Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν αναμένει κυρώσεις από την Ε.Ε.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν αναμένει κυρώσεις από την Ε.Ε. Facebook Twitter
Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν αναμένει κυρώσεις από την Ε.Ε. (EPA/Αρχείο)
0

Ο Tούρκος ΥΠ.ΕΞ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίζεται πως η Άγκυρα δεν αναμένει να της επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε., εξαιτίας της διένεξης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Μπορεί να είναι εναντίον του πλοίου μας, της εταιρείας μας, ατόμων. Έχουν πάρει τέτοιες αποφάσεις στο παρελθόν. Μήπως μείωσαν την αποφασιστικότητά μας; Όχι, η αποφασιστικότητά μας αυξήθηκε», δήλωσε στο NTV, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ε.Ε. έχει υπογραμμίσει πως υποστηρίζει πλήρως τα μέλη της, Ελλάδα και Κύπρο, στη διένεξη και πως σχεδιάζει κυρώσεις που ενδέχεται να επιβάλει στην Τουρκία, αν δεν αρχίσει διάλογος.

Ο Τσαβούσογλου από την πλευρά του, ισχυρίσθηκε και πάλι στη συνέντευξή του στο NTV ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

Ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis θα επαναλάβει σύντομα τις επιχειρήσεις του, αφού χθες, Κυριακή, αγκυροβόλησε στα ανοικτά των νότιων ακτών της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως δεν περιμένει ότι οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε ήπιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, θα προχωρήσουν περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε όμως πως η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως η απειλή των κυρώσεων έχει συμβάλει στην πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της χώρας να ανακάμψει από την έντονη οικονομική συρρίκνωση που καταγράφει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προ ημερών δημοσίευμα της αγγλικής έκδοσης της Deutsche Welle, η Ε.Ε. ετοιμάζει πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ελπίζοντας να αποκλιμακωθεί η ένταση που προκαλεί η Άγκυρα σε Ελλάδα και Κύπρο για τα αποθέματα φυσικού αερίου της Μεσογείου.

Στην αγγλόφωνη έκδοσή της η DW αναφέρει πως οι νομοθέτες στις Βρυξέλλες καταρτίζουν έναν κατάλογο πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να ωθήσουν την Άγκυρα να περιορίσει τις αμφισβητούμενες έρευνές της για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο στα δικά της χωρικά ύδατα.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Κύπρος αισθάνονται ότι απειλούνται και εργάζονται σκληρά για να ζητήσουν από την Ε.Ε. να εξετάσει ποινικά κυρώσεις.

Ελλάδα, Κύπρος πιέζoυν την Ε.Ε. να δράσει

«Προς το παρόν, η Ε.Ε. παραμένει προσεκτική. Ο Μπόρελ συνεχίζει να διεξάγει παράλληλες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την κατάσταση, ενώ η Γερμανία, η οποία τώρα κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., προσπάθησε να μεσολαβήσει μεταξύ των τριών χωρών, χωρίς να έχει να επιδείξει κάτι σημαντικό» ανέφερε η DW.

Ο κατάλογος πιθανών κυρώσεων καταρτίζεται και τροποποιείται εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στις διάφορες ομάδες εργασίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., αναφέρει η DW.

Η Κύπρος και η Ελλάδα ανησυχούν ότι η διαδικασία μπορεί να σταματήσει. Και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι θα συμφωνήσουν σε κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και είναι έτοιμες για έγκριση, μόνο εάν επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Τα μέτρα μπορούν να θεσπιστούν μόνο με ομόφωνη συναίνεση, επομένως κάθε χώρα-μέλος μπορεί δυνητικά να εμποδίσει την κίνηση αυτή. Την Τετάρτη, η Κύπρος έδειξε ότι ήταν έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα απειλώντας δημόσια να ασκήσει βέτο.

Οι τομείς των κυρώσεων

 

Οι τομείς των κυρώσεων ή το πρόσωπο στο οποίο μπορεί να επιβληθούν ωστόσο ακόμα παραμένουν απόρρητα, ανέφερε η DW.

Ο Μπορέλ, υπαινίχθηκε ότι τα μέτρα δεν θα στοχεύουν μόνο άτομα αλλά και εταιρείες που συμμετέχουν στις έρευνες για φυσικό αέριο. «Όλα όσα συνδέονται με το πρόβλημα» θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο, είπε.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να απαγορευθεί στα σκάφη έρευνας και διάτρησης να εισέλθουν σε λιμένες της ΕΕ. Έτσι, δεν θα μπορούσαν πλέον να πάρουν ανταλλακτικά. Αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι ακόμα και οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τις έρευνες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο.

Ο Μπορέλ πρότεινε ότι το επόμενο βήμα θα μπορούσε να στοχεύσει ολόκληρους επιχειρηματικούς τομείς «στους οποίους είναι στενά συνδεδεμένες η τουρκική και η ευρωπαϊκή οικονομία».

Αυτό βάζει στο επίκεντρο και την Τελωνειακή Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη ανταλλαγή αγαθών μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Η Τουρκία ήθελε από καιρό να επεκτείνει την συνεργασία και η ΕΕ θα μπορούσε τώρα να την περιορίσει.

Είναι επίσης πιθανό η ΕΕ να τερματίσει επίσημα τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία για ένταξη στους κόλπους της, μια κίνηση που υποστηρίζεται ανοιχτά από την Αυστρία. Το υπόλοιπο μπλοκ, ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρο. Η τελωνειακή ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι τα δύο μεγαλύτερα διπλωματικά όπλα της ΕΕ.

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ/Deutsche Welle 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Διεθνή / Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Τι συνέβη από τις 13:05 έως τις 14:02 - Φωτογραφία - ντοκουμέντο δείχνει τους τρεις φίλους να περπατούν σε στεγνό έδαφος λίγο πριν παρασυρθούν - Αγνοείται ακόμα ο 25χρονος
NEWSROOM