"Καλωσήρθατε στη νέα Λέσβο"- Η Σικελία βουλιάζει από πρόσφυγες μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού

"Καλωσήρθατε στη νέα Λέσβο"- Η Σικελία βουλιάζει από πρόσφυγες μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού Facebook Twitter
2
"Καλωσήρθατε στη νέα Λέσβο"- Η Σικελία βουλιάζει από πρόσφυγες μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού Facebook Twitter

Χιλιάδες πρόσφυγες συρρέουν καθημερινά στη Σικελία μέσω θαλάσσης, εγείροντας φόβους πως το αρχαίο νησί της Μεσογείου έχει μετατραπεί στη "νέα Λέσβο". Οι αφίξεις στο νησί έχουν αυξηθεί κατά 90% το πρώτο τρίμηνο του 2016, ενώ μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες, περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες έχουν καταφτάσει στις ακτές. 

 

Η Daily Mail έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή κι ανέβηκε σε ένα νορβηγικό διασωστικό πλοίο, που αποβίβασε 900 μετανάστες στο λιμάνι του Παλέρμο. Χιλιάδες ακόμη, που είχαν περισυλλεχθεί από τη Μεσόγειο, αποβιβάζονταν την ίδια στιγμή σε πολλά άλλα λιμάνια του νησιού. 

Οι επίσημοι αριθμοί δείχνουν πως σχεδόν 20.000 πρόσφυγες έχουν καταφτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης από τον Ιανουάριο, συγκριτικά με τις μόλις 10.000 που είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Το 90% σχεδόν από όλους αυτούς έφτασε στη Σικελία. Ο Ντόναλντ Τουσκ αποκάλεσε την κρίση "ιστορία δίχως τέλος".

 

Το ναυτικό αποκαλεί τη διαδικασία καταγραφής κι ιατρικού ελέγχου των προσφύγων κάτι σαν "υπηρεσίες ταξί". Όπως μεταδίδει η Daily Mail, μόλις το νορβηγικό διασωστικό άνοιξε τις πόρτες, κατέβηκαν εκατοντάδες Δυτικοαφρικανοί, στους οποίους δόθηκαν παντόφλες, αθλητικές φόρμες και φαγητό για να τους επιβιβάσουν στη συνέχεια σε λεωφορεία και να τους πάνε στα hotspots, υπό αστυνομική παρακολούθηση. 

 

"Καλωσήρθατε στη νέα Λέσβο"- Η Σικελία βουλιάζει από πρόσφυγες μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού Facebook Twitter


Ανάμεσά τους ήταν και 25 γυναίκες και τρία παιδιά. Στην πλειονότητά τους ήταν άντρες, συμπεριλαμβανομένου κι ενός που ήταν σοβαρά άρρωστος αλλά κι ενός τυφλού εφήβου σε αναπηρικό αμαξίδιο. 

"Δεν υπάρχουν δουλειές πίσω για μένα. Προσπάθησα να εργαστώ στη Λιβύη αλλά δεν τα κατάφερα, οπότε δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω στην Ιταλία, παρόλο που η κοπέλα μου είναι έγκυος στο πρώτο μας παιδί" είπε στην MailOnline ένας 23χρονος από τη Γκάνα. Ο Joe, ένας 39χρονος πατέρας από τη Νιγηρία, είπε πως δεν έφυγε από το σπίτι του επειδή κινδύνευε η ζωή του. "Δεν έχει Μπόκο Χαράμ εκεί που μένω, αλλά δεν έχει και δουλειές" εξήγησε. 

 

"Καλωσήρθατε στη νέα Λέσβο"- Η Σικελία βουλιάζει από πρόσφυγες μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού Facebook Twitter

 

Στόχος σε κάθε άφιξη, είναι οι πρόσφυγες να διαχέονται στη χώρα σε μια προσπάθεια να "μοιραστεί" το βάρος και να ενθαρρυνθεί η ενσωμάτωσή τους, ενώ παράλληλα γίνονται προετοιμασίες για την υποδοχή των επόμενων πλοίων που θα καταφτάσουν φορτωμένα με πρόσφυγες τις επόμενες ημέρες. 

"Από την προηγούμενη Πέμπτη, το πλοίο μου έχει μεταφέρει εδώ 1.650 πρόσφυγες" λέει ο Torger Brenden, 45, κυβερνήτης του διασωστικού Siem Pilot. "Είναι σαν τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης στη Νορβηγία, τον οποίο κουβαλά εδώ κάθε μέρα ένα και μοναδικό πλοίο. Και να φανταστείτε πως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η μεταναστευτική περίοδος. Είναι συγκλονιστικό" σχολιάζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφυγες βγαίνουν στη θάλασσα μέσα σε βάρκες με έναν μόνο θάλαμο αέρα, πράγμα που σημαίνει πως μια τρύπα θα μπορούσε να βουλιάξει ολόκληρο το πλοίο και δεν έχουν καν σωσίβια ή τον βασικό εξοπλισμό ασφαλείας. 

"Καλωσήρθατε στη νέα Λέσβο"- Η Σικελία βουλιάζει από πρόσφυγες μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού Facebook Twitter

Πολύ συχνά δε, οι πρόσφυγες πάνω στον πανικό τους και τον φόβο, αρχίζουν να σπρώχνονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να ξεκινούν καβγάδες που διακινδυνεύουν το να βυθιστούν οι προχειροφτιαγμένες λέμβοι. "Μπορεί και να ισχύει πως η παρουσία μας ενθαρρύνει τον ερχομό ακόμη περισσότερων προσφύγων αλλά δεν είναι δουλειά μου να μιλήσω για την πολιτικό πλαίσιο. Το να σώζεις σχεδόν 1.000 ζωές μέσα σε μια μέρα είναι σίγουρα μια 'καλή μέρα στο γραφείο'" σημειώνει ο Torger Brenden.

Οι αρχές δέχονται μεγάλες πιέσεις. Πρόσφατα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποχώρησαν από το Pozzallo καθώς οι αυξημένες απαιτήσεις και οι περιορισμένοι πόροι έκαναν αδύνατο στα μέλη της ΜΚΟ να συνεχίσουν το έργο τους. Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες υπογραμμίζει πως η κατάσταση στη Σικελία μέχρι στιγμής είναι πολύ λιγότερη χαοτική από εκείνη που επικρατεί στη Λέσβο και πως οι πρόσφυγες απορροφώνται συστηματικά. Βέβαια, το ιταλικό νησί είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου, οπότε ο αντίκτυπος των ροών στους ντόπιους προς το παρόν αμβλύνεται. 

"Καλωσήρθατε στη νέα Λέσβο"- Η Σικελία βουλιάζει από πρόσφυγες μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού Facebook Twitter

Στην πλειονότητά τους, οι πρόσφυγες στη Σικελία είναι Αφρικανοί, συνήθως από Νιγηρία, Γκάνα, Γκάμπια, Ακτή Ελεφαντοστού και Μπενίν. Πολλοί υποστηρίζουν πως το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού μέσω της Ελλάδας θα αναγκάσει τους Σύριους να επιλέξουν την θαλάσσια οδό προς την Ιταλία, κάτι που θα πολλαπλασιάσει των αριθμό των νεοαφιχθέντων. Την τελευταία φορά που η Σικελία κατέγραψε τόσο μεγάλα νούμερα προσφύγων από την Συρία ήταν το 2014, πριν δηλαδή να επικεντρωθούν στην Βαλκανική οδό. 

"Στη Λέσβο είναι πιο αυτόματα και πιο ανοργάνωτα τα πράγματα και το νησί είναι πολύ μικρότερο, αλλά μην νομίζετε πως και η Σικελία δεν είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" λέει η Medea Savary, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Σικελία. "Παρά την έρευνα και τις προσπάθειες διάσωσης, υπάρχουν ακόμη θάνατοι στη θάλασσα. Και παρά το πιο οργανωμένο μας σύστημα, τα νούμερα λένε άλλα. Δεν είναι νορμάλ κατάσταση αυτό εδώ. Είναι επείγουσα" καταλήγει. 

"Καλωσήρθατε στη νέα Λέσβο"- Η Σικελία βουλιάζει από πρόσφυγες μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού Facebook Twitter
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

2 σχόλια
Προτείνω σε όλους σας να συνεχίσετε την κουβέντα σας στις Γενικές Συνελευςεις σας, στα αμφιθεατρα και στα τραπεζάκια σας. Και το βράδυ Μποέμισσα οι μεν, μπουζούκια οι δε. Άιντε
Όχι τίποτε άλλο, αλλά προσπαθείς να δικαιολογήσεις την ανίκανη πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και χάνεις το δίκιο που σε μεγάλο βαθμό έχεις όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα--ή τον βαθμό που η κυβέρνηση ευθύνεται αποκλειστικά για την τεράστια και ξαφνική συρροή προσφύγων και μεταναστών, να προσθέσω εγώ.Παρεμπιπτόντως, η επίσης τεράστια και ξαφνική συρροή αρνητικών ψήφων στο σχόλιό μου και σε αυτό του HAL προδίδει μεγάλη ανοησία. Λέμε μήπως τίποτε λάθος ή κάποιο ψέμμα; Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Ντροπή σε όποιον παίζει τέτοια παιχνίδια.