Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εγκρίθηκε, οι διαφωνίες παραμένουν

Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εγκρίθηκε, οι διαφωνίες παραμένουν Facebook Twitter
Το νέο σύμφωνο λίγα πράγματα θα αλλάξει και ακόμα λιγότερα θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
0

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, μετά τη συμφωνία του 2016 με την Τουρκία, η οποία δεν αποδείχθηκε και τόσο αποτελεσματική, όλοι στην ΕΕ έλεγαν πως πρέπει να γίνει κάτι με το μεταναστευτικό, αλλά δεν εννοούσαν όλοι το ίδιο. Και αυτό ήταν και παραμένει το βασικό πρόβλημα.

Για κάποιες πολιτικές ομάδες η προτεραιότητα ήταν η μείωση των αφίξεων και για άλλες ήταν η διευκόλυνση τους. Κάποιες πολιτικές ομάδες θέλουν κλειστά σύνορα και άλλες τα θέλουν ανοιχτά. Οι κεντροευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν σταθερά το βάρος της υποδοχής να το σηκώνουν οι χώρες του νότου και εκείνες να συμβάλλουν εθελοντικά και επικουρικά. Οι χώρες του νότου θέλουν να μοιράζονται το βάρος όλα τα κράτη-μέλη εξίσου. 

Τα θέματα αυτά τα συζητούσαν για περισσότερα από 7 χρόνια και δεν μπορούσαν να βρουν μία καλή ή έστω συμβιβαστική λύση. Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που εγκρίθηκε εχθές έχει ελάχιστες αλλαγές από το σχέδιο του συμφώνου που πριν από δύο-τρία χρόνια όλοι έβρισκαν ότι έχει προβλήματα. Τι άλλαξε τώρα και συναίνεσαν χωρίς να έχουν γίνει ουσιαστικές αλλαγές; Η επιρροή της ακροδεξιάς που αυξήθηκε και καλπάζει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ με βασικό θέμα στην ατζέντα της την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Κεντροδεξιοί, σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι τρόμαξαν με τη δυναμική των ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία τροφοδοτεί και η ρητορική για το μεταναστευτικό. Οπότε θεώρησαν ότι επείγει να το αντιμετωπίσουν επισπεύδοντας το «στοιχειωμένο» σύμφωνο και κλείνοντάς το άρον-άρον, προκειμένου να ψηφιστεί πριν από τις ευρωεκλογές για να έχουν ένα «όπλο».

Κι εκεί υπήρχαν διαφωνίες όμως, όπως σε κάθε φάση του και σε κάθε λεπτομέρεια. Οι κεντροδεξιοί ζητούσαν αυστηροποίηση του συμφώνου για να αφοπλίσουν την ακροδεξιά, οι αριστεροί έλεγαν ότι δεν θα υιοθετήσουν την ατζέντα των συντηρητικών και των ακροδεξιών για να τους αντιμετωπίσουν.

Αυτό που από την αρχή υποτίθεται ότι θα άλλαζε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση ήταν ότι θα έκανε υποχρεωτική την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και το μοίρασμα των βαρών.

Το νέο σύμφωνο λίγα πράγματα θα αλλάξει και ακόμα λιγότερα θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά λόγω προεκλογικής περιόδου οι περισσότεροι θα τις κρύψουν και θα παρουσιάσουν το νέο σύμφωνο ως επιτυχία – κι ας μην το πιστεύει κανείς.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις οποίες προσπάθησε να τους ικανοποιήσεις όλους. «Όχι σε μία Ευρώπη-φρούριο, αλλά σε ένα καλά φυλασσόμενο σπίτι με πιο ασφαλή εξωτερικά σύνορα και πιο σαφείς κανόνες για το ποιος δικαιούται να εισέλθει. Ένα σπίτι που θα παρέχει καταφύγιο σε όσους διαφεύγουν από τη δίωξη, τον πόλεμο και τη βία, όπου οι αιτήσεις ασύλου θα διεκπεραιώνονται με τον δέοντα τρόπο και δίκαια». Τα περισσότερα από όσα ακούστηκαν εχθές έχουν ειπωθεί ξανά αμέτρητες φορές και θα ακουστούν πάλι. 

Εκείνοι που επιμένουν στις διαφωνίες τους είναι οι ακροδεξιοί, που δεν βρίσκουν καθόλου αυστηρό το νέο σύμφωνο και οι αριστεροί που το βρίσκουν πολύ αυστηρό. 

Αυτό που από την αρχή υποτίθεται ότι θα άλλαζε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση ήταν ότι θα έκανε υποχρεωτική την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και το μοίρασμα των βαρών. Η «υποχρεωτικότητα» όμως αφήνει περιθώρια επιλογής στα κράτη-μέλη, αν δεν θέλουν να δεχθούν μετανάστες και πρόσφυγες από τις χώρες πρώτης υποδοχής, να συνεισφέρουν απλώς οικονομικά. Το πρόβλημα δηλαδή χωρών όπως η Ελλάδα δεν θα λυθεί, διότι όλες οι άλλες χώρες θα παίρνουν όσους θέλουν και όποιους θέλουν από τους αιτούντες άσυλο. 

Οι Γερμανοί πριν από μερικά χρόνια ήθελαν να πάρουν μόνο κορίτσια κάτω από 14 ετών. Επίσης ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει γενναία τα επιδόματα σε όσους δίνει άσυλο για να μη φεύγουν από την Ελλάδα για να πάνε στη Γερμανία επειδή έχει καλύτερα επιδόματα. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε δεκτό. Το πρώτο δεν μπορούσε να γίνει δεκτό εκ των πραγμάτων γιατί ασυνόδευτα κορίτσια κάτω των 14 ετών μεταξύ των αιτούντων άσυλο σχεδόν δεν υπάρχουν, αλλά έτσι κι αλλιώς ήταν ένα απαράδεκτο αίτημα. 

Πρωτεργάτες του νέου συμφώνου θεωρούνται ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που χαρακτήρισε «ιστορική» τη διαδικασία, και η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, που παρομοίασε την ψηφοφορία με αγώνα ποδοσφαίρου, ζητώντας από τους ευρωβουλευτές «να σκοράρουν υπέρ της Ευρώπης». Και οι δύο παρουσίασαν το σύμφωνο ως κρίσιμο για τις ευρωεκλογές. Αυτό που δεν είπαν καθαρά είναι πως δεν ήθελαν να φανεί ότι έμειναν άπραγοι πέντε χρόνια, οπότε την τελευταία στιγμή «πακετάρανε» ό,τι είχαν για να δείξουν ότι αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό ζήτημα και να μην ενισχυθούν οι ευρωσκεπτικιστές και οι ακροδεξιοί που είναι κατά της ΕΕ.  

Όλοι γνωρίζουν, κι αυτοί που δεν το λένε, ότι το νέο σύμφωνο δεν είναι επαρκές, αλλά έπρεπε να ψηφιστεί για πολιτικούς λόγους. Τα κράτη-μέλη της κεντρικής Ευρώπης είναι περισσότερο ικανοποιημένα, καθώς το βάρος παραμένει στις χώρες του νότου. Η Ουγγαρία μπορεί να γκρινιάζει για λόγους τακτικής, αλλά κανένας δεν την αναγκάζει να πάρει πρόσφυγες και μετανάστες από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως την απειλούσαν ότι θα την υποχρέωναν.

Η κ. Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ, παρουσίασε το νέο σύμφωνο σαν νίκη όσων θέλουν κλειστά σύνορα έναντι όσων τα θέλουν ανοιχτά, αλλά δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Ευρωβουλευτές της Αριστεράς και Πράσινοι επισήμαναν ότι το νέο σύμφωνο δεν αντιμετωπίζει τους κινδύνους που υπάρχουν στη μεταφορά των μεταναστών και τους πνιγμούς στη Μεσόγειο (οι οποίοι ξεπέρασαν τους 2.500 το 2023, σύμφωνα με κάποια στοιχεία), ενώ οι ακροδεξιοί διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν θέτει ως κεντρικό το θέμα των επιστροφών.  

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, δεν διεξάγεται πολιτικός διάλογος για το ζήτημα αυτό και οι πολίτες σχεδόν δεν γνωρίζουν τις θέσεις πολλών κομμάτων για το μεταναστευτικό, όπως και των υποψήφιων ευρωβουλευτών τους. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει η στροφή της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό

Βασιλική Σιούτη / Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει η στροφή της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό

Η Γερμανία πιέζει εδώ και καιρό την Ελλάδα να αυξήσει τα επιδόματα προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για να μην αποτελούν παράγοντα έλξης τα δικά της υψηλότερα επιδόματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Μην εγκλωβιζόμαστε σε τοτέμ, σύμβολα και ταμπού άλλων δεκαετιών»

Συνέντευξη / «Θέλουμε ένα δημόσιο σχολείο ανοιχτό, ελεύθερο, ψηφιακό, που θα λειτουργεί με ασφάλεια και κανόνες»

Λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης απαντά σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για τα πολυετή εκπαιδευτικά προβλήματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Βασιλική Σιούτη / Η αντεπίθεση της «λαϊκής δεξιάς» της ΝΔ

Οι μέρες της απόλυτης ησυχίας τελειώνουν και για τη Νέα Δημοκρατία, όπως φαίνεται από την οργανωμένη παρέμβαση των έντεκα βουλευτών της, με την οποία αμφισβητούν την προστασία των ευάλωτων οφειλετών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τζον Τασιούλας: «Με ανησυχεί που οι νέοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία»

Οπτική Γωνία / Τζον Τασιούλας: «Με ανησυχεί που οι νέοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία»

Ο Ελληνοαυστραλός καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μιλά στη LiFO για τις συνέπειες της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη δημοκρατία αλλά και για το τι μας διδάσκει ο Αριστοτέλης για την ΑΙ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ ή μια Φουκουσίμα;

Οπτική Γωνία / Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ ή μια Φουκουσίμα;

Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να είναι η απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα και να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης; Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Θανάσης Γεράνιος εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους *

Οπτική Γωνία / Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους *

Όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος και αν εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξει σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό και μια ενδεχόμενη αναδιάταξή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Το κινητό στην τσάντα ή για τον θρίαμβο μιας ιδεολογίας

Λοξή Ματιά / Το κινητό στην τσάντα ή για τον θρίαμβο μιας ιδεολογίας

«Δεν υπάρχει κανένας επαρκής κοινωνικός λόγος να υπάρξει ένα iPhone 16 στη θέση του προηγούμενου μοντέλου. Ωστόσο, όπως βλέπουμε, όλα πρέπει να δείχνουν πως η απόλαυση του χρήστη θα ενταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτό για το οποίο δεν υπήρχε καμιά ανάγκη να υπάρξει να πρέπει υποχρεωτικά να συμβεί και να γιορταστεί»
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κώστας Μπακογιάννης: «Ο δήμαρχoς είναι αδιάφορος, ο δήμος είναι ακέφαλος και η πόλη ακυβέρνητη»

Οπτική Γωνία / Κώστας Μπακογιάννης: «Ο δήμαρχoς είναι αδιάφορος, ο δήμος είναι ακέφαλος και η πόλη ακυβέρνητη»

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, έναν χρόνο μετά την ήττα του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του και μιλά για τα λάθη και τις αστοχίες που του κόστισαν μια δεύτερη θητεία, για το έργο του δημάρχου Χάρη Δούκα αλλά και τι σκέφτεται για το πολιτικό του μέλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Η υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζαν με θέρμη τον Κασσελάκη ανακάλυψαν ξαφνικά ότι είναι ανεπαρκής και πολύ lifestyle, ενώ συμπεριφέρονται σαν να ήταν κάποια φυσική καταστροφή που έπληξε το κόμμα τους, παραβλέποντας ότι τους τον έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και ήταν επιλογή τους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ