Ινδία: Φοιτητής κρεμάστηκε για να διαμαρτυρηθεί για τις κάστες

Ινδία: Φοιτητής κρεμάστηκε για να διαμαρτυρηθεί για τις κάστες Facebook Twitter
0



Στις 17 Ιανουαρίου, ο  Rohith Chakravarathi Vemula, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χαϊντεραμπάντ της νότιας Ινδίας, κρεμάστηκε από ένα ανεμιστήρα οροφής στο δωμάτιο ενός ξενώνα που ανήκε σε φίλο του.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Vemula και τέσσερις από τους φίλους του, όλοι Dalits και συνδεδεμένοι με μια πανεπιστημιακή πολιτική ομάδα που ονομάζεται Ambedkar Students Association, εκδιώχτηκαν από τον ξενώνα τους μετά από αίτημα του πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές που δεν διέθεταν τα μέσα για την παροχή ιδιωτικών κατοικιών, έστησαν σκηνές  μπροστά από το πανεπιστήμιο και ξεκίνησαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τον «κοινωνικό αποκλεισμό» τους. 

Ινδία: Φοιτητής κρεμάστηκε για να διαμαρτυρηθεί για τις κάστες Facebook Twitter

Οι Dalit, θεωρούνται ότι είναι στη χαμηλότερη βαθμίδα της κοινωνικής βαθμίδας της Ινδίας και αντιμετωπίζονται ως τελετουργικά ακάθαρτοι, ικανοί μόνο για δουλειές όπως η συλλογή σκουπιδιών, το καθάρισμα των δρόμων, η  αποτέφρωση των νεκρών σωμάτων, και τη διάθεση των αποβλήτων του ανθρώπου.

Ινδία: Φοιτητής κρεμάστηκε για να διαμαρτυρηθεί για τις κάστες Facebook Twitter

Στο  παραδοσιακό σύστημα των καστών που εξακολουθεί να έχει επιρροή στον  ινδουιστικό πληθυσμό της Ινδίας, οι άνθρωποι που γεννιούνται στην κάστα των Dalit, θα πρέπει να παλέψουν για την καταπολέμηση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Ινδία: Φοιτητής κρεμάστηκε για να διαμαρτυρηθεί για τις κάστες Facebook Twitter

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, ο Rohith και οι φίλοι του είχαν εμπλακεί σε μια αντιπαλότητα μεταξύ των σπουδαστών για τις κοινωνικές ομάδες. Ο ηγέτης της φοιτητικής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος κατηγόρησε τους πέντε φοιτητές ότι του επιτέθηκαν, οδηγώντας στο σχηματισμό επιτροπής έρευνας από τον διευθυντή του πανεπιστημίου.

Μετά την αυτοκτονία του Rohith Chakravarathi Vemula διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο πανεπιστήμιο, με τους διαδηλωτές να ισχυρίζονται ότι οι αποβολές των πέντε «υπαγορεύτηκαν» στην ουσία από μια σειρά επιστολών που στάλθηκαν από δύο υπουργούς, με τις οποίες οι φοιτητές Dalit χαρακτηρίζονταν «αντεθνικοί» και «κάστες».

Ινδία: Φοιτητής κρεμάστηκε για να διαμαρτυρηθεί για τις κάστες Facebook Twitter

Η αναταραχή συνεχίζεται, καθώς φοιτητές υποστηρίζουν ότι η αποβολές που είχαν ως συνέπεια την αυτοκτονία του ενός φοιτητή ήταν άλλη μια περίπτωση διακρίσεων εις βάρος των Ντάλιτ στην πανεπιστημιούπολη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Διεθνή / Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Από την 23η Σεπτεμβρίου -όταν άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος- ως την 1η Μαΐου, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 26 υποψήφιοι στις εκλογές της 2ης Ιουνίου στο Μεξικό
NEWSROOM
Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Διεθνή / Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφερθεί στις αιτίες της ασθένειάς του, η οποία θεωρούσε ότι συνδεόταν με την έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και σε αμίαντο, κυρίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Κόσοβο
NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Ο Πολ Πελόζι, 82 ετών, υπέστη κρανιοεγκεφαλικό κάταγμα και άλλα τραύματα που τον επηρεάζουν μέχρι και σήμερα, όπως περιέγραψε σε επιστολή του προς το δικαστήριο πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης
NEWSROOM
Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Διεθνή / Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Λίγο αφότου η Ελβετία συμφώνησε να αγοράσει F-35, οι ΗΠΑ εστίασαν στους Κινέζους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ακριβώς δίπλα από απομακρυσμένο διάδρομο προσγείωσης όπου εγκαταστάθηκαν τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη
NEWSROOM