Προειδοποίηση για πιθανούς 1,2 εκατ. εκτοπισμένους πρόσφυγες από το Ιράκ

Προειδοποίηση για πιθανούς 1,2 εκατ. εκτοπισμένους πρόσφυγες από το Ιράκ Facebook Twitter
0

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες μέρες επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από τις ιρακινές δυνάμεις με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε, περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος  Ούλι Γκακ που επισκέφθηκε την περιοχή μετά την εκδίωξη του ISIS από το Ραμάντι, αναφέρει ότι πόλεις στο Ιράκ είναι πλέον μη κατοικήσιμες μετά τους βομβαρδισμούς και της μάχης και παρότι οι κάτοικοι τους επιστρέφουν, κυρίως από απόγνωση, αναγκάζονται να ζούν σε καταυλισμούς. Στους κατοίκους δεν επιτρέπεται επίσης η είσοδος στις επανακτημένες πόλεις, καθώς ο στρατός φοβάται ανάμεσά τους ίσως να βρίσκονται και άτομα που συνδέονται με τον ISIS.

Έτσι ο Γκάκ,  εμφανίζεται σχεδόν βέβαιος ότι σύντομα θα ακολουθήσει ένα νέο μαζικό προσφυγικό κύμα από το Ιράκ προς την Ευρώπη:

«Ο αριθμός των προσφύγων στο εσωτερικό του Ιράκ θα αυξηθεί δραματικά. Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της δεύτερης μεγαλύτερης ιρακινής πόλης, της Μοσούλης και το ISIS βρίσκεται σε φάση οπισθοχώρησης. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν μόνον στην περιοχή της Μοσούλης με έναν αριθμό 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που προσπαθούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις. Αυτό θα ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία όπου θα προσπαθήσουν να καταφύγουν οι άνθρωποι για να συνεχίσουν προς Γερμανία. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αναμένουμε ένα νέο κύμα προσφύγων από το Ιράκ. (…) Εκτιμώ ότι εντέλει θα είναι περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια, διότι η κατάσταση στη Μοσούλη είναι καταστροφική. Η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξευτεί στο 10πλάσιο έως και 20πλάσιο, οι άνθρωποι δεν έχουν λεφτά».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Το Ελιζέ ανακοίνωσε πως η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στην επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία

Διεθνή / Γαλλία: Το Ελιζέ ανακοίνωσε πως η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στην επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι κανένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν έχει προσκληθεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από την απόβαση στην Νορμανδία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ