Ιαπωνία: Επιστήμονες επανέφεραν ξανά στη ζωή ένα μικροσκοπικό ζώο που ήταν κατεψυγμένο για 30 χρόνια

Ιαπωνία: Επιστήμονες επανέφεραν ξανά στη ζωή ένα μικροσκοπικό ζώο που ήταν κατεψυγμένο για 30 χρόνια Facebook Twitter
1

Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν να επαναφέρουν στη ζωή ένα μικροσκοπικό ζώο που βρισκόταν σε κρυογενή κατάσταση για περισσότερα από 30 χρόνια. Το πιο ενδιαφέρον δεδομένο της επιστημονικής έρευνας ήταν πως το ζώο ήταν σε θέση να αναπαραχθεί κανονικά.

Το μικροσκοπικό ζώο ονομάζεται βραδύπορο (σ.σ. tardigrade) και πρόκειται για ένα εξαιρετικά μικρό σε μέγεθος πλάσμα, τόσο μικρό που δεν ξεπερνά το ένα χιλιοστό.

Λόγω της εξωτερικής τους εμφάνισης, δεν αποτελούν και τα πιο ελκυστικά πλάσματα της Γης, είναι όμως τα πιο ανθεκτικά και βρίσκονται παντού στον πλανήτη. Τα βραδύπορα ή «αρκούδες του νερού» υπάρχουν σε πολλές μορφές (αριθμούν πάνω από 900 είδη) και συναντώνται οπουδήποτε στον κόσμο. Από την πιο ψηλή κορυφή των Ιμαλαΐων έως τον πιο βαθύ ωκεανό (κάτω από 4.000 μέτρα βάθος) και από τις πολικές περιοχές έως τον Ισημερινό.

Στην πραγματικότητα είναι ικανά να αντέξουν και στις πιο ακραίες συνθήκες: στο πολικό ψύχος των -272 βαθμών Κελσίου (σχεδόν όσο είναι το απόλυτο μηδέν), στη λάβα των 151 βαθμών Κελσίου, ακόμη και σε 5.700 Gray ακτινοβολίας, όταν 10-20 Gray αρκούν για να πεθάνουν οι άνθρωπο, αλλά και τα περισσότερα άλλα ζώα.

Η υψηλή αντοχή τους οφείλεται σε μία βιολογική διαδικασία αναστολής του μεταβολισμού που ονομάζεται κρυπτοβίωση.

Επιστήμονες από το  Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας των Πόλων που βρίσκεται στην Ιαπωνία, συνέλεξαν ορισμένα βραδύπορα σε ταξίδι τους στην Ανταρκτική το 1983. Τα πλάσματα αυτά καταψύχθηκαν σε θερμοκρασία κάνω των 20 βαθμών κελσίου και αποψύχθηκαν τον Μάιο του 2014.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Megumu Tsujimoto κατάφεραν να επαναφέρουν στη ζωή δύο βραδύπορα. Ένα από αυτά άρχισε να κινείται μέσα στην πρώτη εβδομάδα της απόψυξης. Δύο εβδομάδες μετά άρχισε να τρώει και δέκα μέρες αργότερα γέννησε το πρώτο του αυγό. Την 45η μέρα είχε γεννήσει 19 αυγά, 14 από τα οποία εκκολάφτηκαν. Κανένα από τα νεογέννητα ζωάκια δεν παρουσίασε κάποια ανωμαλία. 

Το δεύτερο βραδύπορο άρχισε να κινείται και να τρώει μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, αλλά η κατάσταση του χειροτέρεψε και πέθανε 20 μέρες αργότερα.

Η εν λόγω επιστημονική έρευνα είναι η πρώτη που κατάφερε να επαναφέρει στη ζωή έναν έμβιο οργανισμό μετά από ένα διάστημα τριών δεκαετιών, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που αντιστοιχεί σε 9 χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Κρυοβιολογία» και αναμένεται να προσφέρουν νέα δεδομένα σχετικά με την επιστήμη της κρυοβιολογίας και την επιβίωση ζώων που εισέρχονται σε κρυογενή κατάσταση.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια