Το πρώτο κοινωνικό δίκτυο της Ελλάδας που ασχολείται μόνο με την πολιτική ονομάζεται Wepolitics

Το πρώτο κοινωνικό δίκτυο της Ελλάδας που ασχολείται μόνο με την πολιτική ονομάζεται Wepolitics Facebook Twitter
1
Το πρώτο κοινωνικό δίκτυο της Ελλάδας που ασχολείται μόνο με την πολιτική ονομάζεται Wepolitics Facebook Twitter
Το WEPOLITICS είναι το πρώτο κοινωνικό δίκτυο για τους πολίτες.

— Πες μας δυο λόγια για την πλατφόρμα.

Το WEPOLITICS είναι το πρώτο κοινωνικό δίκτυο για τους πολίτες. Στόχος, τόσο δικός μου όσο και του έτερου ιδρυτή της πλατφόρμας, Βασίλη Ζούπα, είναι να καταμετρήσουμε και να συνδέσουμε αποτελεσματικά την άποψη των πολιτών με τους εκλεγμένους φορείς λήψης αποφάσεων μέσα από ένα social network αφιερωμένο στους ενεργούς πολίτες. Ως πολίτες εκφράζουμε τις απόψεις μας σε πολλαπλά δίκτυα, τόσο online (Facebook, Τwitter, blogs) όσο offline. Ωστόσο, αυτές οι απόψεις χάνονται σε μια θάλασσα από ποικίλα θέματα, δεν ποσοτικοποιούνται και δεν κοινοποιούνται στους φορείς λήψης αποφάσεων. Πρέπει να επιλύσουμε το πρόβλημα της πολιτικής συμμετοχής μέσα από ένα νέο, αυτόνομο και στοχευμένο κοινωνικό δίκτυο. Στο WEPOLITICS χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να ξανασχεδιάσουμε τη δημοκρατία. Συλλέγουμε, μετράμε και αποτυπώνουμε στατιστικά την κοινή γνώμη και τη συνδέουμε με πολιτικούς εκπροσώπους και οργανισμούς, ώστε να βελτιώσουμε τη λήψη αποφάσεων και να βάλουμε τον πολίτη στον πυρήνα αυτής της διαδικασίας. Κάθε χρήστης μπορεί να θέσει τη δική του ερώτηση κλειστού τύπου (poll). Η ερώτηση αυτή δημοσιεύεται στην κοινότητα, η οποία ψηφίζει και διαμορφώνει δυναμικά το στατιστικό αποτέλεσμα. Ο χρήστης μπορεί να ακολουθεί (follow) άλλους με κοινά ενδιαφέροντα και να απαντά σε ερωτήματα βάσει θεματολογίας ή τοποθεσίας (π.χ. ο δήμος μου). Για πολιτικούς εκπροσώπους (π.χ. δήμαρχος) και οργανισμούς (π.χ. ΜΚΟ) δημιουργούμε premium σελίδες online διαβούλευσης. Για κάθε δράση εντός της πλατφόρμας ο χρήστης συλλέγει βαθμούς και badges, εντείνοντας έτσι το User Engagement (gamification).

— Πώς σας ήρθε η ιδέα;

Η ιδέα μας ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια περίπου, όταν συζητούσαμε με τον Βασίλη την μικρή συμμετοχή του κόσμου στις διαβουλεύσεις των νομοσχεδίων μέσω του opengov.gr. Γι' αυτό θέλαμε να φτιάξουμε ένα εύχρηστο εργαλείο που θα αύξανε τη συμμετοχή του κόσμου στα κοινά. Για την ακρίβεια, στην αρχή ονομάσαμε το πρότζεκτ μας «συμμετοχή».

Βλέποντας τους φίλους μας να εκφράζονται στο Facebook για πολιτικά θέματα ανάμεσα σε φωτογραφίες και check-ins, θέλουμε το WEPOLITICS να γίνει η αποκλειστική πλατφόρμα πολιτικών συζητήσεων.

— Ποιο είναι το όραμα, ο στόχος πίσω από αυτό;

Η δημοκρατία σήμερα, με τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, δεν λειτουργεί. Πιστεύουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη σημερινή τεχνολογία για να αλλάξουμε τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και να ενισχύσουμε τη συμμετοχή όλων μας. Το όραμά μας είναι μελλοντικά το WEPOLITICS να γίνει ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κοινωνικό δίκτυο που θα ενισχύσει τη διακρατική ένωση σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

— Θα θέλατε η πλατφόρμα να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις ή τη βλέπετε ως ένα τεχνοκρατικό εργαλείο;

Το WEPOLITICS είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που μετράει την άποψη του κόσμου και ως τέτοιο συνιστά ένα τεχνοκρατικό εργαλείο. Δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τις πολιτικές εξελίξεις άλλα την άσκηση πολιτικής από αυτούς που αποφασίζουν. Θέλουμε να αλλάξουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων με τη συμμετοχή πολιτικών φορέων στην πλατφόρμα μας, θέτοντας ερωτήματα και διενεργώντας διαβουλεύσεις.

Το πρώτο κοινωνικό δίκτυο της Ελλάδας που ασχολείται μόνο με την πολιτική ονομάζεται Wepolitics Facebook Twitter
Γιάννης Ευμολπίδης

— Τι το διαφορετικό δίνει στον χρήστη από τα social media, όπου συνηθίζουμε να εκφραζόμαστε επί παντός επιστητού;

Βλέποντας τους φίλους μας να εκφράζονται στο Facebook για πολιτικά θέματα ανάμεσα σε φωτογραφίες και check-ins, θέλουμε το WEPOLITICS να γίνει η αποκλειστική πλατφόρμα πολιτικών συζητήσεων. Να αποκτήσουμε όλοι ένα μέσο όπου θα μπορούμε να συγκρίνουμε τις απόψεις μας με αυτές του υπόλοιπου κόσμου και να συμμετέχουμε σε διαβουλεύσεις για τοπικά και εθνικά θέματα.

— Πείτε μας 2-3 θέματα που έχουν συζητηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα στην πλατφόρμα.

1.

Από τα βασικότερα θέματα συζήτησης είναι το προσφυγικό, που έχει τεθεί από πολλούς χρήστες. Ενδεικτικά, το 74% θεωρεί ότι όλοι οι δήμοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν χώρους φιλοξενίας, με την υποστήριξη της κεντρικής δημόσιας διοίκησης. Γι' αυτό, σε συνεργασία με την MRB Hellas, αναρτήσαμε ειδική έρευνα για το θέμα. Το δείγμα του WEPOLITICS θα συγκριθεί με πανελλαδικά στοιχεία της εταιρείας.


2.

Το θέμα της αξιολόγησης των δημόσιων πανεπιστημίων και των καθηγητών (το 96% το θεωρεί αναγκαίο). Παράλληλα, τίθεται και το θέμα κατάργησης του ασύλου (το 79% συμφωνεί).


3.

Την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού (το 74% συμφωνεί).

— Σε ποιο στάδιο υλοποίησης είστε; Ποια είναι τα σχέδια για το άμεσο μέλλον;

Το wepolitics.gr έχει συμπληρώσει 1 χρόνο λειτουργίας, με 5.000 εγγεγραμμένους χρήστες, πάνω από 3.000 ερωτήσεις και συνολικά περίπου 200.000 απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν τεθεί. Συνεχίζουμε στην Ελλάδα, προσπαθώντας να εμπλέξουμε περισσότερα κόμματα και φορείς στη διαδικασία. Ήδη δύο κόμματα (το Ποτάμι και οι Πειρατές) και δύο δήμοι (Αθήνα και Τρίκαλα) χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας και περιμένουμε απαντήσεις για τη συμμετοχή περισσότερων κομμάτων και δήμων που έχουμε ήδη προσεγγίσει, όπως ο Πειραιάς και ο Παπάγου-Χολαργού. Επιπλέον, βρισκόμαστε με τον Βασίλη στο Αμβούργο, όπου επιλεχθήκαμε από έναν γερμανικό επιταχυντή (New Media Accelerator) για να υλοποιήσουμε την πλατφόρμα μας στη Γερμανία (wepolitics.de). Ήδη, από τις πρώτες μέρες βλέπουμε θετικές αντιδράσεις από γερμανικούς φορείς, ενώ στην Ελλάδα αντιμετωπίζαμε πολύ μεγαλύτερη διστακτικότητα. Μέσω του προγράμματος αυτού, η ΝΜΑ (nma.vc) επενδύει στην ελληνική εταιρεία για ένα εντατικό πρόγραμμα 6 μηνών. Στο διάστημα αυτό θα δείτε νέες λειτουργίες της πλατφόρμας και στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, προωθούμε την ανάπτυξη του WEPOLITICS εντός του 2016 σε Κύπρο και Αγγλία, με περισσότερες χώρες να έρχονται μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος είναι σε κάθε χώρα να υπάρχει και ένας τοπικός συνεργάτης που θα μας βοηθήσει στην προσέλκυση των χρηστών.

www.wepolitics.gr

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ