WSJ: "Ανίκανη" για μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα

WSJ: "Ανίκανη" για μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα Facebook Twitter
7

Την πεποίθηση ότι η χώρα μας είναι "ανίκανη" για πραγματική μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα
παρουσιάζει -εκτός των άλλων- σε δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα

Η εφημερίδα, στο site της, χρησιμοποιεί και παραδείγματα σχετικά: "Καταδικασθείς σε ισόβια υπάλληλος λαμβάνει ακόμη μισθό από το δημόσιο" είναι ο τίτλος του άρθρου που θυμίζει την υπόθεση δολοφονίας του δημάρχου Παγγαίου από τον ταμία του δήμου, Σάββα Σαλτουρίδη, το 2009.

Οπως γράφει το δημοσίευμα, ο ταμίας του δήμου «σχεδόν τρία χρόνια μετά την καταδίκη του σε ισόβια εξακολουθεί να βρίσκεται στη μισθοδοσία του δήμου».

Γράφει ακόμα ότι και ο συνεργός του Σαλτουρίδη, ο Ιωακείμ Μόνος, που επίσης έχει καταδικαστεί σε 16 χρονια φυλάκιση, πληρώνεται ακόμα από το κράτος.

«Οι διεθνείς δανειστές που αξιολογούν την τήρηση των όρων των δυο πακέτων διάσωσης από την Ελλάδα και εξετάζουν την πιθανότητα ενός τρίτου πακέτου, καλούν την χώρα να αναμορφώσει τον δημόσιο τομέα και να διώξει χιλιάδες υπαλλήλους που θεωρούνται ακατάλληλοι. Η υπόθεση Παγγαίου δείχνει πόσο δύσκολα θα υλοποιούνταν κάτι τέτοιο» γράφει η εφημερίδα.

Καταδικασθέντες παίρνουν ακόμη τον μισθό τους

Το άρθρο εστιάζει και σε κυβερνητικές πηγές που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι περίπου 2.100 δημόσιοι υπάλληλοι περνούν από πειθαρχικό. Μισοί από αυτούς κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα. Ωτσόσο εξακολουθούν να λαμβάνουν είτε όλο, είτε τμήμα του μισθού τους κατά την διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας...Οι αυστηροί εργασιακοί κανόνες αποτρέπουν την εύκολη απόλυση είτε για χαμηλή απόδοση, είτε για παράπτωμα...Οι συνδικαλιστές κατηγορούν την κυβέρνηση για τις όποιες αποτυχίες στο πειθαρχικό σύστημα και λένε ότι οι αρχές υπερτονίζουν τα προβλήματα».

"Πληγή" η μονιμότητα

 

Συγκεκριμένη "μνεία" γίνεται και για την μονιμότητα, που η εφημερίδα θεωρεί "πληγή": «Η μονιμότητα για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι ενσωματωμένη στο ελληνικό Σύνταγμα, ως μια προσπάθεια να αποτραπούν οι πολιτικές παρεμβάσεις στους θεσμούς. Οι επικριτές λένε ότι το αποτέλεσμα είναι ένας διογκωμένος δημόσιος τομέας, γεμάτος ακατάλληλους υπαλλήλους τους οποίους είναι πολύ δύσκολο να μετακινήσεις, λόγω του ότι οι πολιτικοί μοίραζαν κυβερνητικά πόστα σε αντάλλαγμα στήριξης (από τους ψηφοφόρους)».

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM
Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωης στις χώρες της Ευρώπης τα τελευταια 20 χρόνια- Η προβληματικη θεση της Ελλάδας

Διεθνή / Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2007-2019- Η προβληματική θέση της Ελλάδας

Η εξέλιξη των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και ακόμη επτά χώρες - Πώς άλλαξε το οικονομικό status των Ελλήνων λόγω των τριών μνημονίων
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Σε βίντεο οι πρόσφατοι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στέλνουν το μήνυμά τους στους πολίτες της ΕΕ, ενόψει των Ευρωεκλογών
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν ειναι εκπληκτικο οτι την 14/10 / 2013 αρχισαμε σιγα σιγα να ανησυχουμε για το "δαιμονιο" της φυλης;Και 4 χρονια μετα το ναυαγιο του τιτανικου, 180 χρονια μετα την απελευθερωση, δειλα- δειλα αρχισαμε να ψελλιζουμε κατι για "ανικανοτητα" ;Δεν ειναι εκπληκτικο οτι αυτο που τοσα χρονια , αυτο που ολος ο κοσμος εχει σαν κοινο μυστικο, οι ελληνες πεισματικα αρνουνταν να καταλαβουν και να δεχτουν;Αυτη ακριβως τη σπαρακτικη ανικανοτητα;Να ενα, ισως το μονο, καλο του μνημονιου (καλε μου Παγκαλε ) ! Οτι κονιορτοποιησε σε δευτερολεπτα το "Μυθο" του "ελληνα" . Του καπατσου, του πανεξυπνου ( παντα ανησυχουσαν για αυτο οι ελληνες, δικαιως!! ), του ξεφτερη.4 χρονια τωρα , 3 μνημονια τωρα .. Και δεν κατορθωσαν οι ταλαιπωροι να καταρτησουν ενα ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ σχεδιο ανασυγκροτησης."Δυστυχης. Παρηγορια μονη σουμενε να λες , περασμενα μεγαλεια. Και διηγωντας τα να κλαις. "Αυτο μονο ξερουν οι ελληνες. Να κλαινε ! Λυπηθητε μας !Δεν αντεχουμε αλλο! Σεβαστειτε το 2000ετες παρελθον μας! Κι αν εμεις ειμαστε ανικανοι για το παραμικρο, εσεις " τι βαρουτε ολοι μαζι" ;Παντως αυτη η συναισθηση της ανεπαρκειας , ειναι πολυ καλο σημαδι. Γιατι ειναι η αρχη της αυτογνωσιας και της αντιδρασεως.Αρκει να μη μεινουμε παλι στις διαπιστωσεις και στα κλαματα ! (που πολυ το φοβαμαι)
Κάθε άλλο... έχω βαρεθεί να μην μπορώ να εκφράσω μια άποψη που μπορεί (τυχαία) να δείχνει συμπάθεια στους Δ.Υ. ή προτείνει να μην τους ρίξουμε όλους στην φωτιά. ΠΧ. κλείνει η ΕΡΤ. Είναι από όλες τις απόψεις λάθος και αντί για κέρδη, έχουμε ζημιές. Μεγάλες και σε πολλά επίπεδα. Εκείνες τις μέρες όμως, όπου έγραψα ότι διαφωνώ με το κλείσιμο της ΕΡΤ, έλαβα αρνητικές ψήφους και θυμωμένες απαντήσεις του στυλ.. "ασε μας μωρέ με τους κοπρίτες". Όλη η ΕΡΤ ξαφνικά έγινε απλά "κάποιοι κοπρίτες". Οτιδήποτε άλλο έλεγες (συχνότητες, ακυρωθέντες συμβάσεις κτλ), δεν το άκουγαν ΚΑΝ. Κολημένοι στους "κοπρίτες". Το ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ αποζημίωνε τους "κοπρίτες", που... ξαναπροσέλαβαν δεν τους έλεγε τίποτα. Αρκεί που ένιωθαν ότι είχαν το δικαίωμα να βρίζουν τους Δ.Υ. Γενικώς στο όνομα του Δ.Υ. και στην χαρά μας να τον βρίζουμε, τείνουμε να ξεχνάμε ότι ο Δ.Υ. είναι αποτέλεσμα άλλου λάθους που πρέπει να διορθώσουμε. Τι νόημα έχει να βρίζεις τον Δ.Υ? Αυτός θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στην θέση του? Η τι συμβάσεις υπογράφουν από πάνω του? Αυτός που (θα έπρεπε να) τον αξιολογεί τι κάνει? Πότε θα σταματήσει να τον παίζει και με τα δύο χέρια? Αν δεν σταματήσει, πότε θα εκλέξουμε κάποιον άλλον? Έχω βαρεθεί να ακούω ανθρώπους να θεωρούν πως ΜΟΝΑΔΙΚΟ πρόβλημα της Ελλάδας είναι (όχι το δημόσιο αλλά... οι Δ.Υ) και ψηφίζουν αυτούς που το αφήσαν να γίνει έτσι για να... τα ξανακαταφέρουν μάλλον. Οπότε ναι αν απλά πεις "οι Δ.Υ είναι κοπρίτες".. θετικές ψήφους θα δεις πολλές.. αλλά καλό είναι αυτό? :)
Οι απο πάνω των Δ.Υ, τι είναι και αυτοί Δ.Υ δεν είναι?Στο χωριό μου λένε ότι το ψάρι απο το κεφάλι βρωμάει. Πρώτα απο το κεφάλι αλλά μετά απο λίγο βρωμάει όλο το ψάρι. Το ότι οι "απο πάνω τους" είναι ανίκανοι (το παραδέχεσαι και εσύ) δεν σημαίνει ότι οι απο κάτω Δ.Υ είναι ικανοί αλλά ας οψεται ο προϊστάμενος.Για πάρα πολλά χρόνια, όλοι μας, βλέπαμε Δ.Υ να αμοίβονται πλουσιοπάροχα σε σχέση με το έργο που παρήγαγαν και ενώ κάποιοι μποροί να ξεκινόυσαν με αγνές προθέσεις κατέληγαν στο να απεργούν όταν θέλανε να τους κόψουν το επίδομα Η/Υ. Κανείς Δ.Υ δεν απήργησε για τα κακώς κείμενα το Δ.Τομέα παρά μόνο όταν θιγόστουσαν τα προσωπικά του συμφέροντα. Θεοποιούσαν συνδικαλιστές και το μόνο που καταφέρανέ είναι να βάλουν την κοινωνία απέναντι τους. Γιατί αν τα κάνανε όλα τα παραπάνω και με εξυπηρετούσαν τότε μπορεί και να έκανα τα στραβά μάτια αλλά και να μην μπορώ να κάνω δουλειά στο δημόσιο και να συμπαθώ και τους Δ.Υ, εεε όχι.
Ακριβώς επειδή βρομάει από το κεφάλι (το ίδιο λέμε), δεν έχει νόημα καν να δεις το υπόλοιπο σώμα. Άλλαξε το κεφάλι και εκείνο ξέρει τι θα κάνει με το υπόλοιπο. Στην Ελλάδα όμως ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ και απαιτούμε να κάνει αλλαγές στο υπόλοιπο σώμα. Το άρρωστο κεφάλι, που έχει μολύνει το σώμα θα κάνει σωστές αλλαγές?ρε είτε τρελοί ρε? Βλέπεις την στρέβλωση όμως? Διαβάζοντας το σχόλιο μου καταλαβαίνεις ότι μιλάω υπέρ των Δ.Υ. Αυτό φαίνεται από το: Γιατί αν τα κάνανε όλα τα παραπάνω και με εξυπηρετούσαν τότε μπορεί και να έκανα τα στραβά μάτια αλλά και να μην μπορώ να κάνω δουλειά στο δημόσιο και να συμπαθώ και τους Δ.Υ, εεε όχι. Πηγή: www.lifo.grΡε αλήθεια δεν με νοιάζει ούτε λίγο αν θα συμπαθήσεις ή όχι τους Δ.Υ. Γενικά αν καταφέρεις να τους συμπαθήσεις ή αντιπαθήσεις ως ένα, ως σύνολο συγχαρητήρια να με μάθεις πως γίνεται. Αλλά και σαν σύνολο να το πάρεις αν τους συμπαθούσες θα σουν τρελός. Πως να συμπαθήσεις τους Δ.Υ. αν έχεις πάει έστω και μια φορά για οποιαδήποτε δουλειά..Όσο όμως βρίζεις απλά τους Δ.Υ. αλλά ψηφίζεις αυτούς που τους διορίσανε και -ακόμα και τώρα- τους κρατάνε "ζωντανούς" για να ξαναψηφιστούν.... (ακόμα επίορκοι?) δεν σε καταλαβαίνω. Δεν αναφέρομαι σε σένα συγκεκριμένα προφανώς, δεν ξέρω τι ψηφίζεις. Αυτό λέω μόνο. Ας σταματήσουμε να ψηφίζουμε ανθρώπους που ΖΗΣΑΝΕ από αυτό το δημόσιο ... βρίζοντας και λίγο τους Δ.Υ. Είναι αναποτελεσματικό. Επίσης, λόγο των Δ.Υ. που δεν έχουν κανένα δίκιο κτλ κτλ, δεν μπαίνουμε καν στην διαδικασία να αξιολογήσουμε πραγματικά γεγονότα. Είναι δυνατόν σε θέματα όπως "Υγεία" να γίνονται τόσες αλλαγές και τα επιχειρήματα να ξεκινάνε και να τελειώνουν στους Δ.Υ.? Άλλοι παράμετροι δεν υπάρχουν? Δεν μιλάμε καν όμως για αυτά γιατί... "η αντίδραση έρχεται από τους κοπρίτες. Τους κοπρίτες τους αντιπαθούμε, άρα ότι αλλαγή και να γίνει ας γίνει". Οι Δ.Υ και η Χ.Α. έχουν γίνει άλλοθι για τερατώδεις αλλαγές. Ενώ οι αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν ήταν απλές από πάντα.
Καταρχήν να σημειώσω ότι εσύ χρησιμοποιείς αρκετές φορές τον όρο "κοπρίτες" (υπονοώντας ότι έτσι τους λέμε αλλά μέχρι στιγμής μόνο εσύ αναφέρεσαι σε αυτούς έτσι).Απο την άλλη, αν βάλεις ένα καλό μήλο μέσα σε ένα καλάθι με σάπια μήλα σε λίγο καιρό θα σαπίσει και αυτό (και δεν θα γίνουν φρέσκα τα υπόλοιπα).άρα το να αλλάξεις το κεφάλι του Δ.Τομέα δεν είναι λύση.΄όλο το οικοδόμημα είναι σάπιο και πρέπει να ξηλωθεί και να στηθεί απο την αρχή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δ.τομέα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να το διοικήσει (τουλάχιστον με τη μορφή που έχει τώρα)και γι'αυτό είναι δύσκολη και η ιδιωτικοποίηση του. Ακόμα και εμείς που δεν συμπαθούμε τους Δ.Υ και θέλουμε να φύγουν, αν μας δινόταν η ευκαιρία να προσπαθήσουμε να τον εξυγιάνουμε δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Γιατί υπάρχουν δομές, λειτουργίες και δικλίδες ασφαλείας υπερ των Δ.Υ που τυος εξασφαλίζει υψηλές απολαβές, μειωμένη παραγωγικότητα και απυρόβλητο. Αφού, λοιπόν, κάνανε ένα θήρίο που δεν μπορούν να το ελέγξουν και ούτε να το κάνουν να αποδώσει, επιλέγουν να το σκοτώσουν. Δεν το βλέπανε τόσο καιρό οι Δ.Υ και "τρώγανε" όσο τους επιτρεπότανε. τώρα, λοιπόν, ου τελέιωσε το πανηγυρι, δεν μπορώ να τους συμπονέσω. Η απραξία τους΄, όμως, οδήγησε στην λογική του ξαφνικού θανάτου (βλέπε ΕΡΤ). Τι να κάνουμε, αυτή είναι η αλήθεια. Είτε τους συμπαθούμε είτε όχι.
Μια σύντομη αναδρομή σε σχόλια της πλειοψηφίας για τους Δ.Υ. θα σε πείσει πως δεν είναι δικός μου ο όρος "κοπρίτες". Έτσι τους αποκαλούν, το ξέρεις. Κατά τα άλλα δεν έχω να σου πω κάτι καινούργιο. Σου είπα δεν με απασχολεί η συμπάθεια ως προς τους Δ.Υ. αλλά μάλλον δεν μπορώ να σε πείσω. Το μόνο που θα (ξανα)πω είναι ότι αν και συμφωνούμε στο ότι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές, διαφωνούμε -από ότι φαίνεται- στον τρόπο. Εσύ πιστεύεις πως δεν μπορούν να ελένξουν το τέρας που φτιάξανε, εγώ πιστεύω πως το ελένγχουν αν θέλουν... απλώς δεν θέλουν. Μιλάμε για μια κυβέρνηση που κυριολεκτικά κάνει ότι θέλει και δεν κολάει σε Σύνταγμα, νόμους κτλ. ΑΝ ήθελε να εξυγιάνει το δημόσιο, δεν μπορούσε λες? Ούτε καν πολιτικό κόστος δεν έχει. Εδώ την ΕΡΤ την έκλεισε με θόρυβο, μερικές αλλαγές δεν μπορούσε να κάνει? Αλλά ποιος? Αυτός που μέχρι 1 εβδομάδα πριν διόριζε? Αυτούς που μετά αποζημίωσε?Η ΕΡΤ είναι νομίζω πλέον φως φανάρι ακόμα και στον πιο ΝΔμοκράτη ότι έκλεισε για άσχετους από την εξυγίασνη του δημοσίου λόγους. Είτε τους συμπαθούμε είτε όχι λοιπόν (όντως ΔΕΝ παίζει ρόλο), θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Και πολλοί να πάνε σπίτι τους. Μεταρρυθμίσεις όμως ουσίας, όχι "να το σκοτώσουν γιατί δεν μπορούν". Μπορούν. Δεν θέλουν. Όπως μπορούσαν και με την Χ.Α. να την είχαν τελειώσει από πολύ νωρίς. Δεν ήθελαν. Και επειδή δεν ήθελαν ούτε το ένα ούτε το άλλο να λύσουν, τώρα "είναι αναγκασμένοι" να πάρουν ακραία μέτρα. Αλήθεια τους πιστεύεις? Δεν βλέπεις τι έρχεται πίσω από αυτά τα "ακραία μέτρα"?Με την ίδια λογική θα "σκοτώσουν" και τα νοσοκομεία, έχουν ήδη "σκοτώσει" τα ψυχιατρεία (να δεις χαρά τώρα με σχιζοφρενείς στα παγκάκια...).Και μεις θα μετράμε πόσοι συμπαθούν τους Δ.Υ και πόσοι όχι? Είναι φαρσα πλέον η δικαιολογία των Δ.Υ. και η αδυναμία "αντιμετώπισης" των συνδικαλιστών. ΞΑΝΑλέω, σε τόσο σοβαρά θέματα δεν μπορεί -ακόμα- να ασχολούμαστε με τους Δ.Υ. Αλλά άμα δεν μας νοιάζει -ούτε τώρα- να φτιάξουμε την κατάσταση, αλλά να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές... τι να πω. Περαστικά μας.