Ανησυχία για το μέτωπο στη Συρία - Τουρκία και Σαουδική Αραβία δηλώνουν έτοιμες για χερσαίες επιχειρήσεις

Ανησυχία για το μέτωπο στη Συρία - Τουρκία και Σαουδική Αραβία δηλώνουν έτοιμες για χερσαίες επιχειρήσεις Facebook Twitter
2

Διπλωματία, στρατιωτικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέτωπα του Συριακού μετώπου δείχνουν πως η κλιμάκωση στη Συρία είναι κοντά και πως σύντομα θα υπάρξει νέα κορύφωση της έντασης. Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν Τουρκία και Σαουδική Αραβία καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως οι δυο τους ενδέχεται να αρχίσουν χερσαία επιχείρηση στη Συρία για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Σαουδική Αραβία θα αναπτύξει αεροσκάφη της σε τουρκική βάση, ανέφερε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε πως "Αν υπάρξει μια στρατηγική κατά του ΙΚ, τότε η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία μπορεί να μετάσχουν σε μια χερσαία επιχείρηση". "Η Σαουδική Αραβία στέλνει επίσης αεροσκάφη στην Τουρκία, στο Ιντσιρλίκ", τη μεγάλη στρατιωτική βάση στο νότο της χώρας, πρόσθεσε.

Λίγες ώρες αργοτερα, ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε  τομείς που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις στην επαρχία του Χαλεπιού, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ανέφεραν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κουρδική πηγή.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε τομείς που απέσπασαν πρόσφατα από τους ισλαμιστές αντάρτες οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην επαρχία του Χαλεπιού, κυρίως στον τομέα Μίνιγκ.
Πηγή που πρόσκειται στις YPG δήλωσε πως οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν ως στόχο το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μίνιγκ που ανακαταλήφθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τις κουρδικές δυνάμεις.


Τουρκική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters δήλωσε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις των κουρδικών πολιτοφυλακών κοντά στην πόλη Αζάζ, στη βόρεια Συρία, χωρίς να πει περισσότερα είτε για την έκταση των βομβαρδισμών είτε για τον λόγο για τον οποίο διενεργήθηκαν. 

Η ανακοίνωση των τουρκικών βομβαρδισμών γίνεται λίγο μετά τη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος απείλησε με ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία κατά του PYD (του οποίου πολιτοφυλακή αποτελούν οι YPG), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση.


"Μπορούμε αν χρειαστεί να λάβουμε στη Συρία τα ίδια μέτρα όπως  στο Καντίλ", δήλωσε ο Νταβούτογλου σε ομιλία που εκφώνησε στην Ερζιντζάν (ανατολική Τουρκία) και μεταδόθηκε τηλεοπτικά, αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η Τουρκία το 2015 εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βουνό αυτό στο βόρειο τμήμα του Ιράκ που είναι το προπύργιό του.


Με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, οι YPG κατέλαβαν την Τετάρτη την αεροπορική βάση και την πόλη Μίνιγκ, βόρεια της μεγάλης πόλης Χαλέπι, περίπου δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.


Το αεροδρόμιο του Μίνιγκ βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σημαντικούς δρόμους που οδηγούν από την πόλη Χαλέπι στην Αζάζ, και ο έλεγχός του δίνει στις κουρδικές δυνάμεις μια βάση εκκίνησης για νέες επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών που βρίσκονται μακρύτερα προς

To μέτωπο της Ρωσίας και οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ

 

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποστέλλει στη Μεσόγειο μια κορβέτα εκτόξευσης πυραύλων και η κορβέτα αυτή κατευθύνεται στις ακτές της Συρίας, σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου.


Η Zelyony Dol, μια κορβέτα εξοπλισμένη με πυραύλους κρουζ Καλίμπρ, η οποία εντάχθηκε στον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας τον Δεκέμβριο, ξεκίνησε για τη Μεσόγειο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας.


Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti, που επικαλείται πηγή ασφαλείας στην Κριμαία –όπου έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας– η κορβέτα αυτή μεταβαίνει στη Συρία και ενδέχεται να συμμετάσχει στη ρωσική εκστρατεία με σκοπό την υποστήριξη του συριακού στρατού.


"Ο σκοπός αποστολής του σκάφους δεν αποκαλύφθηκε αλλά καθώς είναι εξοπλισμένο με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, η συμμετοχή του στη στρατιωτική επιχείρηση δεν πρέπει να αποκλειστεί", εκτίμησε η πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πλήττει νόμιμες ομάδες της αντιπολίτευσης και αμάχους με την εκστρατεία των βομβαρδισμών της στη Συρία και είπε ότι η Μόσχα πρέπει να αλλάξει τους στόχους της για να σεβαστεί μια συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε χθες.


"Μέχρι τώρα, η μεγάλη πλειονότητα των ρωσικών επιθέσεων ήταν εναντίον νόμιμων ομάδων της αντιπολίτευσης. Για να εμμείνει στη συμφωνία την οποία έκανε, η στόχευση της Ρωσίας πρέπει να αλλάξει", είπε ο Κέρι στη διάσκεψη ασφαλείας που διεξάγεται στο Μόναχο.


Ο Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ρίχνει στη Συρία τις λεγόμενες "dumb bombs", βόμβες που δεν έχουν συγκεκριμένο στόχο, λέγοντας ότι αυτό έχει προκαλέσει τον θάνατο αμάχων.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ