67 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2015

67 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2015 Facebook Twitter
0

Εξήντα επτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2015 εξαιτίας του επαγγέλματός τους, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πολλά θύματα καταμετρώνται στη Γαλλία, η τρίτη πλέον πληγείσα χώρα λόγω της επίθεσης εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo.

Στην κορυφή του καταλόγου των χωρών που ήταν οι πιο φονικές για τους δημοσιογράφους φέτος βρίσκονται το Ιράκ και η Συρία, και ακολουθούν η Γαλλία, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, η Ινδία, το Μεξικό και οι Φιλιππίνες.

Είκοσι επτά «πολίτες-δημοσιογράφοι» (μπλόγκερ) και επτά συνεργάτες μέσων ενημέρωσης έχουν επίσης δολοφονηθεί, σύμφωνα με τη ΜΚΟ που ζητεί τον διορισμό «χωρίς καθυστέρηση ενός ειδικού εκπροσώπου για την προστασία των δημοσιογράφων στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών». Το 2014, 66 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τους RSF.

Σύμφωνα με τους RSF, εννέα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ το 2015, άλλοι τόσοι στη Συρία και οκτώ στη Γαλλία, μεταξύ των δώδεκα θυμάτων της επίθεσης των τζιχαντιστών εναντίον του Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου.


Η επίθεση αυτή "συνέβαλε στην αναστροφή της τάσης του 2014 όπου τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο ήταν σε περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις. Φέτος, αντίθετα, τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν έχασαν τη ζωή τους σε καιρό ειρήνης", υπογραμμίζει η οργάνωση.


Περιλαμβάνοντας και τους "ύποπτους θανάτους", οι RSF καταμετρούν συνολικά 110 δολοφονίες δημοσιογράφων φέτος. "Αυτή η ανησυχητική κατάσταση οφείλεται σε μια σκόπιμη βία εναντίον των δημοσιογράφων και μαρτυρεί την αποτυχία των πρωτοβουλιών για την προστασία τους", σύμφωνα με την οργάνωση.


Από το 2005, τουλάχιστον 787 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εξαιτίας του επαγγέλματός τους.


Οι RSF καταγράφουν "τις βιαιοπραγίες που σημάδεψαν τη χρονιά", ξεκινώντας από την επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo, αλλά και από τη δολοφονία του ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο που "σκηνοθέτησε" η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος..

Η οργάνωση εκφράζει επίσης λύπη για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 43 δημοσιογράφοι φέτος, οι οποίες "παραμένουν απροσδιόριστες, λόγω της έλλειψης επίσημων αμερόληπτων και εις βάθος ερευνών λόγω της απροθυμίας των κρατών". Καταγγέλλει "την ατιμωρησία των εγκλημάτων που διαπράττονται εναντίον των δημοσιογράφων σε πολλές περιοχές του κόσμου".


Εκτός από αυτές τις δολοφονίες, 54 δημοσιογράφοι κρατούνταν όμηροι στον κόσμο στα τέλη του 2015, έναντι 40 το 2014, έστω και εάν φέτος σημειώθηκαν λιγότερες απαγωγές απ΄ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου οι RSF.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM
Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωης στις χώρες της Ευρώπης τα τελευταια 20 χρόνια- Η προβληματικη θεση της Ελλάδας

Διεθνή / Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2007-2019- Η προβληματική θέση της Ελλάδας

Η εξέλιξη των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και ακόμη επτά χώρες - Πώς άλλαξε το οικονομικό status των Ελλήνων λόγω των τριών μνημονίων
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Σε βίντεο οι πρόσφατοι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στέλνουν το μήνυμά τους στους πολίτες της ΕΕ, ενόψει των Ευρωεκλογών
THE LIFO TEAM
Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM