Στα ενδότερα του «νομαδικού» Μουσείου Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων

Στα ενδότερα του «νομαδικού» Μουσείου Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων Facebook Twitter
0
Στα ενδότερα του «νομαδικού» Μουσείου Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων Facebook Twitter
Η βασική ιδέα ήταν ότι από τη στιγμή που οι έγκλειστοι μαθητές δεν μπορούν να επισκεφτούν ένα μουσείο, θα έπρεπε να αποκτήσουν το δικό τους. Έτσι γεννήθηκε το ΜΕΣΑ.

— Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Τι είναι το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (ΜΕΣΑ);

Ένα μουσείο, ίσως διαφορετικό και αρκετά εναλλακτικό, το οποίο σχεδιάζεται από τους ίδιους τους μαθητές του και διαμορφώνεται με τα δικά τους έργα. Στόχος του είναι η επικοινωνία των «μέσα» με τους «έξω» και η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της τέχνης και των θεσμών, όπως είναι τα μουσεία.

— Πώς ξεκίνησε αρχικά και ποια είναι η φιλοσοφία στην οποία βασίζεται;

Ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μου που αφορούσε τα μουσειακά προγράμματα προσέγγισης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Δηλαδή, πώς το μουσείο θα πάει σε αυτούς οι οποίοι δεν πάνε σ' εκείνο. Η βασική ιδέα ήταν ότι από τη στιγμή που οι έγκλειστοι μαθητές δεν μπορούν να επισκεφτούν ένα μουσείο, θα έπρεπε να αποκτήσουν το δικό τους. Έτσι γεννήθηκε το ΜΕΣΑ.

Το αίσθημα ελευθερίας και κανονικότητας το οποίο μου περιγράφουν οι περισσότεροι μαθητές είναι, πιθανόν, από τα πιο σημαντικά στοιχεία.

— Το μουσείο σχεδιάζεται ουσιαστικά από τους μαθητές του. Θες να μας πεις δυο λόγια γι' αυτούς;

Οι περισσότεροι μαθητές μας φοιτούν σε σχολεία που λειτουργούν μέσα σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Οι υπόλοιποι φοιτούν στο Εναλλακτικό Σχολείο Ενηλίκων του ΚΕΘΕΑ Έξοδος στη Λάρισα. Είναι διαφόρων ηλικιών (ο μικρότερος μαθητής μας είναι 18 χρονών και ο μεγαλύτερος 70) και από πολλές και διαφορετικές εθνικότητες, γεγονός που μπορεί να είναι προβληματικό κάποιες φορές, αλλά, εν τέλει, είναι αυτό που το κάνει μια τόσο ενδιαφέρουσα διαδικασία. Είμαστε συνεργάτες με όλη την έννοια του όρου – ίσως από τις καλύτερες συνεργασίες που έχω κάνει. Δεν σταματάνε στα ερωτήματα αλλά ψάχνουν τις λύσεις και τις απαντήσεις. Η φαντασία τους τρυπάει τους τοίχους και η προθυμία και ο ενθουσιασμός τους δίνουν ζωντάνια στα εργαστήρια. Είναι πολύ σημαντικές εκείνες οι στιγμές που καταλαβαίνεις ότι ένα σύνολο ανθρώπων έχει γίνει πλέον ομάδα και λειτουργεί για το κοινό αποτέλεσμα με αφοσίωση.

— Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισες δουλεύοντας μαζί τους;

Το να κερδίσω την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό τους. Στην αρχή, όταν τους παρουσιάζομαι, με κοιτάνε διστακτικά, καθότι είμαι γυναίκα, νέα και αρκετά μικροσκοπική. Ξέρω ότι έχω κερδίσει τη μάχη όταν αυτοί ξεχνούν την παραπάνω πρώτη εντύπωση και αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλο ισότιμα. Αντίστοιχα μεγάλη πρόκληση ήταν να αποδεχτούν τους καλλιτέχνες του ΜΕΣΑ που υλοποίησαν τα εργαστήρια, να τους ακούσουν και να μη νιώσουν άβολα «επειδή εγώ αυτά δεν τα καταλαβαίνω», όπως ακούγαμε πολύ συχνά.

Στα ενδότερα του «νομαδικού» Μουσείου Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων Facebook Twitter
Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου

— Τι πιστεύεις ότι κερδίζουν οι ίδιοι μέσω της συμμετοχής του στο ΜΕΣΑ;

Το αίσθημα ελευθερίας και κανονικότητας το οποίο μου περιγράφουν οι περισσότεροι μαθητές είναι, πιθανόν, από τα πιο σημαντικά στοιχεία. Η δυνατότητα, δηλαδή, να περνάει κανείς δημιουργικά τον νεκρό χρόνο της φυλακής, σε ένα διαφορετικό, σχεδόν ετεροτοπικό περιβάλλον, όπου οι ίδιοι μπορούν να θέτουν τους κανόνες τους κι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις επιλογές τους.

— Τι είδους έργα θα δούμε; Υπάρχει κάποια κοινή θεματική;

Και τα επτά έργα που παρουσιάζονται είναι συλλογικά, αποτέλεσμα των εικαστικών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά μέσα σε αυτές τις δομές, σε συνεργασία με καλλιτέχνες με τους οποίους συνδιαμορφώσαμε το θέμα του κάθε έργου. Έχουν κοινές αναφορές και ερωτήματα, πάντοτε με κυρίαρχο άξονα την ελευθερία, χρησιμοποιώντας ποικίλα εικαστικά μέσα, όπως η περφόρμανς, η ηχητική σύνθεση και εγκατάσταση, η φωτογραφία, η ζωγραφική και η γλυπτική.

— Κλείνοντας, θες να μας πεις δύο λόγια για το σπίτι του ΜΕΣΑ; Είναι η πρώτη δράση που φιλοξενείται στον νέο χώρο;

Το ΕΜΣΤ είναι πράγματι το σπίτι του ΜΕΣΑ. Ήταν από την αρχή συνοδοιπόρος, υποστηρικτής, συνεργάτης και πλέον στέγη του. Η παρουσία του εντάχθηκε στη σειρά εκδηλώσεων «Προλεγόμενα» που πραγματοποιούνται μέχρι τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου. Έχουν γίνει ήδη δύο ακόμη δράσεις, αλλά είναι η πρώτη δράση που φιλοξενείται σε εκθεσιακό χώρο του. Η σχέση με το ΕΜΣΤ ξεκίνησε από τις αρχές του με την πολύτιμη βοήθεια της κ. Μαρίνας Τσέκου, επιμελήτριας Εκπαίδευσης του μουσείου, και πλέον αποκρυσταλλώνεται σε αυτήν τη μεγάλη δράση, την οποία η κ. Κοσκινά, διευθύντρια του Μουσείου, αλλά και όλο το προσωπικό του μουσείου αγκάλιασαν και στήριξαν όλο αυτό το διάστημα.

Στα ενδότερα του «νομαδικού» Μουσείου Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων Facebook Twitter
Οι περισσότεροι μαθητές μας φοιτούν σε σχολεία που λειτουργούν μέσα σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Οι υπόλοιποι φοιτούν στο Εναλλακτικό Σχολείο Ενηλίκων του ΚΕΘΕΑ Έξοδος στη Λάρισα.
Στα ενδότερα του «νομαδικού» Μουσείου Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων Facebook Twitter
Στα ενδότερα του «νομαδικού» Μουσείου Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων Facebook Twitter

https://mesa-freethinking.org

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ