«Καλωσήρθατε στη φυλακή»: Ρεπορτάζ της Guardian περιγράφει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια

«Καλωσήρθατε στη φυλακή»: Ρεπορτάζ της Guardian περιγράφει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια καθώς ο χειμώνας φτάνει στην Ελλάδα περιγράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian στη χώρα μας, Helena Smith.

«Για τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που αναγκάζονται να αποκαλούν τη Μόρια σπίτι τους, η διαμονή στον προσφυγικό καταυλισμό είναι μια καθημερινή μάχη για την επιβίωση σε συνθήκες τόσο απελπιστικές που μέχρι και ο υπουργός Μετανάστευσης χαρακτήρισε απειλητικές για τη ζωή», γράφει η Smith.

Και συνεχίζει: «για τις οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες έχουν από καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ο υπερπλήρης καταυλισμός είναι μια τραγωδία εν εξελίξει και αποτελεί δυσφήμηση για την Ευρώπη. Τώρα, που αρχίζουν οι βροχές και ξεσπούν ταραχές, οι αρχές στην Αθήνα αναλαμβάνουν δράση, υποσχόμενες να μεταφέρουν 5.000 αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική χώρα».

«Καλωσήρθατε στη φυλακή»: Ρεπορτάζ της Guardian περιγράφει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC

Όπως σημειώνει, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ο πληθυσμός της Μόριας έχει πέσει κάτω από τους 6.000. Ο καταυλισμός, που σχεδιάστηκε αρχικά ως προσωρινό μέτρο στέγασης στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης το 2015, είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει 2.000 άτομα.

«Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες ζουν σε λεπτά αντίσκηνα και η μοναδική τους προετοιμασία για τον χειμώνα είναι η τοποθέτηση ξύλινων παλετών προκειμένου να ισορροπούν οι μουσαμάδες πάνω από τη λάσπη», αναφέρει η δημοσιογράφος της Guardian περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια. «Όλες τις ώρες στην ατμόσφαιρα διαχέεται ένας πυκνός, αψύς καπνός - το αποτέλεσμα τη καύσης πλαστικών μπουκαλιών από τους ανθρώπους που μένουν εδώ προσπαθώντας να ζεσταθούν, αφού δεν υπάρχουν ξύλα».

Η κατάσταση, σύμφωνα με την Smith, επιτείνεται ακόμη περισσότερο από τα βουνά απορριμάτων και τα λύματα από τις τουαλέτες που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός πληθυσμού που τους τελευταίους 18 μήνες βρισκόταν τρεις φορές πάνω από το όριο χωρητικότητας του καταυλισμού.

«Η Μόρια είναι πολύ χάλια» λέει στη βρετανική εφημερίδα, ο Σύρος πρόσφυγας Saleh Alhussein, εξηγώντας ότι χρειάστηκαν μέρες πριν ένας γιατρός μπορέσει να περιποιηθεί καταλλήλως το τραύμα που είχε στο κεφάλι ο μικρός του γιος, Muhammad. «Υπάρχουν τρύπες στη σκηνή μας. Εδώ δεν είναι Ευρώπη».

«Καλωσήρθατε στη φυλακή»: Ρεπορτάζ της Guardian περιγράφει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια Facebook Twitter
Ο Σύρος πρόσφυγας Saleh Alhussein μαζί με τον γιο του. φωτό: Helena Smith/Guardian

Όπως υπενθυμίζει η Smith, η Λέσβος δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Παρόμοιοι καταυλισμοί υπάρχουν στη Χίο, στη Λέρο, στη Σάμο και στην Κω, όλες σε κοντινή απόσταση για τους διακινητές από την Τουρκία. Κανείς, όμως, δεν είναι χειρότερος από τη Μόρια, σημειώνει.

«Έχω ξεμείνει από λόγια για να περιγράψω τις συνθήκες που είναι κάτι παραπάνω από άθλιες» λέει στη Guardian ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός. «Πρόσφατα συνέκρινα αυτό που κάνουν εδώ με το Γκουαντάναμο, αλλά φυσικά δεν έχω πάει ποτέ εκεί. Ίσως ο όρος "στρατόπεδο συγκέντρωσης" να είναι πιο κατάλληλος», λέει ο κ. Γαληνός και χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Μόρια ως «εθνική ντροπή».

«Πρόκειται για μία έκτακτη κατάσταση που απαιτεί έκτακτες λύσεις» προσθέτει στη συνέχεια του άρθρου ο κ. Γαληνός. «Από τον καλοκαίρι λέμε: Κάντε κάτι για τη Μόρια. Θα πεθάνουν άνθρωποι αν δεν γίνει κάτι, αν δεν βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις».

Για τους εθελοντές, όπως ο Αμερικανός Jeremy Holloman, οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά συγκρίνονται μόνο με τις έκτακτες καταστάσεις στην Αϊτή και την Ονδούρα.

«Εάν αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη, τότε είμαι σοκαρισμένος» λέει ο Holloman. «Το 2015 επρόκειτο για εισβολή (σε όρους αφίξεων) και ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά δύο χρόνια αργότερα, το 2017, θα έπρεπε να ξέρουμε καλύτερα».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ