Νορβηγία: Η κυβέρνηση θα επαναπροωθεί στα σύνορα όλους τους πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της

Νορβηγία: Η κυβέρνηση θα επαναπροωθεί στα σύνορα όλους τους πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της Facebook Twitter
5

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να επαναπροωθεί όλους τους πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφος της χώρας από κάποιο άλλο κράτος του χώρου Σένγκεν, κατά κύριο λόγο τη Σουηδία, διαμηνύοντας ότι θέτει στόχο την εφαρμογή μιας πολιτικής ασύλου η οποία θα είναι «ανάμεσα στις πιο αυστηρές στην Ευρώπη».


Το μέτρο εντάσσεται σε ένα ευρύ σχέδιο νόμου για το μεταναστευτικό το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση της δεξιάς, η οποία εξασφάλισε τον Νοέμβριο τη συναίνεση των συμμάχων της στο κέντρο και της αντιπολίτευσης των Εργατικών για να εγκριθεί από τη Βουλή.


Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο νόμου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου αποκτούν τη δικαιοδοσία να αρνούνται την είσοδο στο έδαφος της Νορβηγίας σε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο παρουσιάζεται στα σύνορα χωρίς θεώρηση διαβατηρίου από κάποια χώρα που έχει επικυρώσει τη Σύμβασης Εφαρμογής της Συμφωνίας Σένγκεν—όπως η Νορβηγία.


Το μέτρο αφορά πρωτίστως τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φθάνουν στη Νορβηγία από τη Σουηδία, όπως η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 30.000 προσώπων τα οποία έχουν ήδη υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου στις νορβηγικές αρχές το 2015.


Η ένταξη στον χώρο Σένγκεν ωστόσο συνεπάγεται ότι η κυκλοφορία των προσώπων είναι ελεύθερη στα σύνορα Σουηδίας-Νορβηγίας. Και για την ώρα, η νορβηγική κυβέρνηση δεν μοιάζει να σχεδιάζει συστηματικούς ελέγχους ταυτοτήτων, όπως πράττει στα σύνορα με τη Ρωσία.


Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, ο Πολ Νέσε, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για καλό μέτρο». «Η Νορβηγία επιλέγει μια πολιτική απομόνωσης, αρνούμενη να αναγνωρίσει ότι εάν όλα τα κράτη του χώρου Σένγκεν εμπόδιζαν κατ' αυτόν τον τρόπο τους πρόσφυγες, θα βρίσκονταν όλοι παγιδευμένοι στην Ελλάδα και στην Ιταλία», πρόσθεσε.
Αντιθέτως για την υπουργό Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης Σιλβί Λίστχαουγκ, μέλος του κόμματος της Προόδου (λαϊκιστική, αντιμεταναστευτική δεξιά) το σχέδιο νόμου θα βελτιώσει την κατάσταση όσον αφορά το ζήτημα των προσφύγων.


«Θα αποκτήσουμε μια πολιτική ασύλου η οποία θα είναι μια από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη. Και είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να μπορούμε να υποδεχόμαστε, να εγκαθιστούμε και να ενσωματώνουμε όσους έρχονται εδώ», υποστήριξε η Λίστχαουγκ σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.


Το σχέδιο νόμου προβλέπει εξάλλου την ευθυγράμμιση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας που χορηγούνται στους αιτούντες άσυλο με εκείνα που χορηγούν γειτονικές χώρες, ώστε η Νορβηγία να μην αποτελεί πιο ελκυστικό προορισμό, την επιτάχυνση των διαδικασιών διεκπεραίωσης ορισμένων αιτήσεων και την άμεση επαναπροώθηση των προσώπων οι αιτήσεις των οποίων απορρίπτονται, τον περιορισμό της πρόσβασης των προσφύγων στις άδειες μόνιμης παραμονής, και τη σκλήρυνση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να φέρνουν την οικογένειά τους στη χώρα.

ΑΠΕ/ ΜΠΕ

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Διεθνή / Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Τι συνέβη από τις 13:05 έως τις 14:02 - Φωτογραφία - ντοκουμέντο δείχνει τους τρεις φίλους να περπατούν σε στεγνό έδαφος λίγο πριν παρασυρθούν - Αγνοείται ακόμα ο 25χρονος
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
@Atman, tha man who sold the world klpγια τα "κλειστά κέντρα φιλοξενίας" έχουμε φάει καταδίκες ως χώρα και έχουμε γίνει και παράδειγμα προς αποφυγήν στα ΜΜΕ της Γερμανίας και όχι μόνο (κοιτάξτε τι κάνουν οι Έλληνες στους πρόσφυγες) από το ίδιο το κόμμα της Μέρκελ. Δεν ήταν, λοιπόν, λύση και δεν έχει και νόημα να πεις ότι ήταν λύση, αλλά δε συμφωνώ γιατί και η βύθιση είναι λύση (και μάλιστα αποτελεσματικότερη) οπότε? Ο διαχωρισμός οικ. μεταναστών και προσφύγων ακόμη υφίσταται. Οι οικ. μετανάστες είναι "απελάσιμοι", κρατούνται και γενικά δεν έχουν την ελευθερία κινήσεων και "επιλογών" που έχουν οι πρόσφυγες (μόνο αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τυγχάνουν καλύτερης αντιμετώπισης, τουλάχιστον θεωρητικά).Ας πούμε στον Ελαιώνα - ανοιχτή δομή φιλοξενίας - διαμένουν προσωρινά - και δεν κρατούνται - μόνο αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα ή αυτοί που προωθούνται στα προγράμματα επανεγκατάστασης, όχι οικονομικοί μετανάστες. Μόνο οι Σύριοι μπορούν να πάρουν με απλές διαδικασίες άσυλο εδώ (δεν μας προτιμούν) ή να επανεγκατασταθούν (σε αυτήν την περίπτωση και οι Ιρακινοί και οι Ερυθραίοι - σύντομα και άλλοι) - σε άλλες χώρες της Ευρώπης με τα προγράμματα επανεγκατάστασης που τρέχουν αυτή τη στιγμή. Ο πολιτισμένος τρόπος αντιμετώπισης, λοιπόν, κατά τη γνώμη μου είναι αυτός και η συνεργασία με την Τουρκία (Τώρα αν πρέπει να έχει κανείς εμπιστοσύνη στην Τουρκία είναι άλλο ζήτημα). Δεν υπάρχει άλλος. Μετά πάμε σε βάρβαρες λύσεις πράγματι του στυλ να βυθίζουμε πλοία ή δεν ξέρω τι άλλο. Πάντως, μην γελιέστε ότι ξαφνικά ενώ σε όλα τα άλλα ακολουθούμε ότι μας λένε (βλ. μνημόνιο) στο μεταναστευτικό κάνουμε δήθεν του ανθρωπιστικού κεφαλιού μας. Φυσικά και εδώ ακολουθούμε οδηγίες. Απλά τυγχάνει η κυβέρνηση να μην έχει αντιπροσφυγικό λόγο. Και ναι, αν οι πολιτισμένοι τρόποι αποτύχουν (όχι απίθανο) θα υπάρξει πρόβλημα.
Καλα τα ΜΜΕ στην Γερμανια αν εχεις παρατηρησει καταδικαζουν ειτε ετσι ειτε αλλοιως. Οτι υπηρχε θεμα συνθηκων προφανως και υπηρχε.Ωστοσο "Ο διαχωρισμός οικ. μεταναστών και προσφύγων ακόμη υφίσταται. Οι οικ. μετανάστες είναι "απελάσιμοι", κρατούνται και γενικά δεν έχουν την ελευθερία κινήσεων και "επιλογών" που έχουν οι πρόσφυγες" δεν ειμαι σιγουρος οτι υφισταται πρακτικα πλεον στην Ελλαδα καθολου. Οι οικονομικοι μεταναστες δεν μπορουν να πανε με χαρτια εξωτερικο, αλλα ωστοσο μπορουν να μεινουν εδω και να δοκιμασουν να πανε μη νομιμα. Τα κλειστα κεντρα προφανως ηταν αποτρεπτικο μεσο, για οποιον δεν μπορουσε να βγαλει συριακα χαρτια (πραγματικα ή πλαστα) να μην το επιχειρησει καν.
Δυστυχώς εμείς δεν είμαστε από εκείνα τα κράτη που έχουν τον χρόνο και την πολυτέλεια να σχεδιάσουν μία οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική. Τα σύνορά μας ''καίνε''.
Το κλίμα πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη διαμορφώνεται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση (σωστό ή λάθος λίγη σημασία έχει αυτή τη στιγμή). Πολύ φοβάμαι πως ήρθε η ώρα της κρίσης για την "ελληνική" χαζοχαρούμενη version του ανθρωπισμού (που ως συνήθως περιορίζεται σε κουτοπόνηρους, υποκριτικούς βερμπαλισμούς). Όσων αφορά την επίσημη Πολιτεία, η ύπαρξη της Τασίας σε μια τόσο νευραλγικής σημασίας θέση το προηγούμενο διάστημα είναι ενδεικτική του τρόπου προσέγγισης.