τους. Δίνεις ζωή σε έναν άνθρωπο και μετά τι? Του την καταστρέφεις?!!! Ελπίζω να μην γίνω έτσι.
#2 Το να χάνεις την επαφή με τη ζώσα ελληνική μετά από μακροχρόνια απουσία είναι λογικό. Το να βελτιώνεις την προφορά σου στη γλώσσα του τοπου διαμονής είναι ευκταίο. Το να αποκτάς προφορά στα ελληνικά, λες και ακούμε της Σοφία Λόρεν στο "Τ'είν'αυτό που το λένε αγάπη", αυτό δε μπορώ να το εξηγήσω, ούτε μετά από 30 χρόνια έξω. Εκτός αν έφυγες στα 4, ή αν τα ελληνικά δεν ήταν εξαρχής η μητρική σου.Αυτό που είναι απόλυτα λογικό είναι να σου βγαίνουν αγγλισμοί/γαλλισμοί/-ισμοί της γλώσσας που μιλάς συνήθως. Π.χ. η θεία μου, μετά από σχεδόν 30 χρόνια στη Γαλλία, λέει πράγματα όπως "τον σταμάτησαν" αντί "τον συνέλαβαν" ή "είναι στο κεφάλι του" αντί "είναι στον κόσμο του". Τέτοια, τίποτα ακραίο.Υ.Γ. Το καρτάλι δεν το ήξερα, ευχαριστούμε Λένα!
Συμφωνώ ότι η ελληνική προφορά ενός ατόμου που μεγάλωσε Ελλάδα και τα ελληνικά είναι η μητρική του γλώσσα δεν μπορεί να αλλάξει φυσικά και αυθόρμητα με τί-πο-τα, όσα χρόνια ή αιώνες και αν ζήσει στα ξένα. Να ξεχάσει λέξεις βεβαίως μπορεί. Να μην είναι σε θέση πια να εκφραστεί στα ελληνικά ολοκληρωμένα, σαφέστατα. Να παραλλάζει λέξεις ή φράσεις σύμφωνα με το πρότυπο μιας άλλης γλώσσας, επίσης συμβαίνει. Αλλά προφορά μητρικής όχι. Πρέπει να έχεις προσπαθήσει πολύ επί τούτου για να την αλλάξεις.Το "καρτάλι" ούτε εγώ το ήξερα. Το γκούγκλαρα και ντράπηκα. Επιτρέπεται τόσα χρόνια Ελληνίδες να μην γνωρίζουμε λέξεις όπως το "καρτάλι";; Νομίζω, Iris, πρέπει να ψάξουμε τρύπα να κρυφτούμε. Μεγίστη η άγνοιά μας. Για να μην θυμηθώ τώρα και την "προπέτισσα", και κλάψουνε μανούλες... έτσι;
Σας παραδέχομαι όλους διότι γνωρίζετε τόσα πολλά γύρω από τον θαυμαστό κόσμο των πουλιών και αυτό δεν σας τό 'χα - την αλήθεια μου τη λέω.Τίποτα. Εκείνο που κατάλαβα εντέλει είναι ότι όλοι μας είμαστε γαλιάντρες και καρτάλια. Και αυτό εκ του αποτελέσματος μας καθιστά μεγάλα Σαΐνια. Και έτσι όπως μαζευτήκαμε, ας ακούσουμε όλοι μαζί τον Ύμνο. Την υπέροχη μουσική του Χατζιδάκι για την παράσταση "Όρνιθες" σε σκηνοθεσία Κουν.https://www.youtube.com/watch?v=5dipJMdE3iE
#3,7Νιώθω μεγάλη θλίψη για όλους αυτούς τους γονείς που προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν στα παιδιά τους πώς θα ζήσουν τη ζωή τους. Και μετά λέμε προχώρησε ο κόσμος. Μπα, ιδέα μας είναι. Τουλάχιστον αυτοί που έχουν τώρα μικρά παιδιά ας προσπαθήσουν να σεβαστούν αύριο μεθαύριο τα ενήλικα παιδιά τους και να τα αντιμετωπίσουν ως αυτόνομες προσωπικότητες με δικαίωμα να ζήσουν την ολόδική τους ζωή.Κι εμείς όμως, τα 'παιδιά', ας κάνουμε επιτέλους την επανάσταση μας. Είναι η δική μας ζωή και δεν ξέρουμε καν πόση πίστωση χρόνου μας έχει δοθε για να τη ζήσουμεί. Είναι κρίμα να σπαταλάμε χρόνια ολόκληρα σε σπουδές που δεν θέλουμε για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα κάποιου άλλου, ακόμα κι αν είναι ο γονιός μας.