Αναβρασμός στο Ιράν - Η κυβέρνηση ζητάει από τους πολίτες να απέχουν από «παράνομες συγκεντρώσεις»

Αναβρασμός στο Ιράν - Η κυβέρνηση ζητάει από τους πολίτες να απέχουν από «παράνομες συγκεντρώσεις» Facebook Twitter
0

Έπειτα από δύο ημέρες διαδηλώσεων κατά της εξουσίας και της ακρίβειας, σε περίπου δέκα επαρχιακές πόλεις του Ιράν, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας ζήτησε σήμερα από τους πολίτες να μην συμμετέχουν σε «παράνομες συγκεντρώσεις». 

«Ζητούμε από τον πληθυσμό να μην συμμετέχει σε παράνομες συγκεντρώσεις. Μέχρι τώρα, οι δυνάμεις της τάξης και η δικαστική εξουσία προσπάθησαν να διαχειριστούν τις παράνομες συγκεντρώσεις ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα», δήλωσε ο Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ISNA. «Αν άνθρωποι θέλουν να οργανώσουν συγκεντρώσεις, οφείλουν να ζητήσουν και να λάβουν την άδεια», τόνισε διευκρινίζοντας πως έλαβε πληροφορίες «για εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις».

Η ιρανική τηλεόραση αναφέρθηκε σήμερα για πρώτη φορά στις διαδηλώσεις της Πέμπτης και της Πρασκευής, μεταδίδοντας εικόνες και σημειώνοντας πως πρέπει να ακουσθούν «οι θεμιτές διεκδικήσεις» του πληθυσμού. Όμως κατήγγειλε επίσης μέσα ενημέρωσης και «αντεπαναστατικές» οργανώσεις που έχουν τη βάση τους στο εξωτερικό και επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν τις συγκεντρώσεις αυτές.

Στο μεταξύ, η ιρανική κυβέρνηση κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βγήκαν σήμερα στους δρόμους μετά τις εν λόγω αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν οι σημαντικότερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο Ιράν.

Η κρατική τηλεόραση αναμεταδίδει συνεχώς σήμερα εικόνες απ' αυτές τις επίσημες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας και είχαν προγραμματιστεί εδώ και εβδομάδες. Σηματοδοτούν την επέτειο της μεγάλης φιλοκαθεστωτικής συγκέντρωσης που το 2009 είχε σημάνει το τέλος του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ. Οι διαδηλωτές έφεραν πλακάτ που έγραφαν «Θάνατος στους στασιαστές», μια αναφορά στο κίνημα του 2009.

Αυτές οι επίσημες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται έπειτα από δύο ημέρες διαδηλώσεων κατά του πληθωρισμού και της ανεργίας, σε μια δεκαριά ιρανικές πόλεις. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών, μερικοί διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της εξουσίας. 

Ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν περιορισμένος σε μερικές εκατοντάδες ανθρώπους, όμως είναι η πρώτη φορά από το 2009 που τέτοιες κοινωνικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε τόσες πόλεις.

Άρχισαν την Πέμπτη από τη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου συνελήφθησαν περίπου πενήντα διαδηλωτές. Οι συλλήψεις αυτές καταδικάσθηκαν κατηγορηματικά από την αμερικανική κυβέρνηση.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να διαδηλώνουν την Παρασκευή στην ιερή πόλη Κομ φωνάζοντας «Θάνατος στον δικτάτορα» και «Απελευθερώστε τους πολιτικούς κρατουμένους».

Ορισμένοι διαδηλωτές φώναξαν μάλιστα συνθήματα υπέρ της μοναρχίας, που ανατράπηκε με την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Άλλοι ζητούσαν από το καθεστώς να σταματήσει να υποστηρίζει συμμαχικά περιφερειακά κινήματα και να ασχοληθεί με τον πληθυσμό του.

Στους Telegram και Instagram, ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται ευρέως στο Ιράν, αναρτήθηκαν βίντεο διαδηλωτών στις πόλεις Ραστ (βόρεια), Κερμανσάχ (δυτικά) ή Καζβίν (βόρεια).

Η αστυνομία επενέβη σε ορισμένες πόλεις, κυρίως με εκτοξευτήρες νερού. Αλλού αστυνομικοί επιχειρούσαν να ηρεμήσουν τον κόσμο.

Σήμερα η μεταρρυθμιστική εφημερίδα Arman έχει στην πρώτη σελίδα της τον τίτλο «Σήμα συναγερμού για όλους», ενώ πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να διευθετήσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Η συντηρητική εφημερίδα Javan κάνει λόγο για «κοινωνικό κίνημα» και επαναλαμβάνει μια φράση του προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος είχε δηλώσει πως «οι εχθροί (του Ιράν) στοχοθετούν τη λαϊκή υποστήριξη προς το καθεστώς» και επιδιώκουν να δημιουργήσουν «διαιρέσεις» ανάμεσα στους Ιρανούς. Φωνές υψώθηκαν επίσης στο συντηρητικό στρατόπεδο για να καταγγείλουν τη χρησιμοποίηση από «αντεπαναστάτες» των διαδηλώσεων των δύο τελευταίων ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ