Τα μαγαζιά στη Βενεζουέλα θα λειτουργούν πλέον μόνο 4 ώρες ημερησίως

Τα μαγαζιά στη Βενεζουέλα θα λειτουργούν πλέον μόνο 4 ώρες ημερησίως Facebook Twitter
EPA/MIGUEL GUTIERREZ
4

Οι καταστηματάρχες στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας, αποφάσισαν να μειώσουν το ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών τους στις 4 ώρες ημερησίως, σε μια κίνηση "συμμόρφωσης" με τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η σφοδρή ξηρασία που προκάλεσε το El Nino έφερε τα 18 υδροηλεκτρικά φράγματα της χώρας σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα νερού, κάτι που έχει συντελέσει σε πολλές διακοπές ρεύματος κατά μήκος της χώρας. Σαν αποτέλεσμα, η κρατική εταιρεία ενέργειας (Corpoelec) ζήτησε περικοπές στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δύο φορές την ημέρα, τα χρονικά διαστήματα 1-3 το μεσημέρι και 7-9 το απόγευμα.

Σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας εμπόρων σχολίασε πως η μείωση κατά 50% των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας. Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως η ομοσπονδία Cavececo έκανε μια εναλλακτική πρόταση στην κυβέρνηση- τα μαγαζιά να ανοίγουν στις 12 το μεσημέρι και να κλείνουν στις 7 το απόγευμα, εξοικονομώντας έτσι 5 ώρες ηλεκτροδότησης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει απάντηση. 

Η Cavececo υποστηρίζει πως το να ανοίγοκλείνουν τα καταστήματα δύο φορές την ημέρα θα αποβεί καταστροφικό για τις τράπεζες, τα κέντρα υγείας, τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ αλλά και τα εστιατόρια, τα οποία έχουν ανάγκη συνεχούς ηλεκτροδότησης για να διατηρούν τα προϊόντα και την ίδια στιγμή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο προσωπικό των επιχειρήσεων, καθώς η πλειοψηφία απασχολεί υπαλλήλους που κάνουν δύο βάρδιες. 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

4 σχόλια
Δεν είναι θέμα σοσιαλισμού και μη. Είναι θέμα ενεργειακού μίγματος. Η Βενεζουέλα έχει ποτάμια, άρα λογικά μεγάλο κομμάτι της ενέργειάς της προέρχεται από υδροηλεκτρικά, ως πιό συμφέρον οικονομικά. Άλλο ένα μεγάλο (και ακριβότερο) κομμάτι προέρχεται από το πετρέλαιο (που έχουν) και κατευθύνεται προς τις βιομηχανίες. Ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στα υδροηλεκτρικά. Δηλ. όταν έγινε ο χαμός στην Ουκρανία (ανθρώπινο έργο και όχι απρόβλεπτο καιρικό φαινόμενο) και η Ελλάδα βρέθηκε στο τσακ να μείνει από πετρέλαιο, γιατί δεν σκούξατε ότι φταίει ο καπιταλισμός, που στην τελική όντως έφταιγε; Σε περιόδους ξηρασίας ΚΑΙ τα δικά μας υδροηλεκτρικά υπολειτουργούν αλλά εκεί κόβεται το ρεύμα σε κανα χωριό, οπότε όλα καλά.
Ότι δηλαδή είναι πασίδηλο και κοινά παραδεκτό ότι η Βενεζουέλα είναι ένα κράτος στο οποίο εφαρμόζεται ο σοσιαλισμός και μάλιστα προφανώς υποδειγματικά, οπότε εσύ τη δείχνεις με το δάχτυλο και λες δείτε τι σημαίνει σοσιαλισμός. Τόσο εύκολο ήταν;