Ο Ερντογάν χαρακτηρίζει την "Γερμανία του Χίτλερ" παράδειγμα διακυβέρνησης

Ο Ερντογάν χαρακτηρίζει την "Γερμανία του Χίτλερ" παράδειγμα διακυβέρνησης Facebook Twitter
1

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την πολιτική γραμμή που ακολουθεί για την καθιέρωση ενός αμιγώς προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης χαρακτηρίζοντας την "Γερμανία του Χίτλερ" σαν ιστορικό παράδειγμα.

Ο τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να ισχυροποιήσει τη θέση του και την επιρροή του, παρόλο που κάτι τέτοιο διακινδυνεύει τη διάσπαση του κράτους στα δύο.

Σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε μετά την επιστροφή του από ένα σύντομο ταξίδι στην Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ένα προεδρικό σύστημα θα ήταν εφικτό στην χώρα, διατηρώντας παράλληλα την ενιαία δομή του το κράτος.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο T24, απάντησε: "Ναι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως μπορούμε να έχουμε προεδρικό σύστημα και ενιαίο κράτος. Υπάρχουν ήδη μερικά παραδείγματα στον κόσμο σήμερα και μερικά από το παρελθόν. Το βλέπετε όταν κοιτάξετε την Γερμανία του Χίτλερ. Αργότερα θα δείτε το παράδειγμα ξανά σε πολλές άλλες χώρες". 

Το κυβερνών κόμμα AK, το οποίο ίδρυσε ο Ερντογάν, έχει θέσει τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος στην καρδιά της ατζέντας του μετά τη νίκη του με απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.


Συμφώνησε την Τετάρτη με το αντιπολιτευόμενο CHP να αναβιώσουν τις προσπάθειες για τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στην ανάγκη να αλλάξει το Σύνταγμα, το οποίο συντάχθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980 και φέρει ακόμη τη σφραγίδα των στρατιωτικών, αλλά δεν τάσσονται υπέρ του προεδρικού συστήματος που οραματίζεται ο Ερντογάν, φοβούμενα ότι θα συγκεντρώσει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Παντρεύτηκε ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ

Διεθνή / Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Παντρεύτηκε ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ

Στενός φίλος του Ουίλιαμ και του Χάρι ο Βρετανός αριστοκράτης Χιου Γκρόσβενορ - Ο δούκας του Σάσεξ δεν παρευρέθηκε στο γάμο για «να μην επισκιάσει τη μεγάλη μέρα του φίλου του»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αμερικανός 100χρονος βετεράνος έκανε «δεύτερη απόβαση στην Νορμανδία» για να παντρευτεί την 96χρονη αρραβωνιαστικιά του 

Διεθνή / Αμερικανός 100ετών έκανε «δεύτερη απόβαση στην Νορμανδία» για να παντρευτεί την 96χρονη αραβωνιαστικιά του

Ο Αμερικανός βετεράνος Χάρολντ Τέρενς 100 ετών συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου του 1944 - Έχει τιμηθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε την επιστολή των ΗΠΑ για τα 40 μαχητικά F-16 Block 70

Διεθνή / Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε την επιστολή των ΗΠΑ για τα 40 μαχητικά F-16 Block 70

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να αποκτήσει τα πολυπόθητα μαχητικά F-16 Block 70, για να αντισταθμίσει, κάπως, την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ