Το Χάρβαρντ αποσύρει βιβλίο που ήταν δεμένο με ανθρώπινο δέρμα

Το Χάρβαρντ αποσύρει βιβλίο που ήταν δεμένο με ανθρώπινο δέρμα Facebook Twitter
Φωτ. / Harvard University
0

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει το δέσιμο από ανθρώπινο δέρμα από ένα βιβλίο του 19ου αιώνα που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του, λόγω της «ηθικά επιβαρυμένης φύσης» του τρόπου με τον οποίο έγινε το δέσιμο.

Το βιβλίο, με τίτλο Des Destinées de l'Ame (ή Destinées of the Soul), φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Houghton του πανεπιστημίου από τη δεκαετία του 1930, αλλά τράβηξε τη διεθνή προσοχή το 2014, όταν δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι ήταν δεμένο με ανθρώπινο δέρμα.

Την Τετάρτη, ωστόσο, το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι μετά από «προσεκτική μελέτη με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων και αφού εξετάστηκε, θα αφαιρεθεί το δέσιμο του δέρματος. Επίσης, ανέφερε πως «αφού το αφαιρέσει, θα συνεργαστεί με τις αρχές ώστε να παραμείνει στο Πανεπιστήμιο με τρόπο που να δείχνει σεβασμό».

Το βιβλίο γράφτηκε από τον Arsène Houssaye, έναν Γάλλο μυθιστοριογράφο, στα μέσα της δεκαετίας του 1880 ως ένας διαλογισμός για τη φύση της ύπαρξης ψυχής και τη ζωή μετά θάνατον. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του τόμου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε στη συνέχεια το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ δήλωσε ότι ο Μπουλάν πήρε το δέρμα από μια αποθανούσα ασθενή στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν, χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Αυτή η ανησυχητική ιστορία, την οποία το Χάρβαρντ χαρακτήρισε «ηθικά επιβαρυμένη», οδήγησε το πανεπιστήμιο στην απόφαση να αφαιρέσει το δέσιμο με ανθρώπινο δέρμα. «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή ήταν μια ασυνήθιστη περίσταση για εμάς στη βιβλιοθήκη και μάθαμε πολλά μέχρι να καταλήξουμε σε αυτή την απόφαση» δήλωσε ο Tομ Χίρι, αρχειοφύλακας στη βιβλιοθήκη Houghton, όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να αφαιρέσει το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του.

«Το βασικό πρόβλημα με τη δημιουργία του τόμου ήταν ένας γιατρός που δεν είδε έναν άνθρωπο μπροστά του και προέβη σε μια απεχθή πράξη, αφαιρώντας ένα κομμάτι δέρματος από μία νεκρή ασθενή, σχεδόν σίγουρα χωρίς τη συγκατάθεσή της, και το χρησιμοποίησε σε μια βιβλιοδεσία που χειρίζονται πολλοί για περισσότερο από έναν αιώνα. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αναπαυθεί το λείψανο», ανέφερε.

Στο παρελθόν, οι φοιτητές του Χάρβαρντ που προσλαμβάνονταν για να ξεφυλλίζουν συλλογές στη βιβλιοθήκη, υποβάλλονταν σε ένα τελετουργικό καψόνι, όπου τους ζητούσαν να ανακτήσουν το βιβλίο χωρίς να τους λένε ότι ήταν καλυμμένο με ανθρώπινο δέρμα. Η επιβεβαίωση της βιβλιοδεσίας του βιβλίου το 2014 αντιμετωπίστηκε τότε, από το Χάρβαρντ με πιο ανάλαφρο τρόπο. Το πανεπιστήμιο χαρακτήρισε την ανακάλυψη «καλά νέα για τους οπαδούς της ανθρωποδερμικής βιβλιοπηγίας, τους βιβλιομανείς και τους κανίβαλους». Η ανθρωποδερμική βιβλιοπηγία είναι η πρακτική της βιβλιοδεσίας με ανθρώπινο δέρμα, κάτι που γνώρισε έξαρση δημοτικότητας τον 19ο αιώνα, αλλά που συνέβαινε τουλάχιστον από το 1500.

Το Χάρβαρντ δήλωσε ότι λυπάται πλέον για τον  «νοσηρό και χιουμοριστικό τόνο» με τον οποίο ανακοινώθηκε η ανακάλυψη.

«Ζητάμε συγγνώμη εκ μέρους της Βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ για τις προηγούμενες αποτυχίες στη διαχείριση του βιβλίου, οι οποίες αντικειμενοποίησαν περαιτέρω και έθεσαν σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου όντος που βρίσκεται στο επίκεντρο"» δήλωσε ο Χίρι.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM