Η Αυστραλία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Η Αυστραλία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη Facebook Twitter
φωτ.: EPA
0

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένυ Γουόνγκ δήλωσε ότι η Καμπέρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Παλαιστίνης, μια κίνηση που σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής καθώς η διεθνής κοινότητα αναζητά μια λύση δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Σε ομιλία της το απόγευμα της Τρίτης, η Γουόνγκ υποστήριξε τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είπε ότι η αναγνώριση ενός κράτους της Παλαιστίνης, θα καθιστούσε τη λύση δύο κρατών μη αναστρέψιμη. Η Γουόνγκ είπε ότι η διεθνής κοινότητα συζητά το παλαιστινιακό κράτος «ως τρόπο οικοδόμησης δυναμικής προς μια λύση δύο κρατών». «Μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη ελπίδα για να σπάσει ο ατελείωτος κύκλος της βίας», είπε, μιλώντας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Η λεγόμενη λύση των δύο κρατών αποτελεί εδώ και καιρό τη βάση για τις διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες για την επίλυση της μακροχρόνιας σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστινίων, αλλά η διαδικασία έχει σταματήσει για μια δεκαετία ακόμη και πριν από τον σημερινό πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. μαχητική ομάδα Χαμάς. Οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να αποκτήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ - κατεχόμενη από το Ισραήλ από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967- συμπεριλαμβανομένης της Γάζας.

Το Ισραήλ επισημοποίησε την Κυριακή την αντίθεσή του σε αυτό που αποκάλεσε «μονομερή αναγνώριση» του παλαιστινιακού κράτους και είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων. Η Ισπανία είναι μεταξύ άλλων δυτικών χωρών που πιέζουν για μια τέτοια αναγνώριση και είναι ο κύριος υποστηρικτής μιας τέτοιας κίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γουόνγκ, ωστόσο, απέκλεισε τον ρόλο της Χαμάς, ως κυριαρχούσα και κυβερνώσα δύναμη στη Γάζα. «Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τη Χαμάς σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος», είπε. Η Γουόνγκ είπε ότι «όσοι ισχυρίζονται ότι η αναγνώριση ανταμείβει έναν εχθρό» έκαναν λάθος επειδή η ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ εξαρτάται από μια λύση δύο κρατών. «Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη ασφάλεια για το Ισραήλ αν δεν αναγνωριστεί από τις χώρες της περιοχής του», είπε.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ