Ο Ομπάμα για την ιστορική συμφωνία με το Ιράν: Aποκόψαμε κάθε δίοδο για απόκτηση πυρηνικών όπλων

Ο Ομπάμα για την ιστορική συμφωνία με το Ιράν: Aποκόψαμε κάθε δίοδο για απόκτηση πυρηνικών όπλων Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε χθες τη νύχτα την εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμά του μετά την εκπλήρωση από την Τεχεράνη των απαιτήσεων μιας πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις.


Ο Ομπάμα αποφάσισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας από το Ιράν "αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν", αναφέρεται στην εντολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Ομπάμα είπε ότι με την εφαρμογή μιας πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, οι παγκόσμιες δυνάμεις απέκοψαν κάθε μονοπάτι που είχε η Τεχεράνη προς την απόκτηση πυρηνικής βόμβας και πως η ανταλλαγή κρατουμένων έδειξε τι μπορεί να κάνει η διπλωματία.


"Σήμερα είναι μια καλή μέρα γιατί για άλλη μια φορά βλέπουμε τι είναι δυνατό μέσω ισχυρής αμερικανικής διπλωματίας", δήλωσε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας πως το Ιράν δεν θα "βάλει τα χέρια του" σε πυρηνικό όπλο. "Τα πράγματα αυτά μας υπενθυμίζουν τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν ηγούμαστε με δύναμη και σοφία".

Ο πρόεδρος είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμη σημαντικές διαφορές με το Ιράν και θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις στο ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων. "Ακόμη και καθώς εφαρμόζουμε την πυρηνική συμφωνία και καλωσορίζουμε στην πατρίδα τους Αμερικανούς μας, αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν βαθιές διαφορές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Παραμένουμε ακλόνητοι στην αντίθεσή μας προς την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν αλλού", είπε.


Ο πρόεδρος χαρακτήρισε την απονομή χάριτος σε έξι Ιρανο-αμερικανούς κρατούμενους και σε έναν Ιρανό που αντιμετώπιζε δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μία "αμοιβαία, ανθρωπιστική χειρονομία" που έγινε μία και μοναδική φορά.


Είπε ακόμη πως ένας διακανονισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν στη Χάγη, με τον οποίο το Ιράν έλαβε 400 εκατομμύρια δολάρια που είχαν παγώσει από το 1981 μαζί με 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια τόκους, θα εξοικονομήσει χρήματα για τις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει λόγος να παρατείνουμε αυτή τη διαμάχη.


Ο Ομπάμα είπε πως ελπίζει ότι τα γεγονότα αποτελούν μια ευκαιρία για το Ιράν να συνεργαστεί περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Ομπάμα για την ιστορική συμφωνία με το Ιράν: Aποκόψαμε κάθε δίοδο για απόκτηση πυρηνικών όπλων Facebook Twitter

Πρόεδρος Ροχανί: "χρυσή σελίδα" στην ιστορία της χώρας


Η ιστορική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες, ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του κόσμου, είναι μια "χρυσή σελίδα" στην ιστορία της χώρας, δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε μήνυμά του προς το έθνος.


"Εμείς οι Ιρανοί, τείνουμε το χέρι στον κόσμο σε ένδειξη ειρήνης και αφήνοντας πίσω μας όλες τις εχθρότητες, τις υποψίες, τις συνωμοσίες, ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις του Ιράν με τον κόσμο", δήλωσε ο Ροχανί.


Η ιστορική πυρηνική συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων τέθηκε σε ισχύ χθες, οδηγώντας σε άρση των οικονομικών κυρώσεων που πλήττουν εδώ και χρόνια αυτή την περιφερειακή δύναμη, πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.


"Η πυρηνική συμφωνία δεν είναι ενάντια στα συμφέροντα καμίας χώρας. Οι φίλοι του Ιράν είναι ευχαριστημένοι και οι αντίπαλοί του δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Το Ιράν δεν αποτελεί απειλή για καμιά χώρα αλλά κομίζει μήνυμα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και στον κόσμο", πρόσθεσε.


Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ είναι οι δύο βασικές χώρες που έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες και την αντίθεσή τους στην πυρηνική συμφωνία, η οποία επιτρέπει στο Ιράν να ενισχύσει τη θέση του στην περιοχή.
Ο Ροχανί θέλησε επίσης να κατευνάσει τις επικρίσεις στη χώρα του τονίζοντας ότι "η πυρηνική συμφωνία δεν ήταν η νίκη μιας πολιτικής τάσης".


Τους τελευταίους μήνες, οι υπερσυντηρητικοί κύκλοι, που αποτελούν μικρή μειονότητα ακόμη και μεταξύ των συντηρητικών, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πυρηνική συμφωνία.


"Τώρα που οι ήρθησαν οι κυρώσεις, ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε τη χώρα", πρόσθεσε.


Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας μιλώντας στο κοινοβούλιο και καταθέτοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού για το νέο ιρανικό οικονομικό έτος δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή είναι "ένα σημείο καμπής" για την οικονομία της χώρας και κάλεσε σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και λιγότερη εξάρτηση από τα έσοδα του πετρελαίου στην εποχή που ανοίγεται για τη χώρα μετά την επιβολή κυρώσεων.


Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο Ροχανί δήλωσε ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου ήταν ο καλύτερος λόγος για να κοπεί "ο ομφάλιος λώρος" με το πετρέλαιο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Διεθνή / Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Τι συνέβη από τις 13:05 έως τις 14:02 - Φωτογραφία - ντοκουμέντο δείχνει τους τρεις φίλους να περπατούν σε στεγνό έδαφος λίγο πριν παρασυρθούν - Αγνοείται ακόμα ο 25χρονος
NEWSROOM