Τα πιο εμπρηστικά εξώφυλλα της Charlie Hebdo

Τα πιο εμπρηστικά εξώφυλλα της Charlie Hebdo Facebook Twitter
0

Η Charlie Hebdo αποτελούσε στόχο εδώ και πολύ καιρό, χάρη στην μακρά ιστορία σκοπίμως αμφιλεγόμενων και προκλητικών σκίτσων και εξώφυλλων. Πρώτα κατά την ίδρυσή της, το 1970, όταν ο προκάτοχος της εφημερίδας αναγκάστηκε να την κλείσει μετά από πίεση της γαλλικής κυβέρνησης για εμπαιγμό του Charles de Gaulle. Το 1992 έχει να κυκλοφορήσει περισσότερα από δέκα χρόνια, και η Charlie Hebdo εμφανίζεται ως μια γαλλική έκδοση του περιοδικού Mad, με χαρωπή διάθεση και απροκάλυπτα επιθετική πολιτική συνείδηση. Η στάση του Charlie είναι ξεκάθαρα αριστερή, αντιεξουσιαστική, αντι- θρησκευτική και αντι – θεσμική, αλλά τραβάει την περισσότερη προσοχή όταν απεικονίζει τον Μωάμεθ.

Παρακάτω είναι μια γρήγορη - και όχι πλήρης – λίστα με τις πιο εκκωφαντικές περιπτώσεις που προκάλεσαν μεγάλες αντιπαραθέσεις:

2011: ο Μωάμεθ ως 'guest editor' στο εξώφυλλο

Τον Οκτώβριο του 2011 η Charlie Hebdo δημοσίευσε ένα τεύχος στο οποίο «συμμετείχε» ο Μωάμεθ. Στο εξώφυλλο υπήρχε ένα σκίτσο του Luz με τον προφήτη να δηλώνει στους αναγνώστες ότι «θα τιμωρηθούν με εκατό βουρδουλιές αν δεν πεθάνουν από τα γέλια».

Τα πιο εμπρηστικά εξώφυλλα της Charlie Hebdo Facebook Twitter

Μια εβδομάδα μετά τα γραφεία του περιοδικού δέχτηκαν βομβιστική επίθεση και η ιστοσελίδα δέχτηκε επίθεση από χάκερς. Ο διευθυντής της εφημερίδας και ένας από τους πιο διάσημους γελοιογράφους αποκάλεσε τους επιτιθέμενους «ριζοσπαστικά ηλίθιους που δεν ξέρουν τι είναι το Ισλάμ» και «ηλίθιους που προδίδουν την ίδια τους τη θρησκεία». Στο επόμενο εξώφυλλο υπήρχε ένας γελοιογράφος της Charlie να φιλιέται με έναν μουσουλμάνο με τον τίτλο «η αγάπη είναι ισχυρότερη από το μίσος».

Τα πιο εμπρηστικά εξώφυλλα της Charlie Hebdo Facebook Twitter

2012: η αθωότητα των Μουσουλμάνων

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, στον απόηχο της οργής που δημιουργήθηκε στον μουσουλμανικό κόσμο λόγω μιας μικρής ταινίας που κυκλοφόρησε στο YouTube με τίτλο «η αθωότητα των μουσουλμάνων», η Charlie δημοσίευσε μια σειρά σκίτσων με τον προφήτη. Σε μια είναι σκυμμένος, και ένα αστέρι καλύπτει τον πρωκτό του, ο τίτλος είναι «ένα αστέρι γεννιέται». Σε ένα άλλο πάνω από τη φράση «η ταινία που θα βάλει φωτιά στον μουσουλμανικό κόσμο» ο Μωάμεθ βρίσκεται γυμνός σε ένα κρεβάτι ενώ κινηματογραφείται.

Τα πιο εμπρηστικά εξώφυλλα της Charlie Hebdo Facebook Twitter
Τα πιο εμπρηστικά εξώφυλλα της Charlie Hebdo Facebook Twitter

Το εξώφυλλο ήταν παρωδία του γαλλικού φιλμ «οι Άθικτοι» (η ιστορία ενός πλούσιου λευκού άντρα που έμεινε παράλυτος μετά από ένα ατύχημα και προσλαμβάνει έναν μαύρο άντρα για να τον φροντίζει). Ο Μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι λένε «δεν γίνεται να μας κοροϊδέψουν!»

Τα πιο εμπρηστικά εξώφυλλα της Charlie Hebdo Facebook Twitter

Όπως ανέφερε τότε το περιοδικό New Yorker, το μεγαλύτερο τμήμα των διανοούμενων της Γαλλίας κατέκρινε την Charlie Hebdo και η αστυνομία ζήτησε να μην κυκλοφορήσει εκείνο το τεύχος.

2006: το εξώφυλλο του Μωάμεθ της Jyllands-Posten

Το 2006 η Charlie αναδημοσίευσε τις διάσημες γελοιογραφίες της δανέζικης Jyllands-Posten που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ, προσθέτοντας κάποιες επιπλέον και δίνοντας στο εξώφυλλο τον τίτλο «Ο Μωάμεθ είναι συγκλονισμένος από τους φονταμενταλιστές» και ο Μωάμεθ κλαίγοντας, έλεγε «είναι δύσκολο να αγαπιέσαι από μαλάκες».

Τα πιο εμπρηστικά εξώφυλλα της Charlie Hebdo Facebook Twitter

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ καταδίκασε το περιοδικό και μια ομάδα μουσουλμανικών οργανώσεων έκαναν μήνυση, λέγοντας ότι οι γελοιογραφίες ήταν ρατσιστικές. Η αγωγή απορρίφθηκε.

2008: η διαμάχη αντισημητισμού του Sine

Το 2008 ο γελοιογράφος Sine έκανε μήνυση στη Charlie Hebdo για καταχρηστική απόλυση, επειδή απολύθηκε για μια φαινομενικά αντι-σημιτική αιχμή σε μια στήλη για τον γιο του Γάλλου προέδρου Νίκολας Σαρκοζί. Ο Sine δικαιώθηκε και κέρδισε 40.000 ευρώ στο δικαστήριο και ξεκίνησε το δικό του περιοδικό, Sine Hebdo.

Τα καθολικά εξώφυλλα

Οι «ίσες ευκαιρίες» είναι ένα σημαντικό ιδανικό για την Charlie και είναι το επιχείρημα με το οποίο απαντάει πάντα όταν κατηγορείται για ισλαμοφοβία ή ρατσισμό. Τον περασμένο μήνα η εφημερίδα παρουσίασε τη γέννηση του Χριστού:

Τα πιο εμπρηστικά εξώφυλλα της Charlie Hebdo Facebook Twitter
Τα πιο εμπρηστικά εξώφυλλα της Charlie Hebdo Facebook Twitter
Τα πιο εμπρηστικά εξώφυλλα της Charlie Hebdo Facebook Twitter

 

Και αυτή είναι η πιο κυριολεκτική και ακριβής κοσμοθεωρία του Charlie σε ένα σκίτσο: «Λένε ότι η Charlie Hebdo πρέπει να καλυφθεί».

Τα πιο εμπρηστικά εξώφυλλα της Charlie Hebdo Facebook Twitter

 

1970: το εξώφυλλο Ντε Γκωλ

Πριν το περιοδικό αρχίσει να επιτίθεται στον Μωάμεθ, έκανε επιθέσεις κατά του Ντε Γκωλ. Το 1970 η εφημερίδα Hara-Kiri Hebdo έκλεισε από την Γαλλική κυβέρνηση επειδή έκανε ένα αστείο εις βάρος του στρατηγού. To ΒΒC εξηγεί:

«Δύο δραματικά γεγονότα κυριαρχούσαν στις ειδήσεις: μια φοβερή πυρκαγιά σε μια ντισκοτέκ στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από εκατό άνθρωποι και ο θάνατος του Σαρλ Ντε Γκωλ. Η Hara-Kiri έβγαλε μια έκδοση με τίτλο που σχολίαζε τον θάνατο του πρώην προέδρου: «Τραγικός χορός στο Colombey (η γενέτειρα του Ντε Γκωλ) – ένας νεκρός».

Τα πιο εμπρηστικά εξώφυλλα της Charlie Hebdo Facebook Twitter

Το σκάνδαλο που ακολούθησε οδήγησε στην απαγόρευση της Hara-Kiri. Οι δημοσιογράφοι απάντησαν στήνοντας μια νέα εβδομαδιαία εφημερίδα – την Charlie Hebdo.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ