Guardian: Η Ελλάδα δεσμεύεται να «αδειάσει» τη Λέσβο από όλους τους πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα

Guardian: Η Ελλάδα δεσμεύεται να «αδειάσει» τη Λέσβο από όλους τους πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα Facebook Twitter
Guardian: Η Ελλάδα δεσμεύεται να «αδειάσει» τη Λέσβο από όλους τους πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα (Eurokinissi)
0

Η Ελλάδα δεσμεύεται να αδειάσει τη Λέσβο από όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μέχρι το Πάσχα μετά τη φωτιά στη Μόρια, αναφέρει ο Guardian επικαλούμενος δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε πως σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, σχεδόν οι μισοί θα φύγουν μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα.

Το νησί της Λέσβου θα αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το επόμενο Πάσχα ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός, χαιρετίζοντας την προσφορά της Γερμανίας να δεχτεί 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια.

Μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν την περίφημη πολυπληθή εγκατάσταση στη Μόρια την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ο Guardian, ο υπουργός δήλωσε ότι τα σχέδια θα επιταχυνθούν για την αποσυμφόρηση του νησιού.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς μετανάστης και πρόσφυγας από το νησί της Λέσβου, αν δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησής του, διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ 100,3, χθες.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στο camp και είπε πως αυτή τη στιγμή γίνεται διανομή  φυλλαδίων στη γλώσσα τους.

«Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στο camp, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα, θα συμμορφωθούν όλοι γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός νόμος τόνισε ο υπουργός ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν μειωθεί από 23.000 σε 12.000. Ακόμη 2.000 άτομα θα φύγουν τις επόμενες ημέρες, σχεδιάζεται μέχρι τα Χριστούγεννα να φύγουν οι μισοί και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Επειδή δεν  υπάρχουν πλέον ροές καθώς φυλάσσονται και τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα, θα μείνουν ελάχιστοι στο νησί. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν περάσει πολλά. Ήταν πολύ υπομονετικοί» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Στο άρθρο του ο Guardian συνεχίζει: Περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο ήταν Αφγανοί, στους οποίους θα απονεμηθεί καθεστώς πρόσφυγα και θα δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Αυτοί οι πρόσφυγες μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για διάστημα έως και τρεις μήνες χρησιμοποιώντας αυτά τα έγγραφα.

Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα την Τρίτη για τις πυρκαγιές στον καταυλισμό ενώ αναζητείται ακόμα ένα. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά, όπως διευκρινίζει ο Guardian, από την αρχή οι αξιωματούχοι είχαν αποδώσει ευθύνες για τον εμπρησμό σε διαμένοντες στον καταυλισμό, προκειμένου να πιέσουν τις αρχές για να φύγουν από το νησί.

Ο Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έφτασε στη Λέσβο χαιρέτισε την είδηση ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχθεί έως και 1.500 πρόσφυγες από τη Μόρια.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών της, Χορστ Ζέεχοφερ, συμφώνησαν κατ 'αρχήν να δεχτούν έναν καθορισμένο αριθμό ευάλωτων οικογενειών με παιδιά, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Την περασμένη Παρασκευή, η Γερμανία δήλωσε ότι θα δεχτούν έως 150 από περίπου 400 ασυνόδευτους ανηλίκους από τον καταυλισμό, όπου περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από τη φωτιά τις πρώτες ώρες της 9ης Σεπτεμβρίου.

«Είναι πολύ γενναιόδωρο, πολύ γενναίο», είπε ο Χρυσοχοΐδης για τη χειρονομία αυτή καλής θέλησης της Γερμανίας.

«Σε όλη την Ευρώπη, οι χώρες έχουν τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά προβλήματα σε αυτό το ζήτημα, αλλά πιστεύω επίσης ότι [τα κράτη της ΕΕ] μπορούν να δουν ότι προστατεύουμε τα σύνορα του μπλοκ, έχουμε ελαχιστοποιήσει πολύ τις ροές».

Η Μέρκελ επέμεινε τη Δευτέρα ότι οποιαδήποτε μεταφορά μεταναστών στη Γερμανία θα πρέπει να συμβαδίζει με μια ευρύτερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τονίζοντας την υποστήριξή της στα ελληνικά σχέδια για ένα νέο κέντρο υποδοχής στη Λέσβο.

Εκτός από το Λουξεμβούργο, καμία άλλη χώρα δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής προθυμία να συμμετάσχει σε μια πανευρωπαϊκή λύση στην κρίση στη Μόρια.

Ορισμένες χώρες, όπως η Αυστρία, έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια. «Αν παραδοθούμε τώρα σε αυτήν την πίεση, τότε κινδυνεύουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος που κάναμε το 2015», δήλωσε ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφερόμενος στην απόφαση της Μέρκελ να δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων πριν από πέντε χρόνια.

Η καγκελάριος της Γερμανίας αντιμετωπίζει εσωτερική πίεση για το θέμα. Μέλη του κόμματός της, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), έχουν προειδοποιήσει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα επανεγκατάστασης πρέπει να πραγματοποιείται κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποφεύγονται χαοτικές σκηνές παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Από την άλλη πλευρά, η Μέρκελ καλείται να αντιμετωπίσει τον εταίρο του συνασπισμού της, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), καθώς και ορισμένα ομοσπονδιακά κράτη και δημάρχους σε όλη τη Γερμανία.

Ο Χρυσοχοΐδης επέμεινε ότι ήταν ζωτικής σημασίας οι πρώτοι κάτοικοι της Μόριας να μετακινηθούν σε ένα προσωρινό στρατόπεδο, κοντά στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού.

Περίπου 12.500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά ζουν στο ύπαιθρο, συχνά σε αυτοσχέδιες σκηνές. Περίπου 406 ανήλικοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική χώρα, αναφέρει ο Guardian.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM