Συρία: Ομοσπονδιακή αυτοδιοίκηση ίδρυσαν οι Κούρδοι - Δεν αναγνωρίζουν την ανεξάρτητη ζώνη οι ΗΠΑ

Συρία: Ομοσπονδιακή αυτοδιοίκηση ίδρυσαν οι Κούρδοι - Δεν αναγνωρίζουν την ανεξάρτητη ζώνη οι ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Η ανακήρυξη της ομοσπονδιακής ζώνης που περιλαμβάνει τις τρεις «αυτόνομες διοικήσεις» που ήδη λειτουργούν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία συναντά έντονες αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση Άσαντ και την αντιπολίτευση, όσο και από τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός πως θεωρούνται σύμμαχοι στον αγώνα κατά του ISIS.

Η δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην πόλη Ρμεϊλάν, στη βόρεια Συρία, όπου έλαβε μέρος και η μεγαλύτερη κουρδική δύναμη στην περιοχή, το PYD.

Αντιδρώντας άμεσα, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας απέρριψε κάθε σενάριο δημιουργίας κουρδικής ομοσπονδιακής διοίκησης, περιγράφοντάς την κίνηση των Κούρδων ως «αντισυνταγματική και άχρηστη».

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, μία από της μεγαλύτερες πολιτικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές, προειδοποιώντας εναντίον κάθε προσπάθειας να «κατασχεθεί η βούληση του συριακού λαού».

Η απόφαση των Κούρδων της Συρίας ήλθε τη στιγμή που στη Γενεύη έχουν αρχίσει οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης στον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος σε πέντε χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει πάνω από 10 εκατομμύρια αμάχους.

Οι Κούρδοι της Συρίας παραμένουν στρατιωτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ παρά τη μονομερή τους ενέργεια να ιδρύσουν ομοσπονδιακή αυτοδιοίκηση.

«Αποδείχθηκαν εξαιρετικοί εταίροι για εμάς επί του πεδίου για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε ο κ. Κάρτερ στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας και πρόσθεσε: «Είμαστε ευγνώμονες και θέλουμε να συνεχίσουμε» αυτή τη συνεργασία, αν και οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα του ρόλου τους στην περιοχή».

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει (σ.σ. όπως ήταν αναμενόμενο) ότι δεν αναγνωρίζει την ανακήρυξη της αυτοδιοικούμενης ζώνης από τους Κούρδους και ότι εργάζεται για μια ενιαία, ανεξίθρησκη Συρία υπό διαφορετική ηγεσία.

«Δεν στηρίζουμε τις αυτοδιοικούμενες, ημιαυτόνομες ζώνες εντός της Συρίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι.

«Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μια ενιαία Συρία με μια κυβέρνηση της οποίας δεν θα προΐσταται ο (πρόεδρος) Μπασάρ αλ Άσαντ (...). Μια ακέραιη, ενιαία, ανεξίθρησκη Συρία, αυτός είναι ο στόχος», συνέχισε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι και άλλες χώρες επιδιώκουν αυτόν τον στόχο.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Τετάρτη ότι δεν θα αναγνωρίσουν την ίδρυση μιας αυτόνομης, ενιαίας περιοχής στη βόρεια Συρία. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η απόφαση για ένα ενδεχόμενο μοντέλο ομοσπονδιοποίησης της Συρίας θα πρέπει να προκύψει από τις συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση που διεξάγονται στη Γενεύη. 

Την ίδια ώρα όμως, η κουρδική μειονότητα της Συρίας δεν μετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, λόγω της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται, πως στα χρόνια της απειλής του ISIS, οι Κούρδοι της Συρίας έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών στη Συρία καθώς θεωρούνται η «αιχμή του δόρατος» των δυνάμεων που έχουν ανακαταλάβει εδάφη από τους τζιχαντιστές στα βορειοανατολικά της χώρας. Η κυριότερη οργάνωσή τους είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ο αραβοσυριακός συνασπισμός που στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία, μέχρι στιγμής, δεν έχει εκφράσει καμία επίσημη θέση για το θέμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM