Στη χώρα του υπαρκτού μιθριδατισμού

Στη χώρα του υπαρκτού μιθριδατισμού Facebook Twitter
Ράπερ (πρώην έστω) στη Βουλή; Οξύμωρο βέβαια, από την άλλη όμως έχουμε δει ήδη τόσες και τόσες εξωτικές περιπτώσεις επωνύμων που βρήκαν καταφύγιο και μισθό στο ελληνικό κοινοβούλιο, που δεν μας εκπλήσσει τίποτα πλέον. Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi
0

«"ΟΛΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ και μες στην κάμφορα / δεν κάνει διαφορά η συμφορά και σφύρα αδιάφορα". Τα έχει πει ο Μιθριδάτης. Γι’ αυτό και συστρατεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Τον καλωσορίζουμε».

Μ’ αυτόν τον τρόπο –σα να είχε αναγνωρίσει από μόνος του, μέσα σε μια έκλαμψη, κάτι βαθύ και αιώνιο στο νόημα αυτών των στίχων– ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από μερικές μέρες την υποψηφιότητα του ράπερ Μιθριδάτη Χατζηχατζόγλου. Ποιος ξέρει, μπορεί να θυμήθηκε τα νιάτα του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή τα πρώτα του βήματα ως νέος και φέρελπις πολιτικός, όταν τον είχαν δέσει οι Schooligans σε μια καρέκλα, στο πλαίσιο μιας φωτογράφισης. 

Ράπερ (πρώην έστω) στη Βουλή; Οξύμωρο βέβαια, από την άλλη όμως έχουμε δει ήδη τόσες και τόσες εξωτικές περιπτώσεις επωνύμων που βρήκαν καταφύγιο και μισθό στο ελληνικό κοινοβούλιο, που δεν μας εκπλήσσει τίποτα πλέον.

«Ναι, είδαμε και τους επαγγελματίες πολιτικούς», θα αντιτείνει κάποιος ίσως, και δεν θα μπορείς να του πεις και τίποτα. Όπως και να το εξετάσει κανείς όμως, θα είναι κάτι πρωτοφανές, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. 

Μιθριδατισμός αποκαλείται η πρακτική της αυτοπροστασίας από τη δράση ενός δηλητηρίου μέσω της σταδιακής αυτοχορήγησης σε μη θανατηφόρες δόσεις.

Με εξαίρεση φυσικά την πολύπλοκη (πολιτικά και, κυρίως, ψυχαναλυτικά) περίπτωση του Kanye West, απειροελάχιστες είναι οι περιπτώσεις επιφανών ράπερ που επιχείρησαν την μετάβαση στην ενεργό πολιτική. Μια πρόσφατη περίπτωση στην Αμερική ήταν εκείνη του Scarface (Μπραντ Τέρενς Τζόρνταν) των Geto Boys που είχε θέσει ανεξάρτητη υποψηφιότητα για το Δημοτικό Συμβούλιο (θεσμός πολύ πιο ισχυρός απ’ ό,τι εδώ) της πόλης του Χιούστον, ηττήθηκε όμως στην κάλπη τον Δεκέμβριο του 2019.

Πολύ πιο εντυπωσιακή έχει υπάρξει η απροσδόκητη πολιτική καριέρα του Shyne, κατά κόσμον Μόουζες (πρώην Τζαμάλ) Μάικλ Μπάροου, Νεοϋορκέζου ράπερ και παραγωγού, που εκτός από τις προσωπικές του δουλειές συμμετείχε ως συν-δημιουργός και ερμηνευτής σε μια σειρά από πολυ-πλατινένια άλμπουμ της δεκαετίας του ’90 από τιτάνες του είδους όπως ο Notorious B.I.G., ο Usher και ο Lil Wayne. Πάνω που ήταν όμως έτοιμος για τον προσωπικό του θρίαμβο, όλα πήγαν δραματικά στραβά. Στις 27 Δεκεμβρίου του 1999, παραμονές της νέας χιλιετίας αλλά και της επίσημης κυκλοφορίας του ντεμπούτου άλμπουμ του, συνόδεψε τον φίλο και μέντορά του Σον Κομπς (γνωστότερο τότε ως Puff Daddy) και την τότε σύντροφό του Τζένιφερ Λόπεζ σ' ένα κλαμπ στο Μανχάταν. Καλύτερα να είχε μείνει σπίτι. 

Κάποια στιγμή ξέσπασε στο μαγαζί ένας καυγάς ανάμεσά στον Κομπς και έναν άλλον θαμώνα, βγήκαν τα κουμπούρια, έπεσαν πυροβολισμοί και όταν κατακάθισε ο καπνός, τρεις παρευρισκόμενοι κείτονταν τραυματίες (όχι βαριά). Στη δίκη που έγινε ενάμιση χρόνο μετά, ο Shyne δέχτηκε τις πιο βαριές κατηγορίες απ’ όλους και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών, ποινή που εξέτισε ολόκληρη.

Στη φυλακή εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για τον Ιουδαϊσμό, άλλαξε εν μέρει το όνομά του και μετά την αποφυλάκισή του μετακόμισε στην Ιερουσαλήμ. Το 2013 επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Μπελίζ, και εδώ και δύο χρόνια ο συνομήλικος σχεδόν του Μιθριδάτη είναι βουλευτής, αρχηγός του (κεντροδεξιού) Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας και ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Στο μεταξύ, πίσω στα δικά μας, πολύ μικρότερη σημασία έχει ο Μιθριδάτης από τον μιθριδατισμό που φαίνεται να εξασκούμε όλοι, σαν πολιτικό microdosing, ενόψει των εκλογών, τουλάχιστον όπως ερμηνεύει τον όρο η Βικιπαίδεια: Μιθριδατισμός αποκαλείται η πρακτική της αυτοπροστασίας από τη δράση ενός δηλητηρίου μέσω της σταδιακής αυτοχορήγησης σε μη θανατηφόρες δόσεις. Ο όρος χρησιμοποιείται και μεταφορικά για να περιγράψει τη σταδιακή εξοικείωση και αποδοχή πραγμάτων που προηγουμένως θεωρούνταν ιδιαίτερα επικίνδυνα.  


 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φρανσουάζ Αρντί από εδώ στην αιωνιότητα 

Απώλειες / Η Φρανσουάζ Αρντί από εδώ στην αιωνιότητα 

«Θέλω να πιστεύω ότι οι ισχυρότεροι δεσμοί διατηρούνται για πάντα, ό,τι κι αν συμβεί και όπου κι αν βρισκόμαστε», είχε πει μερικούς μήνες πριν από τον θάνατό της η γυναίκα που υπήρξε αιώνιο κι απαράμιλλο σύμβολο ομορφιάς, έκφρασης, ερμηνείας, ελευθερίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στη μνήμη της αγαπημένης μου καθηγήτριας στο Γυμνάσιο 

Daily / Στη μνήμη της αγαπημένης μου καθηγήτριας στο Γυμνάσιο

Ένας καλός δάσκαλος –ειδικά στο εφηβικό ναρκοπέδιο της μέσης εκπαίδευσης– μεταδίδει γνώση, αλλά κυρίως μεταδίδει αντίληψη, ακόμα και στάση ζωής. Οι καλύτεροι όμως έχουν το σπάνιο και ανεξιχνίαστο χάρισμα να μεταδίδουν τον ίδιο τους τον εαυτό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Eric» στο Netflix: Τα παιδιά που χάθηκαν στα παραμύθια

Daily / «Eric» στο Netflix: Τα παιδιά που χάθηκαν στα παραμύθια

Ακροβατώντας ανάμεσα στο αστυνομικό θρίλερ και στο κοινωνικό / οικογενειακό δράμα, η μίνι σειρά εκμεταλλεύεται ιδανικά το ιστορικό της πλαίσιο: τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’80, την πόλη των χαμένων παιδιών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο επαναστάτης του ΝΒΑ που καλούσε τον κόσμο να εναντιωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση 

Daily / Ο επαναστάτης του ΝΒΑ που καλούσε τον κόσμο να εναντιωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση

Ο Μπιλ Γουόλτον που πέθανε χθες στα 71 του και χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του ως τον «πιο τυχερό τύπο στον κόσμο» ενσάρκωσε στα ‘70s τον χίπικο αλλά και τον μαρξιστικό ιδεαλισμό όσο ελάχιστες διασημότητες, όχι μόνο στον χώρο του επαγγελματικού πρωταθλητισμού αλλά οπουδήποτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Daily / Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Μια ματιά στην διαρκώς εύφλεκτη διεθνή επικαιρότητα είναι αρκετή για να πείσει οποιονδήποτε ότι η θρησκευτική αντιπαράθεση, είτε ως αιτία είτε ως πρόσχημα κλιμάκωσης συγκρούσεων, μοιάζει πιο ισχυρή από ποτέ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Daily / Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Στις 3 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και μια νέα γερμανική σειρά μυθοπλασίας με θέμα το πέρασμά του από τον μάταιο και παράξενο τούτο κόσμο λειτουργεί ως «επετειακή» προβολή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ